Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Δωρεά οργάνων σώματος

12,950 views

Published on

Ερευνητική εργασία του 3ου ΕΠΑΛ ΒΟΛΟΥ

Published in: Health & Medicine
 • Η πράξη της δωρεάς οργάνων είναι σίγουρα ότι καλύτερο μπορεί να προσφέρει ένας άνθρωπος στον συνάνθρωπο του. Στην θεωρία καλό είναι που όλοι μας είμαστε δωρητές, ΑΛΛΑ υπό κάποιες προϋποθέσεις .

  ΝΑΙ ΣΤΗ ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ :

  -Όταν ο ανθρώπινος πόνος δεν γίνεται εμπόριο από τους φαρμακέμπορους και τα τσιράκια τους γιατρούς.
  _Όταν οι εφημερίδες, κανάλια δημοσιεύουν τα ονόματα γιατρών που παρανομούν.
  _Όταν ο ιατρικός σύλλογος διαγράφει και δημοσιεύει στα ΜΜΕ και στην ιστοσελίδα τα ονόματα γιατρών που παρανομούν.
  _Όταν το φακελάκι στα δημόσια νοσοκομεία δεν πάει σύννεφο. Και μη τολμήσει να γράψει κανείς το αντίθετο.
  _Όταν πίσω από το ιατρικό απόρρητο δεν γίνεται επιλογή εύπορων ασθενών για μοσχεύματα.
  _Όταν στις μεταμοσχεύεις δεν μπουν ιδιωτικές κλινικές, που ζητούν απροκάλυπτα να πουλήσεις ότι έχει και δεν έχεις για να σώσεις το παιδί σου.
  _Όταν πίσω από τις λίστες αναμονής για μεταμοσχεύεις , κάθε ιδιώτης, θα μπορεί πίσω από το ιατρικό απόρρητο, να ελέγξει τι παίζει με την επιλογή ασθενών για μόσχευμα.
  _Όταν επιφανείς Έλληνες και ξένοι δεν βρίσκουν το ίδιο γρήγορα με τους ασήμαντος μόσχευμα.
  _Όταν μεγαλογιατροί με εισόδημα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο, βίλες σε νησιά, πανάκριβα αυτοκίνητα και σκάφη, διώκονται από τον ιατρικό σύλλογο. (Αφού το ιατρικό επάγγελμα είναι λειτούργημα και δεν έχει σκοπό την κερδοσκοπία. Αλώστε έχουν ορκιστεί για αυτό και παραβαίνουν τον όρκο του).
  _Όταν συγκεκριμένα ευγενή ταμεία καλοβολεμένων δημοσίων υπάλληλων δεν τους παρέχουν ιατρική κάλυψη ιδιωτικών κλινικών.
  _Όταν τα δημόσια νοσοκομεία δεν απαγορεύουν στις κάμερες των ΜΜΕ να ελέγξουν, και καλά λόγω ιατρικού απόρρητου.

  Γενικά πίσω από τα απόρρητα - Νομικά, Στρατιωτικά, Ιατρικά, Δημοσιογραφικά, ανοίγονται δρόμοι για παιχνίδια κάτω από το τραπέζι.

  Όταν κάποιος χρειάζεται μόσχευμα δεν είναι επιλογή του να πάει με το σταυρό στο χέρι, να το βρει. Είναι ανθρώπινο αντανακλαστικό να πουλήσει ότι έχει και δεν έχει, να λαδώσει τους πάντες, για να έχει προτεραιότητα και να σώζει την ζωή την δική του, ή του παιδιού του.

  Ο γιατρός θα είναι αδέκαστος ή θα κοιτάξει την χλιδή και την ζωή χαρισάμενη της οικογένειας του;

  Όσοι πιστεύετε πως μόνο σπάνιες μεμονωμένες περιπτώσεις γιατρών με την παρέιτσα τους θα θησαυρίσουν πάνω στο πτώμα σας, ΜΗ αρνηθείτε να είστε δωρητές.

