SlideShare a Scribd company logo
1 of 10
Download to read offline
ENGLISHENGLISHENGLISHENGLISH
6666
Module 34
A DepEd-BEAM Distance Learning Program supported by the Australian Agency for International Development
CAUSE AND EFFECT RELATIONSHIP
1
Hello! How are you today? Let us get ready with our new lesson.
In everything that we do there is always a reason. If we do
something there is always an effect.
Today you are going to learn more about Cause and Effect
relationship.
Now, let us see if you can still recall. Read each pair of sentences.
Write C before the statement that shows cause and E before the
statement that shows effect.
1. ______ Lyn loved her mother and did not want her to get tired.
______ Lyn stayed at home and helped her mother with her
guests.
2. ______ Ben, Liz and Lyn hugged their mother saying “I love you,
Mother.”
______ It was Mother’s birthday.
3. ______ Ben and Lyn fought hard.
______ Each wanted to win the race.
4. ______ Most children help their mother at home.
______ They want to prove their love for her.
5. ______ She was eating ice cream in a cone.
______ Lyn was very happy and enjoying so much.
To the Learner
Let’s Try This
Let’s Learn This
2
Do you have the same answers as below?
1. C 3. E 5. C
E C E
2. E 4. E
C C
What is your score?
Don’t worry if you get low. Today let us study more.
Read this short fable. Then do the exercise below.
Let’s Study This
A fox said to a crow with a piece of cheese between
its beak, “If you can sing as prettily as you sit, then you are
the prettiest singer.
The fox thought that once the crow starts to sing, the
cheese would drop from her beak. But the crow carefully
removed the cheese with the cloves of one foot and said,
“They say you are sly, but you cannot fool me. “Not giving
up, the fox continued to praise the crow. “You are really
about your talents but I have to go to look for food
because I’m hungry.”
“Wait! called the crow quickly. “Here, have a share of
my lunch while you listen as I tell about myself.”
After a while, the fox, stroking his tummy and with a
smile on his face, bade goodbye to the crow who was still
talking.
3
The sentences below describe events in the fable. Match each
effect in Column II with its cause in Column I.
Column I Column II
1. The fox wanted the
crow to drop the cheese
from its beak.
a. The crow quickly called the
fox back to have a share of
her cheese.
2. The crow carefully took
the cheese with the
cloves of one foot.
b. The fox was so hungry.
3. He said he wanted to
hear the crow tell about
her talents and fame
but he had to go look
for food.
c. The fox was already stroking
his tummy with a smile on
his face as he bade the crow
goodbye.
4. The fox got the lion’s
share of the cheese.
d. The crow did not drop the
cheese from her beak.
Study the questions and answers on the chart.
Questions Answer
1. Why did the crow call back
the fox who was leaving?
1. The crow called the fox back
because she wanted the fox
to hear what she was going
to tell.
2. Why did the crow share her
cheese with the fox later on?
2. The crow shared her cheese
with the fox so that the fox
would not go away.
The sentences in the answers show cause-effect relationship. A
cause-effect relationship describes something that happens and why it
happens.
What happens is called the EFFECT.
Why it happens is called the CAUSE.
4
In the first answer…
EFFECT – The crow called the fox back, because she wanted the fox to
hear what she was going to say. - CAUSE
What is the effect in the answer to No. 2 in the chart? What is the
cause?
We can also show cause-effect relationship by using words such
as: because, so, so that, since, as a result.
Read the sentences below. Write C before the sentence that is
the cause and E for the part that is the effect.
1. ______ The grass did not get any water.
______ As a result, the grass turned brown.
2. ______ Now, I can play.
______ Because I have done my assignment.
3. ______ Gary was not able to pass the test.
______ He did not study.
4. ______ Her sister, Emma was sick last Sunday.
______ As a result, she missed the picnic.
5. ______ Since the school is too far away from home.
______ I don’t go to school everyday.
Check your answers against the answers in the Answer key.
Let’s Do This
5
The cause is usually introduced by because and the
effect is usually introduced by so that.
Why questions bring about sentences showing cause-
effect relationship.
We can also show cause-effect relationship by using clue
words such as: because, so, so that, since, as a result.
Write C for cause and E for effect.
1. ______ It was a very hot day.
______ So we decided to go to the river to take a bath.
2. ______ Because Jane hates ampalaya.
______ She did not eat the vegetable.
3. ______ Ann wanted to talk to Terry.
______ So she visited her in the house.
4. ______ It started to rain.
______ So she had to run home.
5. ______ Joy broke his leg.
______ Because she fell down the stairs.
Let’s Do More
Let’s Remember This
6
Write the letter of the most logical effect of each situation or
cause.
1. It was a very hot day. Everyone wanted __________.
a. some cold drinks
b. a piece of sandwich
c. two bottles of hot water
2. After some days, Paulo was well again. He had regained his
health.
a. He continued his vacation.
b. He helped his mother at home.
c. He started attending his classes.
3. Paulo had missed many lessons so he had to double his efforts.
a. He stayed awake till midnight, studying his lessons.
b. He asked his mother to do his homework for him.
c. He requested his teacher to tutor him after class.
4. Paulo was very happy to see his classmates. He was so touched by
their thoughtfulness. He said _________.
a. “Oh, thank you so much. But why did you come?
b. “Oh thank you very much for coming. You’ve made me very
happy.
c. “Oh, thank you very much. Did you bring something for
me?”
5. In spite of his absences, Paulo got high grades.
a. That made his classmates believe he had super powers.
b. That led to his being elected president of the class.
c. That made his mother happy and proud of him.
Let’s Test Ourselves
7
A. Directions: Read the given situations and choose the possible
causes. Write the letters of your answer in your
notebook.
1. The children were shouting and rejoicing.
a. They have a new teacher.
b. They have a new computer machine.
c. They gather in a computer room.
2. Miss Vera was surprised.
a. She met the principal.
b. She met her pupils in the room.
c. She met her former classmate outside her room.
3. Sarah was so lonely and worried.
a. Her father was missing.
b. Her sister won the contest.
c. Her mother was in the market.
4. Girly was disappointed.
a. She didn’t want to study.
b. She got a low grade in English.
c. She hated people who use computers.
5. Miss Caña kept on smiling and talking.
a. She wanted to go to school.
b. She wanted to help those with problems.
c. She wanted to have friends.
Let’s Enrich
Ourselves
8
B. Directions: Match column A with column B to perceive cause-
effect relationship.
A. B.
1. Liza always eats a balanced
diet.
a. She experienced severe
stomach pain.
2. Gerry listens very well to the
teacher.
b. The house became messy.
3. The stray cat scattered the
garbage.
c. Many people died.
4. Bernie ate a lot of food last
night.
d. She is strong and healthy.
5. During an earthquake a
building collapsed.
e. He got perfect score in the test.
Finished?
Check your answers now.
What is your score?
I hope you enjoyed learning this module.
Hope to see you on the next learning opportunity. God bless.
9
Let’s Do This
1. C
E
2. E
C
3. E
C
4. C
E
5. C
E
Let’s Do More
1. C
E
2. C
E
3. C
E
4. C
E
5. E
C
Let’s Test Ourselves
1. a
2. c
3. a
4. b
5. c
Let’s Enrich Ourselves
A. B.
1. b 1. d
2. c 2. e
3. a 3. b
4. b 4. a
5. c 5. c
Answer Key

