Fonaments i evolució de la Multimèdia                        Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓ...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                            Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 ...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                     Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                   Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                     Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS ...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                                  Alberto Jiménez Am...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                                        Alber...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                  Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS M...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                            Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 ...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                                  Alberto Jiménez A...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                  Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS ...
Fonaments i evolució de la Multimèdia                         Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ ...
Fonaments i evolució de la Multimèdia          Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS?     ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Presentació dels Nous Mitjans segons Lev Manovich

596 views

Published on

Breu presentació arrel de la lectura de la Introducció i el Primer Capítol del llibre "El llenguatge dels nous mitjans de comunicació" (Lev Manovich, 2005) per a l'assignatura de Fonaments i Evolució de la Multimèdia (UOC).

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
596
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Presentació dels Nous Mitjans segons Lev Manovich

 1. 1. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia Què són els nous mitjans, segons Lev Manovich? Una breu presentació arrel de la lectura de la Introducció i el Primer Capítol (p.45-109) del llibre “El llenguatge dels nous mitjans de comu- nicació” (Lev Manovich, 2005).
 2. 2. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 1. Terminologia “Cultura de la Informació” Inclou les maneres en què la informació es presenta en els diversos escenaris i objectes culturals. Senyals tràfic Maquetació llibres, revistes Interfícies sistemes operatius (P.e. Mac OS) Grafisme telediaris Interiorisme espais comercials Interfícies d’aplicacions de software (P.e. PPT 2007)
 3. 3. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 1. Terminologia “Objecte” Un objecte dels nous mitjans pot ser una fotografia digital, una pel·lícula composta digitalment, un entorn virtual 3D, un videojoc, un DVD hipermedia complet, un lloc web hipermedia o el web en el seu conjunt. Imatge-collage extret del blog nuevastecnologiasamic.blogspot.com El terme “objecte” serveix per adoptar els termes i paradigmes de la informàtica (llenguatge de programació orientats a “objectes”) per a una teoria de la cultura informatitzada. ActionScript 3.0 es un llenguatge de programació orientada a objectes
 4. 4. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 1. Terminologia “Objecte cultural” Els objectes dels nous mitjans són objectes culturals, pot dir-se que representen determinats referents externs, que poden ser un objecte amb existència física, la informació històrica que presenten altres documents, o un sistema de categories que empra a l’actualitat la totalitat de la cultura o grups socials específics. L’iPad arriba als més petits. “Representació” El terme “representació” es fa servir per invocar la comprensió complexa i matitzada del funcionament dels objectes culturals. Com a la resta de representacions culturals, les represen- tacions dels nous mitjans són inevitablement parcials. Representen i construeixen algunes característiques de la realitat física, són una visió del món entre d’altres. Frame d’una representació parcial. “El hombre de la cámara” (Dziga Vertov, 1929).
 5. 5. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 2. Què són els nous mitjans? Una revolució mediàtica La comprensió popular dels nous mitjans els identifica amb l’ús de l’ordinador per a la distribució i la exhibició, més que per a la producció. Però no hi ha motiu per privilegiar l’ordinador com a aparell d’exhibició i distribució per damunt del seu ús com a eina de producció o com a dispositiu d’emmagatzematge. Actualment ens trobem enmig d’una revolució mediàtica, que suposa el desplaçament de tota la cultura cap a formes de producció, distribució i comunicació mediatitzades per l’ordinador. Els nous mitjans són gràfics, imatges en moviment, sons, formes, espais i textos que s’han tornat computables, és a dir, es composen pura i llanament d’un altre conjunt de dades informàtiques. Els ordinadors deixen de ser una calculadora per a convertir- se en processadors de mitjans. Representació espectral de les dades dun àudio estèreo. Audacity.
 6. 6. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 3. Els principis dels nous mitjans PRINCIPIS DELS NOUS MITJANS REPRESENTACIÓ MODULARITAT NUMÈRICA AUTOMATITZACIÓ VARIABILITAT TRANSCODIFICACIÓ Esquema general dels Principis dels Nous Mitjans, segons Lev Manovich.
 7. 7. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 3. Els principis dels nous mitjans 1. Representació Numèrica Tots els objectes dels nous mitjans (creats des de 0 a l’ordinador, o que hagin sofert una conversió a partir de fonts analògiques) es composen de codi digital. Són representacions numèriques, per tant: 1- Un objecte dels nous mitjans pot ser descrit en termes formals, matemàtics. 2- Un objecte dels nous mitjans està sotmès a una manipulació algorítmica. P.e. Podem treure automàticament el soroll d’una imatge, pujar o baixar el contrast, canviar les proporcions, etc. Per tant, els mitjans es tornen programables. La conversió de dades contínues en una representació numèrica s’anomena digitalització, i es composa de dues passes: la presa de mostres i la quantificació. Mostreig i digitalització d’un àudio.
