Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Speed

843 views

Published on

Published in: Technology, Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Speed

  1. 1. Speed• Speed is a measure of the distance an object moves in a given amount of time.• During a typical trip to school, your car will undergo a series of changes in its speed.
  2. 2. SpeedHow could we How fast do you think Imeasure the speed of am going?an object?What do we need toknow?
  3. 3. SpeedSpeed = distance travelled time taken
  4. 4. Speed metres Speed = distance travelled time takenMetres per second(m/s) seconds
  5. 5. Speed kilometres Speed = distance travelled time takenKilometres per hour(km/h) hours
  6. 6. STARTER ACTIVITY:Distance, Speed and D TimeSpeed = distance (in metres) time (in seconds) S T1. Laura covers 2000m in 1,000 seconds. What is her speed? S = D/T = 2000m/1000s = 2 m/s2. How long would it take to run 100 metres if you run at 10m/s? T = D/S = 100m/10m/s = 10s3. Steve travels at 50m/s for 20s. D=SxT = 50m/s x 20s How far does he go? = 1000m
  7. 7. Distance travelled?What if we know the speed of an objectand the time it moved for and need tocalculate the distance travelled?
  8. 8. Distance travelled? What if we know the speed of an object and the time it moved for and need to calculate the distance travelled?Speed = distance time distance = speed x time
  9. 9. Time?What if we know the speed and thedistance travelled, how do we calculatehow long (time) the journey took?
  10. 10. Time?What if we know the speed and thedistance travelled, how do we calculatehow long (time) the journey took?Speed = distance time time = distance speed
  11. 11. triangle ds x t
  12. 12. Don’t forget!If the distance is measured in metresand the time in seconds,-the speed will be in metres persecond (m/s or m.s-1).If the distance is in kilometres and thetime in hours,-the speed will be in kilometres perhour (km/h or km.h-1) etc.
  13. 13. EXAMPLES
  14. 14. Usian Bolt ran 100min 9.58 seconds, whatwas his averagespeed? 10.43 m/s
  15. 15. Another exampleA dog runs at a speedof 5 m/s for oneminute. How far doeshe run?
  16. 16. Another example A dog runs at a speed of 5 m/s for one minute. How far does he run?Distance = speed x time = 5 x 60 = 300 m
  17. 17. Another example!A car travels at 30 km/h and covers a distance of 900 km. How long did it take?
  18. 18. Another example!A car travels at 30 km/h and covers a distance of 900 km. How long did it take?Time = distance/speed = 900/30 = 30 hours
  19. 19. Now you try! • Extension: • How long does it take you to hop 5m? • Can you use a metre stick and stopwatch to help calculate your average hopping speed? • Also try: -walking backwards -hopping backwards

×