Tema 2: Art Grèc

2,201 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,201
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
16
Actions
Shares
0
Downloads
83
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tema 2: Art Grèc

 1. 1. ART GREC PERÍODES DE LA GRÈCIA CLÀSSICA - període de Formació o Geomètric (1000-650 aC) - període Arcaic (650-475 aC.) des de la fundació dels primers estats grecs fins l’inici de les Guerres Mèdiques. - període Clàssic (475-323 aC.) guerres Mèdiques fins la mort d’Alexandre el Gran. Protoclàssic - primera meitat del s. V Classicisme - segona meitat del s. V Postclassicisme - segle IV - període Hel·lenístic (323-50 aC.) fins les invasions romanes edat fosca arcaic clàssic hel·lenísticXII AC: ½ s VII aC. s V aC. 323 aC. 50 aC.
 2. 2. ART GRECText
 3. 3. ARQUITECTURA GREGA Antecedents ART GREC S’entén per art grec, el produït pels pobles de la conca i de les illes de l’Egea i de totes aquelles regions colonitzades pels grecs, des de l’Àsia Menor fins a la península Ibèrica.- època minoica (3000-1200 aC)- època micènica (1650-1150 aC)- període de Formació (1000-650 aC)- període Arcaic (650-450 aC)- període Clàssic (450-325 aC)- període Hel·lenístic (325-50 aC)
 4. 4. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsART CRETENC -Sud de la mar Egea i situada estratègicament entre Grècia i Egipte. -La seva situació geogràfica la va fer molt oberta a tota mena d’influències.III mil·lenniinvasió anatòlica (Àsia Menor).Durant més d’un mil·lenni (2700-1400 aC) l’illa va gaudir d’una pau estable,cosa que va permetre el desenvolupament de la civilització cretenca ominoica. Minoic Antic Minoic Mig Minoic Recent 2700 2000 1580 1400Al 1400, els grec arribats del Peloponès (Aqueus) invadint lilla.
 5. 5. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsLes ciutats minoiques estaven connectadesentre elles. (Pavimentació dels carrers)Grans blocs de pedra tallats amb serres debronze. Els carrers tenien sistema de clavegueram.
 6. 6. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsPalaus de CretaL’aparició de palaus (2000 aC) demostra l’existència d’un poder fort.Tres grans centres: Cnossos, Faistos i Màlia.Van ser destruïts cap el 1650 (causes naturals o invasions).Cnossos sobresurt triomfant en una segona generació de palaus i elseu rei Minos, unifica tota Grècia.Potència econòmica i política que va permetre el desenvolupamentd’un art molt original, l’ “art dels palaus”.Palaus pensats com una petita ciutat. (esquema dels palaus delPròxim Orient)
 7. 7. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsPalau de CnossosSegon mil·leni aC.c 1750 aC.S’aixeca sobre un turó quedomina la vall de Cairatos. amb una plaça (àgora), santuaris, sales de recepció, magatzems, obradors, apartaments privats i teatre.
 8. 8. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsUna de les contribucions més notables dels minoics a l’arquitectura ésla columna.Columna “invertida”- la majoria de les columnes gregues eren més àmplies en la partinferior, creant una il·lusió de major alçada.- normalment es pintaven de colorvermell i/o negre.- estaven fetes amb fusta.- es muntaven sobre una simple base depedra i acabades amb un coixí, (peça rodona).
 9. 9. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsPanoràmica de l’emplaçament
 10. 10. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsMaqueta del Palau de Cnossos
 11. 11. ARQUITECTURA GREGAAntecedents
 12. 12. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsÀrea de la cambra reial. Estaven arrebossades i pintades al fresc.A nivell de carrer l’accés a la sala té un vestíbul amb columnes.
