SlideShare a Scribd company logo
1 of 6
Download to read offline
Tranzicioni Shqiptar
Nga një kohe ne tjetrën, nga një sistem ne tjetrin, nga një
bote ne tjetrën, ….
Ali Laçej
Tranzicioni Shqiptar
Shoqeri Politike Shoqeri Kaotike Shoqeri Civile
Procedurat dhe strukturat janë kaotike dhe te
korruptuara. Qeverisja nuk përfshin opinionin e
qytetareve.
Sundimi i ligjit dobësohet pa mase.
Dhuna mbisundon, përfshire abuzimin me pushtetin.
Nuk ka balance dhe sinergji ne mes niveleve te
ndryshme te qeverisjes, biznesit dhe institucioneve e
sektorit te pavarur.
Strukturat ekonomike përpiqen te shfrytëzojnë nevojat
e ngutshme te qytetareve, shkurajojne iniciativën
individuale dhe promovojnë konkurrencën e eger mes
sipërmarrjeve private.
Veprimtaria e paligjshme është e pranishme.
Edukimi synon te rinovohet dhe shanset ekonomike
janë te rralla, njerëzit ikin nga vendi.
Qytetaret ndjehen te zhgënjyer nga jeta publike. Ka disa
nisma për te ngritur një sektor te caktuar te OJF, por
ai është i paqëndrueshëm dhe i centralizuar.
Abuzimi me mjedisin është i pamase dhe
qëndrueshmëria ekonomike nuk ka fuqi.
Dallimi mes qytetareve fillon e behet i vlerësuar e i
respektuar. Dialogu, debati, ndërtimi konsensusit,
ndërmjetësimi njohin ngritje zbritje duke u
përpjekur te mbulojnë dobësinë e institucioneve.
Procedurat dhe strukturat promovojne dhe
i sherbejne lidereve dhe elitave sunduese.
Prioriteti i Interesit Politik eshte nje parim themelor
per qeverisje dhe nderveprim mes klaneve dhe
grupeve.
Elita Politike dhe Qeveria komandojne ekonomine
dhe sektorin shkencor.
Strukturat Ekonomike mundohen te plotesojne
komandat dhe urdherat qe vijne nga nivelet e larta
politike, inisiativa vetiake eshte totalisht e ndaluar.
Te gjithe qytetaret kane akses ne edukim, pervec
atyre qe diskriminohen politikisht, qe nuk lejohen
te marrin shkollim te larte. Mireqenie merr
sinonimin Sakrifice.!?
Qytetaret marrin pjese masivisht ne jeten publike,
ka nje diapazon te ngushte zgjedhjesh per te
duartrokitur dhe admiruar shenjterine e udheheqjes.
Ka perkujdesje subjektive ndaj mjedisit, denime te
rrepta aplikohen.
Diversiteti mes qytetareve lind dyshime dhe eshte i
ndaluar.
Dialogu i vertete, debati dhe ndertimi i konsensuseve
te interesit duhen harruar.
Nuk lejohen ide konkuruese.
Këtu Jemi!!
Procedurat dhe strukturat promovojnë dhe lehtësojnë
pjesëmarrjen qytetare ne te gjithë nivelet e qeverisjes.
Sundimi i ligjit është parim thelbësor për qeverisje
dhe ndërveprim mes qytetareve.
Ka balance dhe sinergji ndërmjet qeverisjes, biznesit,
dhe sektorëve e institucioneve te pavarura.
Strukturat ekonomike iu përgjigjen nevojave te
qytetareve, inkurajojnë nismat vetjake dhe
ë lehtësojnë funksionimin e ndërmarrjes private.
Te gjithë qytetaret kane akses ne arsim dhe
shanse ekonomike, dhe pjesëtaret me te pafat te
shoqërisë kane siguri ekonomike.
Qytetaret marrin pjese ne jetën publike, ka një
sektor te shëndetshëm te OJF, veçanërisht ne nivel
vendor.
Mjedisit i kushtohet përkujdesje e përgjegjshme.
Zhvillimi dhe qëndrueshmëria ekonomike janë ne
qendër te promovimit.
Dallimi mes qytetareve vlerësohet dhe respektohet.
Dialogu, debati, ndërtimi i konsensusit, ndërmjetësimi
janë mjetet e preferuara për te zgjidhur e pajtuar ide
