Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Rukun Sembahyang

10,236 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Rukun Sembahyang

 1. 2. Sembahyang sama ada fardhu atau sunat mestilah memenuhi tiga belas rukun yang utama seperti berikut: <ul><li>Niat sembahyang </li></ul><ul><li>Niat ialah menyengajakan di dalam hati untuk melakukan solat atau azam untuk mengerjakan sesuatu dan diniatkan ketika memulakan sesuatu pekerjaan. Niat juga adalah untuk menentukan apakah sembahyang yang dikerjakan itu sama ada sembahyang fardhu, sunat dan seumpamanya . </li></ul>
 2. 3. 2) Berdiri betul bagi orang yang berupaya Berdiri dengan betul pada sembahyang fardhu bagi mereka yang berkuasa (boleh) berdiri. Jika lemah (tidak berupaya) berdiri untuk mengerjakan sembahyang, sah sembahyangnya dengan duduk.
 3. 4. . 3) Takbiratul Ihram Cara takbir dilakukan ialah dengan lafaz
 4. 5. 4) Membaca surah Al-Fatihah Surah Al-Fatihah wajib (rukun) dibaca pada setiap raka‘at sewaktu berdiri. 5) Ruku’ serta Tuma’ninah Rukuk dari segi bahasa ialah condong dan tunduk . Menurut istilah ialah menundukkan punggung dan kepala di dalam sembahyang .
 5. 6. 6) I’tidal serta Tuma’ninah I’tidal ialah bangkit bangun dari rukuk dan kembali tegak lurus sebelum sujud .
 6. 7. 7) Sujud serta Tuma’ninah Sujud dari segi bahasa ialah merendahkan diri . Memadailah sujud menurut syarak dengan meletakkan dahi atau hidung di atas tikar sembahyang .
 7. 8. 8) Duduk antara dua sujud Duduk antara dua sujud ialah bangun kembali setelah sujud yang pertama untuk duduk sebentar sementara menanti sujud yang kedua .
 8. 9. Bacaan Duduk di antara dua sujud <ul><li>رَبَِ اغْفِرْلِى وَارْحَمْنِيْ وَاجْبُرْنِيْ وَارْفَعْنِيْ وَارْزُقْنِيْ وَاهْدِنِيْ وَعَافِنِيْ وَاعْفُ عَنَيْ </li></ul>
 9. 10. 9) Duduk Tahyat Akhir Duduk yang berlaku di akhir rakaat sembahyang iaitu akan diberi salam selepas daripadanya.
 10. 12. 10) Membaca Tahyat Akhir. Membaca tahyat akhir semasa duduk kali terakhir dalam sembahyang. 11) Membaca selawat ke atas Nabi dalam Tahyat Akhir. Maksudnya ialah membaca selawat ke atas Nabi dan keluarganya dalam tahyat akhir semasa duduk kali yang terakhir dalam sembahyang .
 11. 13. 12) Memberi salam yang petama Bila telah selesai membaca tahyat akhir dan selawat atas Nabi dan keluarganya maka hendaklah memberi salam.
 12. 15. Bahagian Rukun Solat
 13. 16. <ul><li>Rukun Qalbi – Niat </li></ul><ul><li>Rukun Qauli – Takbiratul Ihram </li></ul><ul><li>Membaca al Fatihah </li></ul><ul><li>Membaca Tahiyat </li></ul><ul><li>Membaca Selawat atas Nabi </li></ul><ul><li>Memberi Salam </li></ul><ul><li>Rukun Fi’li - Berdiri Tegak </li></ul><ul><li>Rukuk </li></ul><ul><li>Iktidal </li></ul><ul><li>Duduk antara dua sujud </li></ul><ul><li>Duduk ketika membaca tahiyat akhir </li></ul>

×