Advertisement

Chapter 5 lantai

ofice boy at Konsortium Logistik Berhad
Mar. 7, 2014
Advertisement

More Related Content

Advertisement
Advertisement

Chapter 5 lantai

 1. Lectured By: Al-Hafzan Abdullah Halim
 2. PENGENALAN  Lantai memainkan peranan yg penting dlm sesebuah bangunan dan ia menyediakan permukaan yng rata kepada bangunan.  Pemilihan satu-satu jenis lantai dibuat semasa kerjakerja merekabentuk dimulakan.  Ini adalah untuk menghindarkan ketidakselesaan di masa akan datang.
 3. Fungsi Lantai  Menyediakan permukaan yg rata  Menanggung bebanan yg diletakkan  Sebagai penebat  Pengasingan  Lantai di atas menjadi siling di tingkat bawah  Ruang di antara lantai dan siling digunakan untuk memuatkan kelengkapan-kelengkapan saluran kemudahan seperti sesalur elektrik dan penghawa dingin.
 4. Cara lantai disokong  Gelegar kayu  Gelegar keluli  Gelegar konkrit  Lantai Konkrit bertetulang
 5. Gelegar Kayu  Biasa digunakan untuk bangunan kayu,kediaman dan bangunan komersial kecil. Di dalam sistem ini gelegar yg diatur rapat-rapat, diletakkan di atas rasuk(bearers). Sistem saluran bekalan kemudahan dimuatkan di ruang-ruang di antara gelegar-gelegar tersebut.
 6. Bridging(perembat)  Perembat berfungsi dengan mengukuhkan gelegar kayu dalam 2 cara:  1.) Apabila bebanan diletakkan di atas satu gelegar ‘bridging’ akan memindahkan bebanan tersebut ke gelegar yg bersebelahan. Bebanan Apabial bebanan diletakkan di atas gelegar, bridging akan menyebarkan beban tersebut ke gelegar yang bersebelahan.
 7.  2.) ‘Bridging’ juga mengelakkan gelegar-gelegar terutama gelegar yang tirus daripada terpiuh(twisting) yg boleh menyebabkan permukaan lantai tidak stabil dan berbunyi apabila bebanan diletakkan di atasnya.  Bridging untuk gelegar kayu dibahagikan kepada 3:  1.) Solid wood bridging  2.) Diagonal wood bridging  3.) Diagonal Metal Bridging
 8. Gelegar Keluli Steel Joist Dinding Tanggung Beban
 9. Gelegar keluli open web Top Chord Diagonal web Bottom Chord
 10. Gelegar Konkrit  Penggunaa konkrit menghendaki penggunaan kerangka/acuan dan memerlukan masa yg lama untuk konkrit sebati dan kering tetapi konkrit dapat menanggung beban yg berat.  Konkrit dapat dibahagikan kepada 2 bahagian  1) Tuang di situ(site casting)  2) Tuang dahulu (Precast)
 11. In Situ Concrete  mengerjakan konkrit di tapak binaan yg mana acuan mestilah disediakan dahulu begitu juga dengan tetulang (reinforcement) dipasangkan di dalam acuan itu sebelum konkrit dimasukkan kedalamnya. Walaupun memakan masa tetapi tiada had bagi bahagian-bahagian konkrit yg hendak dikerjakan.
 12. Precast Concrete  Sejenis binaan konkrit yg cepat ialah dengan menggunakan konkrit tuang dahulu. Ianya dibuat di kilang dan dibawa dengan lori ke tapak binaan untuk dipasang. Lantai T atau dua T(single/double T) adalah contoh lantai dari jenis precast. Ia berupaya merentang lebih lebar sehingga 100 kaki di antara penyokong.
 13. Cara-cara Lantai Dipasang Lantai Kayu  Papan lapis atau papan biasa boleh dipakukan ke gelegar kayu.  Apabila kayu dikehendaki dipasang di atas gelegar besi ianya akan diboltkan dahulu ke gelegar besi itu atau kayu ‘strip’ diboltkan dahulu ke gelegar dan kemudian papan akan dipakukan di atasnya.  Walaupun kayu cepat menjadi arang apb dibakar, kayu yg tebal akan lambat terbakar dan memberikan perlindungan kebakaran.
 14. Lantai Keluli  Lapisan keluli (sheet steel) ;penyediaan permukaan lantai yg cepat. Lapisan keluli sama ada bertetulang (ribbed) atau berongga (cellulous) dipasang menggunakan bolt dan nat, selain itu penggunaan kimpalan atau welding dan juga rivet dan skru.