 13. 13. ARQUITECTURA GREGA Antecedents Saló del tron, que rebia la llum per una obertura situada en la part superior.Tram de l’escala principal
 14. 14. ARQUITECTURA GREGA Antecedents Vista del bany lustralReconstrucció de la sala de les dobles destrals (símbol que trobem gravat ales parets).En aquest espai hi havia algunes figures de culte.
 15. 15. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsReconstrucció de l’aspecte de la ciutat.A l’est del palau, es troba un passadís que va de norda sud i on hi ha un magatzem amb pithoi. Aquestsenormes vasos servien per acumular líquids.
 16. 16. ARQUITECTURA GREGA Antecedents Frescs -Escena de tauromàquia -Jove saltant sobre un bou -Gran sentit de l’harmonia cromàtica -Colors: -plans i vius -de gamma reduïda, -aconseguits amb pigments minerals.salt del bou
 17. 17. ARQUITECTURA GREGA Antecedents La Parisencatemàtica: Les Dames de blau -escenes de vida religiosa o cortesana. -figures humanes representen a joves: -homes atlètics amb la pell de color vermell fosc -dones pàl·lides vestint el típic vestit de faldilla amb volants i pits al descobert.
 18. 18. ARQUITECTURA GREGAAntecedents Joves portant ofrenes El príncep dels lliris
 19. 19. ARQUITECTURA GREGAAntecedents Fresc dels dofins Megaron de la reina
 20. 20. ARQUITECTURA GREGA Arts decoratives A Creta no hi ha indicis descultura monumental. Shan trobat: -estàtues de petites dimensions -rhytà en forma de cap de toro (XVI aC) Rhyton en forma de toro.Deessa de les serps 1600 aC. XVI aC.Petita escultura de 29’5 cm. Esteatita negra iProcedent del palau de Cnossos. fusta daurada.
 21. 21. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsART MICÈNIC1600 aC. - 1200aC. MICENES -ciutat en el centre del Peloponès. -un dels majors centres de la civilització grega en el segon mil·lenni aC. -poble guerrer amb muralles ciclòpies La ciutat estava organitzada de forma monàrquica i el poble ras havia de tributar al rei.Planta de la ciutadella de Micenes
 22. 22. ARQUITECTURA GREGA Antecedents La ciutat-fortalesa de Micenes ofereix el primer conjunt arquitectònic coherent. Ciutats connectades per camins pavimentats.Muralla fortificada.
 23. 23. ARQUITECTURA GREGA Antecedents Destaca lentrada principal a la ciutat: Porta dels Lleons triangle de descàrrega lleons de 3 m. amb una columna al mig llindaAspecte exterior del mur amb la portadels Lleons. (1350-1300 aC)
 24. 24. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsDins del palau trobem el Mégaron ("Gran Saló") -solia estar a un costat del pati central i davant de l’altar. -constava de tres parts: 1. pòrtic obert amb dues columnes in antis 1. vestíbul Prodomos també anomenat pronaos 2. sala principal domos també anomenada cella o naos
 25. 25. ARQUITECTURA GREGA AntecedentsLes tombes micèniques1500 aC. - 1300 aC.Micenes també és famosa per les seves tombes reials. -circulars i com els tholoi -impressionants construccions cobertes amb una gran cúpula. -la més grand de totes guardava el tresor d’Atreu. -volta sense suport intern. -façana amb porta d’accés monumental, de forma rectangular i amb llinda. -podia tenir una sala annexa, lleugerament rectangular, com ossari.
 26. 26. ARQUITECTURA GREGAAntecedents Mascara d’Agamèmnon segle XVI aC. or trobada en una de les tombes de la fossa de Micenes.
