Successfully reported this slideshow.

More Related Content

Related Books

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 14 day trial from Scribd

See all

Bytes in the Machine: Inside the CPython interpreter

  1. 1. Byterun: A (C)Python interpreter in Python Allison Kaptur github.com/akaptur akaptur.com @akaptur
  2. 2. Byterun with Ned Batchelder Based on # pyvm2 by Paul Swartz (z3p) from http://www.twistedmatrix.com/users/ z3p/
  3. 3. “Interpreter”
  4. 4. 1. Lexing 2. Parsing 3. Compiling 4. Interpreting
  5. 5. The Python virtual machine: A bytecode interpreter
  6. 6. Bytecode: the internal representation of a python program in the interpreter
  7. 7. Why write an interpreter? >>> if a or b: ... pass
  8. 8. Testing def test_for_loop(self): self.assert_ok(""" out = "" for i in range(5): out = out + str(i) print(out) """)
  9. 9. A problem def test_for_loop(self): self.assert_ok(""" g = (x*x for x in range(5)) h = (y+1 for y in g) print(list(h)) """)
  10. 10. A simple VM - LOAD_VALUE - ADD_TWO_VALUES - PRINT_ANSWER
  11. 11. A simple VM "7 + 5" ["LOAD_VALUE", "LOAD_VALUE", "ADD_TWO_VALUES", "PRINT_ANSWER"]
  12. 12. 7 5 12 Before After ADD_TWO_ VALUES After LOAD_ VALUE A simple VM After PRINT_ ANSWER
  13. 13. A simple VM what_to_execute = { "instructions": [("LOAD_VALUE", 0), ("LOAD_VALUE", 1), ("ADD_TWO_VALUES", None), ("PRINT_ANSWER", None)], "numbers": [7, 5] }
  14. 14. class Interpreter(object): def __init__(self): self.stack = [] def value_loader(self, number): self.stack.append(number) def answer_printer(self): answer = self.stack.pop() print(answer) def two_value_adder(self): first_num = self.stack.pop() second_num = self.stack.pop() total = first_num + second_num self.stack.append(total)
  15. 15. def run_code(self, what_to_execute): instrs = what_to_execute["instructions"] numbers = what_to_execute["numbers"] for each_step in instrs: instruction, argument = each_step if instruction == "LOAD_VALUE": number = numbers[argument] self.value_loader(number) elif instruction == "ADD_TWO_VALUES": self.two_value_adder() elif instruction == "PRINT_ANSWER": self.answer_printer() interpreter = Interpreter() interpreter.run_code(what_to_execute) # 12
  16. 16. Bytecode: it’s bytes! >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans
  17. 17. Bytecode: it’s bytes! Function Code object Bytecode >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod.func_code.co_code
  18. 18. Bytecode: it’s bytes! >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod.func_code.co_code '|x00x00| x01x00x16}x02x00|x02x00S'
  19. 19. Bytecode: it’s bytes! >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod.func_code.co_code ‘|x00x00| x01x00x16}x02x00|x02x00S' >>> [ord(b) for b in mod.func_code.co_code] [124, 0, 0, 124, 1, 0, 22, 125, 2, 0, 124, 2, 0, 83]
  20. 20. dis, a bytecode disassembler >>> import dis >>> dis.dis(mod) 2 0 LOAD_FAST 0 (a) 3 LOAD_FAST 1 (b) 6 BINARY_MODULO 7 STORE_FAST 2 (ans) 3 10 LOAD_FAST 2 (ans) 13 RETURN_VALUE
  21. 21. dis, a bytecode disassembler >>> dis.dis(mod) line ind name arg hint 2 0 LOAD_FAST 0 (a) 3 LOAD_FAST 1 (b) 6 BINARY_MODULO 7 STORE_FAST 2 (ans) 3 10 LOAD_FAST 2 (ans) 13 RETURN_VALUE
  22. 22. Bytecode: it’s bytes! >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod(7,5)
  23. 23. 7 5 2 Before After BINARY_ MODULO After LOAD_ FAST The Python interpreter After STORE_ FAST
  24. 24. >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod(7,5) >>> dis.dis(mod) 2 0 LOAD_FAST 0 (a) 3 LOAD_FAST 1 (b) 6 BINARY_MODULO 7 STORE_FAST 2 (ans) 3 10 LOAD_FAST 2 (ans) 13 RETURN_VALUE
  25. 25. c data stack -> a l l s t a c k Frame: main Frame: mod 7 5