konkurruese.
http://www.slideshare.net/alilacej/releasing-development-potentials?qid=51c138ab-3253-4cf1-8185-
Shoqeri Politike
•Procedurat dhe strukturat promovojne dhe i sherbejne lidereve dhe
elitave sunduese.
• Prioriteti i Interesit Politik eshte nje parim themelor per qeverisje dhe
nderveprim mes klaneve dhe grupeve.
• Elita Politike dhe Qeveria komandojne ekonomine dhe sektorin
shkencor.
• Strukturat Ekonomike mundohen te plotesojne komandat dhe
urdherat qe vijne nga nivelet e larta politike, inisiativa vetiake eshte
totalisht e ndaluar.
• Te gjithe qytetaret kane akses ne edukim, pervec atyre qe
diskriminohen politikisht, qe nuk lejohen te marrin shkollim te larte.
• Mireqenie merr sinonimin Sakrifice.!?
• Qytetaret marrin pjese masivisht ne jeten publike, ka nje diapazon te
ngushte zgjedhjesh per te duartrokitur dhe admiruar shenjterine e
udheheqjes.
• Ka perkujdesje subjektive ndaj mjedisit, denime te rrepta aplikohen.
• Diversiteti mes qytetareve lind dyshime dhe eshte i ndaluar.
•Dialogu i vertete, debati dhe ndertimi i konsensuseve te interesit duhen
harruar.
•Nuk lejohen ide konkuruese.
Shoqeri Kaotike
•Procedurat dhe strukturat janë kaotike dhe te korruptuara.
•Qeverisja nuk përfshin opinionin e qytetareve.
• Sundimi i ligjit dobësohet pa mase.
• Dhuna mbisundon, përfshire abuzimin me pushtetin.
• Nuk ka balance dhe sinergji ne mes niveleve te ndryshme te qeverisjes,
biznesit dhe institucioneve e sektorit te pavarur.
•Strukturat ekonomike përpiqen te shfrytëzojnë nevojat e ngutshme te
qytetareve, shkurajojne iniciativën individuale dhe promovojnë konkurrencën
e eger mes sipërmarrjeve private.
•Veprimtaria e paligjshme është e pranishme.
•Edukimi synon te rinovohet dhe shanset ekonomike janë te rralla, njerëzit
ikin nga vendi.
•Qytetaret ndjehen te zhgënjyer nga jeta publike. Ka disa nisma për te ngritur
një sektor te caktuar te OJF, por ai është i paqëndrueshëm dhe i centralizuar.
•Abuzimi me mjedisin është i pamase dhe qëndrueshmëria ekonomike nuk ka
fuqi.
•Dallimi mes qytetareve fillon e behet i vlerësuar e i respektuar.
•Dialogu, debati, ndërtimi konsensusit, ndërmjetësimi njohin ngritje zbritje
duke u përpjekur te mbulojnë dobësinë e institucioneve.
Shoqeri Civile
•Procedurat dhe strukturat promovojnë dhe lehtësojnë pjesëmarrjen
qytetare ne te gjithë nivelet e qeverisjes.
•Sundimi i ligjit është parim thelbësor për qeverisje dhe ndërveprim mes
qytetareve.
•Ka balance dhe sinergji ndërmjet qeverisjes, biznesit, dhe sektorëve e
institucioneve te pavarura.
•Strukturat ekonomike iu përgjigjen nevojave te qytetareve, inkurajojnë
nismat vetjake dhe lehtësojnë funksionimin e ndërmarrjes private.
•Te gjithë qytetaret kane akses ne arsim dhe shanse ekonomike, dhe
pjesëtaret me te pafat te shoqërisë kane siguri ekonomike.
•Qytetaret marrin pjese ne jetën publike, ka një sektor te shëndetshëm te
OJF, veçanërisht ne nivel vendor.
•Mjedisit i kushtohet përkujdesje e përgjegjshme.
•Zhvillimi dhe qëndrueshmëria ekonomike janë ne qendër te promovimit.
•Dallimi mes qytetareve vlerësohet dhe respektohet.
• Dialogu, debati, ndërtimi i konsensusit, ndërmjetësimi janë mjetet e
preferuara për te zgjidhur e pajtuar ide konkurruese.
Kohe e gjate eeeee…..
..dhe mërzi….

