Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Mosshaf.comLaman Web Mosshaf.comDISEDIAKAN OLEH :Ainul Hafizah bt. Ishak (10BI02055)Nurul Huda bt. Mohd Tahir (10BI02074)P...
Klik untuk memilih                          halaman muka surat                 ...
Klik untuk                              memilih                       ...
Klik untuk                                memilih ayat                   ...
Klik disini untuk                          ke bahagian                     ...
Klik untuk ke                     bahagian                     terjemah      ...
Klik untuk memilih     bahagian .     Klik disini untuk     ke bahagian     mu’jam ayat.Dalam ruangan muk...
Klik untuk          memilih al-BahasBahagian ini menerangkan tentang pencarian sesuatu kalimah daripada surah-su...
Klik utk info
Kesimpulannya, laman web ini banyak memberi faedah dan manfaat kepada kita sebagaiumat Islam untuk memantapkan lagi penget...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Laman web mosshaf.com

1,002 views

Published on

Published in: Education, Spiritual, Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Laman web mosshaf.com

 1. 1. Mosshaf.comLaman Web Mosshaf.comDISEDIAKAN OLEH :Ainul Hafizah bt. Ishak (10BI02055)Nurul Huda bt. Mohd Tahir (10BI02074)PENDAHULUANLaman web ini terdapat pengetahuan mengenai ilmu pengajian al-quran. Terdapat banyakinformasi yang boleh dilihat di dalam laman web ini sebagai contoh seperti surah-surahdalam al-quran, tafsir, tajwid, ‘irab, terjemah, qiraat, mu’jam ayat dan al-bahas. LAMAN UTAMA
 2. 2. Klik untuk memilih halaman muka surat setiap ayat al-QuranKlik untukmemilih bacaanimam. Dalam ruangan ini terdapat 21 cara bacaan imam-imam yang terkenal. Antaranya ialah Muhammad Jibreel, Abu-Bakr Al-Shatri, Abdul Baset dan lain-lain.
 3. 3. Klik untuk memilih surahDalam ruangan ini kita dapat melihat ayat-ayat al-Quran. Terdapat 30 juzuk al-Quran danterdapat juga muka surat yang sama seperi didalam al-Quran. Klik untuk memperdengarkan bacaan
 4. 4. Klik untuk memilih ayat Klik untuk bahagian tafsirDalam ruangan tafsir ini terdapat 6 tafsir yang disertakan yang mana diambil daripada kitab-kitab tafsir seperti kitab tafsir al-jalalain, tafsir ibnu kathir, tafsir al-muyassar dan lain-lain.
 5. 5. Klik disini untuk ke bahagian tajwidDalam ruangan tajwid ini pula terdapat hukum-hukum tajwid yang ada dalam ayat al-Quran.Setiap hukum tajwid tersebut diletakkan warna untuk mengetahui hukum tajwid yangterdapat dalam ayat tersebut. Klik untuk ke bahagian ‘irabDalam ruangan ‘irab ini pula terdapat 4 bahagian i’rab bagi setiap kalimah yang terdapatdalam setiap ayat al-Quran. Antaranya ialah ‘irab al-Quran al-Karim, ‘irab al-Quran lil khasdan lain-lain.
 6. 6. Klik untuk ke bahagian terjemah Klik untuk memilih bahasa.Dalam ruangan terjemah ini mengandungi beberapa bahasa yang disediakan untukterjemahan bagi ayat-ayat al-quran. Terdapat 28 bahasa yang disediakan untuk terjemahanayat-ayat al-Quran. Antaranya ialah Bahasa Inggeris, Indonesia, Korea dan lain-lain. Klik ke bahagian qiraat Dalam ruangan qiraat ini ada menerangkan mengenai cara bacaan sesuatu ayat.
 7. 7. Klik untuk memilih bahagian . Klik disini untuk ke bahagian mu’jam ayat.Dalam ruangan mukjam ayat ni terkandung indeks bagi setiap huruf hijaiyah. Contoh ayat yang bermula dengan huruf “ta”. Klik disini.”cth huruf ta”.nanti akan keluar semua ayat yang bermula dengan huruf ta.Dalam ruangan mu’jam ayat disertakan ayat, surah, ayat keberapa, tempat ayat diturunkandan halaman muka surat.
 8. 8. Klik untuk memilih al-BahasBahagian ini menerangkan tentang pencarian sesuatu kalimah daripada surah-surah dalamal-Quran. Ia juga akan menerangkan tentang juzuk ayat dan muka surat untuk kalimahtersebut. Klik untuk melihat info.Klik di ruangan maktabah al-Quran dan keluarlah kitab-kitab yang berkaitan dengan tafsir.Antaranya ialah al-itqan fi ulum quran, ‘ijaz al-Quran, tafsir jalalain dan lain. Kitab-kitab tafsirini juga boleh di muat turun. Jumlah kitab yang disediakan melebihi 100 buah kitab.
 9. 9. Klik utk info
 10. 10. Kesimpulannya, laman web ini banyak memberi faedah dan manfaat kepada kita sebagaiumat Islam untuk memantapkan lagi pengetahuan dalam bidang-bidang al-Quran.

×