Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
 Alam Melayu merupakan kawasan yang turut
dikenali sebagai Nusantara.
 Ia merujuk kepada negara-negara Asia
Tenggara iai...
 Dari perspektif sejarah, tamadun Melayu telah
berusia lebih 5000 tahun dengan mengambil
kira Tamadun Melayu Deutro yang ...
 Terdapat tiga teori kedatangan Islam di Alam
Melayu iaitu kedatangan Islam dari India,
China dan Arab.
 1. ISLAM DATANG...
 Kedatangan Islam ke Nusantara menerusi
mubaligh-mubaligh dan saudagar-saudagar
Arab.
 Menurut satu catatan yang ditemui...
 Para sarjana seperti S.Q. Fatimi, RA. Kern dan
SnouckHurgronje berpendapat bandar
pelabuhan Gujerat di India memainkan
p...
 B.Harrison berpendapat masyarakat
Nusantara memandang ke India bagi
mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan
dalam hal-...
 Teori kedatangan Islam dari Indian ini
diperkukuhkan lagi dengan penemuan batu
nisan di Pasai (1428 M) dan di Gerisik (1...
 Teori ini dipertikaikan, penemuan mutakhir
menunjukan perhubungan Nusantara dengan
Arab telah pun wujud sebelum lahirnya...
 Menurut sejarah, Islam telah sampai ke China
pada zaman pemerintahan Dinasti Tang iaitu
sekitar tahun 650 Masihi dan Can...
 Pendapat ini terbukti hasil penemuan batu
bersurat di Kuala Berang,Terengganu yang
terletak di pantai Timur Tanah Melayu.
 1. Faktor persaingan dan penyebaran
agama.
 2. Faktor perkahwinan.
 3. Faktor perdagangan.
 4. Faktor politik dan pen...
 Zaman Pra Islam
 Animinsma, Hindu dan Buddha.
 1. Politik, pemerintahan, dan undang-
undang.
 2. Sosial.
 3. Ekonomi...
 Pengaruh Islam di Nusantara telah
menyebabkan berlakunya proses Islamisasi.
 Dari segi politik tertubuhnya kerajaan
ker...
 Dari segi ekonomi, kedatangan Islam ternyata
sekali membawa revolusi besar dalam
perdagangan.
 kegiatan-kegiatan perdag...
 Kolonialisme adalah satu konsep mengenai
penguasaan politik secara keseluruhan oleh
kaum penjajah terhadap terhadap tana...
PENGAJIAN KENEGARAAN tamadun islam
PENGAJIAN KENEGARAAN tamadun islam
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

PENGAJIAN KENEGARAAN tamadun islam

398 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

PENGAJIAN KENEGARAAN tamadun islam

 1. 1.  Alam Melayu merupakan kawasan yang turut dikenali sebagai Nusantara.  Ia merujuk kepada negara-negara Asia Tenggara iaitu kepulauan-kepulauan Indonesia, Malaysia dan Filipina.
 2. 2.  Dari perspektif sejarah, tamadun Melayu telah berusia lebih 5000 tahun dengan mengambil kira Tamadun Melayu Deutro yang wujud sekitar 3000 tahun sebelum masihi.  Alam melayu juga telah lama membina kebudayaanya yang tersendiri seiring dengan tamadun dunia yang lain.
 3. 3.  Terdapat tiga teori kedatangan Islam di Alam Melayu iaitu kedatangan Islam dari India, China dan Arab.  1. ISLAM DATANG DARI TANAH ARAB  2. ISLAM DATANG DARI INDIA  3. ISLAM DATANG DARI CINA
 4. 4.  Kedatangan Islam ke Nusantara menerusi mubaligh-mubaligh dan saudagar-saudagar Arab.  Menurut satu catatan yang ditemui, terdapat sebuah perkampungan Islam diSumatera Utara yang diberi nama ‘Tashih´ telah ditemui pada tahun 650 Masihibersamaan 30 Hijrah.  Perkampungan ini dihuni oleh orang-orang Arab yang datangke Sumatera pada abad ke-7 Masihi.  Memandangkan catatan sejarah yang sedia, teori ini merupkan teori yang lebih tepat.
 5. 5.  Para sarjana seperti S.Q. Fatimi, RA. Kern dan SnouckHurgronje berpendapat bandar pelabuhan Gujerat di India memainkan peranan penting dalam penyebaran Islam melalui perdagangan.  Para pengkaji aliran ini mengaitkan kedatangan Islam ke Alam Melayu dengan India berdasarkan berlakunya berdasarkan berlakunya hubungan perniagaan dan kebudayaan antara msykt nusantara dengan pedagang-pedagang India Muslim sekitar abad ke 13M.
 6. 6.  B.Harrison berpendapat masyarakat Nusantara memandang ke India bagi mendapatkan khidmat nasihat dan bimbingan dalam hal-hal perniagaan dankebudayaan.  Menerusi hubungan dua hala itu penduduk Nusantara berminat dengan Islam yang telah pun dianuti oleh pedagang-pedagang India.
 7. 7.  Teori kedatangan Islam dari Indian ini diperkukuhkan lagi dengan penemuan batu nisan di Pasai (1428 M) dan di Gerisik (1419 M) oleh Morquette.  Bentuk fizikal kedua-dua batu nisan ini mempunyai ciri persamaan dengan batu nisan di Gujerat.
 8. 8.  Teori ini dipertikaikan, penemuan mutakhir menunjukan perhubungan Nusantara dengan Arab telah pun wujud sebelum lahirnya Islam.
 9. 9.  Menurut sejarah, Islam telah sampai ke China pada zaman pemerintahan Dinasti Tang iaitu sekitar tahun 650 Masihi dan Canton menjadi kawasan tumpuanutama para pendakwah Islam.  Terdapat beberapa teori yang turut menyokongkedatangan Islam dari China. Emanuel Godinho De Evedia mengatakan Islamdatang ke Nusantara dari China melalui Canton dan Hainan pada kurun ke-9Masihi
 10. 10.  Pendapat ini terbukti hasil penemuan batu bersurat di Kuala Berang,Terengganu yang terletak di pantai Timur Tanah Melayu.
 11. 11.  1. Faktor persaingan dan penyebaran agama.  2. Faktor perkahwinan.  3. Faktor perdagangan.  4. Faktor politik dan penaklukan.  5. Faktor peranan ahli-ahli sufi.
 12. 12.  Zaman Pra Islam  Animinsma, Hindu dan Buddha.  1. Politik, pemerintahan, dan undang- undang.  2. Sosial.  3. Ekonomi.  4. Kesenian.  5. Ilmu pengetahuan,bahasa, dan sastera.  6. Adat dan cara hidup.
 13. 13.  Pengaruh Islam di Nusantara telah menyebabkan berlakunya proses Islamisasi.  Dari segi politik tertubuhnya kerajaan kerajaan Melayu-Islam iaitu di Pasai, Acheh, Demak dan sebagainya.  kesan kesan di dalam sistem perundangan Melayu
 14. 14.  Dari segi ekonomi, kedatangan Islam ternyata sekali membawa revolusi besar dalam perdagangan.  kegiatan-kegiatan perdagangan meluas sehingga di Lautan India, bahkan sampai menjangkau Laut Merah, ke Laut Parsi, ke Laut Meditteranean, dan seterusnya ke pelabuhan-pelabuhan Eropah.
 15. 15.  Kolonialisme adalah satu konsep mengenai penguasaan politik secara keseluruhan oleh kaum penjajah terhadap terhadap tanah jajahannya.  Sekularisme adalah konsep bahawa kerajaan harus wujud secara terasing dari agama.

×