Odissea iconografia per cants

11,797 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
11,797
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7,525
Actions
Shares
0
Downloads
127
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Odissea iconografia per cants

 1. 1. Telemàquia I – IV Assemblees dels déus i situació a Ítaca: patiments de Telèmac i Penèlope, i el viatge de Telèmac en busca del seu pare.
 2. 2. Aventures d’Ulisses (V – XII) Odisseu arriba a la cort del rei Alcínous i hi narra les seves aventures des que sortí de Troia.
 3. 3. Venjança d’Ulisses XIII – XXIV Tornada a l'illa, el reconeixement per algun dels seus esclaus i el seu fill, i com Odisseu es venja dels pretendents matant-los a tots
 4. 4. Cant I: assemblea dels déus i exhortació d’Atena a Telèmac Invocació a la Musa: Conta'm Musa, aquell home de gran ardit, que tantíssim errà, després que de Troia el sagrat alcàsser va prendre; de molts pobles veié les ciutats, l'esperit va conèixer; molts de dolors, el que és ell, pel gran mar patí en el seu ànim, fent per guanyar el seu alè i el retorn de la colla que duia; més ni així els companys no salvà, tanmateix desitjant-ho, car tots ells es perderen per llurs mateixes follies, els insensats! que les vaques del Sol, el Fill de l'Altura, van menjar-se; i el déu va llevar-los el dia en què es torna.
 5. 5. En una assemblea dels déus grecs, Atena demana la tornada de l'heroi a la seva illa. Tots els deus es compadeixen menys Posidó, irritat perquè Odisseu va encegar el seu fill Polifem. Hermes comunica a Calipso la decisió de la tornada d’Odisseu, i Atena anima Telèmac a anar a Pilos i Esparta per informar-se del retorn del seu pare.
 6. 6. Cant II - III: assemblea a Ítaca i viatge de Telèmac a Pilos, on es troba amb el rei Néstor
 7. 7. • Cant IV: Telèmac viatja a Esparta, on el reben Menelau i Helena, qui el reconeix. Menelau li diu que sap, per Proteu, que Odisseu està retingut a l’illa de Calipso.
 8. 8. Cant V: Hermes comunica a Calipso que Odisseu ha de tornar. La nimfa li promet la immortalitat si es queda amb ella, però ell prefereix partir.
 9. 9. Odisseu I Calipso_ Jan Brueghel the Elder and Hendrick de Clerck
 10. 10. Malgrat l’oposició de Posidó, l’heroi arriba a l’illa dels feacis.
 11. 11. Cant VI: Atena visita en somnis la princesa Nausica, filla d' Alcínous, rei d'Esquèria.
 12. 12. Mentre jugaven a la pilota, Odisseu es despertà i demanà ajuda a la princesa.
 13. 13. Nausícaa ajuda l'heroi i li diu que la segueixi cap a la casa del rei i li indica com demanar-li a la seva mare, la reina, hospitalitat.
 14. 14. Cant VII: Odisseu al palau d' Alcínous
 15. 15. Cant VIII: es celebra una festa al palau en honor de l'hoste, que encara no s'ha presentat. L'aede Demòdoc canta la guerra de Troia, i quan Odisseu es posa a plorar, el rei li pregunta la seva vertadera identitat.
 16. 16. Cant IX: Odisseu comença les seves aventures des de Troia: Cícons: Primer destruïren la ciutat d'Ísmar, on va perdre molts companys. Lotòfags: Més tard arribaren a l'illa dels lotòfags. Allà, tres companys menjaren el lotus, i en perdre el desig de regressar, va haver d'emportar-se'ls a la força.
 17. 17. Polifem: arribaren a l'illa dels ciclops, i en una caverna es trobaren amb Polifem, fill de Posidó, que es menjà alguns dels seus companys.
 18. 18. Estaven atrapats a la cova, tancada amb una enorme pedra que els impedia sortir. Odisseu li oferí vi...
 19. 19. ... i manà afilar un pal amb el que varen cegar el ciclop mentre dormia.
 20. 20. Aconseguiren sortir-ne ocultant-se sota les ovelles.
