Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ο αγώνας για το 8ωρο

2,600 views

Published on

"Άνθρωποι και Εργοστάσια" Ο αγώνας για το 8ωρο

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ο αγώνας για το 8ωρο

 1. 1. Εργατικές Διεκδικήσεις Ο αγώνας για το Οκτάωρο Εργατική Πρωτομαγιά
 2. 2. Σικάγο Μάης 1886 Χιλιάδες εργαζόμενοι κατέβηκαν σε απεργίες με σύνθημα 8ωρο στη δουλειά. Μέχρι τότε η εργάσιμη μέρα ήταν 10, 12 ή ακόμα και 14 ώρες.
 3. 3. Οι εργάτες απαιτούν 8 ΩΡΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑ 8 ΩΡΕΣ ΨΥΧΑΓΩΓΕΙΑ 8 ΩΡΕΣ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ
 4. 4. 1η του Μάη του 1886 400.000 εργάτες κινητοποιήθηκαν με απεργίες και διαδηλώσεις σε μεγάλες και μικρές πόλεις. Στο Σικάγο έγινε η πιο εντυπωσιακή συγκέντρωση με 90.000 διαδηλωτές στους δρόμους. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες.
 5. 5. Για πρώτη φορά όλοι οι απεργοί, λευκοί και μαύροι, γυναίκες και άντρες διαδήλωναν μαζί. Ήταν μέρες ενότητας. Ήταν μέρες που έσπασε ο ρατσισμός. Ήταν μέρες όπου και οι γυναίκες έμπαιναν στον αγώνα, σπάζοντας τις διακρίσεις.
 6. 6. Στις 3 Μαΐου, στο εργοστάσιο των θεριστικών μηχανών Μακ Κόρμικ στο Σικάγο εργάζονταν απεργοσπάστες. Απ’ έξω 6.000 απεργοί φορτοεκφορτωτές τους αποδοκίμαζαν. Η αστυνομία πυροβόλησε, σκοτώνοντας τέσσερις απεργούς.
 7. 7. Την επόμενη ημέρα οργανώθηκε διαμαρτυρία στην πλατεία Haymarket για τους νεκρούς απεργούς του Μακ Κόρμικ. Κατά τη διάρκεια των ομιλιών το πλήθος ήταν ειρηνικό. Ήταν κοντά στις δέκα το βράδυ όταν ξαφνικά μια αστυνομική δύναμη εμφανίστηκε και διέταξε τους συγκεντρωμένους να διασκορπιστούν αμέσως. Οι απεργοί διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας «είμαστε ειρηνικοί». Εκείνη τη στιγμή μία βόμβα από άγνωστο ρίχτηκε προς τις αστυνομικές δυνάμεις. Ένας αστυνομικός σκοτώνεται επί τόπου και περίπου 70 τραυματίζονται .
 8. 8. Η αστυνομία άνοιξε αδιάκριτα πυρ προς τους απεργούς. Πόσοι ακριβώς σκοτώθηκαν από τις σφαίρες της αστυνομίας δεν εξακριβώθηκε ποτέ. Τις επόμενες μέρες έξι από τους τραυματίες αστυνομικούς υπέκυψαν στα τραύματά τους. Η αστυνομία εξαπέλυσε άγριο κυνηγητό και επικράτησε κλίμα βίας και τρομοκρατίας παντού. Πολλοί ανίδεοι πιάστηκαν και βασανίστηκαν. Όλοι οι γνωστοί συνδικαλιστές συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη.
 9. 9. Στη δίκη που ακολούθησε οι κατηγορούμενοι συνδικαλιστές κρίθηκαν ένοχοι για συνωμοσία. Τέσσερις καταδικάστηκαν σε φυλάκιση και πέντε σε απαγχονισμό. Μοναδικό επιχείρημα εναντίον τους ήταν η ενθάρρυνση του άγνωστου βομβιστή από τους λόγους που εκφώνησαν. Οι αρχές πίστευαν ότι μια τέτοια απόφαση θα έσπαζε τη ραχοκοκαλιά του κινήματος για το 8ωρο. Στις 11 Νοεμβρίου 1887 οι συνδικαλιστές Parsons, Engel, Spies και Fischer κρεμάστηκαν ενώ ο Lingg είχε αυτοκτονήσει την προηγούμενη μέρα στο κελί του. 600.000 εργάτες βγήκαν στο δρόμο την ημέρα της κηδείας τους. Ο άγνωστος βομβιστής δεν βρέθηκε ποτέ. Έξι χρόνια μετά ο κυβερνήτης Altgeld απελευθέρωσε τους φυλακισμένους συνδικαλιστές Neebe, Schwab και Fielden, επειδή πίστευε ότι ήταν αθώοι. Χαρακτηριστικά είπε: «Αυτοί και οι κρεμασμένοι ήταν τα θύματα της υστερίας, ενός τσούρμου ενόρκων και ενός προκατειλημμένου δικαστή». Οι αρχές δεν κατάφεραν να αποδυναμώσουν το εργατικό κίνημα
 10. 10. Στις 20 Ιούλη του 1889, το ιδρυτικό συνέδριο της 2ης Διεθνούς κατέληξε σε μια απόφαση που σφράγισε την ιστορία του εργατικού κινήματος σε ολόκληρο τον κόσμο. «Σκοπός μας είναι να οργανωθεί μια μεγαλειώδης διαδήλωση σε συγκεκριμένη ημερομηνία, με τέτοιο τρόπο ώστε ταυτόχρονα σ’ όλες τις χώρες και σ’ όλες τις πόλεις, την ίδια συμφωνημένη ημέρα, οι εργάτες να απαιτήσουν απ’ τις δημόσιες αρχές να μειώσουν με νόμο την εργάσιμη ημέρα στις οκτώ ώρες και να εφαρμόσουν στην πράξη τις υπόλοιπες αποφάσεις του Συνεδρίου του Παρισιού» Επιλέχθηκε η Πρωτομαγιά, ημέρα της επετείου των γεγονότων του Σικάγο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα οι διαδηλώσεις να λάβουν έκτοτε ετήσιο χαρακτήρα.
