Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Unitat didàctica els pirates

1,025 views

Published on

Una mostra del que es pot fer en Audició i Llenguatge fent servir les TIC com a motivació

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Unitat didàctica els pirates

 1. 1. AULA D’AUDICIÓ I LLENGUATGE IES LA RIBERA – CURS 2016/2017 Adaptació en català
 2. 2.  Destinataris: Alumnes de 1er i 2on d’ESO • Alejandra Moncadas, Toni Vidal i Carlos López.1er B • Nagüel Padilla, Joan Miquel Pons i Samir Bernat.1er C • Andreu Más.1er E • Maurice Jaques.1er D • Aina Torres2n C
 3. 3.  Objectius didàctics:  Aconseguir una major motivació de l’alumnat a l’hora de treballar la lectoescriptura.  Partir dels interessos dels alumnes i convertir-los en protagonistes del seu procés d’aprenentatge.  Treballar totes les dimensions del llenguatge (forma, contingut i ús)  Fomentar el treball col·laboratiu i en grup.  Fer ús del llenguatge per desenvolupar el propi pensament, per prendre consciència dels propis sentiments i per controlar la pròpia conducta.  Emprar la lectura i l’escriptura com a fonts de plaer, d’enriquiment personal i de coneixement del món.
 4. 4.  Temporalització SESSIÓ TEMPORALITZACIÓ Sessió 1: L’entrevista pirata. Setmana del 24 d’abril Sessió 2: L’aula pirata. Setmana de l’1 de maig Sessió 3: El cofre del tresor. Setmana del 8 de maig Sessió 4: Històries de pirates. Setmana del 15 de maig Sessió 5: Fem paper antic. Setmana del 22 i 29 de maig Sessió 6: La botella pirata. Setmana del 5 de juny Sessió 7: La recerca del tresor. Setmana del 12 de juny Sessió 8: El mapa del tresor. Setmana del 15 de juny
 5. 5.  Sessió 1: L’entrevista pirata  Una vegada elegida la temàtica entre tots, els alumnes s’entrevistaran. Es faran preguntes oralment i les respondran per escrit, per després llegir-les en veu alta.  Aquestes entrevistes serviran per introduir el tema a partir del coneixement previ dels alumnes.  A més es fomenten les destreses conversacionals i els alumnes es coneixen més entre ells.  Les preguntes seran les següents: 1. T’agraden les històries de pirates? Per què? 2. Has vist alguna pel·lícula de pirates? Quina/es? 3. Has llegit algun llibre de pirates? Quin/s? 4. Com és un pirata? Fes una descripció. 5. Si fossis un pirata, com t’agradaria ser?
 6. 6.  Sessió 1: L’entrevista pirata Maurice Jaques (1er D) 1. M’agraden les històries de pirates perquè viuen moltes aventures. 2. He vist la pel·lícula de “Piratas del Caribe”. 3. He llegit dos llibres amb el títol de “Piratica”. 4. Per jo un pirata té una gorra de mariner de color negre amb una calavera. Poden tenir una cama de pal i un garfi. Alguns tenen barba, anells als dits i a les orelles. Li agrada robar or amb la seva tripulació i enfonsar vaixells. També és dolent, no respecta a la tripulació i són egoistes. 5. Si jo fos un pirata, m’agradaria tenir la meva pròpia tripulació per anar a per tresors. Seria sigil·lós i aniria vestit com un pirata de veritat. Tot i que de vegades, aniria vestit també normal.
 7. 7.  Sessió 1: L’entrevista pirata Andreu Más (1er E) 1. M’agraden només les històries de Jack Sparrow. 2. He vist la pel·lícula de “Piratas del Caribe”, “Peter Pan” (en persona i dibuixos). M’agraden les pel·lícules realistes. 3. No he llegit cap llibre de pirates. 4. Per jo un pirata és canalla i mala persona. Pensa més en el vaixell que la tripulació i no expressa sentiments. Físicament tindria una cama de pal, un ull tapat, un garfi, un lloro, una gorra amb una calavera. També tenien una bandera que utilitzaven per a confondre. 5. Si jo fos un pirata, ajudaria a la tripulació, m’amagaria la cara perquè no em poguessin reconèixer. Seria un pirata bo, com Robin Hood i aniria vestit igual que un pirata.
