Rpt bm baru

387 views

Published on

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • tq dengan perkongsian ilmu
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
387
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
10
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Rpt bm baru

 1. 1. SK ST FRANCIS RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN 2013MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1 PROGRAM MINGGU TRANSISI & GURU PENYAYANG 2 3 TEMA: 1.1 Asas mendengar dan memberikan 1.1.1 Mengecam pelbagai bunyi dalam KELUARGA respons dengan betul terhadap pelbagai persekitaran dengan teliti dan betul. bunyi dalam persekitaran. 1.1.2 Mengecam dan mengajuk pelbagai bunyi UNIT 1: dalam persekitaran yang didengar dengan CERITA HUDA betul. 1.1.3 Mendengar dan menentukan arah bunyi dalam persekitaran dengan betul. 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang 2.1.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan betul. membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang betul. 3.1 Asas menulis dengan cara yang betul. 3.1.1 Melakar pelbagai bentuk atau corak . dengan kemas dan jelas 4 UNIT 2: 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut 1.2.1 Mendengar, mengecam dan menyebut KELUARGA HUDA bunyi bahasa iaitu abjad, suku kata, nama abjad dengan betul dan tepat. perkataan, frasa dan ayat dengan betul. 1.2.2 Mendengar dan menyebut bunyi vokal dan suku kata terbuka dengan betul dan tepat. 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang 2.1.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan betul. membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang betul. 2.1.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka dengan sebutan yang betul. 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian dalam lagu melalui nyanyian secara secara didik hibur. didik hibur.
 2. 2. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 5 UNIT 3: 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang 2.1.1 Membaca bentuk-bentuk, abjad dan KASIH IBU betul. membunyikan huruf vokal dengan sebutan yang betul. 2.1.2 Mengeja dan membatang suku kata terbuka dengan sebutan yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.1 Menulis dan membentuk huruf besar dan bahan yang diberi dengan betul dan huruf kecil dengan cara yang betul serta kemas. tulisan yang kemas. 3.2.2 Menulis suku kata terbuka dengan cara yang betul dan tulisan yang kemas. 6 UNIT 4: 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut 1.2.3 Mendengar dan menyebut bunyi vokal dan SAYANG AYAH bunyi bahasa iaitu abjad, suku kata, suku kata tertutup dengan betul dan tepat. perkataan, frasa dan ayat dengan betul. 2.1 Asas membaca dengan sebutan yang 2.1.3 Mengeja dan membatang suku kata betul. tertutup dengan sebutan yang betul. 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi dua atau tiga suku kata, sumber dengan sebutan yang betul diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara bahan yang diberi dengan betul dan yang betul dan tulisan yang kemas. kemas. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat.
 3. 3. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni 4.1.1 Menyebut seni kata lagu melalui nyanyian dalam lagu melalui nyanyian secara secara didik hibur. didik hibur 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama golongan kata dengan betul mengikut am yang mudah dengan betul mengikut konteks. konteks. 7 CUTI TAHUN BARU CINA 8 UNIT 4: 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang SAYANG AYAH frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi dua atau tiga suku kata, sumber dengan sebutan yang betul diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.3 Menulis suku kata tertutup dengan cara bahan yang diberi dengan betul dan yang betul dan tulisan yang kemas. kemas. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.1 Memahami dan menggunakan kata nama golongan kata dengan betul mengikut am yang mudah dengan betul mengikut konteks. konteks. 9 UNIT 5: 3.2 Mendengar, mengacam dan menyebut 1.2.4 Mendengar, emmahami, menyebut dan SAUDARA MARA bunyi bahasa iaitu abjad, suku kata, mengeja perkataan yang mengandungi HUDA perkataan, frasa dan ayat dengan betul. suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan tepat. 1.2.6 Mendengar, memahami dan menyebut frasa dan ayat tunggal dengan betul dan tepat.
