Shenjat e qarkullimit rrugor

25,921 views

Published on

0 Comments
4 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
25,921
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
231
Comments
0
Likes
4
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Shenjat e qarkullimit rrugor

 1. 1. • ALBI VEIZI• ALDO BARDHI• ANITA LLESHAJ• ALBINA LUSHI• ANDI PASHAJ• ANXHELA MILJA
 2. 2. Shenjat e qarkullimit rrugor janë tabela në të cilat janë të vizatuara shenjandërkombëtare të standardizuara të cilat shërbejnë për rregullimin e trafikut rrugor.Si mjete drejtimi në komunikacionin rrugor, përveç shenjave të komunikacionit, janëPolici rrugor Semafori
 3. 3. Pozita e shenjaveShenjat e trafikut rrugorvendosen zakonisht nëanën e djathtë të drejtimittë makinës dhe sipasnevojës janë të vendosuranë skajin e djathtë tërrugësautomobilistike.Shenjatinformuese në rrugëtkryesore (autostradat) janëtë vendosura zakonisht lartnë mes të rrugës, për njëinformim më të lehtë dhemë efektiv.
 4. 4. Shenjat e rrezikutShenjat errezikut janë njëgrup shenjash tëcilat kanë formëtrekëndëshi dhe tëcilat gjithnjëparalajmërojnëndonjë rrezik nëtrafikun rrugor.
 5. 5. Shenjat e informimit.Shenjat einformimit janëshenja të cilat kanëformë katrore dheinformojnë përgjëra të ndryshmenë rrugë.
 6. 6. Shenjat e lejimit osendalimitShenjat e lejimitose ndalimit janënjë grup shenjashtë cilat kanë formërrethi dhe të cilatgjithnjë urdhërojnëndonjë ndalesë osejapin ndonjëpërparësi nëkomunikacion
 7. 7. RRUGARruga është një hapësirë e caktuar mbi të cilënlëvizin njerëzit ose mjetet e ndryshme transportueserrugore. Hapësira rrugore në vendet rurale më paracaktohej përmes marrëveshjes së lirë të banorëve të njëvendi të caktuar, kurse në kohët e sotme ajo përcaktohetnëpërmjet planifikimit urban të vendeve.Zakonisht rrugët kufizohen në të dyja anët e sajme trotuarë disi më të ngritur se rruga, mbi të cilëtkalojnë këmbësorët.
 8. 8. Ndarja e rrugëve sipas rëndësisë• Rruga me një kalim është rrugë në të cilën lejohet kalimi i automjeteve vetëm në njërindrejtim, pavarësisht se për cilin drejtim shenja e qarkullimit rrugor ndalon apo lejon kalimin.• Rruga me dy kalime është rrugë në të cilën lejohet kalimi në të dyja drejtimet.• Rruga me të drejtë kalimi është rruga në të cilën shenjat e qarkullimit rrugor të japin tëdrejtë kalimi mbi automjetin tjetër të drejtimit përballë.• Rruga e nivelit të parë kjo shkallë e kategorizimit të rrugëve është një lloj nivelizimi ku njërrugë merr vlerat mbi një rrugë tjetër e që të dyja lidhen në një vend për të mbajturvazhdueshmërinë e komunikacionit. Nivelizimi i rrugëve mund të bëhet në bazë të strukturëssë rrugëve ose në bazë të shenjave të qarkullimit rrugor. Rruga e dorës së parë ose e nivelit tëparë gjithmonë ka përparësi mbi rrugën e nivelit të dytë.• Rruga e nivelit të dytë përsa i përket rrugëve të nivelit të dytë nëpër qytete zakonisht janë tëndara me shenja të komunikacionit ose sipas gjërësisë së tyre, këto rrugë jan më të ngushtase sa rrugët e nivelit të parë.• Rruga e mbylltur T është rrugë, balli i së cilës është i mbyllur, pra rruga e drejtë përfundon,vazhdimi i komunikacionit mund të bëhet në dy drejtimet tjera: në të djathtë apo në të majtë.• Rruga e kufizuar është rrugë në të cilën janë bërë kufizime. Përsa i përket rrugëve tëkufizuara ekzistojnë lloje të ndryshme kufizimesh, pra në një rrugë të caktuar mund të keminjë ose disa kufizime të caktuara pavarësisht nga ajo se çfarë shenje e qarkullimit rrugor keminë atë rrugë.
 9. 9. Rruga rurale(rruga lokale) është rruga që lidh vendet rurale në mes tyre.Zakonisht këto rrugë në vendet tona janë për nga vlera të dobëta dhe të pa rregulluara mirë,kurse në vendet e perëndimit janë në nivelt më të larta, por sidoqoftë rrugët rurale i takojnënivelit të ulët të rrugëve që lidhin fshatrat me njëri-tjetrin dhe në ndonjë rast fshatin meqytetin.
 10. 10. Rruga urbane (superstrada) është rruga qëlidh vendet urbane.
 11. 11. Rruga magjistraleështe nje terminologji e perdorur vetem nekosove apo tek shiqtarërt qe kane jetuar në republikat e Ishjugoslavisë(autostrada) është rruga që lidh shtetet e ndryshmeme njëri-tjetrin.
 12. 12. FALEMINDERIT!!!

×