 8. 8. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 3. Els principis dels nous mitjans 2. Modularitat També es pot anomenar <<la estructura fractal dels nous mitjans>>. De la mateixa manera que un fractal té la mateixa estructura a diferents escales, l’objecte dels nous mitjans presenta sempre la mateixa estructura modular. Un objecte dels nous mitjans consta de parts independents, Arbre fractal creat en Processing. cadascuna de les quals es composa d’altres més petites, i així successivament, fins arribar a l’estadi dels “àtoms” més petits (els píxels, els punts 3D o els caràcters d’un text). Molts dels objectes dels nous mitjans són, en realitat, programes informàtics que obeeixen a un estil de programació estructural, on esdevé fàcil borrar, substituir o incloure nous Amb les etiquetes del llenguatge HTML esdevé fàcil esborrar o objectes. modificar un element. Amb el treball per capes de l’Adobe Photoshop també.
 9. 9. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 3. Els principis dels nous mitjans 3. Automatització La codificació numèrica dels mitjans (1r principi) i la estructura modular del seus objectes (2n principi) permeten automatitzar moltes de les operacions implicades en la seva creació, manipulació i accés. • Automatització de baix nivell Exemple d’automatització de baix nivell amb el meu retrat amb Adobe Usuari de l’ordinador modifica o crea des de 0 un objecte mediàtic per mitjà Photoshop CS5. de plantilles (templates) o algoritmes simples. • Automatització d’alt nivell Requereix que l’ordinador entengui els significats que inclouen els objectes que es generen, és a dir, la seva semàntica. Treball en l’àmbit de la intel·ligència articificial (videojocs). Els videojocs responen amb eficàcia a les poques coses que els hi podem Les accions de Lara Croft són un demanar que facin (córrer, dispara, agafar un objecte, etc.) exemple més de les limitades accions que ens deixen fer els nostre herois dels videojocs.
 10. 10. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 3. Els principis dels nous mitjans 4. Variabilitat Un objecte dels nous mitjans no és quelcom fixat d’una vegada i per sempre, sinó que pot existir en diferents versions, que potencialment són infinites. Casos particulars del principi de variabilitat: • Es possible separar el nivell del “contingut” (dades) des de la interfície. Es creen diferents interfícies a partir de les mateixes dades. • La informació de l’usuari pot ser emprada per adaptar-la automàticament a la composició del mitjà (P.e. Llocs web que utilitzen la info. de l’equip informàtic/navegador per adapatar automàticament el lloc que veurà). • La interactivitat de tipus arbori (basada en el menú). En funció del contingut que triem avancem per unes “branques”. • L’Hipermèdia és una de les estructures populars dels nous mitjans pròxima a la interactivitat de tipus arbori. Podem pensar en totes les possibilitats d’hipermedia com si fossin versions diferents d’ell mateix. • Les actualitzacións periòdiques són una altra manera de què es generin habitualment diferents versions d’uns mateixos objectes mediàtics. • La escalabilitat (versions diferents del mateix objecte mediàtic a diversos tamanys o nivells de detall). Metàfora del mapa. Esquema d’estil de navegació hipertextual.
 11. 11. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 3. Els principis dels nous mitjans 5. Transcodificació La informatització converteix els mitjans en dades d’ordinador, que segueix representant una organització estructural que té sentit per als usuaris humans (imatges mostren objectes reconeixibles, els espais virtuals queden definits pel sistema de coordenades cartersianes, etc.). <<Transcodificar>> alguna cosa és traduïr-la a un altre format. La capa informàtica i la cultural s’influeixen mutuament. El resultat és una nova cultura de l’ordinador: una barreja de significats humans i informàtics, dels modes tradicionals en què la cultura humana va modelar el món i dels propis mitjans que té l’ordinador per representar-la. Exemple visual de transcodificació d’un text. Extret del blog comunidad3h.wordpress.com
 12. 12. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia 4. Diferències entre els vells i nous mitjans  A diferència dels mitjans analògics (continus), els mitjans codificats digitalment són discrets.  Tots els suports digitals comparteixen el mateix codi digital. Això permet que diferents tipus de suports es presentin per mitjà de l’ordinador, com a dispositiu de presentació multimèdia.  A diferència d’una pel·lícula o cinta de vídeo, els nous mitjans permeten l’accés aleatori a qualsevol element.  A diferència de la representació analògica, una representació digital codificada conté una quantitat fixa de píxels.  Els mitjans codificats digitalment es poden copiar de manera il·limitada sense degradació.  A diferència dels vells mitjans, on l’ordre de presentació venia prefixat, els nous mitjans són interactius, ara l’usuari pot triar quins elements es mostren o quines rutes vol seguir, generant així una obra única. L’usuari es torna co-autor de l’obra. El mite del digital La compressió amb pèrdues (JPEG, MPEG) sembla l’autèntica base de la cultura de l’ordinador. Mentre que en teoria la tecnologia informàtica suposa la duplicació perfecta de les dades, el seu ús real a la societat contemporania es caracteritza per la pèrdua de dades, la degradació i el soroll.
 13. 13. Fonaments i evolució de la Multimèdia Alberto Jiménez AmayuelasPAC1 – QUÈ SÓN ELS NOUS MITJANS? Estudiant Grau en Multimèdia Moltes gràcies per llegir-me! Alberto Jiménez Amayuelas ajimenezam@uoc.edu Tel. 659 542 070

×