La religió egípcia

5,120 views

Published on

1 Comment
3 Likes
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
5,120
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
28
Actions
Shares
0
Downloads
61
Comments
1
Likes
3
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La religió egípcia

 1. 1. LA RELIGIÓ EGÍPCIA IES PORT D’ALCÚDIA Curs 2011-2012 Ciències Socials 1r d’ESO Àngela Melis
 2. 2. Característiques Generals• Egipte  uns dels pobles més religiosos de la Història.• Essència de la religió egípcia  renovació perpètua de la vida  resurrecció després de la mort.
 3. 3. Característiques Generals • Egipcis  politeistes: – Adoraven més de 700 déus, però no tots tenien la mateixa importància. • Egipcis  divinitzaren les forces de la naturalesa  Divinitats  presència: – Meitat humana  antropomorfa – Meitat animal  zoomorfa • Déu  podia tenir formes diferents  exemple Hahtor: – Dona amb dues banyes – Vaca
 4. 4. Característiques Generals• Cada ciutat i cada província  déus locals + déus adorats a tot Egipte  els més venerats eren: – Ra, Amon, Aton – Isis – Osiris – Horus – Thot – Anubis
 5. 5. Principals divinitats
 6. 6. RAFunció Déu del Sol. El seu culte es va acabar identificant amb Amon (Amon-Ra)Representació i atributs Cos d’home i cap de falcó, porta el disc solar sobre el seu cap, un ceptre a una mà i a l’altre la creu ansada (jeroglífic egipci que significa vida).
 7. 7. Déu: RA Disc solar Cap de falcó Ceptre Creu ansada
 8. 8. AMONFunció Déu de Tebes. Moltes vegades s’identifica amb Ra, i llavors se li dóna el nom Amon-Ra. Es considerat el creador del món i dispensador de la vida.Representació i atributs Aspecte humà o amb forma d’animal (carner). Damunt el seu cap porta un tocat amb dues grans plomes, sol portar el ceptre i la creu ansada (creu de la vida).
 9. 9. Déu: AMON Tocat amb dues grans plomes Aspecte humà Ceptre Creu ansada
 10. 10. HORUSFunció Fill d’Osiris i de Isis. Déu de la guerra. Déu identificat amb la figura del faraó. És una barreja d’altres divinitats relacionades amb el sol i amb el rei.Representació i atributs Representat amb cap de falcó i sobre el seu cap porta la doble corona del rei del Baix Egipte i Alt Egipte.
 11. 11. Déu: HORUS Doble corona: Alt i Baix Egipte Cap de falcó Ceptre Creu ansada
 12. 12. OSIRISFunció Déu dels morts (llegenda). Déu de l’altra vida i el més enllà que acull als morts, i amb la seva mort i ressurrecció simbolitza la collita i la riquesa econòmica de l’agricultura.Representació i atributs Representat com un déu momificat, amb el rostre verd i barba puntiaguda, els braços creuats sobre el pit i amb els atributs propis del faraó (ceptre, fuet), una corona molt alta cònica flanquejada per dues altes plomes.
 13. 13. Corona alta cònica (Baix Egipte)Déu: OSIRIS Dues plomes Rostre de color verdós i barba puntiaguda Fuet (comandament) Ceptre (autoritat) Cos momificat
 14. 14. ISISFunció Germana i esposa d’Osiris, i mare d’Horus, és la deesa de la fertilitat , maternitat i els poders màgics. Personifica el trono.Representació i atributs Dona amb una cadira sobre el cap (és el jeroglífic del seu nom). A vegades està asseguda i porta les ales de milà, obrint els seus braços i simbolitzant la materinitat.
 15. 15. Déu: ISIS Trono Ceptre Creu ansada
 16. 16. THOTFunció Déu de la saviesa i de la ciència, és el creador de l’escriptura jeroglífica i del calendari, és el que va posar ordre del temps. Era el patró dels escribes.Representació i atributs Representat amb dues formes: amb cos humà i cap d’au (ibis); o bé com un baduí, a les mans porta material relacionat amb l’escriptura.
 17. 17. Déu: THOT Cap d’au (ibis)Material relacionatamb l’escriptura
 18. 18. ANUBISFunció Déu de la mort, funerari, encarregat de la momificació. És el déu que acudeix a emportar-se als morts cap a laltre vida, i és l’encarregat de pesar les ànimes (juntament amb Horus).Representació i atributs Representat com un cànid (xacal) o com un home amb cap de xacal. El seu cap se representa de color negre perquè aquest color era símbol de la vida a l’antic Egipte (llim que fertilitzava les voreres del Nil).
 19. 19. Déu: ANUBIS Cap de xacal (color negre)
