Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

TOTS SANTS

 1. 1. TOTS SANTS (1 DE NOVEMBRE)Tots Sants és una festa que se celebra eldia 1 de novembre. Aquesta festivitat ésuna de les més antigues del món cristià.Aquest dia se sol fer una missa en honorals morts i després anar al cementiri adur flors als difunts.
 2. 2. HALLOWEEN (31 D’OCTUBRE)El mot Halloween fa referència a lafestivitat tradicional heretada de lescelebracions d’origen celta, que tanràpidament s’han estès per tot el món, i,en especial pels països de parla hispana. Fa molts segles, a Bretanya, Escòcia i Irlanda, el dia 31 doctubre se celebrava la festivitat de Samhain, que coincidia amb el darrer dia de lany segons els antics calendaris celtes i anglosaxons. En aquella època, sencenien grans fogueres sobre les muntanyes per foragitar alsesperits malignes. També es creia queles ànimes dels morts visitaven les sevesantigues cases, acompanyades debruixes i esperits.Amb larribada del Cristianisme sestablíel primer dia de Novembre com a Dia deTots Sants. En aquell moment, el 31doctubre es convertí en All Saints Eve(vigília del Dia de Tots Sants). Aquestes
 3. 3. paraules anaren derivant cap a AllHallows Eve, don va sortir la paraulaHalloween. Hallow és un mot que enanglès antic significa sant o sagrat, i queprové, juntament amb la paraulamoderna holy, del mot germànic khailag.Moltes de les tradicions de Halloween esvaren convertir en jocs infantils que elsimmigrants irlandesos portaren alsEstats Units en el segle XIX. A partirdaquí, la tradició es va començar aestendre per la resta del món. Per aixòde vegades es pensa que és una festaoriginària dels Estats Units.Tracte o entremaliadura?”
 4. 4. LA CASTANYADALa Castanyadaés una festapopular deCatalunya quese celebra eldia de TotsSants, tot iquedarreramentse nhadesplaçat lacelebració a la vigília daquesta diada, oa altres dies propers. Com el Halloweendels països anglosaxons, prové dunaantiga festa ritual funerària. Consisteixen un àpat en què es mengen castanyes,panellets, moniatos i fruita confitada. Labeguda típica de la castanyada és elmoscatell. Pels volts daquestacelebració, les castanyeres venen alcarrer castanyes torrades i calentes, igeneralment envoltes en paper de diari.En molts llocs, el dia de Tots Sants, elsconfiters organitzaven rifes de panelletsi fruita confitada. Sembla que el costumdingerir aquestes menges -tanenergètiques - prové del fet que durant
 5. 5. la nit de Tots Sants, vigília del dia delsmorts, es tocava a morts sempre seguitfins a la matinada; amics i parentsajudaven els campaners a fer aquestadura tasca, i tots plegats consumienaquests aliments per no defallir. Se solrepresentar amb la figura dunacastanyera: una dona vella, vestida ambroba pobra dabric i amb mocador al cap,davant dun torrador de castanyes per ala venda al carrer. Hom recorda que anysenrere en alguns pobles de Catalunyasacostumava a buidar carabasses opebrots i sels guarnia amb una espelmaencesa en el seu interior. Es col—locavenen llocs no gaire il—luminats on se sabiaque hi passava gent la nit de Tots Sants,per a esporuguir-los, especialment a lacanalla. És una pràctica que sha perdut.

  Be the first to comment

  Login to see the comments

Views

Total views

1,605

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

142

Actions

Downloads

11

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×