Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

"Ο βίος του Γαλιλαίου" του Μπέρτολτ Μπρεχτ

3,979 views

Published on

Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών
Β' Λυκείου - Ανθρωπιστικές Σπουδές
Μαθητική δραστηριότητα-Δραματοποίηση

Published in: Education
 • Be the first to like this

"Ο βίος του Γαλιλαίου" του Μπέρτολτ Μπρεχτ

 1. 1. Βασικές Αρχές Κοινωνικών Επιστημών Β΄τάξη –Ανθρωπιστικές Σπουδές Δραστηριότητα-Δραματοποίηση Κριπαροπούλου Αντιγόνη
 2. 2. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου το 1898, στο Άουγκσμπουργκ της Βαυαρίας… Υπήρξε δραματουργός, σκηνοθέτης και ποιητής του 20ού αιώνα. Θεωρείται ο πατέρας του "επικού θεάτρου" (Episches Theater).
 3. 3.  Αποσπάσματα από την 4η σκηνή του έργου «Ο βίος του Γαλιλαίου» Οι δογματικές αντιλήψεις του θεοκρατικού 16ου αιώνα απειλούνται από μια νέα επιστημονική αποκάλυψη. Ο μεγάλος Ιταλός αστρονόμος, μαθηματικός και φυσικός, Γαλιλαίος, επιβεβαιώνει την θεωρία του Κοπέρνικου, αποδεικνύοντας ότι η Γη στρέφεται γύρω από τον Ήλιο και δεν αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος.
 4. 4.  Ο Γαλιλαίος ελπίζει μάταια να πείσει, με τη χρήση του τηλεσκοπίου, δύο πανεπιστημιακούς, έναν μαθηματικό και έναν φιλόσοφο ότι, σε αντίθεση με όσα γράφουν οι αρχαίοι συγγραφείς, υπάρχουν πλανήτες που κινούνται…
 5. 5. Ο Γαλιλαίος βρίσκεται στο σπίτι του στη Φλωρεντία και ετοιμάζεται να δείξει στο τηλεσκόπιο στοιχεία για την κίνηση της Γης. Έχει καλέσει επιστήμονες της εποχής του. ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Υψηλότατε, είμαι ευτυχής που έχω την τιμή, παρουσία Σας, να κάμω γνωστά στους κυρίους του πανεπιστημίου Σας τα αποτελέσματα των τελευταίων ερευνών μου. [...] Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: [...] Κύριε Γαλιλέι, προτού ασχοληθούμε με το περίφημο κιάλι σας, θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε να μας παραχωρήσετε τη χαρά μιας συ- ζητήσεως μαζί σας. Θέμα: Είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιοι πλανήτες; Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ: Μία τυπική συζήτησις.
 6. 6. ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Νόμιζα πως θα ’ταν αρκετό να κοιτάξετε μέσα απ’ το τηλεσκόπιο και να πεισθείτε. [...] Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ: Ασφαλώς, ασφαλώς… Γνωρίζετε, φυσικά, πως σύμφωνα με τις απόψεις των αρχαίων δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν αστέρια που να στρέφονται γύρω από ένα άλλο κέντρο, εκτός από τη Γη... [...] ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Τι θα έλεγε η Υψηλότης Σας αν παρατηρούσε η ίδια με το τηλεσκόπιο αυτά τα ανύπαρκτα όσο και άχρηστα άστρα; Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ: Μπαίνει κανείς στον πειρασμό να σας απαντήσει ότι, αφού το κιάλι σας δείχνει πράγματα που δεν μπορεί να υπάρχουν, δεν πρέπει να ’ναι και πολύ αξιόπιστο. Τι λέτε; [...]
 7. 7. ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ: Λοιπόν, οι κύριοι θα κοιτάξουν, ναι ή όχι; Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: Ασφαλώς, ασφαλώς. [...] Ο ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΣ: Γιατί να εμπλακούμε σε απεραντολογίες; Αργά ή γρήγορα ο κύριος Γαλιλέι θ’ αναγκαστεί ασφαλώς να συμφιλιωθεί με τα γεγονότα. Το θέμα είναι απλούστατο. Οι πλανήτες του θα έσπαζαν τον κρυστάλλινο θόλο! ΦΕΝΤΕΡΤΣΟΝΙ: Θα ξαφνιαστείτε βέβαια, αλλά δεν υπάρχει κρυστάλλινος θόλος. Ο ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: Οιονδήποτε σχολικό βιβλίο μπορεί να σας πληροφορήσει γι’ αυτό, καλέ μου άνθρωπε. ΦΕΝΤΕΡΤΣΟΝΙ: Τότε, να βγουν καινούργια σχολικά βιβλία.