  26. 26. Frame: main Frame: fact >>> def fact(n): ... if n < 2: return 1 ... else: return n * fact(n-1) >>> fact(3) 3 3fact 1
  27. 27. Frame: main Frame: fact >>> def fact(n): ... if n < 2: return 1 ... else: return n * fact(n-1) >>> fact(3) 3 2fact
  28. 28. Frame: main Frame: fact >>> def fact(n): ... if n < 2: return 1 ... else: return n * fact(n-1) >>> fact(3) 3 Frame: fact 2
  29. 29. Frame: main Frame: fact 3 Frame: fact 2 Frame: fact 1
  30. 30. Frame: main Frame: fact 3 Frame: fact 2 1 >>> def fact(n): ... if n < 2: return 1 ... else: return n * fact(n-1) >>> fact(3)
  31. 31. Frame: main Frame: fact 3 2 >>> def fact(n): ... if n < 2: return 1 ... else: return n * fact(n-1) >>> fact(3)
  32. 32. Frame: main Frame: fact 6 >>> def fact(n): ... if n < 2: return 1 ... else: return n * fact(n-1) >>> fact(3)
  33. 33. Frame: main Frame: fact 6 >>> def fact(n): ... if n < 2: return 1 ... else: return n * fact(n-1) >>> fact(3)
  34. 34. Python VM: - A collection of frames - Data stacks on frames - A way to run frames
  35. 35. >>> import dis >>> dis.dis(mod) 2 0 LOAD_FAST 0 (a) 3 LOAD_FAST 1 (b) 6 BINARY_MODULO 7 STORE_FAST 2 (ans) 3 10 LOAD_FAST 2 (ans) 13 RETURN_VALUE Instructions we need
  36. 36. } /*switch*/ /* Main switch on opcode */ READ_TIMESTAMP(inst0); switch (opcode) {
  37. 37. #ifdef CASE_TOO_BIG default: switch (opcode) { #endif /* Turn this on if your compiler chokes on the big switch: */ /* #define CASE_TOO_BIG 1 */
  38. 38. Instructions we need >>> import dis >>> dis.dis(mod) 2 0 LOAD_FAST 0 (a) 3 LOAD_FAST 1 (b) 6 BINARY_MODULO 7 STORE_FAST 2 (ans) 3 10 LOAD_FAST 2 (ans) 13 RETURN_VALUE
  39. 39. case LOAD_FAST: x = GETLOCAL(oparg); if (x != NULL) { Py_INCREF(x); PUSH(x); goto fast_next_opcode; } format_exc_check_arg(PyExc_UnboundLocalError, UNBOUNDLOCAL_ERROR_MSG, PyTuple_GetItem(co->co_varnames, oparg)); break;
  40. 40. case BINARY_MODULO: w = POP(); v = TOP(); if (PyString_CheckExact(v)) x = PyString_Format(v, w); else x = PyNumber_Remainder(v, w); Py_DECREF(v); Py_DECREF(w); SET_TOP(x); if (x != NULL) continue; break;
  41. 41. Back to our problem g = (x*x for x in range(5)) h = (y+1 for y in g) print(list(h))
  42. 42. It’s “dynamic” >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod(15, 4) 3
  43. 43. “Dynamic” >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod(15, 4) 3 >>> mod(“%s%s”, (“Py”, “Con”))
  44. 44. “Dynamic” >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod(15, 4) 3 >>> mod(“%s%s”, (“Py”, “Con”)) PyCon
  45. 45. “Dynamic” >>> def mod(a, b): ... ans = a % b ... return ans >>> mod(15, 4) 3 >>> mod(“%s%s”, (“Py”, “Con”)) PyCon >>> print “%s%s” % (“Py”, “Con”) PyCon
  46. 46. dis, a bytecode disassembler >>> import dis >>> dis.dis(mod) 2 0 LOAD_FAST 0 (a) 3 LOAD_FAST 1 (b) 6 BINARY_MODULO 7 STORE_FAST 2 (ans) 3 10 LOAD_FAST 2 (ans) 13 RETURN_VALUE
  47. 47. case BINARY_MODULO: w = POP(); v = TOP(); if (PyString_CheckExact(v)) x = PyString_Format(v, w); else x = PyNumber_Remainder(v, w); Py_DECREF(v); Py_DECREF(w); SET_TOP(x); if (x != NULL) continue; break;
  48. 48. >>> class Surprising(object): … def __mod__(self, other): … print “Surprise!” >>> s = Surprising() >>> t = Surprsing() >>> s % t Surprise!
  49. 49. “In the general absence of type information, almost every instruction must be treated as INVOKE_ARBITRARY_METHOD.” - Russell Power and Alex Rubinsteyn, “How Fast Can We Make Interpreted Python?”
  50. 50. More Great blogs http://tech.blog.aknin.name/category/my- projects/pythons-innards/ by @aknin http://eli.thegreenplace.net/ by Eli Bendersky Contribute! Find bugs! https://github.com/nedbat/byterun Apply to the Recurse Center! www.recurse.com/apply

×