Advertisement
Advertisement

Content Syndicatie

 1. Content Syndicatie Alper Çugun
 2. “Hergebruik van content / functionaliteit elders op het web.”
 3. Voordelen
 4. Meer bereik
 5. Herbruikbaarheid
 6. Anderen in staat stellen
 7. Klanttevredenheid
 8. Nadelen?
 9. Kerntaak
 10. Het goed doen
 11. Content
 12. Syndicatie
 13. Welke content?
 14. Voor welke doelgroep?
 15. Onder welke licentie?
 16. Onder welke voorwaarden? • Wachtwoord-afscherming • Gebruiksquota
 17. Techniek
 18. RSS
 19. Data Dumps
 20. APIs
 21. OpenSearch
 22. Sociale Netwerken
 23. Widgets
 24. Praktijk
 25. Wikipedia
 26. Flickr
 27. Guardian API
 28. Twitter
 29. Get Satisfaction
 30. @alper alper@tipit.to

Editor's Notes

 1. Hier dan een kleine inleiding in Content Syndicatie.
 2. andere websites, andere platformen
 3. content in afhaalformaat makkelijker mee te nemen en oneindig te vermenigvuldigen -> viraal effect aanwezigheid op de randen waar jouw ervaring overgaat in die van iemand anders
 4. Efficiency, kunt met dezelfde content meerder publicaties, doelgroepen, toepassingen bedienen Hoeft niet content die al bestaat ergens uit te sleuren (screenscrapen). Zal niet direct een kostenbesparing zijn, maar zie verderop (de kosten zullen tegenover de waarde die je creëert meevallen).
 5. degene die de data heeft, heeft de macht maar laat anderen ook vette dingen maken, zij hebben veel meer tijd/zicht etc. doe je kerntaak goed, maar geef de ruimte aan anderen om ertegenaan te innoveren
 6. (burgers = ) klanten verwachten betere service ze verwachten dat de overheid aanwezig is waar zij dat zijn, gaan niet meer vanzelf naar de juiste balie toe (zijn verwend) anywhere, any time, any way
 7. bijna geen nadelen, authenticiteit, controleerbaarheid Authenticiteit te behalen door terugverwijzen. Controleerbaarheid is een illusie (dat is nu ook niet het geval).
 8. Opportunity cost, als een centrale speler hier fouten in maakt of zich te gesloten opstelt dan heeft dat een beperkende werking op iedereen die ermee te maken heeft.
 9. Content (kennis, functionaliteit, inhoud) = goud. Het is het begin van alles. Alle andere spelers laten zich leiden door content en willen het hebben. Dus kijk hoe je je content het beste kunt inzetten om je doelen te bereiken.
 10. Dus als we dan die content willen gaan verspreiden moeten we een serie vragen beantwoorden.
 11. Welke content willen we dan eigenlijk verspreiden en welke doelen willen we daarmee bereiken? Alle content, of specifieker dan dat? Ook de vraag/antwoord functionaliteit?
 12. directe consumenten, mensen, feedreaders, applicaties tussenpersonen (zoekmachines, aggregatoren, sociale netwerken) tooling: Yahoo Pipes, andere programmatuur
 13. Standaard feedreader voor eindgebruiker. Werd al niet heel veel gebruikt, en wordt het nu minder en minder. Ook online bijv. Google Reader
 14. Yahoo Pipes is een van de makkelijkere manieren om online content dynamisch te bewerken (filteren, samenvoegen, verwerken) en weer te herpubliceren.
 15. Een online dashboard (hier Netvibes) met syndicated content.
 16. Amerika = Publiek Domein (bij wet geregeld) In het kader van de authenticiteit misschien een Creative Commons ShareAlike licentie gebruiken. (Liever niet natuurlijk.)
 17. Creative Commons biedt een vrijere manier van omgaan met auteursrechten zonder controle op te geven.
 18. Nog meer voorwaarden. Details, maar in sommige gevallen moet er wel over nagedacht worden.
 19. Nu wat meer technische uitleg, maar techniek is onlosmakelijk verbonden met inhoud en gebruikservaring. Maar hoe doe je dat dan?