 4. 4. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi dua atau tiga suku kata, sumber dengan sebutan yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.4 Menulis perkataan yang mengandungi dua bahan yang diberi dengan betul dan atau tiga suku kata, diftong, vokal kemas. berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tulian yang kemas. 10 UNIT 5: 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang SAUDARA MARA frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi dua atau tiga suku kata, HUDA sumber dengan sebutan yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan bahan yang diberi dengan betul dan tulisan yang kemas. kemas. 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan intonasi yang betul menggunakan intonasi yang betul secara didik hibur. bahasa yang indah secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.2 Memahami dan mengunakan kata nama golongan kata dengan betul mengikut khas yang mudah dengan betul mengikut konteks. konteks. 11 TEMA 2: 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut 1.2.5 Mendengar, memahami, menyebut dan BERSIH DAN SIHAT bunyi bahasa iaitu abjad, suku kata, mengeja perkataan yang mengandungi perkataan, frasa dan ayat dengan betul. dua atau tiga suku kata, diftong, vokal UNIT 6: berganding, digraf dan konsonan BERSIHKAN DIRI bergabung dengan betul dan tepat.
 5. 5. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi perkataan dua atau tiga sumber dengan sebutan yang betul. suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.5 Menulis frasa yang mengandungi bahan yang diberi dengan betul dan perkataan dua atau tiga suku kata, diftong, kemas. vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tulisan yang kemas. 12 UNIT 6: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.3 Berbual tentang sesuatu perkara BERSIHKAN DIRI permintaan tentang sesuatu perkara menggunakan kata ganti nama diri daripada pelbagai sumber dalam situasi pertama dan kedua dengan betul dalam formal dan tidak formal secara situasi tidak formal secara bertatasusila. bertatasusila. 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi dua atau tiga suku kata, sumber dengan sebutan yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan intonasi yang betul menggunakan intonasi yang betul secara didik hibur. bahasa yang indah secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.3 Memahami dan menggunakan kata ganti golongan kata dengan betul mengikut nama diri pertama dan kedua dalam konteks. pelbagai konteks dengan betul. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 1
 6. 6. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 13 UNIT 7: 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut 1.2.5 Mendengar, memahami, menyebut dan RUMAH BERSIH bunyi bahasa iaitu abjad, suku kata, mengeja perkataan yang mengandungi perkataan, frasa dan ayat dengan betul. dua atau tiga suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tepat. 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi perkataan dua atau tiga sumber dengan sebutan yang betul. suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.5 Menulis frasa yang mengandungi bahan yang diberi dengan betul dan perkataan dua atau tiga suku kata, diftong, kemas. vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tulisan yang kemas. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.4 Memahami dan emnggunakan kata kerja golongan kata dengan betul mengikut dengan betul mengikut konteks. konteks. 14 UNIT 7: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkara RUMAH BERSIH permintaan tentang sesuatu perkara menggunakan kata panggilan dengan daripada pelbagai sumber dalam situasi tepat bagi ahli keluarga asas dalam situasi formal dan tidak formal secara tidak formal secara bertatasusila. bertatasusila. 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi perkataan dua atau tiga sumber dengan sebutan yang betul. suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul.
 7. 7. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.5 Menulis frasa yang mengandungi bahan yang diberi dengan betul dan perkataan dua atau tiga suku kata, diftong, kemas. vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul dan tulisan yang kemas. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja golongan kata dengan betul mengikut dengan betul mengikut konteks. konteks. 15 UNIT 8: 1.2 Mendengar, mengecam dan menyebut 1.2.6 Mendengar, memahami dan menyebut KELAS CERIA bunyi bahasa iaitu abjad, suku kata, frasa dan ayat tunggal dengan betul dan perkataan, frasa dan ayat dengan betul. tepat. 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal frasa dan ayat daripada pelbagai daripada pelbagai bahan bacaan dengan sumber dengan sebutan yang betul. sebutan yang betul 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, dengan lancar, sebutan yang jelas dan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. intonasi yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan bahan yang diberi dengan betul dan tulisan yang kemas. kemas. 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan menggunakan bahasa badan dengan intonasi yang betul dan jelas tentang kreatif melalui lakonan secara didik sesuatu perkara melalui lakonan secara hibur. didik hibur. 16 UNIT 9: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi 1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan BADAN CERGAS respons terhadap sesuatu arahan, respons terhadap sesuatu arahan secara soalan dan pesanan yang didengar lisan atau gerak laku dengan betul. dengan betul.