 27. 27. ARQUITECTURA GREGACARACTERÍSTIQUES DE LART GREC -HOME -NATURA Pilars sobre els que es fonamenta -RAÓ la gènesi creativa de lart grec -HARMONIA -BELLESA Lhome és la mesura de totes les coses Protàgores
 28. 28. ARQUITECTURA GREGAURBANISME -caràcter independent de les polis -topografia montanyosa del terreny -introducció de la democràcia a Atenes Polis: -interior dun recinte emmurallat (conflictes bèl.lics) Part alta: acròpoli recinta emmurallat on hi havien els edificis de caràcter sagrat Plaça central: àgora plaça pública on shi desenvolupaven les activitats més importants
 29. 29. ARQUITECTURA GREGACARACRERÍSTIQUES DE LARQUITECTURA GREGAArquitravada: estructura dels edificis basada només en línies horitzontals i verticals.Cerca de l’harmonia visual: importancia de totes les façanes.Construccions a mesura de l’ésser humà: rebuig de la monumentalitat.Classificació dels edificis en ordres: segons la forma artistica de l’exterior.necesitat de fixar una relació entre cadascuna de les parts primers ordres: dòric i jònic element que sustenta: columna element sustentat: llinda o arquitrauMaterials usats: Pedra, marbre i fusta per les vigues.Tipologia: Temples, teatres, àgores, gimnasos i estadis.Urbanisme: irregular, adaptació al terreny
 30. 30. ARQUITECTURA GREGAClassificació segons lentaulament i la columna Entaulament Columna Base dòric jònic corinti
 31. 31. ARQUITECTURA GREGAORDRES CLÀSSICS
 32. 32. ARQUITECTURA GREGA ORDRE DÒRICEs desenvolupa alcontinent grec, a Cretai a la Magna Grècia alsegle VII aC.
 33. 33. ARQUITECTURA GREGA ORDRE DÒRIC El seu origen és la columna micènica. COLUMNA Sense base. El fust, cònic, redueix el seu diàmetre no cap a la part baixa, com s’esdevé en el fust micènic, sinó cap a la part alta, per tal de guanyar estabilitat. El fust és acanalat. El capitell presenta una estructura purament geomètrica: un cos motllurat que sosté un àbac quadrat de dimensions superiors a les de la columna.
 34. 34. ARQUITECTURA GREGA ORDRE DÒRIC ENTAULAMENT L’arquitrau, quasi sempre llis, no rep directament el pes de la cornisa, ja que entre ells es troba el fris. El fris permet el desenvolupament d’una decoració monumental, i és exclusiva de l’arquitectura grega. La decoració es compon de superfícies rectangulars amb estries verticals que s’alternen amb plafons esculpits i pintats. Els primers s’anomenen tríglifs, i els segons, mètopes. La cornisa presenta, a la seva cara interior, alternativament, elements reforçats, com petits contraforts volats decorats amb gotes.
 35. 35. ARQUITECTURA GREGAORDRE DÒRIC
 36. 36. ARQUITECTURA GREGA ORDRE JÒNICEs desenvolupà aalgunes illes del’Àsia Menor.No es coneix ni la datani el lloc de la sevainvenció. (+/- VI aC)
 37. 37. ARQUITECTURA GREGA ORDRE JÒNIC El seu origen el relaciona amb formes protojòniques o eòliques. La columna descansa sobre una base circular. - Altura: (+/-) 9 vegades el seu diàmetre (18 mòduls) El fust es presenta lleugerament més estret a la part alta. El capitell té una part inferior circular, generalment ornamentada amb elements geomètrics juxtaposats en forma d’ou. A la part alta, una superfície rectangular es cargola en dos dels costats, seguint el sentit de l’arquitrau, amb potents volutes que giren sobre elles mateixes com tubs.
 38. 38. ARQUITECTURA GREGA ORDRE JÒNICLa base té dues motllures convexes(toro) i una còncava (escòcia)anomenada àtica.
 39. 39. ARQUITECTURA GREGA ORDRE JÒNIC ENTAULAMENT L’estructura superior o entaulament és més senzilla que l’ordre dòric. L’arquitrau està lleugerament escalonat. El fris, situat al nivell superior, no té tríglifs i permet la presentació d’un fris decorat de forma contínua. La cornisa, que sobresurt poc, ofereix en general una decoració més discreta, amb dentells.