More Related Content

What's hot

Cause and effect relationships
Cause and effect relationshipsCause and effect relationships
Cause and effect relationshipsLove Joy Amargo
 
COT Lesson Plan in English 3 Verbs
COT Lesson Plan in English 3 VerbsCOT Lesson Plan in English 3 Verbs
COT Lesson Plan in English 3 Verbswinzfred
 
Detailed Lesson Plan in English 7 (Prepositions)
Detailed Lesson Plan in English 7 (Prepositions)Detailed Lesson Plan in English 7 (Prepositions)
Detailed Lesson Plan in English 7 (Prepositions)Erwin Manzon
 
Making inference lesson plan
Making inference lesson planMaking inference lesson plan
Making inference lesson planElaine Moran
 
Mtb mle-tagalog-activity-sheets-q12
Mtb mle-tagalog-activity-sheets-q12Mtb mle-tagalog-activity-sheets-q12
Mtb mle-tagalog-activity-sheets-q12EDITHA HONRADEZ
 
Grade 6-english-reading-arranging-a-set-of-events-in-a-logical-order-to-make-...
Grade 6-english-reading-arranging-a-set-of-events-in-a-logical-order-to-make-...Grade 6-english-reading-arranging-a-set-of-events-in-a-logical-order-to-make-...
Grade 6-english-reading-arranging-a-set-of-events-in-a-logical-order-to-make-...EDITHA HONRADEZ
 
Read phrases, sentences and poem..pptx
Read phrases, sentences and poem..pptxRead phrases, sentences and poem..pptx
Read phrases, sentences and poem..pptxSHARDYAGUTO
 
Semi-Detailed Lesson plan in Affixes
Semi-Detailed Lesson plan in AffixesSemi-Detailed Lesson plan in Affixes
Semi-Detailed Lesson plan in Affixesnicapabs
 
Grade 6-english-reading-inferring-character-traits
Grade 6-english-reading-inferring-character-traitsGrade 6-english-reading-inferring-character-traits
Grade 6-english-reading-inferring-character-traitsEDITHA HONRADEZ
 
Filipino 2 pagsulat ng payak na pangungusap ppt
Filipino 2 pagsulat ng payak na pangungusap  pptFilipino 2 pagsulat ng payak na pangungusap  ppt
Filipino 2 pagsulat ng payak na pangungusap pptMechelle Tumanda
 
Lesson Plan.adverbs
Lesson Plan.adverbsLesson Plan.adverbs
Lesson Plan.adverbsYen Bunsoy
 
Proper Nouns and Common Nouns Detailed Lesson Plan
Proper Nouns and Common Nouns Detailed Lesson Plan Proper Nouns and Common Nouns Detailed Lesson Plan
Proper Nouns and Common Nouns Detailed Lesson Plan Cristy Melloso
 
Second periodical test english grade 3
Second periodical test english grade 3Second periodical test english grade 3
Second periodical test english grade 3Kate Castaños
 
Grade 3 MTB Learners Module
Grade 3 MTB Learners ModuleGrade 3 MTB Learners Module
Grade 3 MTB Learners ModuleLance Razon
 
English 6 dlp 37 inferring traits and character
English 6 dlp 37   inferring traits and characterEnglish 6 dlp 37   inferring traits and character
English 6 dlp 37 inferring traits and characterEDITHA HONRADEZ
 

What's hot (20)

Cause and effect relationships
Cause and effect relationshipsCause and effect relationships
Cause and effect relationships
 
COT Lesson Plan in English 3 Verbs
COT Lesson Plan in English 3 VerbsCOT Lesson Plan in English 3 Verbs
COT Lesson Plan in English 3 Verbs
 
Detailed Lesson Plan in English 7 (Prepositions)
Detailed Lesson Plan in English 7 (Prepositions)Detailed Lesson Plan in English 7 (Prepositions)
Detailed Lesson Plan in English 7 (Prepositions)
 
Making inference lesson plan
Making inference lesson planMaking inference lesson plan
Making inference lesson plan
 
English 7 quarter 3
English 7 quarter 3English 7 quarter 3
English 7 quarter 3
 
Mtb mle-tagalog-activity-sheets-q12
Mtb mle-tagalog-activity-sheets-q12Mtb mle-tagalog-activity-sheets-q12
Mtb mle-tagalog-activity-sheets-q12
 
Grade 6-english-reading-arranging-a-set-of-events-in-a-logical-order-to-make-...
Grade 6-english-reading-arranging-a-set-of-events-in-a-logical-order-to-make-...Grade 6-english-reading-arranging-a-set-of-events-in-a-logical-order-to-make-...
Grade 6-english-reading-arranging-a-set-of-events-in-a-logical-order-to-make-...
 
