El resurgiment de les ciutats 2

1,989 views

Published on

Published in: Education, Travel, Business
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,989
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
586
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

El resurgiment de les ciutats 2

 1. 1. El renaixement de les ciutatsAVILA
 2. 2. El renaixement de les ciutatsA partir del segle XII les ciutats van tornar a créixer. Algunes eren antigues i altres eren de nova creació. Les ciutats medievals eren petites.El creixement urbà va respondre a diversos motius: • Molts camperols van haver d’emigrar a la ciutat a la recerca de feina. Un gran nombre de mercaders s’hi van instal·lar, perquè era on tenien lloc els mercats. La ciutat oferia millors condicions de vida, perquè no hi havia control dels senyors feudals. Cada ciutat tenia el seu govern, lajuntament.
 3. 3. El renaixement de les ciutatsAVILA
 4. 4. El renaixement de les ciutatsEntre els habitants de les ciutats, anomenats burgesos. Hi havia grans diferències.Rics : els propietaris dels tallers artesans i els mercaders . controlaven el govern de la ciutat,. La majoria de la població estava formada per artesans, botiguers modestos. Els pobres i els marginats, que demanaven almoina.
 5. 5. El renaixement de les ciutatsAVILA
 6. 6. El renaixement de les ciutatsA les ciutats europees la majoria de la població eracristiana, però també hi havia grups de jueus que vivienen barris separats, els calls o jueries. Als regnescristians hispànics també hi havia població islàmica, quevivien en uns barris anomenats moreries.
 7. 7. L’auge de l’artesaniaEn aquesta època hi va haver un gran desenvolupament del’artesania. Els artesans elaboraven els seus productes a mà, amb poques eines; treballaven en tallers petits, i els que es dedicaven a una mateixa professió solien viure al mateix carrer. A partir del segle XII, els artesans d’un mateix ofici es van associar i van formar els gremis, que controlaven la producció. Buscar dades sobre gremis medievals
 8. 8. Lauge de la artesaniaAVILACARPINTER IFILADORA
 9. 9. L’auge de l’artesaniaCada ofici estava dividit en tres categories d’artesans: El mestre era el propietari del taller, de les eines i de les matèries primeres. Els mestres de cada ofici controlaven el seu gremi. • L’oficial era el treballador expert del taller, que rebia un salari per la seva feina. • L’aprenent era un jove que volia aprendre l’ofici i que treballava els primers anys sense cobrar un salari.
 10. 10. El reforçament de les monarquiesA partir del segle XII, els reis van enfortir el seu poder. Com quel’economia va millorar, van recaptar més impostos, van crearexèrcits propis i van aconseguir obediència de molts senyorsfeudals.També van consolidar l’administració, i els juristes vanfomentar la restauració del dret romà.Els reis van utilitzar les ciutats per arrabassar part del poder a lanoblesa. Per aconseguir-ho, van començar a convocar corts oparlaments.
 11. 11. El reforçament de les monarquiesAVILA
 12. 12. El reforçament de les monarquiesTambé van concedir cartes de llibertats i privilegis a lesciutats. Els parlaments medievals eren molt diferents dels actuals. Només hi havia representats el rei, els nobles, els clergues i els governants de les ciutats. Els convocava el rei per aconseguir diners. Els enfrontaments entre els regnes europeus van augmentar per causa de les disputes successòries entre els reis i per la qüestió de les fronteres. ACTIVITATS: GUERRA CENT ANYS i APRENENT(PDF) TREBALL : RESURGIMENT DE LES CIUTATS (PDF)

×