Sistemes econòmics

5,496 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
5,496
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,449
Actions
Shares
0
Downloads
15
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sistemes econòmics

  1. 1. L’ORGANITZACIÓ DE L’ACTIVITAT ECONÒMICA: ELS SISTEMES ECONÒMICSEn cada època i cada lloc l’activitat econòmica s’organitza d’una manera diferent.Sistema econòmic: és manera com es produeixen els béns i serveis en una societat i com es distribuiexen els beneficis entre els habitants.Actualment, al món, coexisteixen tres sistemes econòmics: Sistema de subsistència Sistema comunista Sistema capitalista SISTEMA CARACTERÍSTIQUES - Les famílies produeixen tot allò que necessiten per a cobrir les necessitats bàsiques: conreen la terra per obtenir aliment, construeixen els habitatges amb materials de l’entorn, es confeccionen els vestits, etc.Tradicional o de - Només el que sobra d’allò que produeixen es ven o intercanvia en el mercat local, on també es poden adquirir articles queSubsistència algunes persones fabriquen artesanalment. - Aquest sistema econòmic el troben en societats subdesenvolupades. - No reconeix la propietat privada dels mitjans de producció. - L’estat controla tots els aspectes de l’economia: o És propietari de les empreses. o Decideix què produir i en quina quantitat per satisfer les necessitats socials que consideri oportunes.De Planificació Central o No existeix llibertat de mercat, ja que la planificació de tota l’activitat econòmica fa que l’administració fixi els preuso Comunista dels productes i decideix entre qui es repartiran els beneficis. o Serveis públics molt desenvolupats. - Els principals problemes d’aquest sistema són: o Rigidesa del sistema o Desmotivació
  2. 2. o Fre al desenvolupament - Aquest sistema va estar molt estès fa dècades, però avui només perviu en pocs països, com Cuba, Corea del Nord i la Xina, tot i que aquest últim està obrint a poc a poc l’economia al sector privat i a la inversió estrangera, i això fa que aquest sistema es denomini socialisme de mercat. - És el sistema econòmic que predomina en el món actual. - Té les següents característiques: o Propietat privada dels mitjans de producció: terres, maquinària, tecnologia, empreses... o Recerca del benefici com a motor de l’activitat econòmica. o Llei de l’oferta1 i la demanda2: regulació del nombre de productes que són elaborats per les empreses i el seu preu mitjançant la llei de l’oferta i la demanda. D’acord amb aquesta llei, la producció i el preu d’un article s’incrementen quan el producte és escàs, i baixen quan hi ha productes de sobres per cobrir les demandes dels consumidors. o Lliure competència: qualsevol individu o empresa pot realitzar l’activitat econòmica que desitgi, que s’atengui a la legislació vigent. - Les principals protagonistes d’aquest sistema econòmic són les empreses, que cerquen obtindre el màxim benefici en un context de competència entre elles. - Hi ha casos que no compleixen aquestes característiques:Sistema econòmic de o Pot passar que una sola empresa controli la producció i venda d’un producte, circumstància que li permet fixar ellliure mercat o preu i la quantitat d’aquest producte en el mercat: monopoli.Capitalisme - Quan el control d’un producte està en mans d’unes poques empreses, ens trobam davant un oligopoli. Aquesta situació també pot limitar el funcionament de la llei de l’oferta i la demanda si aquestes grans empreses es posen d’acord per fixar uns preus i unes condicions que els convinguen. - Aquest sistema va néixer en el segle XIX i antigament, als països capitalistes, l’estat intervenia poc en l’economia i es limitava a garantir el respecte de la propietat privada i el compliment de les lleis, però això presentava seriosos inconvenients com: o Desprotecció socials dels treballadors. o Sobreexplotació dels recursos i degradació del medi ambient. o Crisis periòdiques. o Crea desigualtats (rics / pobres). o Consumisme exagerat. - A causa d’això, a la segona meitat del segle XX, l’Estat va començar a intervenir més directament en l’economia, procurant limitar els riscos de la llibertat total de mercat i corregir alguns problemes importants que sorgeixen si es deixa la llibertat1 Demanda: quantitat d’un bé o servei que es vol adquirir tenint en compte el seu preu.2 Oferta: quantitat d’un bé o servei que un productor vol vendre a un cert preu.
  3. 3. total a les empreses: o Intenten impedir la formació de monopolis. o Protegeixen els drets dels treballadors i consumidors. o Intenten aconseguir un desenvolupament harmònic de l’economia, sense grans desequilibris.- El paper de l’Estat varia, depenent de les condicions de cada país. Així als Estats Units l’administració tot just s’interposa en l’activitat econòmica, deixant plena autonomia als agents privats, mentre que a Europa Occidental el seu protagonisme és més rellevant.

×