Pengertian dan Konsep Pentaksiran, Pengujian dan Penilaian

4,216 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
3 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
4,216
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
33
Actions
Shares
0
Downloads
134
Comments
0
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Pengertian dan Konsep Pentaksiran, Pengujian dan Penilaian

 1. 1.  Bahan bertulis ataupun bercetak dan terakam yang dibentuk oleh guru untuk menguji kemahiran bahasa. Contohnya : Ujian Kloz (menguji kemahiran membaca) : Ujian Imlak (menguji kemahiran mendengar)
 2. 2.  Proses menguji sesuatu kemahiran berbahasa atau situasi. Prosedur yang sistematik bagi mengukur sampel tingkah laku atau perubahan pelajar dengan menggunakan satu set instrumen.
 3. 3. BANJIR Banjir adalah bencana alam yang sering melandanegara kita terutamanya negeri -negeri PantaiTimur. Banjir berlaku setelah hujan lebat tidakberhenti -henti selama beberapa hari. Biasanyabanjir melanda kawasan-kawasan yang rendah danberhampiran sungai. Apabila banjir melanda,banyak harta benda akan musnah. Binatangternakan dan tanaman akan mati. Para petani akanmengalami kerugian besar.Banjir juga mengancam manusia. Kita tidak bolehbermain dengan air banjir kerana alirannya yangderas dan dalam akan menghanyutkan kita. Jikatidak tahu berenang , kita akan mati lemas. Olehitu, apabila tiba musim hujan kita mestilah berhati-hati. Adalah lebih baik jika kita berpindah ketempat yang lebih selamat sebelum air naik.
 4. 4. Skala Perincian% Markat Pelajar Peringkat Bacaan Penerangan Pelajar75 % ke atas Baik - Murid telah mencapai tahap bacaan & pemahaman yang baik. - Menunjukkan kebolehan membaca - Memahami bahan bacaan dengan bersendirian tanpa memerlukan bantuan25 % - 50 % Sederhana -Pelajar menghadapi masalah dalam bacaan & pemahaman - Memerlukan bimbingan0 % - 25 % Lemah - Pelajar menghadapi banyak masalah dalam bacaan dan pemahaman
 5. 5.  Menurut Stufflebeam (1971), penilaian adalah proses mengenalpasti, memperoleh dan menyediakan maklumat berguna bagi keputusan mempertimbangkan pilihan- pilihan yang ada pada kita.
 6. 6.  Ujian pencapaian - ujian yang digubal oleh guru bagi mengukur sejauh mana sesuatu kumpulan murid atau seseorang murid berkenaan telah menguasai sesuatu topik yang telah dipelajar. Ujian kecerdasan – disebut juga ujian mental - mengukur perbezaan di antara individu. Ujian prestasi - memerlukan para pelajar membuat beberapa tugasan lain sebagai tambahan. Penekanan yang diberikan kepada kebolehan murid-murid melakukan sesuatu tugasan.
 7. 7.  Ujian diagnostik - mengenal pasti masalah yang berlaku dalam pengajaran dan pembelajaran dan menentukan punca-punca yang menyebabkan masalah. Ujian kecekapan - digunakan oleh seseorang guru untuk menguji kebolehan atau kecekapan seseorang murid melaksanakan sesuatu tugas atau aktiviti. Ujian bakat - Ujian yang dikaitkan dengan aktiviti membuat telahan ke atas calon tentang bakat atau keistimewaan yang dimiliki.
 8. 8.  Ujian personaliti - untuk mengenal pasti potensi diri, personaliti, tahap kemahiran, keupayaan , minat, nilai dan sikap seseorang murid. Ujian rujukan Norma – keputusan ujian seseorang calon dibandingkan dengan dengan keputusan pelajar yang lain yang mengambil ujian yang sama sama ada dalam kelas yang sama atau berlainan. Ujian rujukan kriteria – maklumat atau prestasi pelajar dibandingkan dengan kriteria yang telah ditetapkan tanpa melibatkan perbandingan antara pelajar.
 9. 9.  Penilaian formatif – penilaian berterusan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Memberikan maklumat sejauhmana pembelajaran telah dikuasai. Penilaian sumatif – dikaitkan penilaian pada akhir penggal atau semester. Memberikan nilai yang membezakan antara peringkat pencapaian pelajar
 10. 10.  Pentaksiran merupakan satu proses mendapatkan maklumat dan seterusnya membuat penghakiman serta pertimbangan tentang produk sesuatu proses pendidikan. Maklumat meliputi hal-hal berkaitan topik, bukti dan prestasi. Penghakiman melibatkan hal-hal seperti pertimbangan dan pencapaian aspek pendidikan, manakala produk pula melibatkan pengetahuan, kemahiran dan nilai. Proses pendidikan pula melibatkan operasi, dapatan dan hasil.
 11. 11.  Dari konteks pendidikan pentaksiran merupakan satu episod dalam proses pembelajaran yang merangkumi aktiviti menghurai, mengumpul, merekod, memberi skor dan menginterpretasi maklumat tentang pembelajaran seorang pelajar bagi sesuatu tujuan. Pentaksiran juga merupakan satu proses untuk mendapatkan gambaran tentang prestasi pembelajaran seseorang dalam sesuatu subjek atau aktiviti pembelajaran. Aktiviti pentaksiran dijalankan secara berterusan.
 12. 12. Instrumen KumpulanSkor yang Aspek-aspek ditaksir utama dalam pentaksiran ialah:- Kumpulan yang Respon menaksir
 13. 13.  Proses mendapatkan gambaran tentang prestasi seseorang dalam pembelajaran Menilai aktiviti yang dijalankan semasa pengajaran dan pembelajaran Mendapatkan maklumat secara berterusan tentang pengajaran dan pembelajaran memperbaiki pengajaran- pembelajaran.
 14. 14.  Merancang aktiviti pengajaran dan pembelajaran yang tersusun dan sistematik bersesuaian dengan tahap keupayaan murid. Melibatkan semua atau sebahagian besar murid dalam kelas secara efektif. Merancang dan melaksanakan aktiviti tindak susul yang berkesan. Memperbaiki pengajaran dan pembelajaran

×