Cold war

449 views

Published on

1 Comment
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
449
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
30
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
1
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • 1947
 • 1968
 • Η Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Κρατών είναι ένας περιφερειακός διεθνής οργανισμός του οποίου οι συμμετέχουσες χώρες είναι Πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, που σχηματίστηκαν μετά την διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.
 • Εθνικές Ομάδες
 • Διοικητικές Περιφέρειες
 • Προλετάριος = ο μισθωτός εργάτης, που δεν έχει δικά του μέσα παραγωγής και που το εισόδημά του προέρχεται αποκλειστικά από την πώληση της εργατικής του δύναμης
 • ΣΟΣΔ = Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία ΣΣΔ = Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία
 • Superpower leaders Winston Churchill, Franklin Roosevelt, and Joseph Stalin gather to divide Germany after her defeat in the 2WW and to discuss Europe’s post war reorganization.
 • Για παράδειγμα, κατά τα χρόνια του τείχους του Βερολίνου, οι άνθρωποι δε μπορούσαν να δούνε τους συγγενείς τους. Φυσικά, δεν υπήρχαν τρόποι να το αντιμετωπίσουν. Είχαν μόνο την ελπίδα ότι η 9η Νοεμβρίου 1989, ημέρα πτώσης του τείχους, θα έφτανε κάποτε.
 • Μια εισαγωγή στα Ανθρώπινα Δικαιώματα...
 • 2’’ 2’’ 1.5’’ 4,30’’ – 7,22’’ 1,30’’
 • Cold war