  ΕΓΩ πιστεύω πως όλοι πρέπει να είμαστε δωρητές και ας είναι σάπιο το σύστημα. Είναι σημαντικό να σώσουμε μια ζωή ενός αγνώστου και ας τύχει να είναι πιο πονηρούλης, καπάτσος και φραγκάτος από τους άλλους φουκαράδες.
  Αλλά κάπου με χαλάει, που κάποιοι ενδεχομένως , να πιουν στην υγεία του κορόιδου (του πτώματος δηλαδή).
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Δωρεά οργάνων σώματος

 1. 1. «ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ : ΔΩΡΕΑ ΖΩΗΣ» Υπεύθυνες Καθηγήτριες : Αγόρω Οικονόμου – Μαρία Λάππα ΒΟΛΟΣ 2012
 2. 2. ΟΜΑΔΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 1 Η ΟΜΑΔΑ 2 Η ΟΜΑΔΑ 3 Η ΟΜΑΔΑ 4 Η ΟΜΑΔΑ Αντωνίου Γεωργία- Ευαγγελία Δαουκοπούλου Στεφανία Θάνου Πηνελόπη Αντωνίου Δέσποινα Αυλογιάρη Κωνσταντίνα Κάκος Σωτήριος Ισουφάι Νεραϊδα Βούλγαρη Πετρούλα Αφέντου Δήμητρα Καμενίκη Άννα- Μαρία Καπλάνη Μπρούνα Γκουντή Δήμητρα Μερόπη Βήτου Ελένη Κατσιανάκη Αντιγόνη Νίκου Δέσποινα- Χριστίνα Ζυγούρα Ζωγραφιά Εμμανουήλ Θεόδωρος     Πουλόπουλος Αρσικλένης - Βασίλειος
 3. 3. ΙΣΤΟΡΙΑ ΖΩΗΣ
 4. 4. ΕΙΣΑΓΩΓΗ Η Ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και Ιστών καλό θα είναι να συνδεθεί με το ευρύτερο πνεύμα του εθελοντισμού και να καθιερωθεί ως πράξη ανθρωπισμού και πολιτισμού από όλους μας. Χωρίς κατάλληλα και επαρκή μοσχεύματα η θεραπευτική λύση της μεταμόσχευσης δεν είναι εφικτή. Θεωρητικά οι περισσότεροι από εμάς είμαστε θετικοί στην ιδέα της Δωρεάς Οργάνων και μάλιστα θα θέλαμε να βρεθεί ένα μόσχευμα για εμάς ή για ένα αγαπημένο μας πρόσωπο σε περίπτωση ασθένειας.
 5. 5. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι :        Η πιθανότητα να χρειαστούμε εμείς οι ίδιοι, κάποια στιγμή της ζωής μας, ένα μόσχευμα είναι πολύ μεγαλύτερη από την πιθανότητα να δωρίσουμε τα όργανα μας μετά θάνατον.        Η Δωρεά Οργάνων αφορά την προσφορά των οργάνων προς μεταμόσχευση από έναν συνάνθρωπό μας που δεν είναι πια στη ζωή. Aπό έναν δότη, μπορούν να σωθούν έως και είκοσι ασθενείς που έχουν ανάγκη από νέα καρδιά, πνεύμονες, ήπαρ, νεφρούς, κερατοειδείς, δέρμα ή και οστά.        Η Δωρεά Οργάνων πραγματοποιείται μόνο από εγκεφαλικά νεκρούς ανθρώπους, που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας .        Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.) είναι ο επίσημος κρατικός φορέας του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που διαμεσολαβεί, ελέγχει και συντονίζει όλες τις σχετικές διαδικασίες από τη Δωρεά ως τη Μεταμόσχευση.
