Grècia

250 views

Published on

Published in: Travel
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
250
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Grècia

  1. 1. GRÈCIAGrècia, oficialment la República Hel·lènica, és un país del sud-est d’Europa,situat a la punta meridional de la península balcànica. Té frontera ambAlbània, la República de Macedònia i Bulgària al nord, i Turquia a l’est. Elmar Egeu és a l’est de Grècia, el mar Jònic a l’oest i el mar Mediterrani alsud. Grècia inclou un gran nombre d’illes (unes 1.440 de les quals 227 sónhabitades), incloent-hi Creta, Dodecanès, les Cíclades i les Illes Jòniquesentre altres.Grècia té més de 14.880 km de costa, amb una extensió total de 131.940 kmquadrats i una població de 10.665.989 habitants (2004). Un 80% de Grècia ésmuntanyós. El Pindos, la serralada central, té una altitud mitjana de 2.650 m.El mont Olimp (2.911 m.) és el punt més elevat de Grècia.Mont OlimpLa Grècia moderna té les seves arrels en la civilització de l’Antiga Grècia,considerada el bressol de la cultura occidental, i com a tal, el lloc delnaixement de la democràcia, la filosofia occidental, els Jocs Olímpics, laliteratura occidental,la historiografia, les ciències polítiques, els principiscientífics i matemàtics i el teatre.Aquest país és membre de la Unió Europea des de 1981, i de la zona del eurodes del 2001. Atenes és la capital i ciutat més gran del país. Altres ciutatsimportants són Tessalònica, Patres, Iràklion i Làrissa.
  2. 2. ClimaEl clima de Grècia occidental és mediterrani i presenta hiverns suaus i humitsi estius càlids i eixuts. Les temperatures rarament hi són extremes, tot i que al’hivern la neu cau a les muntanyes i a vegades, fins i tot, a Atenes.HistòriaGrècia va ser el primer lloc d’Europa on sorgir la primera civilització.Les ciutats-estat s’expandiren a través de les costes del Mar Negre, el sudd’Itàlia i Àsia Menor. La prosperitat va influir en l’arquitectura, la literatura,la ciència i la filosofia, i que portaren a Atenes a un ambient democràtic.Atenes i Esparta encapçalaren la lluita contra l’Imperi Persa a les GuerresMèdiques. Molts d’intel·lectuals grecs emigraren a l’Europa Occidentalportant amb ells la cultura de l’Antiga Grècia i va ser part important del’anomenat Renaixement europeu.Com a resultat de les Guerres Balcàniques, Grècia aconseguí incrementar elseu territori i població.Després de la Primera Guerra Mundial es produí la lluita que enfrontà elsnacionalistes turcs liderats per Mustafa Kemal, una guerra que provocà unintercanvi important de població entre els dos països després del Tractat deLausana.El dictador grec Metaxas provocà la Guerra Greco-Italiana, on Grèciaexpulsà les forces italianes cap a Albània, donant als aliats de la SegonaGuerra Mudial la primera victòria sobre les Potències de l’Eix. Posteriorments’hagué d’enfrontar a les forces alemanyes durant la Batalla de Grècia.El desembre de 1967, el rei Constantí II, germà de la nostra reina Sofia, vaabandonar el país. El 1 de juny de 1973, es proclamà la República.El 14 d’agost de 1974, les forces gregues abandonaren l’estructura militar del’OTAN, en protesta per l’ocupació turca de nord de Xipre. Grècia retornà al’OTAN el 1980.ArtL’art i l’arquitectura de la Grècia antiga ha tingut una gran influència en l’artoccidental fins a l’actualitat. Fins ara, a causa dels estralls de la història,només una petita varietat de l’art grec antic ha sobreviscut, sobretotl’escultura i l’arquitectura, incloent el disseny de monedes, ceràmica i elgravat de pedres precioses.
  3. 3. -ArquitecturaEls antics grecs van desenvolupar dos estils primaris: el sobri i sòlid dòric, iel refinat i decoratiu jònic.Les obres representatives de l’arquitectura grega són: El Partenó Templo de Atenea Niké-Pintura i esculturaEn contrast amb altres formes il·lustrades, les pintures conservades del’antiga Grècia són molt escasses. Els pintors grecs treballaven principalmenten plafons de fusta, i les obres finals van ser admirades durant cents d’anysdesprés de la seva creació. Però, aquestes pintures van desaparèixer desprésdel segle IV, quan no van ser prou protegides.GastronomiaLa cuina grega és sovint citada com un exemple de la saludable dietamediterrània. Moltes receptes gregues, especialment a la part nord del país,utilitzen espècies dolces combinades amb la carn, com per exemple canyela iclavell d’espècia.MúsicaLa música grega traça les seves arrels fins els temps antics on els cors mixtesactuaven per entreteniment, celebracions o activitats religioses. Un altre tipusde música que es creà a Grècia va ser la música folk.EsportsEls Jocs Olímpics de l’antiguitat, anomenats amb el nom d’Olímpics, percelebrar-se a la ciutat d’Olímpia, van ser festes religioses, culturals iesportives celebrades a l’antiga Grècia (776 aC. – 392 aC.) en honor als déusmajors. En ells participaven els atletes, que havien de ser ciutadans i homes, ique s’entrenaven durant anys als gimnasos.
  4. 4. Grècia, seu dels primers Jocs Olímpics moderns, té una tradició en el món del’esport.

×