 8. 8. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal frasa dan ayat daripada pelbagai daripada pelbagai bahan bacaan dengan sumber dengan sebutan yang betul. sebutan yang betul 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3. 1 Membaca kuat ayat tunggal dengan dengan lancar, sebutan yang jelas dan lancar, sebutan yang jelas dan intonasi intonasi yang betul. yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan bahan yang diberi dengan betul dan tulisan yang kemas. kemas. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang dan ayat dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan kemas. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja golongan kata dengan betul mengikut dengan betul mengikut konteks. konteks. 17 UNIT 9: 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.3 Membaca dan memahami ayat tunggal BADAN CERGAS frasa dan ayat daripada pelbagai daripada pelbagai bahan bacaan dengan sumber dengan sebutan yang betul. sebutan yang betul 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3. 1 Membaca kuat ayat tunggal dengan dengan lancar, sebutan yang jelas dan lancar, sebutan yang jelas dan intonasi intonasi yang betul. yang betul. 3.2 Menulis secara mekanis berdasarkan 3.2.6 Menulis ayat tunggal dengan betul dan bahan yang diberi dengan betul dan tulisan yang kemas. kemas. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.4 Memahami dan menggunakan kata kerja golongan kata dengan betul mengikut dengan betul mengikut konteks. konteks.
 9. 9. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 18 UNIT 10: 1.1 Mendengar, memahami dan memberi 1.1.1 Mendengar, memahami dan memberikan MAKANAN BERZAT respons terhadap sesuatu arahan, respons terhadap sesuatu arahan secara soalan dan pesanan yang didengar lisan atau gerak laku dengan betul. dengan betul. 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.1 Membaca dan memahami perkataan yang frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi dua atau tiga suku kata, sumber dengan sebutan yang betul. diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, dengan lancar, sebutan yang jelas dan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. intonasi yang betul. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang dan ayat dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan kemas. 3.4 Menulis imlak dengan tepat 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. 4.2 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.2.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang menggunakan bahasa badan secara betul dan jelas tentang sesuatu perkara kreatif semasa bercerita secara didik melalui penceritaan secara didik hibur. hibur. 19 TEMA 3: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi 1.3.1 Mendengar, memahami dan memberikan HIDUP SELAMAT respons terhadap sesuatu arahan, respons terhadap sesuatu arahan secara soalan dan pesanan yang didengar lisan atau gerak laku dengan betul. UNIT 11: dengan betul. SIMPAN DENGAN SELAMAT
 10. 10. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan perkara semula dengan tepat tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang menggunakan sebutan yang jelas dan betul menggunakan ayat tunggal. intonasi yang betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, dengan lancar, sebutan yang jelas dan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. intonasi yang betul. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat memindahkan maklumat yang terdapat dalam bahan grafik dengan betul. dalam pelbagai bahan 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.1 Membina dan menulis perkataan yang dan ayat dengan betul. mengandungi suku kata terbuka dan tertutup dengan betul dan kemas. 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul. 20 UNIT 12: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan PASTIKAN SELAMAT respons terhadap sesuatu arahan, respons dengan betul secara lisan soalan dan pesanan yang didengar terhadap pelbagai soalan bertumpu. dengan betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang dan ayat dengan betul. mengandungi diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul. 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul.
 11. 11. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata golongan kata dengan betul mengikut hubung yang mudah dengan betul konteks. mengikut konteks. CUTI PERTENGAHAN TAHUN 21 UNIT 13: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan BERHATI-HATI respons terhadap sesuatu arahan, respons dengan betul secara lisan KAWAN soalan dan pesanan yang didengar terhadap pelbagai soalan bertumpu. dengan betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk yang tersurat dan tersirat daripada mengenal pasti idea utama dalam pelbagai pelbagai bahan untuk memberi respons bahan dengan tepat. dengan betul. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.2 Membina dan menulis perkataan yang dan ayat dengan betul. mengandungi diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan betul. 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan ayat majmuk dengan betul. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata golongan kata dengan betul mengikut hubung yang mudah dengan betul konteks. mengikut konteks.