 6. 6. Πέρα λοιπόν από τις σημαντικές επιστημονικές εξελίξεις, αναγκαία και βασική προϋπόθεση για την πραγματοποίηση μίας μεταμόσχευσης, η οποία αποτελεί ΔΩΡΟ ΖΩΗΣ για χιλιάδες ασθενείς συνανθρώπους μας, παραμένει μόνο μία: Η υιοθέτηση και η διάδοση της ΙΔΕΑΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΙΣΤΩΝ. Η αγάπη, ο αλτρουισμός και η γενναιοδωρία είναι τα αισθήματα εκείνα που αποτελούν μοναδικό κίνητρο για κάποιον, ο οποίος υπερβαίνοντας τον μεγαλύτερο πόνο μπροστά στην απώλεια δικού του ανθρώπου, καταφέρνει να γεφυρώσει την ζωή με το θάνατο. Φανταστείτε τη ν πράξη της Δωρεάς Οργάνων σαν μια αλυσίδα : Ζωή - Θάνατος - Ζωή!
 7. 7. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 Ο ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ;
 8. 8. ΒΑΣΙΚΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ Η μεταμόσχευση, δηλαδή η αντικατάσταση ανθρώπινων οργάνων που λειτουργούν ανεπαρκώς, από άλλα υγιή, αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της ιατρικής του 20ού αιώνα και έχει καθιερωθεί πλέον ως μία θεραπευτική μέθοδος. Δυστυχώς, όμως, η έλλειψη οργάνων για μεταμόσχευση, αποτελεί τον κύριο περιοριστικό παράγοντα για την ανάπτυξη των μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας.
 9. 9. Η δωρεά οργάνων είναι το μέσο για την πραγματοποίηση των μεταμοσχεύσεων . Επιπλέον θεωρείται μία από τις σημαντικότερες μορφές εθελοντισμού , αφού ο δότης δεν προσφέρει απλά βοήθεια χωρίς αντάλλαγμα αλλά τα ίδια του τα όργανα ως υπέρτατο αγαθό ζωής για κάποιο συνάνθρωπό του.
 10. 10. Δωρητής οργάνων είναι εκείνος που όντας στη ζωή δηλώνει ότι επιθυμεί να δωρίσει τα όργανά του για μεταμόσχευση μετά το θάνατό του. Επίσης είναι εφικτό να δωρίσει κανείς όντας στη ζωή συγκεκριμένα όργανα και κάτω από συγκεκριμένες νομοθετικές, σωματικές και ψυχολογικές παραμέτρους . Δότης οργάνων είναι αυτός που προσφέρει το μόσχευμα, ενώ λήπτης είναι αυτός που λαμβάνει το μόσχευμα.
 11. 11. Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ 3 ΤΡΟΠΟΥΣ:           Δωρεά από κλινικά νεκρούς ανθρώπους    Δωρεά οργάνων από ασθενείς των οποίων η καρδιά έχει σταματήσει να λειτουργεί.    Δωρεά από άτομα που βρίσκονται εν ζωή (συγγενικά ή συναισθηματικά συνδεδεμένα άτομα).  
 12. 12. ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΩΡΗΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ ΕΝ ΖΩΗ Οι εξ αίματος συγγενείς είναι οι πιο συνήθεις ζωντανοί δωρητές. Σε μερικές χώρες συναισθηματικά δεμένοι με τον ασθενή άνθρωπο όπως οι σύζυγοι μπορεί να είναι δυνατόν να δωρίσουν επίσης. Είναι λογικό οποιοσδήποτε με ηλικία κάτω από 18 να μη θεωρείται κατάλληλος για δωρητής. Το πιο κοινό είδος μεταμόσχευσης από ζωντανό δωρητή είναι αυτή του νεφρού όπως και του μυελού των οστών.
 13. 13. ΛΗΨΗ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΝΕΚΡΟΥΣ ΔΟΤΕΣ <ul><li>Ο χειρουργός ή οι διάφορες χειρουργικές ομάδες που θα κάνουν τις λήψεις οφείλουν προτού ξεκινήσουν να ελέγξουν τα παρακάτω : </li></ul><ul><ul><li>Β εβαίωση εγκεφαλικού θανάτου </li></ul></ul><ul><ul><li>Συγκατάθεση για τη δωρεά </li></ul></ul><ul><ul><li>Διάγραμμα νοσηλείας στη ΜΕΘ </li></ul></ul><ul><ul><li>Ορολογικός έλεγχος </li></ul></ul><ul><ul><li>Εργαστηριακές εξετάσεις </li></ul></ul>
 14. 14. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ Εγκεφαλικός θάνατος σημαίνει μη αναστρέψιμη βλάβη του εγκεφάλου , με μόνιμη απώλεια όλων των λειτουργιών του εγκεφαλικού στελέχους. Έχει γίνει αποδεκτό, ότι ο θάνατος του εγκεφάλου σημαίνει θάνατος του ατόμου, δηλαδή, το βιολογικό τέλος κάθε ατόμου. Έτσι, άνθρωποι με εγκεφαλικό θάνατο δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά ως ζώντες .