 8. 8.  Sessió 1: L’entrevista pirata Toni López (1er B) 1. M’agraden, però no molt. Algunes son avorrides. 2. He vist la pel·lícula de “Piratas del Caribe” i “Ice Age 4” a on també sortien pirates. 1. No he llegit cap llibre de pirates. 2. Físicament, un pirata seria prim, amb barba, un torbant, un abric, un cinturó amb una espasa, un microscopi, un ull tapat i un lloro. De caràcter seria agressiu i valent. 3. Si jo fos un pirata tindria una moto Yamaha R1 amb el meu propi logotip i aniria vestit amb roba de moto (amb una calavera dibuixada a les botes i al casc, de color blanc amb visera daurada). Seria un poc presumit i agressiu.
 9. 9.  Sessió 1: L’entrevista pirata Carlos López (1er B) 1. M’agraden les pel·lícules de pirates. 2. He vist la pel·lícula de “Piratas del Caribe: La perla negra” (és la que més m’agrada) i “Peter Pan” quan era petit. 3. No he llegit cap llibre de pirates. 4. Per jo un pirata seria bo amb l’esgrima. Tindria pantalons, una moneia o un lloro, barba negra i una gorra. 5. Si jo fos un pirata tindria unes botes de futbol amb el logotip del Real Madrid. També un cotxe Ferrari, un lloro i un ajudant anomenat Himanon.
 10. 10.  Sessió 1: L’entrevista pirata Alejandra Moncadas (1er B) 1. M’agraden les històries de pirates per les aventures i l’acció. 2. He vist la pel·lícula de “Piratas del Caribe: La perla negra”. 3. No he llegit cap llibre de pirates. 4. Un pirata tindria un ull tapat, trenes en la barba, una gorra i una tripulació. De caràcter seria irònic quan parles amb ell i molt actiu. 5. Si jo fos una pirata, tindria els cabells llargs i seria molt bona lluitant amb l’espasa i navegant amb el meu vaixell.
 11. 11.  Sessió 1: L’entrevista pirata Aina Torres (2n C) 1. Si la pel·lícula és avorrida, no m’agrada i la deix de veure. 2. He vist la pel·lícula de “Piratas del Caribe”. 3. No he llegit cap llibre de pirates. 4. Un pirata porta una gorra, un ull tapat, una camisa antiga, un cinturó amb una espasa i botes altes. De caràcter es grosser, mal educat i egoista. 5. Si jo fos una pirata, portaria trenes al cabell, un vestit i botes. De caràcter seria bona persona i m’agradaria ballar.
 12. 12.  Sessió 1: L’entrevista pirata Samir Bernat (1er C) 1. Més o menys. M’agraden les batalles. 2. He vist la pel·lícula de “Piratas del Caribe”. 3. Si, he llegit algun llibre de petit. Era un llibre infantil amb dibuixos i frases. Encara el tinc a casa. 4. Un pirata és fort i valent, té una mà amb un garfi i una cama trencada. També té un ull tapat i un lloro. Li agrada la cervesa, manar molt, anar a cercar tresors i lluitar amb altres pirates. 5. Si jo fos un pirata m’agradaria ser milionari. També que la tripulació fos bona gent i poder compartir el tresors amb ells.