  1. 1. Ψυχρός πόλεμοςΨυχρός πόλεμος&&Άνοιξη της ΠράγαςΆνοιξη της ΠράγαςΗ κατάσταση στην Α. ΕυρώπηΗ κατάσταση στην Α. ΕυρώπηVOLUME 2VOLUME 2
  2. 2. Όροι Συστημάτων την περίοδο τουΨυχρού Πολέμου Καπιταλισμός= οικονομικό και κοινωνικόσύστημα στο οποίο το ιδιωτικό κεφάλαιοαποτελεί το βασικό παράγοντα της οικονομικήςζωής· κεφαλαιοκρατία. Σοσιαλισμός= κοινωνικοοικονομική θεωρία καισύστημα που πρεσβεύει την κοινωνικοποίησητων μέσων παραγωγής. Κομμουνισμός= κοινωνικοοικονομική θεωρίακαι σύστημα που πρεσβεύει την κατάργηση τηςατομικής ιδιοκτησίας και των κοινωνικώντάξεων, ως τελικό στάδιο του μετασχηματισμούτης κοινωνίας σε μια κοινωνία ισότητας.
  3. 3. Αίτια Μετά το 1950 εγκαθιδρύθηκαν, στις χώρες που βρί-σκονταν υπό σοβιετική επιρροή καθεστώταπαρόμοια με το σοβιετικό καθεστώς (λαϊκέςδημοκρατίες). Σύντομα, όμως, εμφανίστηκαν σημαντικά προβλή-ματα. Τα κομμουνιστικά κόμματα διαχειρίζοντανμονοπωλιακά την εξουσία, η δυνατότητα ελεύθερηςέκφρασης πολιτικών απόψεων ήταν περιορισμένη,οι διώξεις αντιφρονούντων συχνό φαινόμενο, ενώ οστενός έλεγχος της αγοράς, από το κράτος, προκα-λούσε, συχνά, ελλείψεις σε καταναλωτικά αγαθά.
  4. 4. Αίτια Μετά το 1953, ασκήθηκε έντονη κριτικήστις παραπάνω πρακτικές, χωρίς, ωστόσο,να αλλάξει, ουσιαστικά, η κατάσταση.Αποτέλεσμα της δυσαρέσκειας, πουσυνεχώς μεγάλωνε, ήταν η έκρηξη σειράςεξεγέρσεων στην Α. Ευρώπη...
  5. 5. Η Άνοιξη της Πράγας Τι ήταν; Ήταν οι προσπάθειες του ΚομμουνιστικούΚόμματος Τσεχοσλοβακίας (ΚΚΤ) ναεφαρμόσει στη χώρα ένα σύστημαφιλελευθεροποίησης και εκδημοκρατισμού,με τη συμμετοχή των απηυδισμένωνκατοίκων της Πράγας. Πότε; Άνοιξη του 1968
  6. 6. Αντίδραση ΕΣΣΔ Τα αιτήματα των Τσεχοσλοβάκων έπεσαν στοκενό, καθώς οι Σοβιετικές Δυνάμεις, μετά απόπολλές εξεγέρσεις, διαδηλώσεις και απεργίες,αντέδρασαν με μια εισβολή στη χώρα με τανκςσε συνδυασμό εκατοντάδων στρατιωτών, οιοποίοι επιτέθηκαν χωρίς έλεος στουςεπαναστάτες.
  7. 7. Αποτέλεσμα Συμβιβασμός δύο αντιπάλων Τι προέβλεπε; Τη σταδιακή απομάκρυνση τωνδυνάμεων κατοχής, σε συνδυασμό με την«ομαλοποίηση» της κατάστασης και μετην υπόσχεση της μη ανάμειξης στηνεσωτερική πολιτική ζωή τηςΤσεχοσλοβακίας.
  8. 8. Σοσιαλισμός vs Κατοχή Σοσιαλισμός ναι,κατοχή όχι… Αφίσα πουκυκλοφορούσεμετά την εισβολήτου Σοβιετικούστρατού στηνΤσεχοσλοβακία
  9. 9. Σοβιετική Ένωση Η Ένωση των Σοβιετικών ΣοσιαλιστικώνΔημοκρατιών (ΕΣΣΔ) ήταν ένα συνταγματικό,σοσιαλιστικό κράτος, που βρισκόταν στηνανατολική Ευρώπη και τη βόρεια Ασία και είχεπρωτεύουσα τη Μόσχα. Υπήρξε μεταξύ του 1922 και του 1991 (όπου τηναντικατέστησε η Κοινοπολιτεία ΑνεξάρτητωνΚρατών) και αποτέλεσε το πρώτο σοσιαλιστικόκράτος στην παγκόσμια ιστορία. Καθοδηγητήςκαι συντονιστής του κράτους ήταν τοΚομμουνιστικό Κόμμα της Σοβιετικής Ένωσης.
  10. 10. «Προλετάριοι όλων τωνχωρών, ενωθείτε!»
  11. 11. Η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης ήταν η εθνική σημαία της ΕΣΣΔαπό την ίδρυσή της το 1922 μέχρι τη διάλυσή της το 1991.Απεικόνιζε το σφυροδρέπανο πάνω σε κόκκινο φόντο. Τοσφυροδρέπανο αντιπροσωπεύει την ενότητα αγροτών και εργατώνμέσα στην τάξη του προλεταριάτου, ενώ το κόκκινο αστέρι πάνωαπό το σφυροδρέπανο συμβολίζει το καθοδηγητικό φως τουΚομμουνιστικού Κόμματος.
  12. 12. Εκπαίδευση στη Σοβιετική Ένωση Ήταν απρόσιτη για παιδιά χαμηλώντάξεων, πριν από τη Σοβιετική Ένωση. 1917 > 75 – 85 % αναλφάβητοι Η Σ.Ε. έδωσε έμφαση στην παιδεία. Εγγράμματοι άνθρωποι γίνοντανκαθηγητές. 1940 > εξάλειψη αναλφαβητισμού