 11. 11. Οι αγώνες για το 8ωρο συνεχίστηκαν. Στη σκιά της Οκτωβριανής Επανάστασης του 1918 και με το φόβο εξεγέρσεων υπογράφηκε η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για το Οκτάωρο μεταξύ 1919-1920 στις περισσότερες χώρες.
 12. 12. Οκτάωρο και Εργατική Πρωτομαγιά Στην Ελλάδα
 13. 13. Το 1893 έγινε στη χώρα μας ο πρώτος εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς Καθώς μάλιστα η 1η Μαΐου ήταν Σάββατο και εργάσιμη μέρα, επελέγη η Κυριακή 2 Μαΐου, για να έχει η γιορτή μαζικό χαρακτήρα. Η συγκέντρωση έγινε στο Στάδιο και διοργανωτής ήταν ο σοσιαλιστής Σταύρος Καλλέργης . Οι συγκεντρωμένοι ενέκριναν το παρακάτω ψήφισμα «να το επιδώση εις την Βουλή , το συμβούλιον του Κεντρικού Σοσιαλιστικού Συλλόγου» Α) Την Κυριακήν να κλείωσι τα καταστήματα, καθ' όλην την ημέραν, και οι πολίται ν' αναπαύωνται. Β) Οι εργάται να εργάζωνται 8 ώρας την ημέραν. Γ) Ν' απονέμηται σύνταξις εις τους εκ της εργασίας παθόντας και καταστάντας ανικάνους προς διατήρησιν εαυτών και της οικογενείας των.
 14. 14. Η Διεθνής Σύμβαση Εργασίας για το Οκτάωρο επικυρώνεται τελικά στην Ελλάδα το 1920, αλλά εφαρμόζεται σταδιακά στους επαγγελματικούς κλάδους. Τη γενική εφαρμογή της οκτάωρης εργάσιμης ημέρας θα καθιερώσει τυπικά η μεταξική δικτατορία, αποδεχόμενη στην ουσία αυτό που είχε γίνει πραγματικότητα στην πράξη και φροντίζοντας φυσικά προηγουμένως να καταργήσει και να ποινικοποιήσει κάθε εργατική - συνδικαλιστική και πολιτική – δραστηριότητα. Οι εργάτες των ναυπηγείων και των βυρσοδεψείων της Σύρου το Φλεβάρη του 1879, στην πρώτη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στην Ελλάδα , ζητούν να μειωθεί η εργάσιμη ημέρα από 12 ή 14 ώρες στις 10 ώρες. Το 1913 καθορίζεται και το δεκάωρο για τους εργάτες επιφανείας των μεταλλείων και το 8ωρο για όσους απασχολούνταν σε υπόγειες εργασίες.
 15. 15. Δημοσίευμα του 1936 Χαμηλά μεροκάματα, Εργασία Ανηλίκων, Καταπίεση από τους προϊστάμενους, Έλλειψη κανόνων ασφαλείας, 11 ώρες δουλειάς. Υπογράφεται για ευνόητους λόγους "Πολλοί Εργάτες και Εργάτριες"
 16. 16. Μάης 1936 40.000 καπνεργάτες της Θεσσαλονίκης, του Βόλου, της Ξάνθης, της Δράμας και της Καβάλας κατέβηκαν σε απεργία, διεκδικώντας την εφαρμογή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η απεργία απλώνεται και μέσα σε λίγες μέρες παίρνει χαρακτηριστικά γενικού ξεσηκωμού. Η καταστολή από την διδακτορική κυβέρνηση του Μεταξά είναι βίαιη, με αποτέλεσμα τη σφαγή της 9ης Μάη με δώδεκα νεκρούς και περίπου 300 τραυματίες.
 17. 17. Απ’ τη φωτογραφία της μάνας πάνω από το δολοφονημένο εργάτη Τάσο Τούση εμπνεύστηκε ο Γιάννης Ρίτσος τον “Επιτάφιο” Μέρα Μαγιού μού μίσεψες, μέρα Μαγιού σε χάνω, άνοιξη, γιε, που αγάπαγες κι ανέβαινες απάνω… …Και μούλεες, γιε, πως όλ' αυτά τα ωραία θάναι δικά μας, και τώρα εσβήστης κ' έσβησε το φέγγος κ' η φωτιά μας. . Μέρα Μαγιού
 18. 18. Οι 200 της Καισαριανής το 1944 Την Πρωτομαγιά του 1944 οι ναζιστικές κατοχικές δυνάμεις βάφουν με αίμα την Εργατική Πρωτομαγιά. Αποφασίζουν την εκτέλεση 200 αγωνιστών που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου ως αντίποινα για μία επίθεση ανταρτών στους Μολάους της Σπάρτης.
 19. 19. Οι εργαζόμενοι και σήμερα διεκδικούν τα εργατικά, ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα απεργώντας και διαδηλώνοντας ενάντια στις μειώσεις μισθών, στην ανεργία, στην εργασιακή απορρύθμιση, στα ευέλικτα ωράρια, στη μείωση των δαπανών για την εκπαίδευση και την υγεία. Η Εργατική Πρωτομαγιά σε όλο τον κόσμο είναι ημέρα Διαδηλώσεων Εργατικών Διεκδικήσεων και Αγώνα για ένα πιο Δίκαιο Κόσμο Πρωτομαγιά Γιορτή των Λουλουδιών και των Εργατών

×