Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Konflikti dhe komunikimi
Perballimi me njerez ne konflikt
Definimi i konfliktit
Konflikti është një ndërveprim negativ
midis dy ose më shumë personave te
ndërvarur nga njeri tjetri...
Konflikti produktiv dhe joproduktiv
 Konflikti joproduktiv është konflikti
i menaxhuar keq.
 Konflikti produktiv është k...
Perparesite e konfliktit produktiv
1. Konflikti produktiv nxit debat të
shëndetshëm
2. Konflikti produktiv çon në marrjen
...
Dallimet në vlerat kulturore, besimet, dhe qëndrimet
mund të çojnë në konflikt. Keto gjithashtu ndikojnë në
mënyrën se si ...
Tre strategji të përgjithshme për të
menaxhuar konfliktin.
A. Strategji per shmangje te konfliktit - janë të mira
për zgje...
 Kur perballemi me njerez te veshtire
dhe konflikte, ndonjehere heshtja
preferohet me shume se komunikimi
 10% e forces ...
Identifikimi i personave te veshtire
Personalitetet e veshtira nuk munden tju pershtaten
kerkesave te maredhenieve nderper...
Komunikimi percares qe perdorat nga
personat e veshtire (Brammer, 1993)
Agresivitet
Joqartesi
Degjim i dobet
Shmangje
Qarj...
Klasifikimi i njerezve te veshtire
sipas Deeine
 Manipulues Makiavelian – Nese nuk kryeson nervozohet
dhe frustrohet. Des...
Perballimi me njerezit e veshtire
1. Nderprejeni nga grupi verbalisht apo fizikisht
2. Jepni ndonje projekt individual ose...
Llojet e konfliktit
Dy lloje te konfliktit:
1. Konflikt brendie – per qellimet e
organizates, strukturat, regullat dhe rrj...
Fazat e konfliktit
5 faza te konfliktit (Pondy, 1972)
1. Konflikti i fshehte – vjen nga konflikti themelor i
organizates, ...
Perballimi me konfliktet
Hapat e duhur per tu perballu me konfliktet:
 Vleresoje menjehershmerine
 Identifikoje llojin e...
Perballimi me konfliktet
5. Identifikoj metodat e perdorura deri tani
6. Rrishqyrtoj alternativat
7. Vleresoje rezultatin ...
Perballimi me konfliktet
 Hapi me i rendesishem per tu perballu me
konfliktin eshte te njohim se konflikti
egziston
 Sa ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Komunikimi dhe konflikti