More Related Content

Viewers also liked

Exploration Lan Switching Chapter3
Exploration Lan Switching Chapter3Exploration Lan Switching Chapter3
Exploration Lan Switching Chapter3Carmelo de Jesús
 
Lan switching and wireless
Lan switching and wirelessLan switching and wireless
Lan switching and wirelessLindu Pranayama
 
Krijimi i spirales se zhvillimit
Krijimi i spirales se zhvillimitKrijimi i spirales se zhvillimit
Krijimi i spirales se zhvillimitali lacej
 
Asmp ultratingujt-pjesa-fizike
Asmp ultratingujt-pjesa-fizikeAsmp ultratingujt-pjesa-fizike
Asmp ultratingujt-pjesa-fizikeKristo Gjergji
 
Vizione te institucionalizuara genard hajdini [alb]
Vizione te institucionalizuara genard hajdini [alb]Vizione te institucionalizuara genard hajdini [alb]
Vizione te institucionalizuara genard hajdini [alb]Genard Hajdini
 
Komunikimi Në formën e Web-it
Komunikimi Në formën e Web-itKomunikimi Në formën e Web-it
Komunikimi Në formën e Web-itbrejdon xhavara
 
Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Fleurati
 
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKFODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKGersa_a
 
Sistemet e informimit publik
Sistemet e informimit publikSistemet e informimit publik
Sistemet e informimit publikkulla 2010
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetMelissa Cani
 
New microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationervinahmati
 
Memoria e brendshme
Memoria e brendshmeMemoria e brendshme
Memoria e brendshmeEnxhi_01
 
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)fatonbajrami1
 

Viewers also liked (20)

Technology of today
Technology of todayTechnology of today
Technology of today
 
Exploration Lan Switching Chapter3
Exploration Lan Switching Chapter3Exploration Lan Switching Chapter3
Exploration Lan Switching Chapter3
 
Lan switching and wireless
Lan switching and wirelessLan switching and wireless
Lan switching and wireless
 
Krijimi i spirales se zhvillimit
Krijimi i spirales se zhvillimitKrijimi i spirales se zhvillimit
Krijimi i spirales se zhvillimit
 
Asmp ultratingujt-pjesa-fizike
Asmp ultratingujt-pjesa-fizikeAsmp ultratingujt-pjesa-fizike
Asmp ultratingujt-pjesa-fizike
 
Vizione te institucionalizuara genard hajdini [alb]
Vizione te institucionalizuara genard hajdini [alb]Vizione te institucionalizuara genard hajdini [alb]
Vizione te institucionalizuara genard hajdini [alb]
 
Rreth Communication Progress, 2016
Rreth Communication Progress, 2016Rreth Communication Progress, 2016
Rreth Communication Progress, 2016
 
Komunikimi Në formën e Web-it
Komunikimi Në formën e Web-itKomunikimi Në formën e Web-it
Komunikimi Në formën e Web-it
 
Sistemet operative so
Sistemet operative soSistemet operative so
Sistemet operative so
 
Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)Switched networks (LAN Switching – Switches)
Switched networks (LAN Switching – Switches)
 
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIKFODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
FODILET DHE EVOLUCIONI GJEOLOGJIK
 
Fosile
FosileFosile
Fosile
 
Sistemet e informimit publik
Sistemet e informimit publikSistemet e informimit publik
Sistemet e informimit publik
 
Nida
NidaNida
Nida
 
Statistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitetStatistike dhe probabilitet
Statistike dhe probabilitet
 
New microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentationNew microsoft office power point presentation
New microsoft office power point presentation
 
Biznesi Elektronik
Biznesi ElektronikBiznesi Elektronik
Biznesi Elektronik
 
Memoria e brendshme
Memoria e brendshmeMemoria e brendshme
Memoria e brendshme
 
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
BIZNESI ELEKTRONIK - Dr. Mihane Berisha (Skriptë)
 