 13. 13.  Sessió 1: L’entrevista pirata Nagüel Padilla (1er C) 1. Si, perquè sempre estan solcant el mar cercant coses estranyes. 2. He vist “Piratas del Caribe” i la sèrie “One Piece”. 3. No he llegit cap llibre de pirates. 4. Un pirata té una cama de pal, una espasa, un ull tapat i un lloro de mascota. 5. Si jo fos un pirata, aniria vestit de negre, tindria una espasa i un lloro o corb de mascota. També tindria una cicatriu en l’ull dret.
 14. 14.  Sessió 1: L’entrevista pirata Joan Miquel Pons (1er C) 1. Més o menys. M’agraden com són els personatges de pirates. 2. També he vist “Piratas del Caribe” i la sèrie “One Piece” (com en Nagüel). 3. No he llegit cap llibre de pirates. 4. Normalment un pirata és dolent, té un vaixell, roba antiga i rompuda. També té un capell de pirata. 5. Si jo fos un pirata, m’agradaria tenir un drac com a mascota i aniria vestit de negre.
 15. 15.  Sessió 2: L’aula pirata  Una vegada realitzada l’entrevista, els alumnes escriuran les respostes en cartolines de colors. En aquelles respostes més llargues, es tracta que destaquin allò que ells vulguin.  Al mural de l’aula, es penjaran aquestes respostes, juntament amb els noms de cadascun.  Els noms dels alumnes seran elaborats a partir d’un abecedari pirata, a on cada lletra adopta la forma d’un element pirata.  A mesura que vagin realitzant les activitats, s’anirà ampliant aquest mural amb les feines dels alumnes.
 16. 16.  Sessió 3: El cofre del tresor  En aquesta activitat els alumnes hauran de pensar 4 paraules que utilitzarien per escriure la seva pròpia història de pirates.  La idea és ser creatius i utilitzar la imaginació. Per tant algunes paraules poden estar relacionades amb les típiques històries de pirates i altres no.
 17. 17.  Sessió 3: El cofre del tresor  Així hauran de llançar un dau de lletres a l’atzar i escriure paraules que comencin per aquelles que els hagi tocat.  Per exemple: la “P" de pirata i la “V" de vaixell, estarien relacionades amb els típics pirates; d'altra banda, la “F" de fira i la “C“ de coala, no estarien relacionades.  A continuació introduiran les paraules al cofre del tresor (una capsa feta pels alumnes) i les guardaran per a la següent sessió.
 18. 18.  Sessió 4: Històries de pirates  Els alumnes agafaran 4 paraules a l'atzar del cofre del tresor i hauran de crear una petita història de pirates.  Cada alumne escriurà les seves dintre d’una bandera pirata que es penjarà al mural, devora del seu nom pirata.  A més, com a personatge principal, es poden basar en la darrera pregunta de l’entrevista inicial: Si fossis un pirata, com t'agradaria ser?
 19. 19.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les 4 paraules creades i elegides per cada alumne: Carib – Ase – Jack Sparrow – Veler Piscina – Ós – Vela – Dit Capità – Lloro – Raïm – Vaixell Mapa – Nau – Suborn – Bat Capità – Mapa – Mariner – Quilo Garfi – Hipopòtam – Sabre – Omnívor Noruega – Moix – Os – Pirata Soldat – Espasa – Fira – Calavera Os – Rata – Coala – Robar
 20. 20.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: Carib, ase, Jack Sparrow i veler. Títol: La recerca de la poció. Història: Quan Jack Sparrow va començar a navegar amb el seu veler, va arribar fins a l'illa dels pirates, anomenada "Illa Carib", on vivia un pirata que era una mica bruixot i el va convertir en ase. Després, el bruixot li va dir a Jack que, si volia la poció per tornar a ser pirata, havia d'anar a buscar-la al "Triangle de les Bermudes". Jack va començar el seu viatge, però com era un ase, no podia conduir el vaixell. Llavors va anar a cercar a Gibbs perquè l'ajudés a trobar la poció per tornar a convertir-se en persona. Gibbs va acceptar i quan van arribar es van trobar amb una bèstia de tres caps que gairebé els va enfonsar el vaixell. Després es van assabentar que la poció es trobava a la cova on vivia la bèstia. Però, per agafar-la, havien d'entrar sense fer soroll, perquè estava adormida.