 15. 15. Υφίσταται σοβαρή διάκριση μεταξύ της εγκεφαλικής βλάβης και του εγκεφαλικού θανάτου. Οι γιατροί πρέπει να αντιλαμβάνονται αυτή τη διαφορά διότι εγκεφαλικός θάνατος συνεπάγεται ότι η τεχνητή διατήρηση της ζωής είναι ανώφελη και ο μόνος λόγος για τον οποίο δικαιολογείται η παράτασή της είναι η προσφορά οργάνων για μεταμόσχευση. Ο εγκεφαλικός θάνατος ακολουθείται από το σωματικό θάνατο όλων των οργάνων του σώματος .
 16. 16. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2 Ο ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΑΙ ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Η ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΣΩΜΑΤΟΣ;
 17. 17. ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΔΟΤΩΝ Οι ασθενείς που πιθανόν να εξελιχθούν σε δότες οργάνων, αναγνωρίζονται συνήθως εντός των πρώτων 24ώρων από τη στιγμή της εισαγωγής τους στο νοσοκομείο ή στη ΜΕΘ , από τη βαρύτητα της κατάστασης τους, την κλινική τους εικόνα και το ιατρικό ιστορικό τους. Αρχικά όλες οι θεραπευτικές προσπάθειες αποσκοπούν όπως είναι αυτονόητο στη διάσωση του ασθενή. Από τη στιγμή όμως που βεβαιώνεται η διάγνωση του εγκεφαλικού θανάτου και η μάχη για τη ζωή έχει πλέον χαθεί η αγωγή τροποποιείται με κύριο στόχο την υποστήριξη των προς μεταμόσχευση οργάνων .
 18. 18. Η αποδοχή της καταλληλότητας ενός εγκεφαλικά νεκρού ως δότη οργάνων για μεταμόσχευση βασίζεται καταρχήν στη βιολογική του κατάσταση, στην ηλικία και ιδιαίτερα στην έλλειψη βεβαρημένου ιατρικού ιστορικού. Σε ότι αφορά το ηλικιακό όριο του δότη, η αποδοχή ενός οργάνου προσδιορίζεται από τις ανάγκες του λήπτη και τη βιολογική κατάσταση του κάθε οργάνου ξεχωριστά..
 19. 19. <ul><li>Τα γενικά κριτήρια αποκλεισμού ενός δότη είναι: </li></ul><ul><li>Ενεργή βακτηριακή λοίμωξη. </li></ul><ul><li>Ιογενής ηπατίτιδα και ιογενής εγκεφαλίτιδα </li></ul><ul><li>Λοίμωξη από κυταρρομεγαλοϊο και από ιό του έρπητα </li></ul><ul><li>Ενεργή φυματίωση </li></ul><ul><li>Σύφιλη </li></ul><ul><li>Χρήση τοξικών ουσιών κατά το πρόσφατο παρελθόν. </li></ul><ul><li>Κακοήθη νοσήματα και χρόνια νοσήματα </li></ul>
 20. 20. ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ Η επιτυχία μιας μεταμόσχευσης εξαρτάται από ποικίλους παράγοντες που αφορούν είτε το δότη είτε το λήπτη ενός οργάνου. Το πρώτο βήμα αποτελεί η έγκαιρη αναγνώριση του πιθανού δότη. Αρχικά όπως ήδη έχουμε τονίσει εξαντλείται κάθε προσπάθεια υποστήριξής του με σκοπό την επιβίωσή του. Μετά τη διαπίστωση του εγκεφαλικού θανάτου αρχίζει εφαρμογή ειδικής εντατικής φροντίδας για τη βελτιστοποίηση της λειτουργίας του ή των οργάνων που πρόκειται να μεταμοσχευθούν, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει τελική απόφαση για τη δωρεά των οργάνων.