Shkenc Toke
Shkenc TokeShkenc Toke
Shkenc Toke
 

Similar to Tranzicioni shqiptar

Punim seminarik
Punim seminarik Punim seminarik
Punim seminarik RinorAjeti1
 
Edukatë qytetare - SlideShare
Edukatë qytetare - SlideShare Edukatë qytetare - SlideShare
Edukatë qytetare - SlideShare Doniza Maliqi
 
Hyrjenedrejtesi 111219031333-phpapp01
Hyrjenedrejtesi 111219031333-phpapp01Hyrjenedrejtesi 111219031333-phpapp01
Hyrjenedrejtesi 111219031333-phpapp01Ministry of Health
 
Lufta e nisur ndaj korrupsionizmit
Lufta e nisur ndaj korrupsionizmitLufta e nisur ndaj korrupsionizmit
Lufta e nisur ndaj korrupsionizmitALTAX Consulting
 
Profil nga Kosovalive 360 Nentor 2015
Profil nga Kosovalive 360 Nentor 2015Profil nga Kosovalive 360 Nentor 2015
Profil nga Kosovalive 360 Nentor 2015Ylldise Brahimaj
 
Presentshtetiweb
PresentshtetiwebPresentshtetiweb
PresentshtetiwebShtetiWeb
 
Varferia dhe kontrata_sociale
Varferia dhe kontrata_socialeVarferia dhe kontrata_sociale
Varferia dhe kontrata_socialeALTAX Consulting
 
Doracak për mekanizmat për bashkëpunim të NJVL me organizatat qytetare
Doracak për mekanizmat për bashkëpunim të NJVL me organizatat qytetareDoracak për mekanizmat për bashkëpunim të NJVL me organizatat qytetare
Doracak për mekanizmat për bashkëpunim të NJVL me organizatat qytetareМЦМС | MCIC
 
E DREJTA DHE POLITIKA
E DREJTA DHE POLITIKAE DREJTA DHE POLITIKA
E DREJTA DHE POLITIKARefik Mustafa
 
Ismet Begu Mikroekonomia
Ismet Begu MikroekonomiaIsmet Begu Mikroekonomia
Ismet Begu MikroekonomiaGjergj Shala
 

Similar to Tranzicioni shqiptar (15)

Punim seminarik
Punim seminarik Punim seminarik
Punim seminarik
 
MCMS Raport Vjetor 2019
MCMS Raport Vjetor 2019MCMS Raport Vjetor 2019
MCMS Raport Vjetor 2019
 
Edukatë qytetare - SlideShare
Edukatë qytetare - SlideShare Edukatë qytetare - SlideShare
Edukatë qytetare - SlideShare
 
Hyrjenedrejtesi 111219031333-phpapp01
Hyrjenedrejtesi 111219031333-phpapp01Hyrjenedrejtesi 111219031333-phpapp01
Hyrjenedrejtesi 111219031333-phpapp01
 
Hyrje ne drejtesi
Hyrje ne drejtesiHyrje ne drejtesi
Hyrje ne drejtesi
 
Administrata publike
Administrata publikeAdministrata publike
Administrata publike
 
Demokracia
DemokraciaDemokracia
Demokracia
 
Lufta e nisur ndaj korrupsionizmit
Lufta e nisur ndaj korrupsionizmitLufta e nisur ndaj korrupsionizmit
Lufta e nisur ndaj korrupsionizmit
 
Profil nga Kosovalive 360 Nentor 2015
Profil nga Kosovalive 360 Nentor 2015Profil nga Kosovalive 360 Nentor 2015
Profil nga Kosovalive 360 Nentor 2015
 
Presentshtetiweb
PresentshtetiwebPresentshtetiweb
Presentshtetiweb
 
Varferia dhe kontrata_sociale
Varferia dhe kontrata_socialeVarferia dhe kontrata_sociale
Varferia dhe kontrata_sociale
 
Globalizmi
GlobalizmiGlobalizmi
Globalizmi
 
Doracak për mekanizmat për bashkëpunim të NJVL me organizatat qytetare
Doracak për mekanizmat për bashkëpunim të NJVL me organizatat qytetareDoracak për mekanizmat për bashkëpunim të NJVL me organizatat qytetare
Doracak për mekanizmat për bashkëpunim të NJVL me organizatat qytetare
 