 40. 40. ARQUITECTURA GREGA ORDRE CORINTIA partir del 450 aC, lestendències arquitectòniqueses tornen més ornamentals. Fulles d’acant, volutes sota dels angles i vuit caulicles o tiges. Aspecte florit, ple i naturalista.
 41. 41. ARQUITECTURA GREGAORDRE CORINTI
 42. 42. ARQUITECTURA GREGAORDRE CORINTI
 43. 43. ARQUITECTURA GREGA ORDRES CLÀSSICS La plàstica de l’ordre dòric és més severa, austera i robusta. La plàstica de l’ordre jònic sembla més airosa i delicada. La plàstica de l’ordre corinti és més graciosa, elegant i esbelta. El luxe arquitectònic i decoratiu jònic determina que algun dels seus monuments prenguin proporcions gegantines, en canvi, l’ordre dòric sembla més directament integrat a la terra i al país en el qual es manifesta.
 44. 44. ARQUITECTURA GREGA QUÈ DEFINEIX L’ARQUITECTURA GREGA? Policromia Arquitectura Arquitravada Harmonia visual
 45. 45. ARQUITECTURA GREGAARQUITECTURA RELIGIOSAORIGEN DEL TEMPLEUbicació en funció d’un fet, un numen o qualsevolelement susceptible de culte.CARACTERÍSTIQUES PROPIES DEL LLOCPresencia d’aigua: font, riu o manantial.Bona orientació respecta el sol: façana principalmirant a l’orient.Espai natural privilegiat.
 46. 46. ARQUITECTURA GREGA EDAT FOSCATemple dePERACHORAsegle VIII aC. Temple de HERAIÓ DE ARGOS segle VII aC. terracota planta rectangular pórtic amb 2 columnes
 47. 47. ARQUITECTURA GREGAPrimers temples- recreacions d’antigues estructures de fusta.- espai intern allargat; cella, (on residia l’estàtua del déu al que estavaconsagrat)- posteriorment, aquest espai serà compartimentat. Pronaos o vestíbul Naos o cel.la, el propi temple 1-Opistòdom; sala sense comunicació directa amb la cella o naos. 2-Àdyton; sala on no es pot entrar i de funció oracular. es realitzaven alguns rituals secrets.
 48. 48. ARQUITECTURA GREGA REFERÈNCIES- Resultat d’una evolució gradual que parteix de la tradició micènica.- Procés lent i molt lligat a l’evolució de les polis.- Relació entre el temple arcaic i el mègaron (edifici profà i civil)- Pren part de la planimetria de l’antic palau micènic en la que s’incloul’estàtua del déu antropomòrfic.mègaron. 1: Vestíbul 2: Sala principal 3: Columnes del pòrtic i de la sala principal
 49. 49. ARQUITECTURA GREGAFAÇANA DUN TEMPLE Frontó Entaulament part superior d’una construcció cornisa fris arquitrau Columna element de suport amb secció circular capitell fust base (?) Basament Estilòbat Estereòbat
 50. 50. ARQUITECTURA GREGA Parts del temple. a- frontó b- tríglifs c- mètopes d- acroteris e- cornisa f- fris g- columnes h- pòrtic o pronaos i- naos j- estereòbat k- estilòbat l- pòrtic lateral m- arquitrau
 51. 51. ARQUITECTURA GREGA coberta a dues aigüesopistòdom nau o cel·la pronaos frontó plataforma columnes Tholos o monòpter
 52. 52. ARQUITECTURA GREGA CLASSIFICACIÓ SEGONS LA PLANTA-Generalment als costats laterals, el nombre de columnes era igual al doble mésuna del nombre de la façanaIN ANTIS PRÒSTIL AMFIPRÒSTIL MONOPTER DÍPTERRectangular i un Rectangular i un Rectangular i un Columnes al Amb duespòrtic amb dues pòrtic amb pòrtic amb voltant de tot el fileres decolumnes entre columnes al columnes al davant temple columnes alels murs davant i al darrera voltant
 53. 53. ARQUITECTURA GREGA CLASSIFICACIÓ SEGONS EL PÒRTICDÍSTIL TETRÀSTIL HEXÀSTIL OCTÀSTILPòrtic amb dues Pòrtic amb quatre Pòrtic amb sis Pòrtic amb vuitcolumnes frontals columnes frontals columnes frontals columnes frontalsentre les parets
 54. 54. ARQUITECTURA GREGAMaterials i mètodes de construccióGran varietat de materials (tova, fusta,……. terracota i pedra).-Tova: paret feta amb massa de fang-Fusta: per les bigues-Pedra: calcària - - - conglomerats - - - - marbre (abundant i bona).-Terracota: per les cornises i teules.-Marbre: anirà substituint ala altres materials canteres de Paros, Nasos i Tasos.