 21. 21. Cant X: l'illa d'Èol i el palau de Circe. Èol entregà a Odisseu una bossa de pell que contenia tots els vents contraris, i que no devien obrir abans d’arribar a Ítaca.
 22. 22. Però els seus homes varen voler veure què hi havia a la bossa, deixant escapar tots els vents i provocant una tempesta que els allunyà d’Ítaca
 23. 23. Arriben al país dels lestrígons, gegants antropòfags
 24. 24. Després de sis dies navegant, arribaren a l'illa de Circe.
 25. 25. Envia els seus homes a explorar, però no tornen.
 26. 26. Odisseu rep l’ajuda d’Hermes, qui li explica com evitar l’encanteri de Circe i obligar-la a tornar la forma humana als companys
 27. 27. Cant XI: Circe va dir a l'heroi que per regressar a Ítaca, abans hauria d’anar a l’Hades i parlar amb Tirèsies.
 28. 28. A l'Hades, Odisseu trobà la seva mare i molts dels seus companys en la guerra de Troia. Parlà amb Tirèsias, qui li profetitzà una difícil tornada a Ítaca. Elpènor
 29. 29. Es descriu l’Hades i els patiments dels condemnats per fets terribles Tici Ixió Sísif Tàntal
 30. 30. Cant XII: Les sirenes. Escil·la i Caribdis. L'illa del Sol. Ogígia
 31. 31. Després de tornar a passar per l’illa de Circe, varen superar el perill de les Sirenes. Seguint els consells de Circe, Odisseu manà als seus homes tapar-se les orelles amb cera i que el lliguessin al màstil.
 32. 32. Escaparen també de les perilloses Caribdis i Escil·la.
 33. 33. Escil·la és un monstre amb dotze potes i sis caps amb tres fileres de dents en cada boca. Caribdis traga i vomita aigua tres vegades al día
 34. 34. Arriben a Trinàcria , l'illa del Sol. Tot i les advertències de no tocar el ramat d'Hèlios, els companys sacrificaren algunes vaques.
 35. 35. Això provocà la còlera del déu. En fer-se de nou a la mar, Zeus llençà un llamp que destruí i enfonsà la nau, i sobrevisqué únicament Odisseu.
 36. 36. Finalment arribà a l'illa de Calipso (lloc on es troba Ulisses al principi de l’Odissea).
 37. 37. Cant XIII - XIV: arribada a Ítaca Quan l'heroi acaba de contar el seu viatge, el rei ordena la seva tornada a la llar. Acompanyat per navegants feacis que el deixen adormit a la platja, arriba a Ítaca.
 38. 38. Atena el transforma en vell rodamón per evitar que el reconeguin. Seguint el consell de la deessa, va a demanar ajuda al seu fidel porquerol, Eumeu.
 39. 39. Cant XV - XVI: Telèmac retorna a Ítaca i reconeix el seu pare. I planegen la venjança, amb l'ajuda d’Atena.
 40. 40. Cant XVII: al dia següent, Odisseu, com a rodamón, es dirigeix al seu palau. Només és reconegut pel seu gos Argos que, ja vell, mor davant del seu amo.
 41. 41. Cant XVIII: per humiliar el vell pidolaire, els pretendents el fan lluitar amb Iro
 42. 42. Cant XIX: la dida Euriclea reconeix Odisseu
 43. 43. Cant XX: L'últim sopar dels pretendents. Un profeta, amic de Telèmac, adverteix als pretendents que aviat els murs es tacaran de llur sang. Tot i que algun d'ells creu la profecia i en fuig, la gran majoria d'ells se'n riu de l'endevinació.
 44. 44. Cant XXI: Penèlope proposa una prova final per a decidir amb qui es casarà: tensar l’arc d’Ulisses i fer passar una fletxa per l’ull de dotze destrals
 45. 45. Tots els pretendents ho intenten, i quan ningú ho ha aconseguit, el vell pidolaire demana intentar-ho
 46. 46. Cant XXII: comença la venjança d’Odisseu
 47. 47. Els pretendents, tancats a la sala, van morint un rere l’altre
 48. 48. Cant XXIII: Penèlope reconeix Odisseu
 49. 49. Cant XXIV: arribada dels pretendents a l’Hades i pacte final
 50. 50. Τέλος Ὀδυσσείας

×