Read phrases, sentences and poem..pptx
Read phrases, sentences and poem..pptxRead phrases, sentences and poem..pptx
Read phrases, sentences and poem..pptx
 
Semi-Detailed Lesson plan in Affixes
Semi-Detailed Lesson plan in AffixesSemi-Detailed Lesson plan in Affixes
Semi-Detailed Lesson plan in Affixes
 
Grade 6-english-reading-inferring-character-traits
Grade 6-english-reading-inferring-character-traitsGrade 6-english-reading-inferring-character-traits
Grade 6-english-reading-inferring-character-traits
 
Filipino 2 pagsulat ng payak na pangungusap ppt
Filipino 2 pagsulat ng payak na pangungusap  pptFilipino 2 pagsulat ng payak na pangungusap  ppt
Filipino 2 pagsulat ng payak na pangungusap ppt
 
Visual and multimedia Elements
Visual and multimedia ElementsVisual and multimedia Elements
Visual and multimedia Elements
 
Lesson Plan.adverbs
Lesson Plan.adverbsLesson Plan.adverbs
Lesson Plan.adverbs
 
Proper Nouns and Common Nouns Detailed Lesson Plan
Proper Nouns and Common Nouns Detailed Lesson Plan Proper Nouns and Common Nouns Detailed Lesson Plan
Proper Nouns and Common Nouns Detailed Lesson Plan
 
GRADE 2 English SECOND PERIODIC TEST
GRADE 2 English SECOND PERIODIC TESTGRADE 2 English SECOND PERIODIC TEST
GRADE 2 English SECOND PERIODIC TEST
 
Lesson Plan in Reading
Lesson Plan in ReadingLesson Plan in Reading
Lesson Plan in Reading
 
Sequencing of events grade 3
Sequencing of events grade 3Sequencing of events grade 3
Sequencing of events grade 3
 
Second periodical test english grade 3
Second periodical test english grade 3Second periodical test english grade 3
Second periodical test english grade 3
 
Grade 3 MTB Learners Module
Grade 3 MTB Learners ModuleGrade 3 MTB Learners Module
Grade 3 MTB Learners Module
 
English 6 dlp 37 inferring traits and character
English 6 dlp 37   inferring traits and characterEnglish 6 dlp 37   inferring traits and character
English 6 dlp 37 inferring traits and character
 

Similar to English 6 dlp 34 cause and effect relationship

K TO 12 GRADE 3 LEARNER’S MATERIAL IN Mother Tongue Based (MTB)
K TO 12 GRADE 3 LEARNER’S MATERIAL IN Mother Tongue Based (MTB)K TO 12 GRADE 3 LEARNER’S MATERIAL IN Mother Tongue Based (MTB)
K TO 12 GRADE 3 LEARNER’S MATERIAL IN Mother Tongue Based (MTB)LiGhT ArOhL
 
Conjunction and Interjections
Conjunction and InterjectionsConjunction and Interjections
Conjunction and InterjectionsVipulPatil55
 
English 6 dlp 36 possible endings
English 6 dlp 36   possible endingsEnglish 6 dlp 36   possible endings
English 6 dlp 36 possible endingsAlice Failano
 
Error identification
Error identificationError identification
Error identificationAfiqah Yassin
 
English least mastered from Taga Deped Ako
English least mastered from Taga Deped Ako English least mastered from Taga Deped Ako
English least mastered from Taga Deped Ako Belinda Romoc
 
Happen rev 2010.pdf an english lesson for students
Happen rev 2010.pdf an english lesson for studentsHappen rev 2010.pdf an english lesson for students
Happen rev 2010.pdf an english lesson for studentsJenelynLinasGoco
 
Q3. G3 PROBLEM AND SOLUTION.pptx
Q3. G3 PROBLEM AND SOLUTION.pptxQ3. G3 PROBLEM AND SOLUTION.pptx
Q3. G3 PROBLEM AND SOLUTION.pptxkylabuitizon
 
ESL worksheets Book 2 - Short Stories for Adult Students
ESL worksheets Book 2 - Short Stories for Adult StudentsESL worksheets Book 2 - Short Stories for Adult Students
ESL worksheets Book 2 - Short Stories for Adult StudentsEngLearningBox
 
Chapter 10 unit 2. are you okay
Chapter 10   unit 2. are you okayChapter 10   unit 2. are you okay
Chapter 10 unit 2. are you okayiSpeakvietnam
 
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01Kate Castaños
 
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01Ann Soriano
 
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02jennifer Tuazon
 
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02jennifer Tuazon
 
Big kls 2 b smak
Big kls 2 b smakBig kls 2 b smak
Big kls 2 b smakmamlua
 

Similar to English 6 dlp 34 cause and effect relationship (20)

K TO 12 GRADE 3 LEARNER’S MATERIAL IN Mother Tongue Based (MTB)
K TO 12 GRADE 3 LEARNER’S MATERIAL IN Mother Tongue Based (MTB)K TO 12 GRADE 3 LEARNER’S MATERIAL IN Mother Tongue Based (MTB)
K TO 12 GRADE 3 LEARNER’S MATERIAL IN Mother Tongue Based (MTB)
 
Conjunction and Interjections
Conjunction and InterjectionsConjunction and Interjections
Conjunction and Interjections
 
English 6 dlp 36 possible endings
English 6 dlp 36   possible endingsEnglish 6 dlp 36   possible endings
English 6 dlp 36 possible endings
 
Error identification
Error identificationError identification
Error identification
 
English least mastered from Taga Deped Ako
English least mastered from Taga Deped Ako English least mastered from Taga Deped Ako
English least mastered from Taga Deped Ako
 