 21. 21. <ul><li>Η στρατηγική του συντονισμού σύμφωνα με στοιχεία του Συμβουλίου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένα βήματα για τη δωρεά οργάνων και την πτωματική μεταμόσχευση: </li></ul><ul><li>Εντοπισμός του εγκεφαλικά νεκρού δότη </li></ul><ul><li>Διευκρίνιση της καταλληλότητας του δότη </li></ul><ul><li>Αντιμετώπιση – εντατική φροντίδα του δότη </li></ul><ul><li>Συναίνεση δωρεάς </li></ul><ul><li>Συγκομιδή των οργάνων </li></ul><ul><li>Κατανομή των οργάνων </li></ul>
 22. 22. Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΔΟΤΗ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΟΙΟΣ ΠΗΡΕ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ Ή ΤΟ ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΟ; Η απάντηση είναι κατηγορηματικά «Όχι». Η εμπειρία έδειξε ότι είναι λάθος η οικογένεια του δότη να γνωρίζει τους ασθενείς που πήραν τα όργανα για να μη δημιουργούνται σχέσεις εξάρτησης (είτε οικονομικές, είτε ψυχολογικές ) ανάμεσα στις δύο οικογένειες.
 23. 23. ΔΩΡΗΤΕΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΜΕ ΝΟΜΟ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ (Ν. 3984/2011) Δωρητές οργάνων θα είναι όλοι Έλληνες σύμφωνα με το νέο νόμο 3984/2011 του Υπουργείου Υγείας για τη <<Δωρεά και Μεταμόσχευση Οργάνων και άλλες διατάξεις>>. Όπως επισημαίνεται σε αυτό ,<<η αφαίρεση ενός ή περισσότερων οργάνων από ενήλικο θανόν πρόσωπο πραγματοποιείται εφόσον όσο ζούσε δεν είχε εκφράσει την αντίθεσή του. Πρόκειται για εικαζόμενη συναίνεση>>.
 24. 24. Σύμφωνα με το νέο Νόμο, η δωρεά από ζώντες δότες μπορεί να γίνεται σε συγγενείς μέχρι και τετάρτου βαθμού εξ αίματος καθώς και μέχρι δεύτερου βαθμού για συγγενείς εξ αγχιστείας . Επίσης, ο λήπτης θα μπορεί να λάβει μόσχευμα από ζώντα δότη με τον οποίο συνδέεται με σύμφωνο συμβίωσης, αλλά ακόμα και από άτομο με το οποίο έχει προσωπική σχέση και συνδέεται συναισθηματικά, ακόμα και αν δεν έχει υπάρξει γάμος, αρραβώνας ή σύμφωνο συμβίωσης.