 8. 8. ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ: Υψηλότατε, ο αξιότιμος συνάδελφός μου και εγώ ανατρέχομεν εις την αυθεντίαν αυτού τούτου του θείου Αριστοτέλους. ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ [Σχεδόν δουλικά]: Κύριοί μου, άλλο η πίστη στην αυθεντία του Αριστοτέλη κι άλλο η πραγματικότητα. [...] Στο τέλος τέλος ο άνθρωπος δεν είχε και τηλεσκόπιο! [...] [Ακολουθεί συζήτηση του Γαλιλαίου με τους επισκέπτες για τον Αριστοτέλη. Μόλις τελειώνει η συζήτηση, οι επισκέπτες φεύγουν.] ΓΑΛΙΛΑΙΟΣ [Τρέχοντας από πίσω τους]: Αν έριχναν οι κύριοι μια ματιά απ’ το τηλεσκόπιο, θα ’ταν αρκετό!
 9. 9.  Στις 12 Απριλίου 1633 ο Γαλιλαίος καλούταν σε δίκη για τις αιρετικές ηλιοκεντρικές του απόψεις, που έρχονταν σε τραγική αντίθεση με το γεωκεντρικό σύστημα της καθολικής εκκλησίας.
 10. 10.
 11. 11.
 12. 12.
 13. 13. Ο Γαλιλαίος αναγκάστηκε να αποκηρύξει τις κοπερνίκειες θέσεις του ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης (σιγομουρμουρίζοντας το πασίγνωστο «κι όμως κινείται»), συνέχισε ωστόσο να ερευνά και να γράφει για το ηλιοκεντρικό σύστημα. Γι’ αυτό και στις 22 Ιουνίου η εκκλησία καταδίκασε τελικά τον Γαλιλαίο ως αιρετικό, κλείνοντάς τον σε κατ’ οίκον περιορισμό ως τον θάνατό του. Περισσότερα από 300 χρόνια αργότερα, η καθολική εκκλησία θα καθαρίσει το όνομα του Γαλιλαίου, παραδεχόμενη τελικά πως ο επιστήμονας είχε δίκιο…
 14. 14. Ο Μπέρτολτ Μπρεχτ ξεκίνησε να γράφει το θεατρικό «Η ζωή του Γαλιλαίου» τους ζοφερούς τελευταίους μήνες του 1938, του πρώτου χρόνου εξορίας του στη Δανία, με την επέλαση της ναζιστικής βαρβαρότητας να μοιάζει ασυγκράτητη! Στην πρώτη αυτή εκδοχή χρησιμοποιήθηκε ως σημείο - κλειδί της γιγάντιας μορφής του Γαλιλαίου η αντίληψή του για μιαν επιστήμη δεμένη με το λαό. Ο φυσικός παρουσιάζεται ως ενσυνείδητος αγωνιστής που απαρνήθηκε τη θεωρία του ότι «η Γη κινείται» μπροστά στην Ιερά Εξέταση για να γλιτώσει το θάνατο στην πυρά και να συνεχίσει το επιστημονικό του έργο. Μετά τη ρίψη της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα, ο Μπρεχτ διασκευάζει το θεατρικό και χρησιμοποιεί την ιστορία του Γαλιλαίου για να σχολιάσει τη διαχρονική ευθύνη των επιστημόνων που συνθηκολογούν με την επικίνδυνη εξουσία και προσφέρουν τη γνώση τους σε αυτήν, με συνέπειες καταστροφικές. Ο Γαλιλαίος, αφού ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης αποκήρυξε τις ιδέες του για την κίνηση των ουράνιων σωμάτων, τώρα, ζει πλουσιοπάροχα στο σπίτι του...
 15. 15.  Μερικά αποσπάσματα από το θεατρικό έργο του Μπρεχτ..
 16. 16. Γαλιλαίος: Σας λέω λοιπόν: Όποιος δεν ξέρει την αλήθεια, είναι μονάχα βλάκας. Μ‘ αυτός που την γνωρίζει και λέει ψέμα, είν' εγκληματίας! Έξω απ' το σπίτι μου!
 17. 17. Γαλιλαίος: ... Πιστεύω στον άνθρωπο κι αυτό θα πει, πιστεύω στο λογικό του! Χωρίς αυτήν την πίστη δε θα είχα τη δύναμη να σηκωθώ από το κρεβάτι μου το πρωί.
 18. 18. Γαλιλαίος: ...Εάν δεν έσκυβα το κεφάλι, μπορεί οι φυσικοί επιστήμονες να είχαν καταλήξει σ‘ έναν όρκο σαν κι αυτόν , που δίνουν στον Ιπποκράτη οι γιατροί, μια υπόσχεση να χρησιμοποιούν τη γνώση τους μόνο για το καλό της ανθρωπότητας. Εκεί που φτάσαμε όμως τώρα, το περισσότερο που μπορούμε να περιμένουμε είναι μια σειρά ανδρείκελα που θα τα ενοικιάζουν οι ισχυροί, όταν τα χρειάζονται...
 19. 19. Γαλιλαίος: «Αλίμονο στην χώρα που έχει ανάγκη από ήρωες».

×