2022 COT PPT.pptx
2022 COT PPT.pptx2022 COT PPT.pptx
2022 COT PPT.pptx
 
10-17.pptx
10-17.pptx10-17.pptx
10-17.pptx
 
Happen rev 2010.pdf an english lesson for students
Happen rev 2010.pdf an english lesson for studentsHappen rev 2010.pdf an english lesson for students
Happen rev 2010.pdf an english lesson for students
 
Q3. G3 PROBLEM AND SOLUTION.pptx
Q3. G3 PROBLEM AND SOLUTION.pptxQ3. G3 PROBLEM AND SOLUTION.pptx
Q3. G3 PROBLEM AND SOLUTION.pptx
 
ESL worksheets Book 2 - Short Stories for Adult Students
ESL worksheets Book 2 - Short Stories for Adult StudentsESL worksheets Book 2 - Short Stories for Adult Students
ESL worksheets Book 2 - Short Stories for Adult Students
 
August 28
August 28August 28
August 28
 
Chapter 10 unit 2. are you okay
Chapter 10   unit 2. are you okayChapter 10   unit 2. are you okay
Chapter 10 unit 2. are you okay
 
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
 
ENGLISH 3 LM Q1
ENGLISH 3 LM Q1ENGLISH 3 LM Q1
ENGLISH 3 LM Q1
 
English 3 lm quarter 1
English 3 lm quarter 1English 3 lm quarter 1
English 3 lm quarter 1
 
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
English3lmquarter1 140526103131-phpapp01
 
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
 
English 3 lm quarter 1
English 3 lm quarter 1English 3 lm quarter 1
English 3 lm quarter 1
 
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
English3lmquarter1 140527185728-phpapp02
 
Big kls 2 b smak
Big kls 2 b smakBig kls 2 b smak
Big kls 2 b smak
 

More from Alice Failano

Ang kuwento ni Felipe
Ang kuwento ni FelipeAng kuwento ni Felipe
Ang kuwento ni FelipeAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 20 pagsusuri ng pangungusap
Filipino 6 dlp 20   pagsusuri ng pangungusapFilipino 6 dlp 20   pagsusuri ng pangungusap
Filipino 6 dlp 20 pagsusuri ng pangungusapAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 19 paghinuha sa saloobing pandamdamin
Filipino 6 dlp 19   paghinuha sa saloobing pandamdaminFilipino 6 dlp 19   paghinuha sa saloobing pandamdamin
Filipino 6 dlp 19 paghinuha sa saloobing pandamdaminAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 21 mga katangian ng tauhan
Filipino 6 dlp 21   mga katangian ng tauhanFilipino 6 dlp 21   mga katangian ng tauhan
Filipino 6 dlp 21 mga katangian ng tauhanAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 18 maghinuha ka
Filipino 6 dlp 18   maghinuha kaFilipino 6 dlp 18   maghinuha ka
Filipino 6 dlp 18 maghinuha kaAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 17 gamitin ang mga salitang pang-ugnay sa tambalan at hu
Filipino 6 dlp 17   gamitin ang mga salitang pang-ugnay sa tambalan at huFilipino 6 dlp 17   gamitin ang mga salitang pang-ugnay sa tambalan at hu
Filipino 6 dlp 17 gamitin ang mga salitang pang-ugnay sa tambalan at huAlice Failano
 
Filipno 6 dlp 16 pagbibigay ng sanhi at bunga
Filipno 6 dlp 16   pagbibigay ng sanhi at bungaFilipno 6 dlp 16   pagbibigay ng sanhi at bunga
Filipno 6 dlp 16 pagbibigay ng sanhi at bungaAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 15 kilalanin ang mga pag-ugnay sa tambalan at hugnayan
Filipino 6 dlp 15   kilalanin ang mga pag-ugnay sa tambalan at hugnayanFilipino 6 dlp 15   kilalanin ang mga pag-ugnay sa tambalan at hugnayan
Filipino 6 dlp 15 kilalanin ang mga pag-ugnay sa tambalan at hugnayanAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 14 naku! mga grapiko
Filipino 6 dlp 14   naku! mga grapikoFilipino 6 dlp 14   naku! mga grapiko
Filipino 6 dlp 14 naku! mga grapikoAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 13 mga pumapailalim na paksa
Filipino 6 dlp 13   mga pumapailalim na paksaFilipino 6 dlp 13   mga pumapailalim na paksa
Filipino 6 dlp 13 mga pumapailalim na paksaAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 12 ano ang iyong reaksyon
Filipino 6 dlp 12   ano ang iyong reaksyonFilipino 6 dlp 12   ano ang iyong reaksyon
Filipino 6 dlp 12 ano ang iyong reaksyonAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 11 pagsabi ng sarilig palagay o kuru-kuro
Filipino 6 dlp 11   pagsabi ng sarilig palagay o kuru-kuroFilipino 6 dlp 11   pagsabi ng sarilig palagay o kuru-kuro
Filipino 6 dlp 11 pagsabi ng sarilig palagay o kuru-kuroAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 10 mga pangyayari, pagsunud-sunurin natin
Filipino 6 dlp 10   mga pangyayari, pagsunud-sunurin natinFilipino 6 dlp 10   mga pangyayari, pagsunud-sunurin natin
Filipino 6 dlp 10 mga pangyayari, pagsunud-sunurin natinAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 7 pormularyong pampaaralan sagutin
Filipino 6 dlp 7   pormularyong pampaaralan sagutinFilipino 6 dlp 7   pormularyong pampaaralan sagutin
Filipino 6 dlp 7 pormularyong pampaaralan sagutinAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 9 detalye ng mga balita
Filipino 6 dlp 9   detalye ng mga balitaFilipino 6 dlp 9   detalye ng mga balita
Filipino 6 dlp 9 detalye ng mga balitaAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 8 pagbibigay ng maaaring kalabasan
Filipino 6 dlp 8   pagbibigay ng maaaring kalabasanFilipino 6 dlp 8   pagbibigay ng maaaring kalabasan
Filipino 6 dlp 8 pagbibigay ng maaaring kalabasanAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 5 mga salitang magkatulad ang baybay ngunit magkaiba ang
Filipino 6 dlp 5   mga salitang magkatulad ang baybay ngunit magkaiba angFilipino 6 dlp 5   mga salitang magkatulad ang baybay ngunit magkaiba ang
Filipino 6 dlp 5 mga salitang magkatulad ang baybay ngunit magkaiba angAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 6 Id at kard ng pang-aklatan sagutin
Filipino 6 dlp 6   Id at kard ng pang-aklatan sagutinFilipino 6 dlp 6   Id at kard ng pang-aklatan sagutin
Filipino 6 dlp 6 Id at kard ng pang-aklatan sagutinAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 4 magkasingkahulugan o magkasalungat
Filipino 6 dlp 4   magkasingkahulugan o magkasalungatFilipino 6 dlp 4   magkasingkahulugan o magkasalungat
Filipino 6 dlp 4 magkasingkahulugan o magkasalungatAlice Failano
 