E DREJTA DHE POLITIKA
E DREJTA DHE POLITIKAE DREJTA DHE POLITIKA
E DREJTA DHE POLITIKA
 
Ismet Begu Mikroekonomia
Ismet Begu MikroekonomiaIsmet Begu Mikroekonomia
Ismet Begu Mikroekonomia
 

More from ali lacej

Address to european leadership conference – focuses on balkans
Address to european leadership conference – focuses on balkans Address to european leadership conference – focuses on balkans
Address to european leadership conference – focuses on balkans ali lacej
 
Cross border potentials to develop women entrepreneurship
Cross border potentials to develop women entrepreneurshipCross border potentials to develop women entrepreneurship
Cross border potentials to develop women entrepreneurshipali lacej
 
A concern of the albanian peace council related to recent protests in FYROM
A concern of the albanian peace council related to recent protests in FYROMA concern of the albanian peace council related to recent protests in FYROM
A concern of the albanian peace council related to recent protests in FYROMali lacej
 
Identiteti i çamërisë në fokusin e integrimit
Identiteti i çamërisë në fokusin e integrimitIdentiteti i çamërisë në fokusin e integrimit
Identiteti i çamërisë në fokusin e integrimitali lacej
 
Conflict in middle east
Conflict in middle eastConflict in middle east
Conflict in middle eastali lacej
 
Shpirti - koncept
Shpirti - konceptShpirti - koncept
Shpirti - konceptali lacej
 
Ekonomia ne-politiken-global
Ekonomia ne-politiken-globalEkonomia ne-politiken-global
Ekonomia ne-politiken-globalali lacej
 
Misioni i-paqes-per-shqiptaret
Misioni i-paqes-per-shqiptaretMisioni i-paqes-per-shqiptaret
Misioni i-paqes-per-shqiptaretali lacej
 
Economy within-global-politics
Economy within-global-politicsEconomy within-global-politics
Economy within-global-politicsali lacej
 
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptare
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptareShkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptare
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptareali lacej
 
Qeverisja e mire
Qeverisja e mireQeverisja e mire
Qeverisja e mireali lacej
 
Konflikti ne lindjen e mesme
Konflikti ne lindjen e mesmeKonflikti ne lindjen e mesme
Konflikti ne lindjen e mesmeali lacej
 
Kosova e lire
Kosova e lireKosova e lire
Kosova e lireali lacej
 

More from ali lacej (13)

Address to european leadership conference – focuses on balkans
Address to european leadership conference – focuses on balkans Address to european leadership conference – focuses on balkans
Address to european leadership conference – focuses on balkans
 
Cross border potentials to develop women entrepreneurship
Cross border potentials to develop women entrepreneurshipCross border potentials to develop women entrepreneurship
Cross border potentials to develop women entrepreneurship
 
A concern of the albanian peace council related to recent protests in FYROM
A concern of the albanian peace council related to recent protests in FYROMA concern of the albanian peace council related to recent protests in FYROM
A concern of the albanian peace council related to recent protests in FYROM
 
Identiteti i çamërisë në fokusin e integrimit
Identiteti i çamërisë në fokusin e integrimitIdentiteti i çamërisë në fokusin e integrimit
Identiteti i çamërisë në fokusin e integrimit
 
Conflict in middle east
Conflict in middle eastConflict in middle east
Conflict in middle east
 
Shpirti - koncept
Shpirti - konceptShpirti - koncept
Shpirti - koncept
 
Ekonomia ne-politiken-global
Ekonomia ne-politiken-globalEkonomia ne-politiken-global
Ekonomia ne-politiken-global
 
Misioni i-paqes-per-shqiptaret
Misioni i-paqes-per-shqiptaretMisioni i-paqes-per-shqiptaret
Misioni i-paqes-per-shqiptaret
 
Economy within-global-politics
Economy within-global-politicsEconomy within-global-politics
Economy within-global-politics
 
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptare
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptareShkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptare
Shkodra autenticiteti-i-perkatesise-kombetare-shqiptare
 
Qeverisja e mire
Qeverisja e mireQeverisja e mire
Qeverisja e mire
 
Konflikti ne lindjen e mesme
Konflikti ne lindjen e mesmeKonflikti ne lindjen e mesme
Konflikti ne lindjen e mesme
 
