Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Destrucció de troia

8,820 views

Published on

 • Be the first to comment

Destrucció de troia

 1. 1. Fi de la guerra de Troia •Aquil·les i Pentesilea •Mort d’Aquil·les •Disputa per les armes i mort d’Àiax •L’arc de Filoctetes i mort de Paris •Cavall de Troia •Laocoont. Cassandra •Destrucció de Troia •Fugida d’Eneas
 2. 2. Pentesilea, reina de les amazones, acut Aquil·les i Pentesilea a ajudar Troia, i causa molts morts entre els aqueus, fins que s'enfronta amb Aquil·les. L'heroi la traspassa amb la seva llança, però, en veure-la caure, se n'enamora i plora quan ella mor.
 3. 3. Mort d’Aquil·les Al temple d'Apol·lo, un lloc neutral visitat per grecs i troians, Aquil·les veu Polixena i se n'enamora perdudament.
 4. 4. En una trobada clandestina, Aquil·les explica el secret del seu taló a Polixena, qui, per venjar la mort d’Hèctor, es posa d'acord amb Paris. L’endemà Paris, amagat rere una columna, dispara una fletxa enverinada al taló d'Aquil·les. G. Hamilton Rubens: Paris ajudat per Apol·lo
 5. 5. Tetis i Nereides ploren Aquil·les Àiax porta el cos d’Aquil·les
 6. 6. Disputa per les armes Entre Odisseu i Àiax, que en salvaren el cos, esclata una disputa per quedar-se les armes i armadura d’Aquil·les
 7. 7. i mort d’Àiax Agamèmnon, com a jutge, les atorgà a Odisseu, però Àiax jurà venjar- se'n. Aquella nit Atena, protectora d'Odisseu, el va fer embogir, i el va llançar contra els ramats d'ovelles dell campament, imaginant-se que lluitava amb Odisseu i Agamèmnon. Quan recuperà el seny i veié la carnisseria que havia fet en el bestiar, se suïcidà.
 8. 8. L’arc de Filoctetes Calcant profetitzà que per fer caure Troia calia l'arc de Filoctetes, abandonat sol a l'illa de Lemnos. Odisseu i Neoptòlem, el jove fill d'Aquil·les, navegaren cap a Lemnos i van convèncer Filoctetes d'anar a Troia.
 9. 9. Filoctetes va desafiar Paris a un duel amb arc i el ferí mortalment. Tanmateix, aconseguí entrar arrossegant-se a Troia i morir en braços d'Hèlena. Malgrat la mort de Paris, Príam no volgué tornar Hèlena, sinó que la casà amb un altre dels seus fills, Deífob. A Odisseu se li acudí l'estratagema que permetria l'entrada dels grecs a Troia i Agamèmnon no dubtà a posar-la en pràctica. Un bon dia els troians es van trobar, en sortir el sol, que els aqueus havien desaparegut, i també les seves tendes i els vaixells. Cavall de Troia
 10. 10. Però a la platja Arcimboldo quedava un gegantí cavall de fusta, amb una inscripció dedicada a Atena per suplicar-li un retorn favorable a Grècia. G. Tiépolo
 11. 11. Els troians van acostar-s'hi i es van posar a discutir sobre què fer-ne. Plens d'alegria pel que creien el final de la guerra, decidiren entrar el cavall dins la ciutat. Dues veus es van aixecar per advertir-los del perill: les de Cassandra i Laocoont.
 12. 12. Cassandra era filla de Cassandra Príam i tenia el do de la profecia. L'hi havia atorgat Apol·lo a canvi que li concedís el seu amor, però Cassandra no complí la seva promesa i Apol·lo, com a càstig, li escopí a la boca fent que ningú no cregués mai les seves prediccions. Per aquesta raó els troians no li feren el més mínim cas quan els anuncià la ruïna que els portaria el cavall.
 13. 13. Per altra banda Laocoont, un sacerdot, avisà que el cavall contenia enemics. Però dues serps enormes, enviades per Posidó, sortiren del mar i es precipitaren sobre Laocoont i els seus fills, entortolligant-los amb els seus anells, i se'ls endugueren dins el mar. Laocoont
 14. 14. Destrucció de Troia Els troians no van fer cas d’aquests advertiments, van obrir un forat a la muralla perquè el cavall era massa gran per passar per la porta i, posant-lo sobre unes rodes de fusta, l'entraren a la ciutat. Troia va llançar-se als carrers a celebrar la marxa dels grecs, bevent, cantant i ballant
 15. 15. Fins entrada la nit, els grecs no sortiren del cavall. Els habitants de la ciutat, adormits per la fatiga i el vi, no els van sentir obrir la porta. Agafats per sorpresa, la major part dels troians van morir a mans dels atacants sense ni poder empunyar l'espasa.
 16. 16. Ni els altars dels déus foren respectats: Cassandra va ser arrencada per la força del temple d'Atena, Hècuba del de Zeus, després que Neoptòlem hagués mort Príam.
 17. 17. Decidit a matar Helena, Polixena va ser immmolada Menelau s'adonà que a la tomba d'Aquil·les per encara estimava la seva Neoptòlem. esposa i finalment se l'emportà a la nau com si no hagués passat res.
 18. 18. La carnisseria i el saqueig duraren tres dies i tres nits, i, quan no hi quedà res de valor, van incendiar tota la ciutat i es repartiren el botí.
 19. 19. Les dones foren esclavitzades i distribuïdes entre els vencedors: Agamèmnon es va quedar Cassandra; Odisseu, Hècuba, i Neoptòlem, Andròmaca, l'esposa d'Héctor.
 20. 20. Només un petit grup d'homes pogué escapar enmig de la destrucció total de Troia, guiats per Eneas, però aquest és el tema de l’Eneida i Eneas carga amb el seu pare Anquises i porta de la ma el petit Ascani.

×