Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Προσφυγικές Πολυκατοικίες Αμπελοκήπων Αθήνας

1,229 views

Published on

Σχολικό έτος: 2012-2013 (Πολυμέσα & «Διάλογοι»/ Τοπική Ιστορία)
56ο Γυμνάσιο Αθήνας
Αμπελόκηποι

Published in: Education
 • Be the first to comment

Προσφυγικές Πολυκατοικίες Αμπελοκήπων Αθήνας

 1. 1. Αμπελοκήπων Αθήνας
 2. 2. Μετά τη ΜικρασιατικήΚαταστροφή του 1922 ο ελληνικόςχώρος κατακλύστηκε από ένατεράστιο σε μέγεθος κύμαπροσφύγων, οι οποίοιαναζητούσαν περίθαλψη, στέγασηκαι οικονομική ενίσχυση για ναμπορέσουν να επιζήσουν. Η οικονομική κατάσταση τουκράτους ήταν απελπιστική , ενώ ηπολιτική ατμόσφαιρα ήταν θολήκαι με ατελείωτα εσωτερικά καιεξωτερικά προβλήματα.
 3. 3. Στην αρχή οι ξεριζωμένοι από τις πατρίδεςτους πρόσφυγες στεγάστηκαν πρόχειρα, σεάθλιες συνθήκες, μέσα σε αποθήκες,εκκλησίες, σχολεία, θέατρα, εργοστάσια κτλ.Οι ελλείψεις κάλυψης στοιχειωδών αναγκώνφαγητού, νερού, καθαριότητας, ηλεκτρικούρεύματος, ένδυσης κ.α. ήταν πολύ έντονες. Τη δεκαετία του 1930 υπήρξε μεγάληβελτίωση στη μελέτη της προσφυγικήςστέγασης που οφειλόταν στην καλύτεραοργανωμένη κοινωνική πολιτική τουΕλευθέριου Βενιζέλου. Τότεχρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά οιπολυκατοικίες για την επίλυση τουστεγαστικού προβλήματος των προσφύγων.
 4. 4. Οι περισσότερεςπολυκατοικίες ήτανσυνήθως τριώροφεςκαι επηρεασμένες απότο Μοντέρνο Κίνημα. Σε όλες τιςπολυκατοικίεςυπήρχαν πλυσταριάστην ταράτσα ή σεημιυπόγεια, κοινά γιαορισμένο αριθμόδιαμερισμάτων.
 5. 5. Το 1934 ο τότε δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Κοτζιάς, θέλοντας να επεκτείνειτο πάρκο του Πεδίου του Άρεως προς τη Σχολή Ευελπίδων, υπέβαλε στοΥπουργείο Προνοίας μια ενδιαφέρουσα πρόταση, που κρίθηκεπραγματοποιήσιμη. Πρότεινε, λοιπόν στον υπουργό να δεχτεί την παραχώρησηενός τμήματος από το μεγάλο κτήμα που υπήρχε στους Αμπελόκηπους και απότο 1978 ήταν περιουσία του Δήμου Αθηναίων, με την προϋπόθεση ότι θαχτιστούν εκεί προσφυγικές πολυκατοικίες όπου θα στεγαστούν οι πρόσφυγεςπου ζούσαν σε παράγκες και παραπήγματα στο Πεδίον του Άρεως. Η μεγάληαυτή έκταση, που ονομαζόταν «Περιβόλα», ήταν βοσκοτόπι και λημέρι τουΤρελλοτσακαγιάννη. Αυτός ήταν ο φόβος και ο τρόμος των περαστικών τηςπεριοχής. Η Περιβόλα κόπηκε για πρώτη φορά από τη διάνοιξη της Λ.Αλεξάνδρας το 1891. Στη συνέχεια παραχωρήθηκαν και άλλα τεμάχια απόδιάφορους δημάρχους, για να χτιστούν οι Φυλακές Αβέρωφ, το δημοτικόνοσοκομείο «Ελπίς», το γήπεδο του Παναθηναϊκού, τα ΑναμορφωτήριαΑρρένων και Θηλέων κτλ.
 6. 6. Με απόφαση του τότε Υπουργείου Προνοίας σε μια έκταση 15 στρεμμάτωντου κτήματος, από το 1933 ως το 1935, οι αρχιτέκτονες Κίμων Λάσκαρης καιΔημήτρης Κυριακού, υπάλληλοι της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου,έχτισαν οκτώ τριώροφες πολυκατοικίες με τέσσερα διαμερίσματα ανά όροφο.Το αρχιτεκτονικό στυλ ανήκει στη Μοντέρνα Αρχιτεκτονική της ΣχολήςBauhaus. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στον κατάλογο της έκθεσηςΕλληνικής Αρχιτεκτονικής στη Φρανκφούρτη το συγκρότημα τωνπολυκατοικιών της Λ. Αλεξάνδρας επελέγη ως ένα από τα 113 σημαντικότερατου προηγούμενου αιώνα. Τα κτίρια ήταν απλά παραλληλεπίπεδα, από πλάκες σκυροδέματος καιεπιχρισμένη λιθοδομή, με πέτρα 25 εκ., χωρίς ίχνος διακόσμησης. Διέθετανκεντρικό κλιμακοστάσιο και το εσωτερικό τους ήταν ιδιαίτερα ζεστό τοχειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Όλα τα συγκροτήματα έμειναν ανέπαφααπό τους σεισμούς του 1947, 1981 και 1999 που έπληξαν την Αττική.