Kosova e lire
Kosova e lireKosova e lire
Kosova e lire
 

Tranzicioni shqiptar

  • 1. Tranzicioni Shqiptar Nga një kohe ne tjetrën, nga një sistem ne tjetrin, nga një bote ne tjetrën, …. Ali Laçej
  • 2. Tranzicioni Shqiptar Shoqeri Politike Shoqeri Kaotike Shoqeri Civile Procedurat dhe strukturat janë kaotike dhe te korruptuara. Qeverisja nuk përfshin opinionin e qytetareve. Sundimi i ligjit dobësohet pa mase. Dhuna mbisundon, përfshire abuzimin me pushtetin. Nuk ka balance dhe sinergji ne mes niveleve te ndryshme te qeverisjes, biznesit dhe institucioneve e sektorit te pavarur. Strukturat ekonomike përpiqen te shfrytëzojnë nevojat e ngutshme te qytetareve, shkurajojne iniciativën individuale dhe promovojnë konkurrencën e eger mes sipërmarrjeve private. Veprimtaria e paligjshme është e pranishme. Edukimi synon te rinovohet dhe shanset ekonomike janë te rralla, njerëzit ikin nga vendi. Qytetaret ndjehen te zhgënjyer nga jeta publike. Ka disa nisma për te ngritur një sektor te caktuar te OJF, por ai është i paqëndrueshëm dhe i centralizuar. Abuzimi me mjedisin është i pamase dhe qëndrueshmëria ekonomike nuk ka fuqi. Dallimi mes qytetareve fillon e behet i vlerësuar e i respektuar. Dialogu, debati, ndërtimi konsensusit, ndërmjetësimi njohin ngritje zbritje duke u përpjekur te mbulojnë dobësinë e institucioneve. Procedurat dhe strukturat promovojne dhe i sherbejne lidereve dhe elitave sunduese. Prioriteti i Interesit Politik eshte nje parim themelor per qeverisje dhe nderveprim mes klaneve dhe grupeve. Elita Politike dhe Qeveria komandojne ekonomine dhe sektorin shkencor. Strukturat Ekonomike mundohen te plotesojne komandat dhe urdherat qe vijne nga nivelet e larta politike, inisiativa vetiake eshte totalisht e ndaluar. Te gjithe qytetaret kane akses ne edukim, pervec atyre qe diskriminohen politikisht, qe nuk lejohen te marrin shkollim te larte. Mireqenie merr sinonimin Sakrifice.!? Qytetaret marrin pjese masivisht ne jeten publike, ka nje diapazon te ngushte zgjedhjesh per te duartrokitur dhe admiruar shenjterine e udheheqjes. Ka perkujdesje subjektive ndaj mjedisit, denime te rrepta aplikohen. Diversiteti mes qytetareve lind dyshime dhe eshte i ndaluar. Dialogu i vertete, debati dhe ndertimi i konsensuseve te interesit duhen harruar. Nuk lejohen ide konkuruese. Këtu Jemi!! Procedurat dhe strukturat promovojnë dhe lehtësojnë pjesëmarrjen qytetare ne te gjithë nivelet e qeverisjes. Sundimi i ligjit është parim thelbësor për qeverisje dhe ndërveprim mes qytetareve. Ka balance dhe sinergji ndërmjet qeverisjes, biznesit, dhe sektorëve e institucioneve te pavarura. Strukturat ekonomike iu përgjigjen nevojave te qytetareve, inkurajojnë nismat vetjake dhe ë lehtësojnë funksionimin e ndërmarrjes private. Te gjithë qytetaret kane akses ne arsim dhe shanse ekonomike, dhe pjesëtaret me te pafat te shoqërisë kane siguri ekonomike. Qytetaret marrin pjese ne jetën publike, ka një sektor te shëndetshëm te OJF, veçanërisht ne nivel vendor. Mjedisit i kushtohet përkujdesje e përgjegjshme. Zhvillimi dhe qëndrueshmëria ekonomike janë ne qendër te promovimit. Dallimi mes qytetareve vlerësohet dhe respektohet. Dialogu, debati, ndërtimi i konsensusit, ndërmjetësimi janë mjetet e preferuara për te zgjidhur e pajtuar ide konkurruese. http://www.slideshare.net/alilacej/releasing-development-potentials?qid=51c138ab-3253-4cf1-8185-