 12. 12. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 22 UNIT 14: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi 1.3.3 Mendengar, memahami pesanan dan SAYA SELAMAT DI respons terhadap sesuatu arahan, memberikan respons secara gerak laku SINI soalan dan pesanan yang didengar yang betul. dengan betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk yang tersurat dan tersirat daripada mengenal pasti idea utama dalam pelbagai pelbagai bahan untuk memberi respons bahan dengan tepat. dengan betul. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.3 Membina dan menulis frasa dengan betul. dan ayat dengan betul. 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada sesuatu perkara daripada pelbagai pelbagai sumber. sumber 3.6 Menulis untuk menyampaikan 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara yang betul berdasarkan bahan yang diberi dengan menggunakan bahasa yang dengan menggunakan bahasa yang santun. santun. 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami dalam lagu melalui nyanyian secara seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak didik hibur laku secara didik hibur.
 13. 13. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 23 UNIT 15: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul BERHATI-HATI DI permintaan tentang sesuatu perkara secara bertatasusila. JALAN RAYA daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk yang tersurat dan tersirat daripada mengenal pasti idea utama dalam pelbagai pelbagai bahan untuk memberi respons bahan dengan tepat. dengan betul. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. 3.5 Mencatat maklumat yang betul tentang 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada sesuatu perkara daripada pelbagai pelbagai sumber. sumber. 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan menggunakan bahasa badan dengan intonasi yang betul dan jelas tentang kreatif melalui lakonan secara didik sesuatu perkara melalui lakonan secara hibur. didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.6 Memahami dan menggunakan kata golongan kata dengan betul mengikut hubung yang mudah dengan betul konteks. mengikut konteks. 24 TEMA: 1.3 Mendengar, memahami dan memberi 1.3.2 Mendengar, memahami dan memberikan HIDUP BAHAGIA respons terhadap sesuatu arahan, respons dengan betul secara lisan UNIT 16: soalan dan pesanan yang didengar terhadap pelbagai soalan bertumpu. TAMAN KITA dengan betul.
 14. 14. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul permintaan tentang sesuatu perkara secara bertatasusila. daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 2.2 Membaca dan memahami perkataan, 2.2.2 Membaca dan memahami frasa yang frasa dan ayat daripada pelbagai mengandungi perkataan dua atau tiga sumber dengan sebutan yang betul. suku kata, diftong, vokal berganding, digraf dan konsonan bergabung dengan sebutan yang betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.2 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada daripada pelbagai bahan bacaan untuk pelbagai bahan untuk memberi respons membuat klasifikasi dengan betul. dengan betul. 25 UNIT 16: 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan TAMAN KITA bukan sastera yang sesuai bagi bacaan secara didik hibur untuk memupuk minat membaca. memperkaya kosa kata. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk tentang sesuatu perkara daripada diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber.
 15. 15. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan menggunakan bahasa badan dengan intonasi yang betul dan jelas tentang kreatif melalui lakonan secara didik sesuatu perkara serta menggunakan hibur. bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.7 Memahami dan menggunakan kata tanya golongan kata dengan betul mengikut merujuk manusia dan benda dengan betul. konteks. 26 UNIT 17: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkara RAKAN KARIB permintaan tentang sesuatu perkara menggunakan kata panggilan dengan daripada pelbagai sumber dalam situasi tepat bagi ahli keluarga asas dalam situasi formal dan tidak formal secara tidak formal secara bertatasusila. bertatasusila. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.2 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada daripada pelbagai bahan bacaan untuk pelbagai bahan untuk memberi respons membuat klasifikasi dengan betul. dengan betul. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.2 Menulis imlak frasa yang mengandungi perkataan suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat.
 16. 16. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. 4.2 Melafaz dan memahami puisi dengan 4.2.2 Mengujarkan ayat dengan sebutan dan intonasi yang betul menggunakan intonasi yang betul dan jelas tentang bahasa yang indah secara didik hibur sesuatu perkara serta menggunakan bahasa badan yang kreatif melalui penceritaan secara didik hibur. 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan intonasi yang betul menggunakan intonasi yang betul secara didik hibur. bahasa yang indah secara didik hibur. 5.2 Memahami dan menggunakan 5.2.1 memahami dan menggunakan imbuhan pembentukan kata yang sesuai dalam awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai situasi dengan betul. pelbagai konteks. 27 UNIT 18: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul JIRAN HUDA permintaan tentang sesuatu perkara secara bertatasusila. daripada pelbagai sumber dalam situasi 1.4.2 Berbual tentang sesuatu perkara formal dan tidak formal secara menggunakan kata panggilan dengan bertatasusila. tepat bagi ahli keluarga asas dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan perkara semula dengan tepat tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang menggunakan sebutan yang jelas dan betul menggunakan ayat tunggal. intonasi yang betul. 1.6 Berbicara untuk menyampaikan 1.6.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara dengan tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dengan menggunakan perkataan yang secara bertatasusila. sesuai secara bertatasusila.