  13. 13. Εκπαίδευση στη Σ.Ε. 1960 > όλα τα παιδιά είχαν πρόσβασηστην εκπαίδευση. Η εκπαίδευση συνδεόταν με τις ανάγκεςτης κοινωνίας. Ήταν σημαντική για τη δημιουργία τουνέου σοβιετικού ανθρώπου.
  14. 14. Let It Be – Beatles Το "Let It Be" είναι ένα τραγούδι απότους Beatles, που κυκλοφόρησε τοΜάρτιο του 1970. Οι στίχοι είναι του Paul McCartney και ημουσική του John Lennon. Ήταν το τελευταίο τους single πριν τηναποχώρησή του McCartney από τηνμπάντα.
  15. 15. Let It Be – Beatles Υποθέτουμε ότι το τραγούδι απευθύνεταισε ανθρώπους που αντιμετωπίζουνκάποιο πρόβλημα. Οι στίχοι παροτρύνουν του ανθρώπουςνα αφήσουν τα πράγματα ή ταπροβλήματά τους όπως είναι, να μηνασχοληθούν και όλα θα πάνε καλά. Ητύχη θα τους χαμογελάσει.
  16. 16. Let It Be – Beatles Μπορούμε να διακρίνουμε μια αισιόδοξηστάση στους στίχους του τραγουδιού. Έτσι, παρ’ όλο που υπάρχουν πολλάάσχημα πράγματα στον κόσμο, θαυπάρχει πάντα κάτι καλό, μια απάντηση·ότι ακόμα και στο σκοτάδι μπορεί ναξεπηδήσει φως. Πάντα υπάρχει ελπίδα.
  17. 17. Πάντα υπάρχειελπίδα!
  18. 18. Let it be και ΨΠ – Άνοιξη Πράγας Το τραγούδι συνδέεται με τον ψυχρό πόλεμοκαι την άνοιξη της Πράγας. Τα δύο συμβάντα > δύο άσχημες σελίδες στηνιστορία της ανθρωπότητας. Η σφαγή στην Τσεχοσλοβακία και ο χαμός τωνανθρώπων στον πόλεμο του Βόρειου Βιετνάμτο 1964-1975, ανησυχούσαν και φόβιζαν τουςανθρώπους. Σύμφωνα με το τραγούδι, οι άνθρωποι πουζουν σε τέτοιες καταστάσεις, όπως τότε στονψυχρό πόλεμο, πρέπει να μην ανησυχούν καινα αφήσουν το πράγμα να πάρει το δικό τουτρόπο. Θα πρέπει να ελπίζουν σε ένα καλύτεροαύριο.
  19. 19. Ανθρώπινα Δικαιώματα Το περιεχόμενο της σχολικής ενότητας έχειθέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποίααναγνωρίστηκαν από τον Οργανισμό ΗνωμένωνΕθνών στις 10 Δεκεμβρίου 1948, με τηΔιακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι «βασικάδικαιώματα και θεμελιώδεις ελευθερίες πουδικαιούνται όλοι οι άνθρωποι», τα οποίαπεριλαμβάνουν αστικά, πολιτικά, κοινωνικά,πολιτιστικά και οικονομικά δικαιώματα.
  20. 20. ΑΔ & Ψυχρός Πόλεμος & Let it be Ο Ψυχρός Πόλεμος και η Άνοιξη της Πράγαςσυνδέονται με τα ΑΔ, γιατί και τα δυο αποτελούνδιεθνείς παραβιάσεις και καταπατήσεις τωνανθρωπίνων δικαιωμάτων. H ανύψωση του τείχους του Βερολίνου, αποτελείπαραβίαση και καταπάτηση του δικαιώματοςελευθερίας έκφρασης, πολιτικής έκφρασης καιελευθερίας σκέψης.
  21. 21. ΑΔ & Ψυχρός Πόλεμος & Let it be O πόλεμος της Κορέας, αποτελεί παραβίαση τουδικαιώματος στη ζωή, αφού άμαχος πληθυσμόςσκοτώθηκε. Παρόμοια παραβίαση ΑΔ αποτελεί και οπόλεμος (ένοπλη επίθεση) στο Νότιο Βιετνάμ,το 1964-1975. Η άνοιξη της Πράγας αποτελεί παραβίαση τουδικαιώματος στην ελευθερία έκφρασης καισκέψης, καθώς και πολιτικής επιλογής.
  22. 22. Κάθε άνθρωπος δικαιούται...
  23. 23. ΑΔ & Ψυχρός Πόλεμος & Let it be Το τραγούδι «Let It Be» των Beatles, μιλάει γιαελευθερία σκέψης και έκφρασης, καθώς καιδικαίωμα στη ζωή και στην αδελφικότητα. Το τραγούδι μας προτρέπει να αφήσουμε ταπράγματα, όπως είναι και όλα θα βελτιωθούν. Σεαυτό το σημείο, φαίνεται μια αντίθεση. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δε μπορούν ναεναποτεθούν στην τύχη. Κάποιοι πρέπει ναπαλέψουν για αυτά, αλλιώς κάποιοι που δενοιάζονται θα τα παραβιάσουν και θα τα«θάψουν».
  24. 24. Υπερσύνδεσμοι http://www.youtube.com/watch?v=-vnkzsE_eN4 http://vimeo.com/29929621 http://www.youtube.com/watch?v=EKexf166TKk http://www.youtube.com/watch?v=SVIp5lUJhCs http://www.youtube.com/watch?v=xbbxw3To02g
  25. 25. Εργάστηκαν οι μαθητές: Παπάζογλου Ιωάννης Παπαδόπουλος Θωμάς –Παναγιώτης Αντωνόπουλος Απόστολος Θωμαΐδης ΓιάννηςΤΕΛΟΣ

  ×