 21. 21.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: piscina, ós, vela i dit. Títol: Visita al metge pirata. Història: Pere era un nen normal, tenia uns dotze anys i vivia amb el seu pare, anomenat Joan Carles Segon. Pere cada matí li demanava al seu pare si es podia tirar a la piscina i el seu pare, després de tant insistir, li va dir que sí, fins que un dia es va trencar un dit ficant-lo en un forat que hi havia a la piscina. Després van anar al metge en un vaixell de vela, on els van atacar uns pirates que tenien óssos com a mascotes. Pere i el seu pare cridaven i cridaven perquè els animals dels pirates els feien por. Al final els pirates els van trencar el vaixell i van ser capturats ...
 22. 22.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: capità, lloro, raïm i vaixell. Títol: Pirata “macarra”. Història: Hi havia una vegada un capità pirata que estava conduint una Yamaha R1 amb el seu lloro. Aquest pirata, tenia un casc verd amb un logotip d'una calavera. Un dia va fer una cursa en què perseguia a un altre pirata que anava borratxo. En aquesta cursa es jugaven una botella de whisky de sabor raïm del car. El pirata que portava la moto Yamaha R1, va guanyar la carrera i la botella, que se la va beure en aquest mateix moment. Després se'n va anar amb un amic en un vaixell i va tornar a casa seva.
 23. 23.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: mapa, nau, bat i suborn. Títol: Rumb a allò desconegut. Història: El Pirata “Empanado” navegava amb la seva nau, just en la direcció a on havia d'anar. Es va posar a cercar al mapa, però com era despistat, l'havia perdut. No sabia què fer. Es va fiar del seu instint i es va dirigir al nord. Quan va arribar al seu destí, Mèxic, es va dirigir ràpidament al port. Després, en desembarcar, es va creuar amb el comissari del poble. Li va informar que als estrangers no se'ls permetia desembarcar en aquest poble i que hauria de dirigir-se cap a la capital. Al pirata Empanat no li va quedar més remei que subornar al comissari amb 100 monedes d'or i un bat de beisbol.
 24. 24.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: capità, mapa, mariner i quilo. Títol: L'aventura de Nagüel. Història: Un dia tranquil i avorrit, el capità Nagüel i la seva tripulació, navegaven amb el seu vaixell anomenat “Quilo". Aquest dia el capità va decidir cridar a un dels seus mariners i li va dir que portés un mapa per mirar el camí cap a l'Illa dels Lladres. L'objectiu era rescatar un dels membres de la tripulació, capturat pels pirates. A partir d'aquest moment sabia que tindrien moltes aventures ...
 25. 25.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: hipopòtam, garfi, sabre, omnívor. Títol: Le Fatrena. Història: Hi havia una vegada un pirata anomenat Jack Le Fatrena que anava navegant amb el seu vaixell. Jack, tenia un garfi i un llarg sabre, amb el qual es defensava molt bé lluitant. Un dia, el capità Jack anava rumb a una illa, en la qual va decidir desembarcar. Allà, de cop i volta, es va trobar al hipopòtam omnívor de la seva rival, la capitana “Empanada”. Llavors va saber que estaria molt a prop. Va escoltar un soroll i va aparèixer, atacant a Jack amb la seva espasa. Però Jack va treure el seu sabre i el va clavar a la panxa, fins que la va vèncer i definitivament va morir.
 26. 26.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: Noruega, gat, os i pirata. Títol: El pirata i el gat. Història: Era una vegada un pirata que vivia als mars de Noruega. Un dia, es va acostar al port i en un carreró es va trobar un gat blanc amb punts negres. El gat estava coixejant i el pirata el va agafar per portar-ho cap al vaixell. Després es va fixar en que el gat tenia un os trencat. Per això, va agafar una bena que tenia per allà i li va embenar la pota. Al cap d'uns mesos, el gat ja no tenia la pota trencada i el pirata va tornar al port per deixar al gat. Això sí, el gat no volia marxar i s’estimava més estar amb el pirata. Llavors el pirata i el gat es van quedar junts i es van anar navegant.