 25. 25. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3 Ο ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
 26. 26. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ Ένα δυσάρεστο γεγονός που συμβαίνει στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας είναι ότι η προσφορά οργάνων δεν άλλαξε τα τελευταία 20 χρόνια. Από διάφορες στατιστικές έρευνες προκύπτει ότι ο αριθμός των αξιοποιηθέντων δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, «φέρνει» καλύτερη χώρα παγκοσμίως την Ισπανία με 35 δότες, δεύτερη την Πορτογαλία με 31, και τρίτη την Κροατία με 29 δότες. Η Ελλάδα δυστυχώς είναι στην 100 θέση με λιγότερο από 10 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
 27. 27. <ul><li>Αιτίες: </li></ul><ul><li>Το δίκτυο των τοπικών συντονιστών στις ΜΕΘ είναι αδύναμο στη συνολική του θεσμοθέτηση, οργάνωση, εκπαίδευση, οικονομική αποζημίωση υπερεργασίας. </li></ul><ul><li> Οι γιατροί των ΜΕΘ συχνά δεν προβαίνουν στη σύνταξη ληξιαρχικής πράξης θανάτου με διάγνωση <<εγκεφαλικό θάνατο» φοβούμενοι τις οικογένειες των νεκρών. </li></ul><ul><li>    Οι ΜΕΘ δεν κάνουν αναφορά των διαγνωσμένων εγκεφαλικών θανάτων στο Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων. </li></ul><ul><li>    Οι ΜΕΘ δεν προσεγγίζουν τις οικογένειες μαζί με τον Ε.Ο.Μ , αλλά η προσέγγιση γίνεται από τους γιατρούς της ΜΕΘ συχνά υπό ψυχική φόρτιση και σωματική κούραση.   </li></ul>
 28. 28. Έτσι, μεγάλο ποσοστό έως και 45% των οικογενειών αρνούνται την προσφορά. Σύμφωνα με την έρευνα του Ευρωβαρομέτρου (Οκτώβριος 2009) η ελληνική κοινή γνώμη είναι η πιο δύσπιστη στην Ευρώπη απέναντι στο ιατρικό σύστημα. Επίσης εμφανίζεται μη σωστά ενημερωμένη σε ότι αφορά τη μεταμοσχευτική διαδικασία. Υπάρχουν Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κεντρικών νοσοκομείων της Αθήνας που ουσιαστικά απέχουν συστηματικά της προσφοράς μοσχευμάτων. Η ανεπαρκής στελέχωση και διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων έχει ως επακόλουθο, ο οργανισμός να μη μπορεί να παίξει με επάρκεια το ρόλο του.
 29. 29. Στην Ελλάδα που είμαστε 11.2 εκατομμύρια πληθυσμού (στοιχεία του 2009) οι αξιοποιήσιμοι δότες είναι 6.3 ανά εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ στην Τσεχία στην Πορτογαλία και το Βέλγιο που ο πληθυσμός κυμαίνεται από 10,5 έως 10,8 εκατομμύρια οι δότες είναι σημαντικά αυξημένοι σε αριθμούς 19, 31 και 26.4 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
 30. 30. ΡΥΘΜΟΣ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΣ ΟΡΓΑΝΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΟΣΧΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
 31. 31. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων ( EOM ) δηλώνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την αυξημένη προσφορά οργάνων στην Ελλάδα Τα τελευταία στατιστικά είναι εντυπωσιακά για τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές το 2008 ήταν ιδιαίτερα «κερδοφόρα» χρονιά και ειδικά σε σχέση με το 2007, αφού η αύξηση στις μεταμοσχεύσεις από εκλιπόντες δότες στη χώρα μας άγγιξαν το 110%.
 32. 32. Η διοίκηση του ΕΟΜ εκτίμησε πολύ τη δωρεά οργάνων του Αυστραλού Doujon Jammit , που ενίσχυσε σημαντικά, την αξία του θεσμού στην συνείδηση του κόσμου καθώς και την εμπιστοσύνη στις διαδικασίες των μεταμοσχεύσεων, ενώ θεωρεί πως α υ τ ή η πορεία θα συνεχιστεί καθώς δεν είναι τυχαία , αφού είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και οργανωμένης προσπάθειας ετών. Οι περισσότεροι αναφερθέντες εγκεφαλικοί θάνατοι έγιναν το 2005 με 227 ανθρώπους ενώ ο ι περισσότεροι δότες ήταν το 2008 με 98 .
 33. 33. ΔΩΡΕΑ ΟΡΓΑΝΩΝ ΑΠΟ ΖΩΝΤΕΣ Δ Ο ΤΕΣ Σε αντίθεση με τη δωρεά οργάνων από πτωματικούς δότες , η δωρεά οργάνων από ζώντες δότες παρουσιάζει μία σταδιακή μείωση από το 2001 έως το 2010. Το ευχάριστο είναι ότι για το 2011 παρουσιάστηκε αύξηση στις μεταμοσχεύσεις νεφρών από ζώντες δότες.