 55. 55. ARQUITECTURA GREGARealització d’un edificiCar i de llarga durada.Col·locació dels carreus. - pretallats a les canteres --> transportats en vagons.Col·locació de cada pedra en el seu lloc. es donava molta atenció a les unions dels tambors de les columnes. -es tallava en cada tambor un forat i s’encaixava un llistó de fusta -es deixaven uns falcons per facilitar la seva manipulació En les peces més cuidades era quasi impossible veure les unions.
 56. 56. ARQUITECTURA GREGA
 57. 57. ESCULTURA GREGA ESCULTURARealitzada essencialment en bronze i en marbreDues tipologies-relleu Figura humana-escultura exemptaEls seus orígens procedeixen delscontactes amb Orient.Els precedents d’aquesta estatuàriasón les imatges de fustaanomenades xóanon (pl. xóana).
 58. 58. ESCULTURA GREGA HISTÒRIA DE LESCULTURADes dels principis, l’home ha tingut la necessitatd’esculpir.Primers materials simples (fusta o fang). Desprésaltres més difícils de treballar.Pobles de la prehistòria van fer esculturesrelacionades amb la religió i els mites. Àrtemis Marbre, 1’75 m Mitjans segle VII aC. És una de les primeres estàtues conegudes d’obra major. Trobada al seu santuari de Delos
 59. 59. ESCULTURA GREGAAntecedents en l’estatuaria egipcia
 60. 60. ESCULTURA GREGAPERIODES DE L’ART GRECCultures prehel·lèniques. - Art Cretenc 2.500-1.400 aC. - Art Micènic 1.400-1.100 aC.Edat FOSCAPeríode Geomètric X - VIII aC. Període de formació 620-540 aC. o orientalitzant Període ARCAIC 540-470 aC.Període. CLÀSSIC. 470-323 aC.Període HEL·LENÍSTIC 323-30 aC.
 61. 61. ESCULTURA GREGA ESCULTORS MÉS IMPORTANTSs V aC. Miró estudia el moviment de les figures rhytmos Fídies bellesa de rostre; draps molls Policlet Teòric; ideal grec; symmetria, contrapposto (7 caps)s.IV aC. Escopes anticipi de l’hel·lenisme Praxíteles sinuositat, déus amb sentiments (8 caps) Lisíp retrat
 62. 62. ESCULTURA GREGAMiró Fídies Policlet Escopes Praxíteles Lisíp segle V aC. segle IV aC.
 63. 63. ESCULTURA GREGA
 64. 64. KOUROS / KORE EVOLUCIÓ600 aC. 575-550 aC. 560 aC. 520 aC. 515 aC. 485 aC. 340 aC.
 65. 65. KOUROS / KORE650 aC. 630 aC. 600 aC. 550 aC. 510 aC. 490 aC. 320 aC.vestides amb: peplo, himation o xitó

×