Peta Konsep

28,233 views

Published on

Published in: Education, Technology
2 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
28,233
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
44
Actions
Shares
0
Downloads
366
Comments
2
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Peta Konsep

  1. 1. M3 K8 APLIKASI PETA KONSEP (CONCEPT MAPPING)DALAM P&P PENDIDIKAN ISLAM
  2. 2. PENGENALAN
  3. 3. Apakah yang dimaksudkan dengan peta konsep ? Peta Konsep (Concept Mapping) adalah satu teknik yang digunakan untuk meningkatkan daya ingatan melalui penggunaan minda sebelah kanan atau subconscious mind. Penggunaan peta konsep dapat membantu pembelajaran pelajar kerana peta konsep yang lengkap dengan gambar, warna dan hubungkait (associate) akan menjadi lebih mudah untuk diingati dengan hanya membaca sekali imbas sahaja.
  4. 4. JENIS- JENIS PETA KONSEP : Pohon Jaringan: Peta konsep ini memerihalkan sesuatu urutan kejadian, langkah-langkah dalam suatu prosedur, atau tahap-tahap dalam suatu proses. Misalnya dalam melakukan eksperimen
  5. 5. Siklus : Dalam peta konsep siklus, rangkaian kejadian tidak menghasilkan suatu hasil akhir. Kejadian akhir pada rantai itu menghubungkan kembali ke kejadian awal. Peta konsep siklus sesuai diterapkan untuk menunjukkan hubungan bagaimana suatu rangkaian kejadian berinteraksi untuk menghasilkan suatu kelompok rantaian contohnya hubungan siratan makanan.
  6. 6. Labah-labah : • Peta konsep labah-labah digunakan untuk mengambarkan pendapat yang banyak dan pelbagai. Dalam peta konsep ini, terdapat satu idea utama untuk mencabangkan idea-idea sampingan yang lain.
  7. 7. Faedah peta konsep kepada pelajar Penggunaan peta konsep mempunyai faedah tersendiri kepada para pelajar . Ini kerana tidak semua manusia berkebolehan belajar melalui audioteri (pendengaran). Manusia jenis ini mampu mengingati apa yang dipelajari hanya o mendengar sahaja tanpa melihat perkara yang diajar oleh guru. o Tetapi, sebahagian manusia pula menggunakan kebolehan visual atau imaginasi o untuk belajar sesuatu perkara. Imaginasi adalah membayangkan bentuk atau rupa sebelum menghuraikan dengan lebih mendalam. Maka konsep yang sama inilah yang hendak dibawa kepada para pelajar iaitu menggunakan daya imaginasi bagi menghuraikan sesuatu permasalahan. Peta konsep mencampurkan imaginasi rupa, bentuk, warna dan lain lain bagi memperkuatkan daya ingatan.
  8. 8. Pengasas peta konsep ( concept mapping )  Peta konsep ini dipopularkan oleh Prof. Joseph D. Novak di Cornell University pada tahun1960an. Hasil peta konsep yang dipopularkan ini adalah berdasarkan teori psikologi pendidikan David Ausubel.  David P. Ausubel dilahirkan pada tahun 1918 dan dibesarkan di Brooklyn, NY. Beliau melanjutkan pelajaran di University of Pennsylvania, dalam jurusan minor dalam perubatan dan major dalam psikologi.
  9. 9. Tempat di syurga @ neraka Bukti Sifat adil & keadilan tegas Allah s.w.t pendirian Kepentingan beriman kepada Al-Mizan sahsiah memantapkan Akidah Rajin Dorongan Istiqomah

×