Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Revolució francesa

1,162 views

Published on

Published in: Education
 • Login to see the comments

 • Be the first to like this

Revolució francesa

 1. 1. TEMA 2Ciències socials, històriaREVOLUCIÓ FRANCESA Quart curs
 2. 2.  Les noves idees il·lustrades i el creixement econòmic del segle XVIII conduïren a la revolució liberal burgesa. LaRevolució Francesa de 1789 va consolidar el concepte de nació. Uncombat va enfrontar, entre 1815 i 1870, els liberals i els absolutistes. El liberalisme finalment va triomfar, el poder absolut va ser enderrocat.
 3. 3.  El 1789, França es trobava en una profunda crisi econòmica i social. Les causes eren les següents: Des de 1760 hi havia males collites que van provocar l’alça del preu dels aliments i el descontentament popular. La burgesia es mostrava descontenta davant de la seva marginació política perquè només els privilegiats podien ostentar càrrecs i gaudir de reconeixement social. A més, la monarquia estava sumida en una crisi financera profunda, provocada per les despeses elevades de l’Estat i de la cort.
 4. 4.  La Revolució Francesa es va iniciar amb una revolta de l’aristocràcia (revolta dels privilegiats). Els privilegiats es van negar a pagar impostos, i van exigir a Lluís XVI que convoqués els Estats Generals. ElsEstats Generals es van obrir a Versalles el 1789, presidits pel rei i formats pels representants de la noblesa, el clero i el Tercer Estat ( el poble, el més ampli).
 5. 5.  Elsrepresentants del Tercer Estat van exigir la doble representació, la deliberació conjunta i el vot per persona, La negativa dels privilegiats va fer que abandonessin la reunió dels Estats Generals. Estavaen joc la idea de sobirania nacional. Elsdiputats del Tercer Estat es van erigir en Assemblea Nacional reunits a un pavellò de Versalles (Jeu de Paume)
 6. 6.  El poble de París va donar suport al carrer als representants del Tercer Estat i van assaltar la fortalesa de la Bastilla, van prendre les armes i es van disposar a defensar per la força la revolució. La revolució també es va estendre al camp, en forma d’una revolta antisenyorial. Davant la radicalització popular, l’Assemblea Nacional Constituent va abolir els privilegis feudals i va promulgar la Declaració de Drets de l’Home i del Ciutadà.
 7. 7.  L’Assemblea Nacional va iniciar el procés de transformació de França cap a un sistema liberal. Fases: La monarquia constitucional (1789-1792). Tenia el suport de la burgesia conservadora, que aspirava a arribar a un acord amb el rei i els privilegiats per abolir l’Antic Règim. La república democràtica (1792-1794). Va ser impulsada per la burgesia radical i els sectors populars, que volien una transformació de la societat en un sentit democràtic (sufragi universal masculí...). La república burgesa (1794-1799). Va suposar un retorn al poder de la burgesia conservadora, que va consagrar el predomini dels propietaris (sufragi censitari).
 8. 8.  El 1789 l’Assemblea Nacional va iniciar un procés reformista per convertir França en una monarquia constitucional i parlamentària. El 1791 es va promulgar una Constitució, que va exemplificar els ideals del liberalisme polític, encara que reservava al rei el dret de veto, (prohibir). Es va establir el sufragi indirecte i censatari. Es va formar una Assemblea Legislativa. Les reformes del període 1789-1791 satisfeien els grups burgesos però no a la noblesa, al clero, a la monarquia ni als sectors populars.
 9. 9.  L’oposició de la família reial a la Revolució es va manifestar arran de la seva fugida de París per unir-se a l’exèrcit austríac, que planejava envair França i restablir l’absolutisme. El monarca, desprestigiat, va ser retornat a la capital i es va evidenciar el seu rebuig al procés revolucionari. L’abril de 1792, l’Assemblea Legislativa va declarar la guerra a Àustria. Els austríacs van envair França i van arribar a París. La situació va originar un clima de revolta entre els sans- culottes, que van assaltar el palau reial, van empresonar el monarca i van proclamar la república (setembre de 1792).
 10. 10.  La Convenció girondina. La república va quedar a les mans dels girondins, que van convocar eleccions per sufragi universal masculí per a la nova Convenció Nacional. La Convenció jacobina. El juny de 1793, els jacobins van aconseguir el poder i van detenir els principals dirigents polítics girondins. Van promulgar una nova Constitució basada en la democràcia social. La caiguda dels jacobins. Mitjançant el cop d’Estat de Termidor, el juliol de 1794 van ser derrocats i executats Robespierre i altres dirigents jacobins.
 11. 11.  Després del cop d’Estat, la burgesia conservadora va tornar a agafar el control de la Revolució. Es va elaborar una nova Constitució (1795) ,restablia el sufragi censatari i confiava el poder legislatiu a dues cambres. El nou govern pretenia tornar als principis de la Constitució de 1791. Va perseguir els jacobins, va derogar la Constitució de 1793 i va anul·lar les mesures d’aquell període. El 1799, Napoleó Bonaparte, amb el suport de la burgesia, va protagonitzar un cop d’Estat que va acabar amb el Directori i va inaugurar el Consolat (1799-1804).
 12. 12.  El 1799, Napoleó va ser nomenat cònsol i la seva política de govern va consolidar la revolució burgesa, evitant el retorn de l’absolutisme. Va permetre el retorn dels exiliats que acceptessin el nou ordre i va firmar un concordat amb l’Església per restablir la pau religiosa. .Es va promulgar un codi civil que racionalitzava i unificava les lleis anteriors i es va reformar la hisenda. .
 13. 13.  El 1804, Napoleó es va fer coronar emperador. .
 14. 14.  Les tropes de Napoleó van aconseguir conquerir una gran part d’Europa. L’ImperiNapoleònic s’estenia d’Alemanya a Espanya, i excepte Gran Bretanya, bona part de la resta d’Europa era sota el control de França.A tots els països annexats o sota la influència francesa, on Napoleó va col·locar al tron generals del seu exèrcit, es van imposar les idees revolucionàries.
 15. 15.  Els exèrcits napoleònics van actuar com a conqueridors, van sotmetre les nacions ocupades i van afavorir els interessos materials de França per sobre dels ideals revolucionaris. Tot això va desencadenar als territoris ocupats sentiments nacionals contra la França invasora. L’aixecament protagonitzat pels espanyols el 1808 contra la invasió i imposició d’un rei estranger va ser el primer i el que va marcar la decadència de l’Imperi Napoleònic.
 16. 16.  El1814, després de ser vençut a Rússia i a Espanya, Napoleó va abandonar el poder. Vaser vençut definitivament a la Batalla de Waterloo (Belgica)
 17. 17.  El liberalisme és un sistema polític que fonamenta la societat en l’individu. L’Estat ha de garantir els drets i les llibertats fonamentals de les persones. L’individu lliure és un ciutadà i el conjunt dels ciutadans constitueixen la nació, que té la sobirania. El liberalisme propugna un sistema representatiu en el qual les decisions emanen d’una assemblea (Parlament), elegida per sufragi, que elabora les lleis. Defensa la divisió de poders. El dret de propietat és formulat com una llibertat fonamental.

×