 34. 34. ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΟΜ ΓΙΑ ΤΟ 2011 Η προηγούμενη χρονιά έφυγε, έχοντας επιτευχθεί το ποσοστό του 7,3 δοτών ανά εκατομμύριο πληθυσμού και τοποθετώντας τη χώρα μας σε μια αξιοπρεπέστερη θέση στον Ευρωπαϊκό χάρτη. Συγκεκριμένα, μέσα στο 2011 πραγματοποιήθηκαν 186 μεταμοσχεύσεις , από 79 αποβιώσαντες δότες, οι οποίες αναλυτικά έχουν ως εξής: 137 μεταμοσχεύσεις νεφρού 41 μεταμοσχεύσεις ήπατος 6 μεταμοσχεύσεις καρδιάς 1 διπλή μεταμόσχευση νεφρού – παγκρέατος 1 διπλή μεταμόσχευση νεφρού – ήπατος
 35. 35. ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 Ο ΕΡΕΥΝ ΗΤΙΚΟ ΜΕΡΟΣ
 36. 36. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ <ul><li>Σκοπός της είναι να διερευνηθεί το επίπεδο γνώσης και η πρόθεση δωρεάς οργάνων σώματος σε ενήλικες του Ν. Μαγνησίας. </li></ul><ul><li>Ειδικότεροι σκοποί της έρευνας είναι: </li></ul>Να προσδιορ ιστεί σε τι βαθμό είναι ενημερωμένοι για τη δωρεά οργάνων σώματος οι ενήλικες της περιοχής μας. Να διερευνηθεί η πρόθεση δωρεάς οργάνων σώματος. Να προσδιοριστούν τα αίτια άρνησης για τη δωρεά οργάνων σώματος. Να προσδιοριστεί η πρόθεση δωρεάς οργάνων σώματος εν ζωή. Να διερευνηθεί ο βαθμός συμφωνίας με την εικαζόμενη συναίνεση στη δωρεά οργάνων σώματος..
 37. 37. Εργαλείο της έρευνας αποτέλεσε ερωτηματολόγιο το οποίο αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος περιγράφονται τα διάφορα χαρακτηριστικά του δείγματος, ενώ στο δεύτερο μέρος που αποτελείται από 9 ερωτήσεις διερευνώνται όλοι οι παραπάνω ειδικότεροι σκοποί της έρευνας. Τα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν «πρόσωπο με πρόσωπο» και επεστράφησαν επί τόπου σε ενήλικες της ευρύτερης περιοχής της Μαγνησίας. Διανεμήθηκαν 125 ερωτηματολόγια εκ των οποίων επεστράφησαν 120. Η άρνηση τριών από τους ενήλικες που δεν δέχθηκαν να συμμετέχουν στην έρευνα οφείλονταν σε διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις.
 38. 38. ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ <ul><li>Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 120 ενήλικες της Μαγνησίας με τα παρακάτω χαρακτηριστικά: </li></ul><ul><li>Οι 46 από αυτούς είναι άνδρες (38,3%) και οι 74 γυναίκες (61,7%). </li></ul><ul><li>Η μέση τιμή της ηλικίας τους είναι τα 39 έτη, ενώ το εύρος διακύμανσης της ηλικίας είναι από 19 έως 83 έτη. </li></ul><ul><li>Το 93.3% του δείγματος διαμένει σε αστική περιοχή (κυρίως Βόλο και Ν. Ιωνία ), ενώ το 6.7% σε ημιαστική περιοχή. </li></ul><ul><li>Όσον αφορά στην οικογενειακή κατάσταση το 56,6% του δείγματος είναι έγγαμοι, το 42.5% άγαμοι και το 0.9% σε χηρεία. </li></ul>