 17. 17. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang yang tersurat dan tersirat daripada tersurat dengan tepat daripada pelbagai pelbagai bahan untuk memberi respons bahan. dengan betul. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.2 Menulis imlak frasa yang mengandungi perkataan suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. 5.2 Memahami dan menggunakan 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan pembentukan kata yang sesuai dalam awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai situasi dengan betul. pelbagai konteks. 28 UNIT 19: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.3 Berbual tentang sesuatu perkara HIDUP SALING permintaan tentang sesuatu perkara menggunakan kata ganti nama diri MEMBANTU daripada pelbagai sumber dalam situasi pertama dan kedua dengan betul dalam formal dan tidak formal secara situasi tidak formal secara bertatasusila. bertatasusila. 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan untuk melakukan sesuatu perkara dalam situasi tidak formal secara bertatasusila. 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan perkara semula dengan tepat tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang menggunakan sebutan yang jelas dan betul menggunakan ayat tunggal. intonasi yang betul. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang yang tersurat dan tersirat daripada tersuat dengan tepat daripada pelbagai pelbagai bahan untuk memberi respons bahan. dengan betul.
 18. 18. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan menggunakan bahasa badan dengan intonasi yang betul dan jelas tentang kreatif melalui lakonan secara didik sesuatu perkara serta menggunakan hibur. bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.3 Memahami dan emnggunakan kata ganti golongan kata dengan betul mengikut nama diri pertama dan kedua dala konteks. pelbagai konteks dengan betul. 29 UNIT 20: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan MERIAHNYA permintaan tentang sesuatu perkara untuk melakukan sesuatu perkara dalam daripada pelbagai sumber dalam situasi situasi tidak formal secara bertatasusila. formal dan tidak formal secara bertatasusila. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat memindahkan maklumat yang terdapat dalam bahan grafik dengan betul. dalam pelbagai bahan. 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk tentang sesuatu perkara daripada diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber.
 19. 19. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 5.3 Memahami dan membina ayat yang 5.3.1 Memahami dan membina ayat dasar betul dalam pelbagai situasi menggunakan pola ayat FN + FN, FN + FK dengan betul dalam pelbagai situasi. CUTI PERTENGAHAN PENGGAL 2 30 TEMA 5: 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan MARI BERTANI perkara semula dengan tepat tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang menggunakan sebutan yang jelas dan betul menggunakan ayat tunggal. UNIT 21: intonasi yang betul. KEBUN DATUK ANAS 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.1 Membaca kuat ayat tunggal dengan lancar, dengan lancar, sebutan yang jelas dan sebutan yang jelas dan intonasi yang betul. intonasi yang betul. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.2 Membaca dan memahami maklumat yang tersurat dan tersirat daripada daripada pelbagai bahan bacaan untuk pelbagai bahan untuk memberi respons membuat klasifikasi dengan betul. dengan betul. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat memindahkan maklumat yang terdapat dalam bahan grafik dengan betul. dalam pelbagai bahan 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. 3.5.2 Mencatat maklumat yang betul untuk diklasifikasikan daripada pelbagai sumber. 5.3 Memahami dan membina ayat yang 5.3.1 Memahami dan membina ayat dasar betul dalam pelbagai situasi menggunakan pola ayat FN + FN, FN + FK dengan betul dalam pelbagai situasi.