Filipino 6 dlp 3 halina't gumawa ng babala
Filipino 6 dlp 3   halina't gumawa ng babalaFilipino 6 dlp 3   halina't gumawa ng babala
Filipino 6 dlp 3 halina't gumawa ng babalaAlice Failano
 

More from Alice Failano (20)

Ang kuwento ni Felipe
Ang kuwento ni FelipeAng kuwento ni Felipe
Ang kuwento ni Felipe
 
Filipino 6 dlp 20 pagsusuri ng pangungusap
Filipino 6 dlp 20   pagsusuri ng pangungusapFilipino 6 dlp 20   pagsusuri ng pangungusap
Filipino 6 dlp 20 pagsusuri ng pangungusap
 
Filipino 6 dlp 19 paghinuha sa saloobing pandamdamin
Filipino 6 dlp 19   paghinuha sa saloobing pandamdaminFilipino 6 dlp 19   paghinuha sa saloobing pandamdamin
Filipino 6 dlp 19 paghinuha sa saloobing pandamdamin
 
Filipino 6 dlp 21 mga katangian ng tauhan
Filipino 6 dlp 21   mga katangian ng tauhanFilipino 6 dlp 21   mga katangian ng tauhan
Filipino 6 dlp 21 mga katangian ng tauhan
 
Filipino 6 dlp 18 maghinuha ka
Filipino 6 dlp 18   maghinuha kaFilipino 6 dlp 18   maghinuha ka
Filipino 6 dlp 18 maghinuha ka
 
Filipino 6 dlp 17 gamitin ang mga salitang pang-ugnay sa tambalan at hu
Filipino 6 dlp 17   gamitin ang mga salitang pang-ugnay sa tambalan at huFilipino 6 dlp 17   gamitin ang mga salitang pang-ugnay sa tambalan at hu
Filipino 6 dlp 17 gamitin ang mga salitang pang-ugnay sa tambalan at hu
 
Filipno 6 dlp 16 pagbibigay ng sanhi at bunga
Filipno 6 dlp 16   pagbibigay ng sanhi at bungaFilipno 6 dlp 16   pagbibigay ng sanhi at bunga
Filipno 6 dlp 16 pagbibigay ng sanhi at bunga
 
Filipino 6 dlp 15 kilalanin ang mga pag-ugnay sa tambalan at hugnayan
Filipino 6 dlp 15   kilalanin ang mga pag-ugnay sa tambalan at hugnayanFilipino 6 dlp 15   kilalanin ang mga pag-ugnay sa tambalan at hugnayan
Filipino 6 dlp 15 kilalanin ang mga pag-ugnay sa tambalan at hugnayan
 
Filipino 6 dlp 14 naku! mga grapiko
Filipino 6 dlp 14   naku! mga grapikoFilipino 6 dlp 14   naku! mga grapiko
Filipino 6 dlp 14 naku! mga grapiko
 
Filipino 6 dlp 13 mga pumapailalim na paksa
Filipino 6 dlp 13   mga pumapailalim na paksaFilipino 6 dlp 13   mga pumapailalim na paksa
Filipino 6 dlp 13 mga pumapailalim na paksa
 
Filipino 6 dlp 12 ano ang iyong reaksyon
Filipino 6 dlp 12   ano ang iyong reaksyonFilipino 6 dlp 12   ano ang iyong reaksyon
Filipino 6 dlp 12 ano ang iyong reaksyon
 
Filipino 6 dlp 11 pagsabi ng sarilig palagay o kuru-kuro
Filipino 6 dlp 11   pagsabi ng sarilig palagay o kuru-kuroFilipino 6 dlp 11   pagsabi ng sarilig palagay o kuru-kuro
Filipino 6 dlp 11 pagsabi ng sarilig palagay o kuru-kuro
 
Filipino 6 dlp 10 mga pangyayari, pagsunud-sunurin natin
Filipino 6 dlp 10   mga pangyayari, pagsunud-sunurin natinFilipino 6 dlp 10   mga pangyayari, pagsunud-sunurin natin
Filipino 6 dlp 10 mga pangyayari, pagsunud-sunurin natin
 
Filipino 6 dlp 7 pormularyong pampaaralan sagutin
Filipino 6 dlp 7   pormularyong pampaaralan sagutinFilipino 6 dlp 7   pormularyong pampaaralan sagutin
Filipino 6 dlp 7 pormularyong pampaaralan sagutin
 
Filipino 6 dlp 9 detalye ng mga balita
Filipino 6 dlp 9   detalye ng mga balitaFilipino 6 dlp 9   detalye ng mga balita
Filipino 6 dlp 9 detalye ng mga balita
 
Filipino 6 dlp 8 pagbibigay ng maaaring kalabasan
Filipino 6 dlp 8   pagbibigay ng maaaring kalabasanFilipino 6 dlp 8   pagbibigay ng maaaring kalabasan
Filipino 6 dlp 8 pagbibigay ng maaaring kalabasan
 
