Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ladang buah buahan moden

1,635 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Ladang buah buahan moden

 1. 1. Kumpulan 3 1. SITI NURUL IMAN BINTI SALLEH 219418 2. NORFAIZATULAKMA BINTI ZAINAL ABIDIN 219801 3. SAW LAY HOON 219993 4. NURUL IMANA BINTIABD RAHMA 220239 5. G LOGESRIA/P GUNASEGAR 220992 6.AINA SYAMIMI BINTI MOHD BOKHARI 221484 7. FARADIANA BINTI MOHDALI 222515
 2. 2.  Inti pati  Pengenalan  Pengurusan ladang  Sistem pemagaran  Kawalan serangga perosak  Teknologi mesin/jentera  Pelancongan Agro (pemasaran)  Kesimpulan
 3. 3. Sebuah ladang yang baik agak sukar untuk dikenalpasti oleh pengguna. Oleh itu, salah satu langkah kerajaan adalah menyatakan ladang terbaik dengan menggunakan persijilan Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM) Objektif Skim Amalan Ladang Baik Malaysia (SALM) adalah satu skim yang diwujudkan oleh Jabatan Pertanian bagi mengiktiraf ladang-ladang yang mengamalkan amalan pertanian yang baik, mesra alam sekitar, menghasilkan produk berkualiti, selamat dan sesuai untuk dimakan.
 4. 4. Verifikasi Amalan Ladang akan dibuat dengan memberi tumpuan kepada aspek-aspek utama seperti berikut: i. Penyimpanan Rekod Ladang ii. Penggunaan BahanTanaman iii. PengurusanTanah/Substrate iv. Pengurusan Pembajaan v. Pengairan dan Fertigasi vi. Pengurusan PerosakTanaman vii. Penyimpan Input Pertanian viii. Amalan Kultura ix. Penuaian Hasil x. Pengendalian Pascatuai xi. Pengurusan Bahan Buangan/Sisa Ladang xii. Keselamatan dan Kebajikan Pekerja
 5. 5. Sistem pemagaran di ladang biasanya menggunakan pagar kawad duri, xyclone dan pagar elektrik. Disebabkan gangguan makhluk perosak yang tidak terkawal penyelenggaraan pagar elektrik menjadi pilihan pengusaha ladang komersil. Terdapat 2 jenis pagar elektrik. Lihat contoh dibawah :-
 6. 6. Tujuan memperkenalkan pagar eletrik di kawasan ladang -Supaya satu system perladangan yang baik dapat diwujudkan -Kos yang murah dan efektif dapat menarik minat lebih ramai peneroka dan penternak (Untuk keluasan kawasan 10 ekar, kos pagar eletrik mudah alih ialah diantara RM 1100.00 hingga RM 2400.00) -Ringan dan mudah alih dari satu plot ke plot yang lain -Kos yang rendah jika dibandingkan dengan pagar-pagar jenis tetap -Keselamatan ladang lebih terjamin seperti kurangnya gangguan makhluk perosak terutamanya babi hutan, dan pencerobohan oleh manusia.  -Pengendalian ladang dari keluar dan masuk kedalam kawasan yang telah dipagar menjadi lebih mudah.
 7. 7. Antara perosak serangga yang menyerang buah-buahan di ladang ialah:- 1. Pengorek Buah (Margaronia caesalis) - dari jenis kupu-kupu. Larva yang baru menetas mengorek dan masuk ke dalam isi buah dan memakannya dan meninggalkan lubang di permukaan buah. 2. Pengorek Batang (Apriona flavescens) Kamp - sejenis kumbang Larva mengorek ke dalam batang dan mengambil masa lebih enam bulan untuk matang. 3. Lalat buah (bactrocera spp). Bertelur di dalam buah yang hampir masak. Mengorek dan memakan isi buah.
 8. 8. 1.Kaedah PERANGKAP MENTLY EUGANOL iaitu cecair antraktan yang mengeluarkan aroma untuk menarik perhatian lalat buah jantan:- menggunakan botol buangan air mineral di bahagian atas botol dibuat lubang dan dimasukkan air 1/3 dari saiz botol kapas dibasahkan dengan cecair mently euganol dan dipasang di dalam perangkap botol botol di gantung 1.2 meter dari tanah
 9. 9. Petani biasanya menggunakan kertas surat khabar lama sebagai pembalut buah bagi melindungi dari serangga. Namun kertas ini boleh memberi kesan kepada khasiat buah kerana bahan kimia yang terdapat pada dakwatnya boleh sebati perlahan-lahan sewaktu buah sedang membesar. Kertas surat khabar lama ini juga tidak tahan lama kerana akan terkoyak apabila terkena air hujan dan cahaya matahari pada masa satu hingga dua minggu.Oleh itu, pembungkusan buah yang moden dijalankan oleh syarikat Heigrow bermula di Indonesia.  Mlindungi buah dari hama dan debu vulkanik  menghindari pemakaian pestisida  menjadikan warna buah lebih bersih dan segar  Perlindungan terhadap ultra violet  Dapat digunakan hingga 5 kali masa pakai  memiliki sirkulasi udara yang bagus Tergantung masa panen dan pemasangan