 39. 39. <ul><li>Το επάγγελμα του ιδιωτικού υπαλλήλου δηλώνει ότι ασκεί το 36,7% του δείγματος χωρίς όμως να προσδιορίζεται επακριβώς το είδος της δουλειάς. Το 32,5% του δείγματος είναι δημόσιοι υπάλληλοι, το 5% επιχειρηματίες, το 5.8% άνεργοι, το 6.8% συνταξιούχοι. Το 1,7% του δείγματος δηλώνει οικιακά και το 12.5% δηλώνει κάτι άλλο (σ΄ αυτό το τελευταίο ποσοστό αρκετοί είναι ενήλικες μαθητές και μαθήτριες) </li></ul><ul><li>  </li></ul><ul><li>Στο επίπεδο σπουδών του δείγματος το 5.8% είναι απόφοιτοι Δημοτικού, το 10% είναι απόφοιτοι Γυμνασίου, το 53% είναι απόφοιτοι Λυκείου, το 19% είναι πτυχιούχοι ΤΕΙ, το 23% πτυχιούχοι ΑΕΙ και το 4,2% πτυχιούχοι ΤΕΙ ή ΑΕΙ με μεταπτυχιακούς τίτλους. </li></ul><ul><li>Στους έγγαμους το εύρος του αριθμού των παιδιών είναι από 0 έως 6 με την πλειοψηφία του δείγματος να έχει 2 παιδιά. </li></ul>
 40. 40. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
 41. 41. « Γνωρίζετε τι είναι η δωρεά οργάνων σώματος;»
 42. 42. « Εάν ΝΑΙ, από ποιες πηγές έχετε την πληροφόρηση;»
 43. 43. «Εάν ΟΧΙ, από ποιες πηγές θα θέλατε να έχετε την πληροφόρηση;»
 44. 44. «Για ποιους από τους παρακάτω λόγους θα γινόσαστε δωρητής οργάνων σώματος;»
 45. 45. «Για ποιους από τους παρακάτω λόγους δεν θα γινόσαστε ποτέ δωρητής οργάνων σώματος;»
 46. 46. «Σκοπεύετε να υπογράψετε κάρτα δότη;»
 47. 47. «Θα γινόσαστε εάν ήταν απαραίτητο και εφικτό δωρητής οργάνων σώματος εν ζωή;»
 48. 48. «Συμφωνείτε με τη δωρεά οργάνων σώματος χωρίς τη συγκατάθεσή σας (εικαζόμενη συναίνεση);»
 49. 49. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Αναφορικά πάντα με τους γενικούς και ειδικούς σκοπούς της έρευνας προκύπτουν τα παρακάτω συμπεράσματα: Οι ενήλικες που συμμετείχαν στην έρευνα είναι ενημερωμένοι σε μεγάλο βαθμό για τη δωρεά οργάνων σώματος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει η απαίτηση για επιπλέον ενημέρωση. Είναι σαφής η πεποίθησή τους ότι μέσω της δωρεάς οργάνων βοηθούν τους συνανθρώπους τους. Ο φόβος και η «παραφιλολογία» που συνοδεύουν το θέμα της δωρεάς οργάνων σώματος είναι ανασταλτικοί παράγοντες για τη δήλωση και καταγραφή νέων δωρητών οργάνων σώματος.       
 50. 50. Οι ισχυροί δεσμοί της ελληνικής οικογένειας αλλά και το στενό δέσιμο και οι δυνατές σχέσεις που αναπτύσσονται λόγω της ιδιοσυγκρασίας μας ως λαός, κάνουν τη δωρεά οργάνων εν ζωή πιο εύκολη απόφαση. Η εικαζόμενη συναίνεση στη δωρεά οργάνων σώματος δεν βρίσκει σύμφωνους τους ενήλικες εξαιτίας των φόβων που έχουν ήδη περιγραφεί αλλά και της αίσθησης της απώλειας ελέγχου στη μεταθανάτια διαχείριση του σώματος τους.
 51. 51. Eyo!!!   Give a piece of life Don’t let people die   Δώσε ένα κομμάτι ζωής Μπορεί κάποια μέρα Και εσύ να το χρειαστείς Δώσε την καρδιά σε ανθρώπους που τη χρειάζονται.   Δώσε μια καινούργια ζωή, Μην αφήνεις ξανά Ανοιχτή την πληγή….   Στίχοι: Πηνελόπη Θάνου
 52. 52. ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ

×