 27. 27.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: soldat, espasa, fira i calavera. Títol: Anant al futur. Història: Hi havia una vegada un soldat anomenat Juanmi. El capità Nagüel li va clavar una espasa i va acabar amb la seva vida. El capità no sabia que quan el matés, seria enviat al futur, on de sobte va aparèixer en una fira. Després mentre feia una passejada, es va ficar en un lloc de la fira i va tornar a l'Era dels Pirates, on el cos de Juanmi era pur esquelet. Finalment, el capità Nagüel, es va emportar una calavera com a recompensa de matar el soldat.
 28. 28.  Sessió 3: El cofre del tresor  Aquestes són les històries inventades pels alumnes: Paraules: os, rata, coala i robar. Títol: Don Rat a Menja Coala. Història: Hi havia una vegada una illa molt llunyana, on es localitzava un tresor llegendari. Un capità anomenat Don Rata Menja Coala volia robar el tresor, però com tenia un os de la cama trencat, no podia córrer, així que va cridar als seus homes perquè l’ajudessin a dirigir-se cap a l’illa del tresor. Quan van trobar la capsa del tresor, estava buida i es van posar a plorar. Després quan van arribar al vaixell es van trobar el tresor, que havia estat trobat per un dels seus homes. Aquest, s'havia perdut fa dies i va arribar el primer a la illa, portant el tresor per compartir-lo amb els altres. Al final tots els pirates es van alegrar per haver trobat el tresor llegendari.
 29. 29.  Sessió 5: Fem paper antic  Un cop inventada i escrita la història, els alumnes visualitzaran un vídeo sobre com fer paper pergamí (paper antic). Es tracta que els alumnes donin color a un full per mitjà de la mescla d’aigua i cafè.  Així, podran escriure damunt la seva historia, com si fos el paper d’un mapa del tresor pirata.  A més, cada alumne podrà decorar el paper com vulgui i fer-lo de diferents tipus (llis, arrugat, més clar, més obscur...)
 30. 30.  Sessió 6: La botella pirata  Un cop escrita la història, els alumnes s'asseuran en cercle i aniran ficant, d'un en un, la seva història en una botella de vidre (doblegada de manera que després es pugui treure).  Després faran girar la botella fins que s'aturi i apunti a un dels alumnes, qui haurà de llegir la història en veu alta.  Progressivament, una vegada l’alumne hagi llegit una de les històries, sortirà del cercle, fins que totes les històries s’hagin llegit.
 31. 31.  Sessió 7: La recerca del tresor  Una vegada finalitzat el mural, els alumnes jugaran a cartes (el joc de l’UNO) per aconseguir punts i guanyar el tresor pirata.  Els alumnes han d’acumular punts per poder aconseguir el premi (monedes d’or de xocolata, una fotografia d’ells realitzant alguna de les activitats, la seva història plastificada...)  Podran aconseguir punts responent a una sèrie de preguntes de comprensió sobre cadascuna de les històries que han escrit.  Si endevinen la resposta, guanyaran els punts indicats en aquella carta. Per exemple: si treu un 6 i encerta la pregunta d’aquell nombre i color, guanyarà 6 punts.