 15. Lantai Konkrit Bertetulang  Lantai konkrit yang paling mudah dibina ialah lantai konkrit untuk tingkat bawah. Untuk lantai tingkat bawah, wire mesh boleh digunakan sebagai bahan tetulang, diletakkan secara langsung di atas tanah sebelum konkrit diratakan di atasnya.  Lantai konkrit bertetulang juga dibina untuk struktur bangunan yang bertingkat-tingkat dan tinggi. Kebanyakan bangunan yg dikendalikan pihak JKR juga banyak menggunakan lantai konkrit.
 16. Lantai Konkrit Tuang disitu Lantai Konkrit(Solid Concrete Slab)  Cara binaan yg biasa digunakan untuk kebanyakan bangunan di Malaysia. Binaannya adalah ringkas, Acuan(formwork) dan penutup (shuttering) untuk lantai dan rasuk adalah diperlukan termasuk juga besi tetulang(reinforcement). Untuk rentangan(span) yang lebih besar, rasuk kedua(secondary beam) diperlukan.
 17. Lantai Plat Rata
 18. Lantai Rata
 19. Lantai Wafel
 20. Lantai Angkat
 21. Lantai Konkrit Tuang Dahulu  Sejenis binaan konkrit yg cepat iaitu dengan menggunakan konkrit tuang dahulu (precast Concrete).  Ianya dibuat di kilang-kilang dan dibawa dengan lori ke tapak binaan untuk dipasang.  Terdapat beberapa jenis rupabentuk lantai konkrit ini; antaranya adalah bison, truscon, siegwart, tee form dan rapid.
 22. Bison
 23. Truscon
 24. Siegwart
 25. Tee Form
 26. Rapid
 27. Lantai Keluli(Steel Floor)  Penggunaan keluli sebagai bahan struktur untuk lantai banyak terdapat untuk bangunan-bangunan perusahaan, dewan dan banyak lagi bangunan yang memerlukan span yang besar.  Kebaikan menggunakan lantai keluli ialah ia ringan, senang dipasang dan diangkat. Boleh merintangi ruang yang luas, pembinaannya kering, tidak menggunakan formwork, jadi kurang tenaga pekerja, sesuai untuk tapak-tapak yang terhad; kren boleh digunakan untuk mengangkatnya dan pekerja yang ,ahir dapat menghasilkan kerja yang kemas dan cepat.
 28. Keburukan manggunakan lantai keluli  Mahal  Perlukan perlindungan dari karat  Rekaan mesti teratur, lebih baik menggunakan grid yang sekata untuk pemasangan yang kemas.  Perlukan pelindung kebakaran kerana kepanasan melemahkan kekuatan keluli.
 29. Jenis-jenis Lantai Keluli  Lantai keluli gelegar ringan(Light weight steel joist)  Lantai keluli open web atau lattice( Open web or lattice joist floor)  Lantai keluli berongga(Cellular steel floor)  Lantai keluli open metal(Open metal floor)
 30. Keluli gelegar ringan(Light weight steel joist)  Gelegar keluli jenis ini menggunakan I-Section yang dipasangkan seperti gelegar kayu merentang dan disokong oleh rasuk(bearers). Lubang-lubang boleh dibuat di gelegar-gelegar tersebut untuk memuatkan sesalur-sesalur bekalan untuk bangunan.
 31. Lantai keluli open web atau lattice( Open web or lattice joist floor)  Ianya sejenis kekuda seperti kekuda bumbung dan mengandungi 3 bahagian iaitu bahagian chord atas, bahagian chord bawah dan Diagonal web. Gelegar ini diletakkan di atas dinding tanggung beban atau girder. Sesalur kemudahan dimuatkan diruang-ruang pembukaan yg terdapat di gelegar tersebut. Bolt dan kimpal digunakn untuk memasang gelegar ini.
 32. Lantai keluli berongga(Cellular steel floor)  Sejenis latai keluli yang mempunyai lapisan konkrit diatasnya.  Ianya ringan lebih kuat dari lantai kayu dan kurang kuat dari lantai konkrit.  Setiap ‘Steel Cellular Unit’ ini dipaterikan, satu disebelah atas dan satu lagi di sebelah bawahnya. Bahagian bawahnya mempunyai kedalaman (depth) yang berbeza-beza bergantung kepada rentangan dan beban yang ditanggungnya.  Tebal minima konkrit ‘topping’ ialah 1 3/4 m.
 33. Lantai keluli open metal(Open metal floor)  Selalu digunakan untuk bangunan perusahaan dan juga sebagai lantai di mana saluran udara dan cahaya yang cukup diperlukan.  Boleh juga dibuat daripada cast iron dan aluminium.  Sambunagan dugunakan welding dan rivet.  Jarak rentangan adalah dalam lingkungan 8 kaki- 9 kaki  Kedalamannya berbeza-beza dari ¾ m ke 2 ½ m bergantung kepada keperluan.
 34. One Way Slab
 35. Two Way Slab
 36. Thank You
Advertisement