5,937 views

Published on

Perballimi me njerez ne konflikt

Published in: Education
 • Login to see the comments

Komunikimi dhe konflikti

 1. 1. Konflikti dhe komunikimi Perballimi me njerez ne konflikt
 2. 2. Definimi i konfliktit Konflikti është një ndërveprim negativ midis dy ose më shumë personave te ndërvarur nga njeri tjetri, i rrënjosur në ndonjë mosmarrëveshje apo mospajtim te perceptuar.
 3. 3. Konflikti produktiv dhe joproduktiv  Konflikti joproduktiv është konflikti i menaxhuar keq.  Konflikti produktiv është konflikti që është menaxhuar në mënyrë efektive dhe mund të ketë edhe përfitime.
 4. 4. Perparesite e konfliktit produktiv 1. Konflikti produktiv nxit debat të shëndetshëm 2. Konflikti produktiv çon në marrjen e vendimeve më të mira. 3. Konflikti produktiv nxit rritjen e marrëdhënies.
 5. 5. Dallimet në vlerat kulturore, besimet, dhe qëndrimet mund të çojnë në konflikt. Keto gjithashtu ndikojnë në mënyrën se si individët perceptojnë konfliktin dhe si konflikti trajtohet. 1. Kulturat individualiste theksojne nevojat individuale, të drejtat dhe identitetin invidual ne vend te atij grupor. 2. Kulturat kolektiviste theksojnë identitetin e grupit dhe nevojat e grupit mbi ata individual.
 6. 6. Tre strategji të përgjithshme për të menaxhuar konfliktin. A. Strategji per shmangje te konfliktit - janë të mira për zgjedhje të shpejtë te konfliktit, por ata mund të lënë çështje të pazgjidhura. B. Strategjitë sfiduese promovojne interesat e individëve që përdorin këmbëngulësi për të fituar argumentin e tyre. C. Strategjite bashkëpunuese perqendrohen tek nevoja e marrëdhënieve reciproke sesa tek qëllimet individuale, dhe përpiqen të prodhojne zgjidhje që të dyja palët të përfitojnë.
 7. 7.  Kur perballemi me njerez te veshtire dhe konflikte, ndonjehere heshtja preferohet me shume se komunikimi  10% e forces punetore karakterizohen si njerez negativ, arogant dhe te keqinj. Keta zakonisht i shkaktojne 90% te problemeve ne pune.
 8. 8. Identifikimi i personave te veshtire Personalitetet e veshtira nuk munden tju pershtaten kerkesave te maredhenieve nderpersonale dhe roleve shoqerore Personalitetet e veshtira kane tre gjera te perbashketa: 1. Vetebesim te dobet 2. Nuk kane aftesi te perballojne dhe zgjedhin konflikte 3. Tentojne ta keqperdorin rendesine e maredhenies me qellim qe te perfitojne vete
 9. 9. Komunikimi percares qe perdorat nga personat e veshtire (Brammer, 1993) Agresivitet Joqartesi Degjim i dobet Shmangje Qarje Sjellje negative verbale & joverbale Jo-bashkepunim Sellje manipulative Mungese feedbacku Mbrojtje Alibi Jo-vendosshmeri Thashetheme Shfaqje e pajtueshmerise, maskim i rezistences
 10. 10. Klasifikimi i njerezve te veshtire sipas Deeine  Manipulues Makiavelian – Nese nuk kryeson nervozohet dhe frustrohet. Deshiron te jete ne qender te vemendjes  Blokues– Pa mare parasysh se cfare kahje ka mare grupi, ky person cdohere mundohet ti tregoj anet negative te cdogjeje  Ankues i fshehur – ne grup behet kinse pajtohet me cdogje, por pas shpine qahet per vendimarjen e grupit  Analisti vigjilent – fare nuk kontribon ne vendimarrjen e grupit  Vozitesi i pasem – cdohere mendon se ka zgjedhje me te mire se ai qe e udheheq grupin.  Dijetar– Intelektuali apo filozofi I grupit qe shfaqet te dije cdogje per gjithcka  Harry me agjende te fshehur – Njeri nga me te veshtiret, pershkak se asnjehere nuk eshte direkt per qellimet qe i ka
 11. 11. Perballimi me njerezit e veshtire 1. Nderprejeni nga grupi verbalisht apo fizikisht 2. Jepni ndonje projekt individual ose bejeni ndihmes 3. Gjej balance mes injorimit te ketyre njerezve dhe punimit me to 4. Behuni direkt dhe tregoni qellimet tuaja 5. 6 fjale magjike per shmangjen e zemerimit: Ju kuptoj; Pajtohem; Me vjen keq. 6. Rrini te qete 7. Perseriti fjalet tuaja se si do ti pergjgjeni ndonje kerkese
 12. 12. Llojet e konfliktit Dy lloje te konfliktit: 1. Konflikt brendie – per qellimet e organizates, strukturat, regullat dhe rrjetat e saja 2. Konflikt personal – per shkak te ndryshimeve emocionale dhe personale mbrenda individeve te organizates. Konflikti personal eshte me i veshtire per tu perballuar se sa konflikti i brendise
 13. 13. Fazat e konfliktit 5 faza te konfliktit (Pondy, 1972) 1. Konflikti i fshehte – vjen nga konflikti themelor i organizates, si psh.konkurenca per resurse te pakta 2. Konflikti i kuptuar – kur individet nuk i kuptojne pozitat e njeri tjetrit ne organizate 3. Konflikti i dukshem – faza kur konflikti e ndikon individin ne menyre direkte 4. Konflikti i manifestuar – faza kur konflikti shfaqet; mund te vije deri te ne nje agresion i hapur, apati ose deri te nje ndjekje e ashper e regullave 5. Rrjedhoja e konfliktit – faza kur e shohim se si jane zgjedhur epizodat e konfliktit.
 14. 14. Perballimi me konfliktet Hapat e duhur per tu perballu me konfliktet:  Vleresoje menjehershmerine  Identifikoje llojin e konfliktit. Intrapersonal (egziston mbrenda personit) dhe interpersonal (egziston ne mes dy apo me teper personave)  Vendose strategjine e perballimit  Ben dallim mes simptomeve dhe shkakut (simptomet ju bejne me dije se konflikti egziston, kurse shkaqet e konfliktit jane ceshtjet themelore te konfliktit
 15. 15. Perballimi me konfliktet 5. Identifikoj metodat e perdorura deri tani 6. Rrishqyrtoj alternativat 7. Vleresoje rezultatin e mundshem te cdo alternative 8. Selektoje alternativen dhe aftesite e komunikimit qe nevojiten per zgjidhjen e konfliktit
 16. 16. Perballimi me konfliktet  Hapi me i rendesishem per tu perballu me konfliktin eshte te njohim se konflikti egziston  Sa me shume ta shtyjme perballimin me konfliktin sa me i madh ai behet  Klientit duhet ti pershkruhen stilet e konfliktit dhe duhet te perdoret instrumenti i konflikitit (faq. 331-333)

×