 32. 32.  Sessió 7: La recerca del tresor  Aquestes són les preguntes (elaborades pels propis alumnes): 0 Quina poció van anar a cercar? (Andreu) 1 Quina part del cos es va rompre el moix? (Aina) 2 Quants anys té el nin? (Maurice) 3 Què va fer el pirata aquell dia? (Toni) 4 Què va perdre el pirata Empanado? (Alejandra) 5 Què hi havia en aquella illa? (Samir) 6 Com s’anomena el vaixell del capità Nagüel? (Joan) 7 Amb quina arma es va matar al capità? (Nagüel) 8 Quin animal tenia la capitana Empanada? (Carlos) 9 Qui va ajudar a Jack a trobar la poció? (Andreu) 0 Quina recompensa guanyà el capità? (Nagüel) 1 Quin és el nom del soldat? (Nagüel) 2 A on va trobar el capità al moix? (Aina) 3 Quin és el nom del capità? (Samir) 4 Quin premi es guanyava en la carrera? (Toni) 5 En què es va convertir Jack? (Andreu) 6 Què preguntava el nin cada matí? (Maurice) 7 A on es dirigia el pirata Empanado? (Alejandra) 8 Quin os es va rompre el capità? (Samir) 9 Qui va cridar al capità aquell dia? (Joan) 0 Què havia de dur el mariner al capità? (Joan) 1 Què hi havia dins la capsa del tresor? (Samir) 2 Quants caps tenia la bèstia? (Andreu) 3 Com es va rompre el nin el dit? (Maurice) 4 Que va fer el pirata per curar al moix? (Aina) 5 Quin mitjà de transport conduïa el capità? (Toni) 6 Amb qui es va trobar el pirata al poble? (Alejandra) 7 A on va ser enviat el capità quan va matar al soldat? (Nagüel) 8 Amb quines armes es defenia Jack? (Carlos) 9 Amb qui es va trobar Jack a la illa? (Carlos) 0 Qui va trobar finalment el tresor? (Samir) 1 A on estava la cova de la bèstia? (Andreu) 2 Quin era l’objectiu de la tripulació? (Joan) 3 A on es va ficar el capità quan passejava? (Nagüel) 4 Quines mascotes tenien els pirates? (Maurice) 5 Qui va guanyar la carrera? (Toni) 6 A on va anar el moix al final ? (Aina) 7 Amb què va subornar al comissari? (Alejandra) 8 Com va matar Jack a la capitana? 9 A on navegaven el nin i el seu pare? (Maurice)
 33. 33.  Sessió 8: El mapa del tresor  Com activitat final, es tracta que els alumnes facin una avaluació de la unitat didàctica (aspectes que els hi ha agradat o no, coses que millorarien, idees d’activitats noves, etc).  L’avaluació tindrà format de mapa pirata. Per exemple, al dibuix de la calavera hauran de posar coses que no els hi ha agradat; al vaixell allò que més els hi ha agradat del projecte; a l’illa alguna cosa que han après; al vaixell enfonsat, els aspectes a millorar, etc.
 34. 34.  Sessió 8: El mapa del tresor Què t’ha agradat? • La diversitat d’històries que hi ha. • Crear històries pròpies. • Que el personatge de la meva història era el meu company. • Pintar amb cafè i decorar la història. Què canviaries? • No canviaria res, m’ha agradat tot. • Faria una història amb un altre tema. • Canviaria el temps (tenir més per fer més activitats) • Veuria una pel·lícula relacionada amb les històries. Què has après? • He après coses de pirates. • He après a tenir més imaginació. • He millorat l’escriptura (escriure més ordenat i recte, amb més bona lletra...) • He après a fer una història llarga utilitzant només 4 paraules.
 35. 35.  Fotografies del mural:
 36. 36.  Fotografies dels alumnes i les històries:
 37. 37.  Fotografies dels alumnes i les històries:
 38. 38.  Fotografies dels alumnes i les històries:
 39. 39.  Fotografies dels alumnes i les històries:
 40. 40.  Fotografies dels alumnes i les històries:
 41. 41.  Fotografies dels alumnes i les històries:
 42. 42.  Fotografies dels alumnes i les històries:
 43. 43.  Fotografies dels alumnes i les històries:
 44. 44.  Fotografies dels alumnes i les històries:

×