Successfully reported this slideshow.

Dam

471 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

Dam

 1. 1. 1 • PENGERTIAN2 • SEBAB-SEBAB DIKENAKAN DAM3 • JENIS-JENIS DAM4 • HURAIAN JENIS-JENIS DAM
 2. 2.  Dam pada bahasa ertinya ialah : darah Dari istilah syarak ialah : denda yang dikenakan kepada jemaah haji disebabkan meninggalkan perkara-perkara yang wajib dilakukan dalam ibadah haji atau melakukan perkara yang dilarang semasa ihram.
 3. 3.  Meninggalkan perkara-perkara yang wajib bagi haji atau umrah Melakukan perkara-perkara yang dilarang semasa ihram haji atau umrah Mengerjakan haji tamatuk atau haji qiran
 4. 4. • DAM • DAM TERTIB TERTIB TAKDIR TAKDIL 1 2 3 4• DAM • DAM TAKHIR TAKHIR TAKDIR TAKDIL
 5. 5.  BUATMENGIKUT SUSUNAN JIKA TIDAK MAMPU BARU BUAT DENDA KEDUA.
 6. 6.  membuat ihram tamatuk luput wuquf meninggalkan melontar jamrah Luput wuquf di Arafah setelah berniat Meninggalkan bermalam di Muzdalifah Meninggalkan bermalam di Mina Tidak berniat ihram di Miqat Meninggalkan tawaf Wida’ Menyalahi nazar dalam hal mengerjakan haji, seperti seorang yang bernazar hendak naik haji dengan kapal laut tetapi dia pergi dengan kapal terbang.
 7. 7.  Menyembelih seekor kambing, kalau tidak mampu, Hendaklah berpuasa selama 10 hari , iaitu tiga hari di Mekah dan 7 hari lagi di negerinya sendiri.
 8. 8.  BUAT YANG PERTAMA DULU, IKUT SUSUNAN JIKA TIDAK MAMPU BARU YANG KEDUA TAPI HARGA MACAM YANG PERTAMA
 9. 9.  PERTAMA- Melakukan persetubuhan.
 10. 10.  menyembelih seekor unta, jika tidak mampu hendaklah menyembelih seekor lembu, jika tidak mampu hendaklah menyembelih 7 ekor kambing, jika tidak mampu wajiblah membeli makanan dengan nilaian harga unta kemudian diberikan kepada fakir miskin, jika tidak mampu hendaklah berpuasa mengikut bilangan hari yang mengikut jumlah cupak makanan yang dapat di beli dengan harga nilaian seekor unta iaitu secupak menyamai dengan 1 hari.
 11. 11.  KEDUA – DITEGAH DITENGAH JALAN
 12. 12.  menyembelih seekor kambing dan bercukur, jika tidak mampu beli makanan dan diberikan kepada fakir miskin, jika tidak mampu hendaklah berpuasa beberapa hari mengikut jumlah bilangan cukup makanan yang dapat dibeli dengan nilaian harga seekor kambing iaitu 1 cupak menyamai 1 hari.
 13. 13.  PILIH MANA SATU MENGIKUT HARGA KESALAHAN YANG DILAKUKAN
 14. 14.  Memburu bintang, membunuh, menghalau Memotong, mencabut atau menebang pokok di tanah haram
 15. 15.  menyembelih binatang bandingan ( nilaina harga bintang itu ) kemudian dibahagikan kepada fakir miskin atau membelikan makanan dengan harganya lalu diberikan kepada fakir miskin atau berpuasa beberapa harimengikut jumlah bilangan cuoak makanan yang dapat dibeli dengan harga binatang tersebut. Bandingan: Kijang dengan kambing Kasawari dengan unta Rusa dengan lembu
 16. 16.  PILIH MANA SATU TETAPI YANG DITENTUKAN OLEH UGAMA
 17. 17.  memakai pakaian berjahit menutup kepala bagi lelaki dan menutup muka bagi perempuan bertengkar atau bergaduh membuang atau menggugurkan rambut atau bulu dari badan memotong kuku dengan apa cara sekalipun memakai bau-bauan atau minyak wangi memakai minyak rambut bercakap dengan perkataan kotor melakukan perkara yang mendorong kepada persetubuhan seperti bergurau senda dan bercumbu-cumbuan.
 18. 18.  menyembelih seekor kambing atau bersedekah tiga cupak makanan atau berpuasa tiga hari.
 19. 19.  Mandi dan menukar pakaian ihram Mengunakan sabun dan sebgainya yang boleh menghilangkan kekotoran Mengemaskan rambut dan bersikat tetapi makruh kecuali jika ada keuzuran Berbekam atau mengeluarkan darah kotor melalui kepala, Memcahkan bisul Mencabut gigi Mengaru kepala dan badan Menengok perempuan Memakai celak Membunuh lalat, semut dan kutu

×