 20. 20. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 31 UNIT 22: 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan BUAH-BUAHAN perkara semula dengan tepat tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang TEMPATAN menggunakan sebutan yang jelas dan betul menggunakan ayat tunggal. intonasi yang betul. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang yang tersurat dan tersirat daripada tersuat dengan tepat daripada pelbagai pelbagai bahan untuk memberi respons bahan. dengan betul. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat memindahkan maklumat yang terdapat dalam bahan grafik dengan betul. dalam pelbagai bahan 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. 3.6 Menulis untuk menyampaikan 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara yang betul berdasarkan bahan yang diberi dengan menggunakan bahasa yang dengan menggunakan bahasa yang santun. santun. 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami dalam lagu melalui nyanyian secara seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak didik hibur. laku secara didik hibur. 32 UNIT 23: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan TERNAKAN AYAM permintaan tentang sesuatu perkara untuk melakukan sesuatu perkara dalam daripada pelbagai sumber dalam situasi situasi tidak formal secara bertatasusila. formal dan tidak formal secara bertatasusila.
 21. 21. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.2 Menceritakan sesuatu perkara yang perkara semula dengan tepat didengar dengan betul menggunakan ayat menggunakan sebutan yang jelas dan tunggal. intonasi yang betul. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.2 Membaca, memahami dan menaakul memindahkan maklumat yang terdapat maklumat dalam bahan grafik dengan dalam pelbagai bahan betul. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.4 Menulis imlak dengan tepat. 3.4.1 Menulis imlak perkataan yang mengandungi suku kata terbuka dan suku kata tertutup dengan tepat. 33 UNIT 23: 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.2 Membaca, memahami dan menaakul TERNAKAN AYAM memindahkan maklumat yang terdapat maklumat dalam bahan grafik dengan dalam pelbagai bahan betul. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.6 Menulis untuk menyampaikan 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara yang betul berdasarkan bahan yang diberi dengan menggunakan bahasa yang dengan menggunakan bahasa yang santun. santun. 4.2 Melafaz dan memahami puisi dengan 4.2.1 Mengujarkan ayat dengan sebutan yang intonasi yang betul menggunakan betul dan jelas tentang sesuatu perkara bahasa yang indah secara didik hibur melalui penceritaan secara didik hibur. 5.1 Memahami dan menggunakan 5.1.4 Memahami dan emnggunakan kata kerja golongan kata dengan betul mengikut dengan betul mengikut konteks. konteks.
 22. 22. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 34 UNIT 24: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.1 Bertutur menggunakan diksi yang betul TERNAKAN IKAN permintaan tentang sesuatu perkara secara bertatasusila. daripada pelbagai sumber dalam situasi formal dan tidak formal secara bertatasusila. 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.2 Menceritakan sesuatu perkara yang perkara semula dengan tepat didengar dengan betul menggunakan ayat menggunakan sebutan yang jelas dan tunggal. intonasi yang betul. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.2 Membaca, memahami dan menaakul memindahkan maklumat yang terdapat maklumat dalam bahan grafik dengan dalam pelbagai bahan betul. 3.6 Menulis untuk menyampaikan 3.6.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara yang pelbagai dengan betul menggunakan dengan menggunakan bahasa yang bahasa yang santun. santun. 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan menggunakan bahasa badan dengan intonasi yang betul dan jelas tentang kreatif melalui lakonan secara didik sesuatu perkara melalui lakonan secara hibur. didik hibur. 35 UNIT 25: 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan SERONOKNYA perkara semula dengan tepat tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang BERCUCUK TANAM menggunakan sebutan yang jelas dan betul menggunakan ayat tunggal. intonasi yang betul. 1.5.2 Menceritakan sesuatu perkara yang didengar dengan betul menggunakan ayat tunggal.
 23. 23. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 1.6 Berbicara untuk menyampaikan 1.6.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara dengan tepat daripada pelbagai sumber daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. secara bertatasusila. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.3 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat memindahkan maklumat daripada bahan dalam pelbagai bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul. 3.6 Menulis untuk menyampaikan 3.6.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara yang pelbagai dengan betul menggunakan dengan menggunakan bahasa yang bahasa yang santun. santun. 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.2 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan menggunakan bahasa badan dengan intonasi yang betul dan jelas tentang kreatif melalui lakonan secara didik sesuatu perkara serta menggunakan hibur. bahasa badan dengan kreatif melalui lakonan secara didik hibur. 5.2 Memahami dan menggunakan 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan pembentukan kata yang sesuai dalam awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai situasi dengan betul. pelbagai konteks. 36 UNIT 26: 1.6 Berbicara untuk menyampaikan 1.6.1 Berbicara untuk mendapatkan maklumat SUNGAI KITA maklumat tentang sesuatu perkara dengan tepat daripada pelbagai sumber daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. secara bertatasusila. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.