Filipino 6 dlp 5 mga salitang magkatulad ang baybay ngunit magkaiba ang
Filipino 6 dlp 5   mga salitang magkatulad ang baybay ngunit magkaiba angFilipino 6 dlp 5   mga salitang magkatulad ang baybay ngunit magkaiba ang
Filipino 6 dlp 5 mga salitang magkatulad ang baybay ngunit magkaiba ang
 
Filipino 6 dlp 6 Id at kard ng pang-aklatan sagutin
Filipino 6 dlp 6   Id at kard ng pang-aklatan sagutinFilipino 6 dlp 6   Id at kard ng pang-aklatan sagutin
Filipino 6 dlp 6 Id at kard ng pang-aklatan sagutin
 
Filipino 6 dlp 4 magkasingkahulugan o magkasalungat
Filipino 6 dlp 4   magkasingkahulugan o magkasalungatFilipino 6 dlp 4   magkasingkahulugan o magkasalungat
Filipino 6 dlp 4 magkasingkahulugan o magkasalungat
 
Filipino 6 dlp 3 halina't gumawa ng babala
Filipino 6 dlp 3   halina't gumawa ng babalaFilipino 6 dlp 3   halina't gumawa ng babala
Filipino 6 dlp 3 halina't gumawa ng babala
 

Recently uploaded

Tree View Decoration Attribute in the Odoo 17
Tree View Decoration Attribute in the Odoo 17Tree View Decoration Attribute in the Odoo 17
Tree View Decoration Attribute in the Odoo 17Celine George
 
ClimART Action | eTwinning Project
ClimART Action    |    eTwinning ProjectClimART Action    |    eTwinning Project
ClimART Action | eTwinning Projectjordimapav
 
How to Manage Buy 3 Get 1 Free in Odoo 17
How to Manage Buy 3 Get 1 Free in Odoo 17How to Manage Buy 3 Get 1 Free in Odoo 17
How to Manage Buy 3 Get 1 Free in Odoo 17Celine George
 
4.9.24 School Desegregation in Boston.pptx
4.9.24 School Desegregation in Boston.pptx4.9.24 School Desegregation in Boston.pptx
4.9.24 School Desegregation in Boston.pptxmary850239
 
Objectives n learning outcoms - MD 20240404.pptx
Objectives n learning outcoms - MD 20240404.pptxObjectives n learning outcoms - MD 20240404.pptx
Objectives n learning outcoms - MD 20240404.pptxMadhavi Dharankar
 
Healthy Minds, Flourishing Lives: A Philosophical Approach to Mental Health a...
Healthy Minds, Flourishing Lives: A Philosophical Approach to Mental Health a...Healthy Minds, Flourishing Lives: A Philosophical Approach to Mental Health a...
Healthy Minds, Flourishing Lives: A Philosophical Approach to Mental Health a...Osopher
 
DiskStorage_BasicFileStructuresandHashing.pdf
DiskStorage_BasicFileStructuresandHashing.pdfDiskStorage_BasicFileStructuresandHashing.pdf
DiskStorage_BasicFileStructuresandHashing.pdfChristalin Nelson
 
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...Nguyen Thanh Tu Collection
 
The role of Geography in climate education: science and active citizenship
The role of Geography in climate education: science and active citizenshipThe role of Geography in climate education: science and active citizenship
The role of Geography in climate education: science and active citizenshipKarl Donert
 
MS4 level being good citizen -imperative- (1) (1).pdf
MS4 level   being good citizen -imperative- (1) (1).pdfMS4 level   being good citizen -imperative- (1) (1).pdf
MS4 level being good citizen -imperative- (1) (1).pdfMr Bounab Samir
 
CLASSIFICATION OF ANTI - CANCER DRUGS.pptx
CLASSIFICATION OF ANTI - CANCER DRUGS.pptxCLASSIFICATION OF ANTI - CANCER DRUGS.pptx
CLASSIFICATION OF ANTI - CANCER DRUGS.pptxAnupam32727
 
Q-Factor General Quiz-7th April 2024, Quiz Club NITW
Q-Factor General Quiz-7th April 2024, Quiz Club NITWQ-Factor General Quiz-7th April 2024, Quiz Club NITW
Q-Factor General Quiz-7th April 2024, Quiz Club NITWQuiz Club NITW
 
Man or Manufactured_ Redefining Humanity Through Biopunk Narratives.pptx
Man or Manufactured_ Redefining Humanity Through Biopunk Narratives.pptxMan or Manufactured_ Redefining Humanity Through Biopunk Narratives.pptx
Man or Manufactured_ Redefining Humanity Through Biopunk Narratives.pptxDhatriParmar
 
Narcotic and Non Narcotic Analgesic..pdf
Narcotic and Non Narcotic Analgesic..pdfNarcotic and Non Narcotic Analgesic..pdf
Narcotic and Non Narcotic Analgesic..pdfPrerana Jadhav
 
PART 1 - CHAPTER 1 - CELL THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
PART 1 - CHAPTER 1 - CELL THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFEPART 1 - CHAPTER 1 - CELL THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
PART 1 - CHAPTER 1 - CELL THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFEMISSRITIMABIOLOGYEXP
 
ICS 2208 Lecture Slide Notes for Topic 6
ICS 2208 Lecture Slide Notes for Topic 6ICS 2208 Lecture Slide Notes for Topic 6
ICS 2208 Lecture Slide Notes for Topic 6Vanessa Camilleri
 
Team Lead Succeed – Helping you and your team achieve high-performance teamwo...
Team Lead Succeed – Helping you and your team achieve high-performance teamwo...Team Lead Succeed – Helping you and your team achieve high-performance teamwo...
Team Lead Succeed – Helping you and your team achieve high-performance teamwo...Association for Project Management
 

Recently uploaded (20)

Tree View Decoration Attribute in the Odoo 17
Tree View Decoration Attribute in the Odoo 17Tree View Decoration Attribute in the Odoo 17
Tree View Decoration Attribute in the Odoo 17
 
ClimART Action | eTwinning Project
ClimART Action    |    eTwinning ProjectClimART Action    |    eTwinning Project
ClimART Action | eTwinning Project
 