 20. 20. SETHFunció Germà d’Osiris. Déu de les tenebres i del caos, identificat amb períodes de sequera i guerres.Representació i atributs Un home vestit de guerrer. En el rostre té una espècia de musell (“hocico”) corb que sobresurt de forma convexa i unes orelles llargues que sobresurten cap adalt.
 21. 21. Déu: SETH Orelles llargues Musell corb
 22. 22. MAATFunció Deesa de la veritat i la justícia. Simbolitzava la Harmonia còsmica. A l’inframon Maat proveïa la “Ploma de la veritat” (ploma d’estruç amb què les ànimes del difunt es comparaven i pesaven). Una ànima que pesés més que la ploma era devorada per un monstre. Una bona ànima senviava al paradís.Representació i atributs Representada com deessa, la filla de Ra. Té la ploma de la veritat.
 23. 23. Déu: MAAT Ploma d’estruç, ploma de la veritat
 24. 24. HATHORFunció Deesa de l’amor, la bellesa, dansa, música.Representació i atributs Representada en forma de vaca o també representada en forma de dona amb orelles i banyes de vaca entre les quals mostra un disc solar.
 25. 25. Déu: HATHOR Orelles llargues
 26. 26. Característiques Generals • A més del culte oficial, hi havia unes pràctiques quotidianes  la gent adorava divinitats familiars i locals. • Societat egípcia  molt supersticiosa  es protegia de les influències negatives amb amulets.
 27. 27. Amulets
 28. 28. Amulets
 29. 29. La vida d’ultratomba Els procés de momificació
 30. 30. La vida d’ultratomba• La mort no era la fi de tot per els egipcis  Religió egipcia  prometia una vida després de la mort.• Egipcis  éssers humans formats per: – Cos  Ba – Ànima  Ka
 31. 31. La vida d’ultratomba• Després de la mort començava una nova vida al país dels déus.• Per assegurar que, després de la mort del cos, el ka accedeiria a la vida d’ultratomba, el cos havia de restar incorrupte  momificació.
 32. 32. El procés de momificació• Momificació: complex procés científic al qual eren sotmesos el cossos dels difunts.• Formava part d’un ritus funerari, basat en la idea d’aconseguir la immortalitat  s’havien de preservar els cossos.
 33. 33. El procés de momificació1) S’estirava el cos sobre una plataforma, se’l rentava, depilava i perfumava exteriorment.
 34. 34. El procés de momificació2) Extracció del cervell amb un ganxo de ferro que introdueixen pel nas.
 35. 35. El procés de momificació3) Extracció de les vísceres: li fan un tall amb un ganivet de pedra esmolada d’Etiòpia al llarg del costat esquerre. Treuen tots els intestins, els netegen en vi de palma i després amb aromes mólts.
 36. 36. El procés de momificació• Les vísceres es conserven dins dels vasos canopis.
 37. 37. El procés de momificacióVas Amset:conservaval’estòmac il’intestí gros Vas Kebehsenuf: Vas Hep: Vas Tuamufet: conservava conservava conservava el cor el fetge i la l’intesgtí prim i els pulmons vesícula
 38. 38. El procés de momificació4) Li omplen el ventre de mirra pura mòlta, canyella i d’altres aromes, tret d’encens, i cusen de nou l’obertura.
 39. 39. El procés de momificació5) Després d’aquests preparatius embalsamen el cadàver i el cobreixen de nitre (una sal dessacant) durant setanta dies.
 40. 40. El procés de momificació6) Quan han passat els setanta dies, renten el cadàver i li omplen el ventre amb serrí de fusta.
 41. 41. El procés de momificació7) Després faixen tot el seu cos amb benes tallades de fil i l’unten amb resina. Ajunten fortament les cames del cadàver, ho creuen de braços, procedint tot seguit a embolicar-lo totalment, també la cara.
 42. 42. El procés de momificacióA l’interior del vendatge hi depositaven amulets (com la creu de la vida = creu ansada; escarabat). A més, cada bena portava una oració màgica.
 43. 43. El procés de momificacióPosaven a la cara del mort una màscara que era el retrat de la persona. Després es ficava la mòmia en un sarcòfag, un taüt de fusta.
 44. 44. El procés de momificacióUn cop la mòmia estava ja dins el sarcòfag, els sacerdots li posaven al costat el Llibre dels Morts, on hi havia les fórmules màgines escrites en rotlles de papir, per ajudar el difunt quan es presentés davant el tribunal d’Osiris.
