Trupi i njeriut

3,260 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,260
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
28
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Trupi i njeriut

  1. 1.  Skeleti Sistemi tretes Sistemi urinar Sistemi limfatik Sistemi nervor Sistemi muskularPunoi: Albina Lushi
  2. 2.  Skeleti është tërësia e kockave të trupit, të cilatlidhen me njëra-tjetrën me anë të kyçeve. Boshti iskeletit përfshin kockat e fytyrës, të kafkës dhetë shtyllës vertebrore, dhe kafazi i krahërorit kuqëndrojnë brinjët. Skeleti lidhet megjymtyrët esipërme me anë të brezit të legenit. Çdo pjesë eskeletit përmbush një funksion të caktuar: kockate boshtit të skeletit mbajnë trupin dhe mbrojnëorganet jetësore, kurse kockat e gjymtyrëve bëjnëtë mundur lëvizjet eshumëllojshme, kontribuojnë nëqëndrueshmërinë e trupit, bëjnë të mundur ecjensi dhe kapjen e shtrëngimin e objekteve.
  3. 3. Sistemi tretës është një sistem i komplikuar në trupin e njeriut që shërben për tëtretur ushqimin. Ky sistem aktivizohet me marrjen e ushqimitNë gojë ku ndodhen dhëmbët që janë pjesa më e fortë e trupit. Ato e coptojnëushqimin dhe e përzien me pështymën - lëngë që përmbanë enizma tretëse.Stomaku zmadhohet për të mbajtur ushqimin dhe përzien atë me acide dheenizma derisa ushqimi të kthehet në një masë të trashë kremoze. Ushqimi kalonkatër orë në stomak.Zorra e hollë është një tub i gjatë i ngatërruar, që prodhon enizma të ndryshmepër të tretur uhqimin Ushqimi i tretur përthithet nëpërmjet fijeve të holla osevileve, që janë të vendosura në murin e brendshëm. Ushqimi kalon gjashtë orë tëtëra në zorrën e hollë.Zorra e trashë merr mbeturinat e pa tretura nga zorra e hollë. Ky tub i gjerëpërthith ujin nga mbeturinat dhe i nxjerr ato jashtë trupit. Këtu ka bakterie tëpadëmëshme që i ndihmojnë trupit për të përthithur vitaminat.
  4. 4.  Sistemi nervor te njeriu eshte sistemi nervorqendror dhe periferik. Ai I merr info. I perpunon. I ekzekuton. Neuroni eshte qeliza nervore, ndertohet ngadentritet, trupi I qelizes dhe aksoni.
  5. 5.  sistemi muskulor është tërësia e muskujve të trupave të organizmave të gjallë dhe bëjnëtë mundshëm lëvizjen e tyre. Sistemi muskulor përbëhet prej qelizave të specializuara të cilat quhen fije. Funksionimbizotërues i tyre është kontraktimi. Muskujt të cilat janë të lidhur me eshtra ose organetë bredshme ose enë gjaku janë përgjegjës për lëvizje. Pothuajse të gjitha lëvizjet në truprezultojnë nga kontraktimet muskulore. Përjashtim kësaj janë veprimi i cilia, flagellumnë qelizat e spermës, dhe lëvizjet e amoeboidit në disa rruza të bardha të gjakut. Veprimii integruar i nyjeve, eshtrave, dhe muskujve të skeletit prodhojnë lëvizje siç janë vrapimidhe ecja. Muskujt e skeletit gjithashtu prodhojnë lëvizje më të ndërlikuara të cilatrezultojnë në shprehje të ndryshme të fytyrës, lëvizjet e syve dhe frymëmarrje. Përveqlëvizjeve, kontraktimet muskulore gjithashtu sigurojnë funksione me rrëndësi të trupitsiç është qëndrimi, stabiliteti i nyjeve, prodhimi i nxehtësisë. Qëndrimi siç është ulur aponë këmbë mbahet nga kontraktimet muskulore. Muskujt e skeletit kontraktojnëvazhdimisht për ta mbajtur trupin nër ta mbajtur trupin në pozitë statike. Tendonat eshumë muskujve zgjatet mbi nyjet dhe në këtë mënyrë kontribuojnë në stabilitetin enyjeve. Kjo është veqanërisht evidente në nyjen e krahut dhe gjurit ku tendonat emuskujve janë faktorë të mëdhejnë në stabilizimin e nyjeve. Prodhimi i nxehësisë, për tëmbajtur temperaturën e trupit, është e rëndësishme nga një produkt i metabolizmit tëmuskujve. Pothuajse 85% e nxehtësisë të prodhuar në trup është rezultat i kontraktimevemuskulore.

×