 20. Really Simple Syndication RSS is dood maar niet helemaal: http://www.bright.nl/rss-dood Periodieke content, Atom/RSS Na te denken om de content op de site vrij te geven als RSS en misschien ook de updates aan deze content.
 21. Ideaal hergebruik materiaal, goed begrepen, veel consumenten.
 22. Documenten, Excels, datasheet Alle eenmalige data die niet veranderlijk is, is gewoon te publiceren door het ergens online te zetten.
 23. Koppelvlak gebruikt om systemen met elkaar te integreren (of om ‘andere applicaties toegang te geven tot je database’ (onder jouw voorwaarden)). Functionaliteit maar ook complexere manieren om gegevens op te vragen (met filters e.d.). Voorbeeld geven? Flickr?
 24. Manier om een zoekmachine toegankelijk te maken voor browsers en de zoekresultaten herbruikbaar voor derde partijen. Lijkt redelijk relevant gezien jullie goede zoekmachine en content. http://www.opensearch.org/
 25. Beschrijving van de zoekmachine maakt het mogelijk voor derde partijen om die te integreren.
 26. Twitter, Hyves, Facebook, LinkedIn etc. Gigantische viraliteit en conversie die bereikt kan worden. Complexere filters en sociaal gewogen netwerken om content tot je te nemen en zelf weer verder te verspreiden. Simpel use case: een link naar facebook sturen. Verder: Automatische syndicatie naar een sociaal netwerk of nog verder: redactionele aanwezigheid en native gesprekspartner worden.
 27. virale effecten, doelgerichte advertenties etc. maar ook diepere integratie, applicaties API koppelingen etc.
 28. Iedereen wil widgets? Zijn bijzonder mediageniek.
 29. Geschreven voor iGoogle, OpenSocial Netvibes in de toekomst maar ook Hyves, NING, Orkut etc. Participerende platformen op: http://wiki.opensocial.org/ OpenSocial widgets zijn te installeren op elke willekeurige site met een klein stukje code.
 30. Een serie voorbeelden uit de praktijk en hoe we dat zouden kunnen toepassen.
 31. Het opdelen van werk in behapbare brokken voor de massa. Zichtbaar dat bij toename van bereik de noodzaak tot redactie ontstaat. In de niche is redactie juist het het organisatorische obstakel dat voorkomt dat mensen samenwerken. Maar eigenlijk niet over het crowdsourcing aspect. Wikipedia heeft ook een heel interessant content-sharing verhaal. Datadump, de complete wikipedia is te downloaden (en dus te dupliceren) CC Licentie, dat mag onder een CC licentie die bronvermelding vereist (dus een link terug naar de originele wikipedia) Gestructureerde toegang, verder is het mogelijk om alle pagina’s gestructureerd uit te lezen (semantische opmaak)
 32. Één van de eerste completere APIs die er waren. Redelijk virtuoos. Complete toegang. Flickr gebruikt zelf ook die API. De mogelijkheid is er om de gehele site na te bouwen met behulp van de API (waarom doet niemand dat dan?).
 33. De diensten die Flicrk aanbiedt aan derde partijen en die door derde partijen worden bijgedragen aan het netwerk. Voor elk apparaat is wel een uploader te vinden en daar hoeft geen toestemming voor te worden gevraagd om die te maken.
 34. The Guardian Open Platform. De New York Times heeft iets vergelijkbaars. Aan het proberen om Nederlandse kranten iets vergelijkbaars te laten doen maar ze zijn nogal koppig.
 35. Wordt door veel sites gebruikt als nieuwsupdate, RSS -> twitter, kan handig zijn maar alleen dat is nogal kaal.
 36. Meer een servicekanaal met ook vraag-antwoord en gesprek.
 37. Get Satisfaction is een redelijk interessante online forum dienst waar klanten en bedrijven kunnen samenwerken om problemen op te lossen. Fijn design en interactie-model.
 38. Vragen?
Advertisement