 7. 7. Όλα τα διαμερίσματα ήταν διαμπερή με ικανοποιητικές συνθήκες φωτισμού και αερισμού, φυσική θερμομόνωση και ηχομόνωση. Αποτελούνταν από ένα ή δύο υπνοδωμάτια, κουζίνα και τουαλέτα και για κάθε τρεις οικογένειες υπήρχε ένα πλυσταριό στην ταράτσα. Η θέρμανση εξασφαλιζόταν με σόμπες που διέθεταν καμινάδα που κατέληγε στην ταράτσα. Έξι πολυκατοικίες των 30 διαμερισμάτων χτίστηκαν παράλληλα στη Λ. Αλεξάνδρας και δύο ακόμα των 24 διαμερισμάτων ανάμεσα στα νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και «Ελπίς». Συνολικά, δημιουργήθηκαν 228 διαμερίσματα των 52 τ.μ. Για να προσδιορίζεται η ακριβής διεύθυνση των διαμερισμάτων, κάθε πολυκατοικία έλαβε ένα γράμμαΠροσφυγικά από ψηλά: της αλφαβήτου από το Α έως το Θ και το κάθε1959 διαμέρισμα έναν αριθμό από το 1 έως το 30.
 8. 8. Άποψη της πρόσοψης το 2003 Η συνολική έκταση του συγκροτήματος είναι 5 στρέμματα, ενώ οι ελεύθεροι χώροι καταλαμβάνουν 10 στρέμματα. Οι εξωτερικές όψεις μερικών κτιρίων έμειναν «πληγωμένες» από τους όλμους και τις σφαίρες, θυμίζοντας ακόμη την περίοδο των «Δεκεμβριανών» του 1944.Τα σημάδια, αποτέλεσμα των γεγονότων τοΔεκέμβριο του 1944 είναι ορατά ακόμα και σήμερα
 9. 9. Οι αρχικοί ιδιοκτήτες απέκτησαν ταδιαμερίσματα μέσω «παραχωρητηρίων», ταοποία χορηγούσε το Υπουργείο Προνοίας μετάτην εξόφληση της οφειλής τους, πουπροσδιορίστηκε στις 100.000 δρχ. Η διαβίωση των οικογενειών και οι μεταξύτους σχέσεις ήταν άψογες. Τα παιδιάμαζεύονταν στους ενδιάμεσους χώρους για ναπαίξουν, τα μεν αγόρια μπάλα, βόλεϊ καιγκαζές, τα δε κορίτσια κρυφτό, κυνηγητό κ.ά.Επίσης διοργάνωναν οικογενειακές γιορτές καιπάρτι, ενώ το Πάσχα έψηναν τονπατροπαράδοτο οβελία στους ακάλυπτουςχώρους.
 10. 10. Οι πρώτοι ιδιοκτήτεςεγκαταστάθηκαν στα τέλητης δεκαετίας του 1930.Είκοσι περίπου χρόνια μετάαρκετές από αυτές τιςοικογένειες είχαν μεγαλώσεισε αριθμό μελών και ο χώροςδεν εξυπηρετούσε πλέον ούτετα άτομα ούτε και τιςκαινούργιες τους ανάγκες.Έτσι, αναγκάστηκαν ναμετακινηθούν σε άλλεςπεριοχές, πουλώντας ήενοικιάζοντας ταδιαμερίσματά τους. Στις δεκαετίες 1970 και 1980είχαν μεταστεγαστεί σε άλλεςγειτονιές.
 11. 11. Ο συνοικισμός αυτός βρισκόταν στοτέλος της οδού Πανόρμου, αρχίζονταςαπό την οδό Λακωνίας και, κατά μήκοςτης Λ. Κηφισίας, φτάνοντας έως τοΓηροκομείο. Η αρχική εγκατάσταση τωνπροσφύγων της Μικράς Ασίας έγινε σεξύλινες παράγκες και οι συνθήκεςδιαβίωσής τους ήταν άθλιες όπως καιστους υπόλοιπους συνοικισμούς. Τοσχολείο ήταν το ξύλινο παράπηγμα ,τοποθετημένο εκεί όπου βρίσκεταισήμερα το σχολικό συγκρότημα της οδούΑχαΐας. Για τις θρησκευτικές τουςανάγκες κατασκεύασαν μια ξύλινηεπίσης εκκλησία στην ίδια τοποθεσίαόπου βρίσκεται η Αγία Τριάδα, στη Λ.Κηφισίας. Οι ξύλινες παράγκεςκαταστράφηκαν δύο φορές απόπυρκαγιά: Η πρώτη από τη γκαζιέρα τηςκυρά-Κατίνας και η δεύτερη δύο χρόνιαμετά, από καμινέτο ηλικιωμένου ατόμου.
 12. 12. Πηγές:Κείμενο:Περιλήψεις και αποσπάσματα από το βιβλίο:Νίκος Παραδείσης. (2003). Αμπελόκηποι. ΕΑΜΕ «Ο Μικρός Ρωμηός»καθώς και από τον παρακάτω δικτυακό τόπο:http://propertynewsgr.wordpress.com/2011/04/21/κομμάτι-της-αθηναϊκής-ιστορίας-τα-προ/Φωτογραφίες: Διαδίκτυο και βιβλίο του Ν. Παραδείση
 13. 13. Ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε την παρουσίασή μας Βασικές συντάκτριες: Ειρήνη Μ. Γ2 Ινέσα Κ. Γ2 Στέλλα Κ. Γ2 56ο Γυμνάσιο Αθήνας 2012-2013

×