  • 3. Shoqeri Politike •Procedurat dhe strukturat promovojne dhe i sherbejne lidereve dhe elitave sunduese. • Prioriteti i Interesit Politik eshte nje parim themelor per qeverisje dhe nderveprim mes klaneve dhe grupeve. • Elita Politike dhe Qeveria komandojne ekonomine dhe sektorin shkencor. • Strukturat Ekonomike mundohen te plotesojne komandat dhe urdherat qe vijne nga nivelet e larta politike, inisiativa vetiake eshte totalisht e ndaluar. • Te gjithe qytetaret kane akses ne edukim, pervec atyre qe diskriminohen politikisht, qe nuk lejohen te marrin shkollim te larte. • Mireqenie merr sinonimin Sakrifice.!? • Qytetaret marrin pjese masivisht ne jeten publike, ka nje diapazon te ngushte zgjedhjesh per te duartrokitur dhe admiruar shenjterine e udheheqjes. • Ka perkujdesje subjektive ndaj mjedisit, denime te rrepta aplikohen. • Diversiteti mes qytetareve lind dyshime dhe eshte i ndaluar. •Dialogu i vertete, debati dhe ndertimi i konsensuseve te interesit duhen harruar. •Nuk lejohen ide konkuruese.
  • 4. Shoqeri Kaotike •Procedurat dhe strukturat janë kaotike dhe te korruptuara. •Qeverisja nuk përfshin opinionin e qytetareve. • Sundimi i ligjit dobësohet pa mase. • Dhuna mbisundon, përfshire abuzimin me pushtetin. • Nuk ka balance dhe sinergji ne mes niveleve te ndryshme te qeverisjes, biznesit dhe institucioneve e sektorit te pavarur. •Strukturat ekonomike përpiqen te shfrytëzojnë nevojat e ngutshme te qytetareve, shkurajojne iniciativën individuale dhe promovojnë konkurrencën e eger mes sipërmarrjeve private. •Veprimtaria e paligjshme është e pranishme. •Edukimi synon te rinovohet dhe shanset ekonomike janë te rralla, njerëzit ikin nga vendi. •Qytetaret ndjehen te zhgënjyer nga jeta publike. Ka disa nisma për te ngritur një sektor te caktuar te OJF, por ai është i paqëndrueshëm dhe i centralizuar. •Abuzimi me mjedisin është i pamase dhe qëndrueshmëria ekonomike nuk ka fuqi. •Dallimi mes qytetareve fillon e behet i vlerësuar e i respektuar. •Dialogu, debati, ndërtimi konsensusit, ndërmjetësimi njohin ngritje zbritje duke u përpjekur te mbulojnë dobësinë e institucioneve.
  • 5. Shoqeri Civile •Procedurat dhe strukturat promovojnë dhe lehtësojnë pjesëmarrjen qytetare ne te gjithë nivelet e qeverisjes. •Sundimi i ligjit është parim thelbësor për qeverisje dhe ndërveprim mes qytetareve. •Ka balance dhe sinergji ndërmjet qeverisjes, biznesit, dhe sektorëve e institucioneve te pavarura. •Strukturat ekonomike iu përgjigjen nevojave te qytetareve, inkurajojnë nismat vetjake dhe lehtësojnë funksionimin e ndërmarrjes private. •Te gjithë qytetaret kane akses ne arsim dhe shanse ekonomike, dhe pjesëtaret me te pafat te shoqërisë kane siguri ekonomike. •Qytetaret marrin pjese ne jetën publike, ka një sektor te shëndetshëm te OJF, veçanërisht ne nivel vendor. •Mjedisit i kushtohet përkujdesje e përgjegjshme. •Zhvillimi dhe qëndrueshmëria ekonomike janë ne qendër te promovimit. •Dallimi mes qytetareve vlerësohet dhe respektohet. • Dialogu, debati, ndërtimi i konsensusit, ndërmjetësimi janë mjetet e preferuara për te zgjidhur e pajtuar ide konkurruese.
  • 6. Kohe e gjate eeeee….. ..dhe mërzi….