How to Manage Buy 3 Get 1 Free in Odoo 17
How to Manage Buy 3 Get 1 Free in Odoo 17How to Manage Buy 3 Get 1 Free in Odoo 17
How to Manage Buy 3 Get 1 Free in Odoo 17
 
4.9.24 School Desegregation in Boston.pptx
4.9.24 School Desegregation in Boston.pptx4.9.24 School Desegregation in Boston.pptx
4.9.24 School Desegregation in Boston.pptx
 
Objectives n learning outcoms - MD 20240404.pptx
Objectives n learning outcoms - MD 20240404.pptxObjectives n learning outcoms - MD 20240404.pptx
Objectives n learning outcoms - MD 20240404.pptx
 
Healthy Minds, Flourishing Lives: A Philosophical Approach to Mental Health a...
Healthy Minds, Flourishing Lives: A Philosophical Approach to Mental Health a...Healthy Minds, Flourishing Lives: A Philosophical Approach to Mental Health a...
Healthy Minds, Flourishing Lives: A Philosophical Approach to Mental Health a...
 
DiskStorage_BasicFileStructuresandHashing.pdf
DiskStorage_BasicFileStructuresandHashing.pdfDiskStorage_BasicFileStructuresandHashing.pdf
DiskStorage_BasicFileStructuresandHashing.pdf
 
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
BÀI TẬP BỔ TRỢ TIẾNG ANH 11 THEO ĐƠN VỊ BÀI HỌC - CẢ NĂM - CÓ FILE NGHE (GLOB...
 
The role of Geography in climate education: science and active citizenship
The role of Geography in climate education: science and active citizenshipThe role of Geography in climate education: science and active citizenship
The role of Geography in climate education: science and active citizenship
 
Faculty Profile prashantha K EEE dept Sri Sairam college of Engineering
Faculty Profile prashantha K EEE dept Sri Sairam college of EngineeringFaculty Profile prashantha K EEE dept Sri Sairam college of Engineering
Faculty Profile prashantha K EEE dept Sri Sairam college of Engineering
 
CARNAVAL COM MAGIA E EUFORIA _
CARNAVAL COM MAGIA E EUFORIA            _CARNAVAL COM MAGIA E EUFORIA            _
CARNAVAL COM MAGIA E EUFORIA _
 
MS4 level being good citizen -imperative- (1) (1).pdf
MS4 level   being good citizen -imperative- (1) (1).pdfMS4 level   being good citizen -imperative- (1) (1).pdf
MS4 level being good citizen -imperative- (1) (1).pdf
 
CLASSIFICATION OF ANTI - CANCER DRUGS.pptx
CLASSIFICATION OF ANTI - CANCER DRUGS.pptxCLASSIFICATION OF ANTI - CANCER DRUGS.pptx
CLASSIFICATION OF ANTI - CANCER DRUGS.pptx
 
Q-Factor General Quiz-7th April 2024, Quiz Club NITW
Q-Factor General Quiz-7th April 2024, Quiz Club NITWQ-Factor General Quiz-7th April 2024, Quiz Club NITW
Q-Factor General Quiz-7th April 2024, Quiz Club NITW
 
Man or Manufactured_ Redefining Humanity Through Biopunk Narratives.pptx
Man or Manufactured_ Redefining Humanity Through Biopunk Narratives.pptxMan or Manufactured_ Redefining Humanity Through Biopunk Narratives.pptx
Man or Manufactured_ Redefining Humanity Through Biopunk Narratives.pptx
 
Narcotic and Non Narcotic Analgesic..pdf
Narcotic and Non Narcotic Analgesic..pdfNarcotic and Non Narcotic Analgesic..pdf
Narcotic and Non Narcotic Analgesic..pdf
 
PART 1 - CHAPTER 1 - CELL THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
PART 1 - CHAPTER 1 - CELL THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFEPART 1 - CHAPTER 1 - CELL THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
PART 1 - CHAPTER 1 - CELL THE FUNDAMENTAL UNIT OF LIFE
 
Paradigm shift in nursing research by RS MEHTA
Paradigm shift in nursing research by RS MEHTAParadigm shift in nursing research by RS MEHTA
Paradigm shift in nursing research by RS MEHTA
 
ICS 2208 Lecture Slide Notes for Topic 6
ICS 2208 Lecture Slide Notes for Topic 6ICS 2208 Lecture Slide Notes for Topic 6
ICS 2208 Lecture Slide Notes for Topic 6
 
Team Lead Succeed – Helping you and your team achieve high-performance teamwo...
Team Lead Succeed – Helping you and your team achieve high-performance teamwo...Team Lead Succeed – Helping you and your team achieve high-performance teamwo...
Team Lead Succeed – Helping you and your team achieve high-performance teamwo...
 