 10. 10. Agronet digunakan oleh petani untuk menAgronet menggunakan polimer bermutu tinggi, masterbatch, dll UV masterbatch dalam jumlah besar untuk membuat produk lebih efektif. Agronet tersedia dalam berbagai warna faktor 35,, 50 75 dan 90 pc seperti hijau, hitam & putih. Agronet memblok sinar matahari dan mencegah pertumbuhan tanaman yang tidak diinginkan. Hal ini juga memungkinkan air untuk mengeringkan dengan cepat. Terbuatdari high density polyethylene adalah Radiasi UV dari waktu ke waktu. Agronet ini kuat, tahan lama dan memastikan sirkulasi udara yang baik. Ini sangat ideal untuk pertumbuhan dan meningkatkan kualiti tanaman. Penerapannya termasuk dalam pertanian, kandang dan kolam ikan, bunga, tanaman indoor dan buah-buahan.
 11. 11. Mesin pemetik buah kelapa sawit ini terdapat di negara kita, Malaysia. Alat ini memetik dan meletakkan terus ke dalam lori. Hal ini dapat menjimatkan masa pekerja dan tidak memerlukan tenaga pekerja yang ramai. Sprinkler.Adalah alat semburan air bagi menyiram pokok buah separuh matang. Alat ini mempunyai 2 lubang kecil yang akan menyembur air secara teknik tekanan air. Dengan penggunaan elektrik alat ini mampu berpusing 180 darjah.
 12. 12. Mesin pemetik buah di New zealand. Ia dilakukan secara batas demi batas oleh 2 hinga 4 pekerja sahaja. Kaedah ini sangat menjimatkan kos mengupah pekerja dan masa memetik juga adalah cepat dan efisien. Mesin ini khas untuk memetik buah zaitun di australia. Kaedahnya adalah dengan menggoncang ranting-ranting yang terdapat buah zaitun dan terus masuk ke dalam bekas mesin.
 13. 13. PelanconganAgro adalah salah satu cara pemasaran produk ladang. Empat projek utama pelancongan agro adalah : 1.Taman Botani - Projek bagi membangunkan taman botani bertaraf dunia sudah dimulakan. 2. Ladang Satelit - Adalah ladang-Iadang yang dibina berhampiran bandar bagi membekalkan herba segar, ulam, rempah-ratus, sayur- sayuran dan buah-buahan untuk kegunaan penduduk bandar dan juga direka khas supaya ladang-Iadang ini menjadi destinasi percutian yang menarik untuk keluarga. Di sini juga terdapat kolam-kolam ikan dan ladang ternakan. Ladang seperti ini akan menjadi daya tarikan komersial moden di mana pembeli boleh memilih sendiri buah-buah dan sayur-sayuran yang diinginkan. Ladang Satelit telah mengeluarkan hasil bernilai RMS.ll juta dalam tahun 2002. Sebanyak enam buah ladang satelit sedang di usahakan di Kedah, Perak, Selangor, Negeri Sembi Ian, Melaka dan Johor.
 14. 14. 3.Taman Agro Cameron Highlands -Taman ini menjadi tarikan utama di Cameron Highlands. Projek ini dilancarkan pada bulan Jun 2003. 4.Taman Agro Serdang MARDI - Kebanyakan negara mempunyai taman pertanian terkenal yang mesti dilawati para pelancong - sebagai contoh Agro Dome di New Zealand dan Kew Garden di United Kingdom. Malaysia juga mempunyai taman pertanian bertaraf antarabangsa iaituTaman Agro di Serdang yang mengelilingi stesen MARDI - mempamerkan buah-buahan tropika, herba, sayur-sayuran dan ladang ternakan haiwan dan ikan. la adalah TamanTechno Agro.
 15. 15. Agro pelancongan di luar negara, Di indonesia, ladang juga dijadikan tempat aktiviti lasak seperti walk climbing, flying fox dan berkayak. Manakala di New zealand ladang buah- buahan dijadikan pusat peranginan bagi membantu peningkatan ekonomi negara. Oleh itu, bagi meningkatkan pendapatan ladang, pengusaha haruslah kreatif menjadikan perladangan sebagai aktiviti perlancongan, pendidikan dsb.
 16. 16. Kesimpulannya, ladang buah-buahan moden telah mengalami transformasi dari segi sistem dan pengurusan ladang jika dibandingkan dengan cara konvensional. Dengan bantuan mesin dan teknologi moden perladangan menjadi lebih mudah dan meningkatkan produktiviti ladang pengusaha. Ladang buah-buahan juga tidak seharusnya hanya tertumpu kepada pertanian semata-mata. Perladangan boleh menjadi institut pendidikan, pusat perlancongan, perhotelan dan pelbagai kegiatan yang boleh digunapakai lagi bagi mengoptimumkan tanah pertanian yang luas dan meningkatkan hasil pendapatan pengusaha dan ekonomi negara.

×