 24. 24. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.3 Membaca dan menaakul untuk memindahkan maklumat yang terdapat memindahkan maklumat daripada bahan dalam pelbagai bahan grafik kepada bentuk bukan grafik dengan betul. 5.2 Memahami dan menggunakan 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan pembentukan kata yang sesuai dalam awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai situasi dengan betul. pelbagai konteks. 37 UNIT 26: 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan SUNGAI KITA bukan sastera yang sesuai bagi bacaan secara didik hibur untuk memupuk minat membaca. memperkaya kosa kata. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam 3.7.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif pelbagai genre dengan betul. secara terkawal dengan betul. 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan 4.4.1 Melafazkan pantun dua kerat dengan intonasi yang betul menggunakan intonasi yang betul secara didik hibur. bahasa yang indah secara didik hibur. 38 UNIT 27: 1.6 Berbicara untuk menyampaikan 1.6.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat MARI BERKELAH maklumat tentang sesuatu perkara dengan tepat daripada pelbagai sumber daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. secara bertatasusila. 2.3 Membaca kuat pelbagai bahan bacaan 2.3.2 Membaca kuat ayat tunggal dan ayat dengan lancar, sebutan yang jelas dan majmuk dengan lancar, sebutan yang jelas intonasi yang betul. dan intonasi yang betul mengikut tanda baca.
 25. 25. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan bukan sastera yang sesuai bagi bacaan secara didik hibur untuk memupuk minat membaca. memperkaya kosa kata. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam 3.7.2 Menghasilkan penulisan naratif dan bukan pelbagai genre dengan betul. naratif secara terkawal dengan betul. 4.3 Mengujarkan bahasa yang indah dan 4.3.1 Mengujarkan dialog dengan sebutan dan menggunakan bahasa badan dengan intonasi yang betul dan jelas tentang kreatif melalui lakonan secara didik sesuatu perkara melalui lakonan secara hibur. didik hibur. 39 UNIT 27: 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.3 Membaca dan memahami maklumat yang MARI BERKELAH yang tersurat dan tersirat daripada tersuat dengan tepat daripada pelbagai pelbagai bahan untuk memberi respons bahan. dengan betul. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat memindahkan maklumat yang terdapat dalam bahan grafik dengan betul. dalam pelbagai bahan 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam 3.7.2 Menghasilkan penulisan naratif dan bukan pelbagai genre dengan betul. naratif secara terkawal dengan betul. 4.4 Melafaz dan memahami puisi dengan 4.4.2 Melafazkan pantun dua kerat dengan intonasi yang betul menggunakan intonasi yang betul serta memahami bahasa yang indah secara didik hibur. maksud pantun yang dilafaz menggunakan bahasa yang indah secara didik hibur. 5.2 Memahami dan menggunakan 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan pembentukan kata yang sesuai dalam awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai situasi dengan betul. pelbagai konteks.
 26. 26. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 40 UNIT 28: 1.4 Bertutur, berbual dan menyatakan 1.4.4 Bertutur dan menyatakan permintaan FIKIR DAHULU permintaan tentang sesuatu perkara untuk melakukan sesuatu perkara dalam SEBELUM BUANG daripada pelbagai sumber dalam situasi situasi tidak formal secara bertatasusila. formal dan tidak formal secara bertatasusila. 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.2 Menceritakan sesuatu perkara yang perkara semula dengan tepat didengar dengan betul menggunakan ayat menggunakan sebutan yang jelas dan tunggal. intonasi yang betul. 1.6 Berbicara untuk menyampaikan 1.6.2 Berbicara untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara dengan tepat daripada pelbagai sumber daripada pelbagai sumber dengan tepat secara bertatasusila. secara bertatasusila. 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan 2.6.1 Membaca dan memahami pelbagai bahan bukan sastera yang sesuai bagi bacaan secara didik hibur untuk memupuk minat membaca. memperkaya kosa kata. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.6 Menulis untuk menyampaikan 3.6.1 Menulis untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara yang betul berdasarkan bahan yang diberi dengan menggunakan bahasa yang dengan menggunakan bahasa yang santun. santun. 3.8 Mengedit dan memurnikan hasil 3.81 Mengedit hasil penulisan daripada aspek penulisan. ejaan. 5.2 Memahami dan menggunakan 5.2.1 Memahami dan menggunakan imbuhan pembentukan kata yang sesuai dalam awalan dan akhiran dengan betul dalam pelbagai situasi dengan betul. pelbagai konteks.
