Nota Feqh

1,014 views

Published on

Rukun-Rukun Solat

Published in: Education
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,014
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7
Actions
Shares
0
Downloads
56
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Nota Feqh

 1. 1. SOLAT ITU TIANG AGAMA
 2. 2. SOLAT FARDHU SOLAT ITU MAKSUDNYADARI SEGI DOA BAHASA BEBERAPA UCAPAN DAN PERBUATANDARI SEGI YANG TERTENTU YANG DIMULAI ISTILAH DENGAN TAKHBIRATUL IHRAM DAN DIAKHIRI DENGAN SALAM
 3. 3. HUKUM & DALILHUKUM WAJIB DALIL
 4. 4. ADA 131. NIAT2. TAKBIRATUL IHRAM3. BERDIRI BETUL BAGI YANG BERKUASA4. MEMBACA SURAH AL-FATIHAH5. RUKU’ SERTA TOMAKNINAH6. IKTIDAL SERTA TOMAKNINAH7. SUJUD SERTA TOMAKNINAH8. DUDUK ANTARA DUA SUJUD SERTA TOMAKNINAH9. DUDUK KETIKA MEMBACA TAHIYAT AKHIR10. MEMBACA TAHIYAT AKHIR11. MEMBACA SOLAWAT KE ATAS NABI12. MENGUCAP SALAM YANG PERTAMA13. TERTIB
 5. 5. MAKNA RUKUN SOLAT-Perkara yang sebahagian daripada solat danbergantung kepadanya sah solat itu. Solatsecara amnya mempunyai 3 rukun iaitua) Qalbib) Fi’lic) Qauli
 6. 6. RUKUN-RUKUN SOLAT QAULI FI’LIQALBI ( BACAAN (SEGALA( NIAT ) DALAM PERBUATAN SOLAT) DALAM SOLAT)
 7. 7. RukunSolat fardu atau sunat mestilah mengandungi 13rukun, iaitu :1. Niat ketika mengangkat takbiratul ihram2. Berdiri tegak dengan tidak condong atau miring hinggakan sampai ke tahap rukuk tanpa keuzuran bagi mereka yang berkuasa berbuat demikian dalam solat fardu. Dalam solat sunat, berdiri tegak tidak diwajibkan sebaliknya hukumnya hanyalah sunat.
 8. 8. Rukun3. Takbiratul ihram. Cara takbir dilakukan ialah dengan lafaz “Allahu Akbar” Syarat-syarat?
 9. 9. Rukun4. Membaca Al-Fatihah. Ia adalah rukun pada setiap raka‘at semasa berdiri atau kedudukan lain sebagai gantiannya dalam semua jenis sembahyang.
 10. 10. Rukun• 5. Rukuk serta toma’ninah, iaitu tunduk dengan kadar membolehkan dua tapak tangannya boleh sampai kepada kedua-dua lutut. Ini yang paling kurang dan sebaik-baiknya tunduk hinggakan belakangnya sama dengan tengkuk dan menegakkan dua betis dan memegang lutut dengan tangan sambil jari-jari mencengkamnya. Toma’ninah = diam seketika (sekadar membaca satu tasbih / 1-2 saat).
 11. 11. Rukun• 6. I’tidal serta toma’ninah, iaitu bangun daripada rukuk dan kembali kepada keadaan berdiri atau gantiannya beserta dengan tama’ninah.
 12. 12. Rukun• 7. Sujud dua kali dalam setiap raka‘at. Maksud sujud ialah sentuhan dahi orang yang solat ke tempat sujud. Syarat-syarat sujud
 13. 13. Rukun8. Duduk antara dua sujud. Caranya ialah duduk dengan sama rata beserta tama’ninah pada setiap rakaat sama ada sembahyang secara berdiri atau tidak.Syarat-syaratnya ialah:• Bangkit dari sujud itu kerana melakukan ibadah bukan disebabkan perkara lain.• Jangan terlalu lama hingga melebih tempoh bacaan tasyahhud yang paling pendek.• Dilakukan dengan tama’ninah iaitu sekurang-kurangnya diam seketika selepas pergerakan anggota dan sebaik- baiknya melebihi batasan itu.
 14. 14. Rukun9. Duduk tahiyyat akhir yang disusuli selepasnya oleh salam. Ia dilakukan pada raka‘at akhir setiap solat dan perlu untuk membaca zikir wajib iaitu tasyahhud.• Cara duduk yang sunat ialah secara tawarru‘, iaitu duduk dengan dikeluarkan kaki kiri dari sebelah kanannya dan pangkal peha diletakkan di atas tanah, dan menegakkan kaki kanan serta mengeluarkan kaki kiri dari bawah kaki kanan dan menekan jari kaki kanan ke atas bumi (melipatkannya) supaya hujung jari kaki kanan itu menghala ke qiblat.
 15. 15. Rukun10. Membaca tasyahhud (syahadah) semasa duduk kali terakhir, iaitu: Syarat-syarat
 16. 16. Rukun11. Salawat ke atas Nabi Muhammad SAW selepas tasyahhud (tahiyyat akhir) semasa duduk kali terakhir. Lafaz salawat hendaklah sekurang-kurangnya:Seelok-elok lafaz salawat ialah salawat Al-Ibrahimiyyah:
 17. 17. Rukun12. Salam yang pertama yang bertujuan untuk keluar daripada sembahyang dan dilakukan semasa duduk kali terakhir.13. Tertib di antara semua rukun solat tanpa mendahulukan rukun yang sepatutnya dikemudiankan.
 18. 18. SEKIAN , TERIMA KASIH KE MENU UTAMA

×