English 6 dlp 34 cause and effect relationship

  • 1. ENGLISHENGLISHENGLISHENGLISH 6666 Module 34 A DepEd-BEAM Distance Learning Program supported by the Australian Agency for International Development CAUSE AND EFFECT RELATIONSHIP
  • 2. 1 Hello! How are you today? Let us get ready with our new lesson. In everything that we do there is always a reason. If we do something there is always an effect. Today you are going to learn more about Cause and Effect relationship. Now, let us see if you can still recall. Read each pair of sentences. Write C before the statement that shows cause and E before the statement that shows effect. 1. ______ Lyn loved her mother and did not want her to get tired. ______ Lyn stayed at home and helped her mother with her guests. 2. ______ Ben, Liz and Lyn hugged their mother saying “I love you, Mother.” ______ It was Mother’s birthday. 3. ______ Ben and Lyn fought hard. ______ Each wanted to win the race. 4. ______ Most children help their mother at home. ______ They want to prove their love for her. 5. ______ She was eating ice cream in a cone. ______ Lyn was very happy and enjoying so much. To the Learner Let’s Try This Let’s Learn This
  • 3. 2 Do you have the same answers as below? 1. C 3. E 5. C E C E 2. E 4. E C C What is your score? Don’t worry if you get low. Today let us study more. Read this short fable. Then do the exercise below. Let’s Study This A fox said to a crow with a piece of cheese between its beak, “If you can sing as prettily as you sit, then you are the prettiest singer. The fox thought that once the crow starts to sing, the cheese would drop from her beak. But the crow carefully removed the cheese with the cloves of one foot and said, “They say you are sly, but you cannot fool me. “Not giving up, the fox continued to praise the crow. “You are really about your talents but I have to go to look for food because I’m hungry.” “Wait! called the crow quickly. “Here, have a share of my lunch while you listen as I tell about myself.” After a while, the fox, stroking his tummy and with a smile on his face, bade goodbye to the crow who was still talking.
  • 4. 3 The sentences below describe events in the fable. Match each effect in Column II with its cause in Column I. Column I Column II 1. The fox wanted the crow to drop the cheese from its beak. a. The crow quickly called the fox back to have a share of her cheese. 2. The crow carefully took the cheese with the cloves of one foot. b. The fox was so hungry. 3. He said he wanted to hear the crow tell about her talents and fame but he had to go look for food. c. The fox was already stroking his tummy with a smile on his face as he bade the crow goodbye. 4. The fox got the lion’s share of the cheese. d. The crow did not drop the cheese from her beak. Study the questions and answers on the chart. Questions Answer 1. Why did the crow call back the fox who was leaving? 1. The crow called the fox back because she wanted the fox to hear what she was going to tell. 2. Why did the crow share her cheese with the fox later on? 2. The crow shared her cheese with the fox so that the fox would not go away. The sentences in the answers show cause-effect relationship. A cause-effect relationship describes something that happens and why it happens. What happens is called the EFFECT. Why it happens is called the CAUSE.
  • 5. 4 In the first answer… EFFECT – The crow called the fox back, because she wanted the fox to hear what she was going to say. - CAUSE What is the effect in the answer to No. 2 in the chart? What is the cause? We can also show cause-effect relationship by using words such as: because, so, so that, since, as a result. Read the sentences below. Write C before the sentence that is the cause and E for the part that is the effect. 1. ______ The grass did not get any water. ______ As a result, the grass turned brown. 2. ______ Now, I can play. ______ Because I have done my assignment. 3. ______ Gary was not able to pass the test. ______ He did not study. 4. ______ Her sister, Emma was sick last Sunday. ______ As a result, she missed the picnic. 5. ______ Since the school is too far away from home. ______ I don’t go to school everyday. Check your answers against the answers in the Answer key. Let’s Do This
  • 6. 5 The cause is usually introduced by because and the effect is usually introduced by so that. Why questions bring about sentences showing cause- effect relationship. We can also show cause-effect relationship by using clue words such as: because, so, so that, since, as a result. Write C for cause and E for effect. 1. ______ It was a very hot day. ______ So we decided to go to the river to take a bath. 2. ______ Because Jane hates ampalaya. ______ She did not eat the vegetable. 3. ______ Ann wanted to talk to Terry. ______ So she visited her in the house. 4. ______ It started to rain. ______ So she had to run home. 5. ______ Joy broke his leg. ______ Because she fell down the stairs. Let’s Do More Let’s Remember This
  • 7. 6 Write the letter of the most logical effect of each situation or cause. 1. It was a very hot day. Everyone wanted __________. a. some cold drinks b. a piece of sandwich c. two bottles of hot water 2. After some days, Paulo was well again. He had regained his health. a. He continued his vacation. b. He helped his mother at home. c. He started attending his classes. 3. Paulo had missed many lessons so he had to double his efforts. a. He stayed awake till midnight, studying his lessons. b. He asked his mother to do his homework for him. c. He requested his teacher to tutor him after class. 4. Paulo was very happy to see his classmates. He was so touched by their thoughtfulness. He said _________. a. “Oh, thank you so much. But why did you come? b. “Oh thank you very much for coming. You’ve made me very happy. c. “Oh, thank you very much. Did you bring something for me?” 5. In spite of his absences, Paulo got high grades. a. That made his classmates believe he had super powers. b. That led to his being elected president of the class. c. That made his mother happy and proud of him. Let’s Test Ourselves
  • 8. 7 A. Directions: Read the given situations and choose the possible causes. Write the letters of your answer in your notebook. 1. The children were shouting and rejoicing. a. They have a new teacher. b. They have a new computer machine. c. They gather in a computer room. 2. Miss Vera was surprised. a. She met the principal. b. She met her pupils in the room. c. She met her former classmate outside her room. 3. Sarah was so lonely and worried. a. Her father was missing. b. Her sister won the contest. c. Her mother was in the market. 4. Girly was disappointed. a. She didn’t want to study. b. She got a low grade in English. c. She hated people who use computers. 5. Miss Caña kept on smiling and talking. a. She wanted to go to school. b. She wanted to help those with problems. c. She wanted to have friends. Let’s Enrich Ourselves
  • 9. 8 B. Directions: Match column A with column B to perceive cause- effect relationship. A. B. 1. Liza always eats a balanced diet. a. She experienced severe stomach pain. 2. Gerry listens very well to the teacher. b. The house became messy. 3. The stray cat scattered the garbage. c. Many people died. 4. Bernie ate a lot of food last night. d. She is strong and healthy. 5. During an earthquake a building collapsed. e. He got perfect score in the test. Finished? Check your answers now. What is your score? I hope you enjoyed learning this module. Hope to see you on the next learning opportunity. God bless.
  • 10. 9 Let’s Do This 1. C E 2. E C 3. E C 4. C E 5. C E Let’s Do More 1. C E 2. C E 3. C E 4. C E 5. E C Let’s Test Ourselves 1. a 2. c 3. a 4. b 5. c Let’s Enrich Ourselves A. B. 1. b 1. d 2. c 2. e 3. a 3. b 4. b 4. a 5. c 5. c Answer Key