 27. 27. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 41 UNIT 29: 1.5 Bercerita dan menceritakan sesuatu 1.5.1 Bercerita tentang sesuatu perkara dengan CEKAP DAN JIMAT perkara semula dengan tepat tepat, sebutan yang jelas dan intonasi yang menggunakan sebutan yang jelas dan betul menggunakan ayat tunggal. intonasi yang betul. 1.6 Berbicara untuk menyampaikan 1.6.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara dengan tepat tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber dengan tepat dengan menggunakan perkataan yang secara bertatasusila. sesuai secara bertatasusila. 2.4 Membaca dan memahami maklumat 2.4.1 Membaca dan memahami maklumat untuk yang tersurat dan tersirat daripada mengenal pasti idea utama dalam pelbagai pelbagai bahan untuk memberi respons bahan dengan tepat. dengan betul. 2.5 Membaca dan menaakul untuk 2.5.1 Membaca dan memahami maklumat memindahkan maklumat yang terdapat dalam bahan grafik dengan betul. dalam pelbagai bahan 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan 2.6.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bukan sastera yang sesuai bagi bacaan secara didik hibur untuk memupuk minat membaca. menambahkan pengetahuan. 3.3 Membina dan menulis perkataan, frasa 3.3.4 Membina dan menulis ayat tunggal dan dan ayat dengan betul. ayat majmuk dengan betul. 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam 3.7.1 Menghasilkan penulisan berbentuk naratif pelbagai genre dengan betul. secara terkawal dengan betul. 3.8 Mengedit dan memurnikan hasil 3.81 Mengedit hasil penulisan daripada aspek penulisan. ejaan.
 28. 28. MINGGU TEMA UNIT STANDARD KANDUNGAN STANDARD PEMBELAJARAN CATATAN 5.3 Memahami dan membina ayat yang 5.3.1 Memahami dan membina ayat dasar betul dalam pelbagai situasi menggunakan pola ayat FN + FN, FN + FK dengan betul dalam pelbagai situasi. 42 UNIT 30: 1.6 Berbicara untuk menyampaikan 1.6.3 Berbicara untuk menyampaikan maklumat BERCUTI DI maklumat tentang sesuatu perkara dengan tepat tentang sesuatu perkara KAMPUNG daripada pelbagai sumber dengan tepat dengan menggunakan perkataan yang secara bertatasusila. sesuai secara bertatasusila. 2.6 Membaca pelbagai bahan sastera dan 2.6.2 Membaca dan memahami pelbagai bahan bukan sastera yang sesuai bagi bacaan secara didik hibur untuk memupuk minat membaca. menambahkan pengetahuan. 3.5 Mencatat maklumat yang betul 3.5.1 Mencatat maklumat yang betul daripada tentang sesuatu perkara daripada pelbagai sumber. pelbagai sumber. 3.6 Menulis untuk menyampaikan 3.6.2 Menulis untuk menyampaikan maklumat maklumat tentang sesuatu perkara yang pelbagai dengan betul menggunakan dengan menggunakan bahasa yang bahasa yang santun. santun. 3.7 Menghasilkan penulisan kreatif dalam 3.7.2 Menghasilkan penulisan naratif dan bukan pelbagai genre dengan betul. naratif secara terkawal dengan betul. 3.8 Mengedit dan memurnikan hasil 3.82 Mengedit dan memurnikan hasil penulisan penulisan. daripada aspek ejaan. 4.1 Menyebut dan memahami unsur seni 4.1.2 Menyebut dengan jelas dan memahami dalam lagu melalui nyanyian secara seni kata lagu melalui nyanyian dan gerak didik hibur. laku secara didik hibur.

×