 45. 45. El procés de momificacióUn cop momificat el cos, el sarcòfag era conduït a la seva tomba acompanyat per un seguici. A bord d’una embarcació funerària tots els acompanyants es dirigen a la riba esquerre del riu.
 46. 46. El procés de momificacióSegons els egipcis el regne del mort estava a l’oest perquè és el costat per on es posa el sol. A la barca també hi anaven tots els objectes que el difunt hauria de fer servir en la nova vida.
 47. 47. El procés de momificacióEls més rics s’enduien fins i tot mobles, armes, vaixelles, joies i menjar, i a més unes estatues de fusta, bronze o ceràmica (xuabtis) que representaven els seus servidors. Els béns materials i aliments li havien de servir en el més enllà.
 48. 48. Tomba de Tutankamon
 49. 49. El procés de momificacióLa momificació acabava amb el ritual de l’obertura de la boca. Gràcies a aquest, la mòmia recuperava totes les capacitats humanes.
 50. 50. Llegenda d’Isis i Osiris• [FOTOCÒPIA]
 51. 51. El Judici d’Osiris• Els egipcis creien que després de la vida terrenal hi havia una vida més enllà, de la qual únicament podia gaudir si les seves accions a la Terra havien agradat als déus.
 52. 52. El Judici d’Osiris• Els egipcis creien en la vida d’ultratomba.• La mort era, només, l’inici d’una nova vida.• Quan una persona moria, ànima (ka) i cos (ba) se separaven temporalment. – El cos havia de conservar-se embalsamat i momificat, dins una tomba. – L’ànima s’havia de sotmetre al Judici d’Osiris.
 53. 53. Papirus Hunefer(British Museum)
 54. 54. Fases del Judici d’Osiris1) L’ànima, vestida de blanc, era conduïda al Judici de la mà d’Anubis, déu dels morts, dels embalsamadors i de les momificacions, representat amb cap de xacal. 1
 55. 55. Fases del Judici d’Osiris2) Anubis realitza el pes de l’ànima a la Balança de la Justícia. • Al plat esquerre es posava el cor que simbolitza la consciència del difunt amb les obres bones i dolentes que havia realitzat al llarg de la seva vida. • Al plat de la dreta es posava la ploma de Maat, deesa de la veritat i la justícia. 2
 56. 56. Fases del Judici d’Osiris• Si la balança s’inclinava cap el • Si els plats s’equilibraven o costat del cor, significava que pesava més la ploma, significava estava ple de coses dolentes. que el difunt havia estat bo i just. Llavors el monstre, amb cap de cocodril, la gran depredadora, es menjava el cor, la qual cosa impossibilitava la unió de l’ànima amb el cos i la mort definitiva del difunt.
 57. 57. Fases del Judici d’Osiris3) Thot, déu de l’escriptura i de la saviesa, patró dels escribes i secretari dels déus, representat amb el cap d’un ibis, anotava en un papirus el resultat del judici. 3
 58. 58. Fases del Judici d’Osiris4) L’ànima que havia estat considerada justa, era conduïda per Horus, déu de la guerra, representat amb el cap d’un falcó i que porta a la mà esquerre la creu de la vida, davant la presència d’Osiris. 4
 59. 59. Fases del Judici d’Osiris5) Osiris era el déu dels morts i de la resurrecció, se’l representava portant a les mans el cepte i el fuet, símbols de l’autoritat i sobre el cap l’Atef, corona de plomes d’estruç i assegut en el tront, presidint el Judici. Osiris exposa el resultat de la balança davant el Tribunal diví. 5
 60. 60. Fases del Judici d’Osiris6) El tribunal diví format per divinitats representants de les regions d’Egipte, escoltaven a Osiris. 6
 61. 61. Fases del Judici d’Osiris• Segons la creença en la vida d’ultratomba, quan el resultat del judici era favorable, ànima i cos gtornaven a reunir-se i eren admesos al regne d’Osiris, un món subterrani que acollia als difunts que havien portat una vida justa.
 62. 62. Fases del Judici d’Osiris• El LLIBRE DELS MORTS era un manual, escrit sobre papirus o pintat a les parets de les tombes, que, segons es creia, acompanyava l’ànima en el seu pelegrinatge cap a la resurecció.• Aquesta trobava totes les instruccions de com s’havia de comportar davant els déus i les fórmules i oracions que havia de pronunciar al llarg del complicat ritual funerari.
 63. 63. 70 dies cos Vida d’ultratomba embalsat Treure momificació vísceres Funerals i portarPer passar difunt a tomba a l’altra vida Llibre dels morts Amulets ( escarabat i ushebti) Judici d’osiris

×