Romanç de cec

399 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
399
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
1
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Romanç de cec

  1. 1. Tamara Fernández González,Aida Guillem Espinosa, JudithMateu Iglesias, Carles EscutiaAyuso i Joaquín Candel Fuentes.2 Bachiller A
  2. 2. Romanç de cecVa ser a la tardor de 1705 que a el país va tornar a obrir les arques perAltea desembarca Baptista Basset traure al carrer les senyeres contra elcom a general de l’exèrcit de Carles botifler i lArxiduc Carles a la portael dÀustria. Entra en la Marina i de Quart aclamaren i ell feu juramentpasseja per pobles i viles i en moltes d’obeir i defendre les lleis. Del dia quecomarques als maulets va distribuint ara esmente guardeu memòria: el 25armes i donant raons, convencent a dabril de 1707 que trista batalla vatots els llauradors que lArxiduc somoure la terra dAlmansa; lexèrcitCarles ha promès suspendre tributs i borbó al de lÀustria va vèncer dungravàmens i tot el país li va plantar colp i sense defenses ocuparencara al borbó Felip V. Els reis i comarques senceres. Mal dia va nàixergovernants de tota Europa es posen qui ordenà destruccions i matances. Sia laguait i al plet saboquen, que el mal ve dAlmansa amb raó diuenestà en discussió la corona dels que a tots alcança: no es pot oblidarregnes dEspanya i els dos aspirants que en la boca del poble ha quedat.una guerra van a provocar, buscant Després que va sotmetre tot el país i vaaliances amb altres estats dos tractar els hímens amb gran crueltat,exèrcits preparen, Felip de Borbó i pensà que era lhora daugmentar elCarles dÀustria, tals són els seus poder de la seua corona i sensenoms. Als pobles van renàixer les tardança promulgà el Decret de Novaesperances darrancar el poder als Planta, pel qual suprimia les lleis inobles senyors i en poques setmanes costums de la pràctica antiga i ens vael camí de València aplanaren; prohibir que parlàrem la llengua dací.maulets i aliats dominaren pobles i Senyors i senyores, de la història usciutats; duna punta a laltra hem fet el reconte; si voleu seguir, en els llibres està tot escrit.Lletra: Vicent Torrent Vicent Torrent: veu, flauta dolçaMiquel Gil: Triangle Ximet S. Caffarena: Flauta travesseraManolo Miralles: Bandúrria, gra Eliseu Parra: GraEnric Esteve: Llaudí Pep Gómez: Llaüt
  3. 3. Per a començar anem a analitzar la font d’aquest text.Es una font secundaria perquè el document esta escrit per un autorposterior als fets exposats. Els fets daten principis del s. XVIII.Es un text historiogràfic ja que el document està escrit per unhistoriador posteriors als fets, en els que s’aborda un momentdeterminat de la història, amb finalitat investigadora o científic. Téun àmbit literari perquè és una composició poètica.L’autor d’aquest text es individual, estaescrit per Vicent torrent. Va nàixer aValència a 1945 és un musicòlegvalencià, més conegut per la seua obracom a intèrpret de música tradicionalamb el conjunt Al Tall. A banda de ladiscografia oficial d Al Tall, VicentTorrent ha editat les obres següents atítol personal (La música popular; Rosaperduda).La finalitat del Romanç del cec és reivindicar els drets que se havienperdut anteriorment mitjançant la música, la funció és didàctica.Aquest text va dirigit a tot aquell que escolta aquesta cançó i estainteressat en la Guerra de Successió, sobretot a la poblacióvalenciana.La idea principal es la disputa dinàstica entre els candidats de laGuerra de Successió. Conflicte bèl·lic entre Felip V de Borbó il’Arxiduc Carles d’Àustria.
  4. 4. Les idees secundaries és la internacionalització del conflictesuccessori, els beneficis per als llauradors, la batalla d’Almansa i eldecret de nova Planta.La font d’aquest text la situemdurant l’Antic Règim però enconcret la Guerra de Successió.La Guerra de Successió Espanyolafou un conflicte internacionalque ocorregué en 1701 fins al1713 a causa de la successió altron d’ Espanya a la mort deCarles I. La resistència que vaoposar Catalunya i Mallorca fou en vano i es va saldar amb lainstauració de la Casa de Borbó en Espanya. Es va produir a lavegada una guerra civil entre Borbons i austríacs pertanyents alsregnes de Castella i d Aragó. Els últims resolts no s’extingiren fins lacapitulació de Mallorca ante les forces de Felip V. També, en lacançó es parla sobre el decret de nova planta i la seua implantacióen la corona dAragó.A continuació diferenciarem els següents termes relacionats amb lacançó 1. La Guerra de Successió Espanyola va ser un conflicte bèl·lic internacional per la successió al tron dEspanya després de la mort de Carles II. Va durar des de l’any 1701 fins a l’any 1713. Aquesta guerra va tindre lloc a Espanya i va terminar amb la signatura del Tractat d’Utrecht a l’any 1713. Finalment, Felip V fou reconegut com a rei dEspanya, però amb la condició de renunciar als seus drets al tron francès.
  5. 5. 2. la Batalla dAlmansa, fou la batalla que es va produir durant el conflicte internacional de la Guerra de Successió Espanyola el 25 abril 1707 a Almansa, en la que les tropes de Felip V derroten les tropes de larxiduc Carles dÀustria. La batalla no va ser decisiva per la fi del conflicte internacional, però sí va obrir les portes cap al Regne de València. Com a conseqüència daquesta batalla, el Regne de València va ser ocupat per les tropes borbòniques (amb molta resistència austriacista) encara que els furs van quedar abolits, juntament amb els dAragó, després de la publicació dels Decrets de Nova Planta.A continuació una Redacció del Romanç de cecUn dels personatges importants que apareix anomenat en elromanç de cec es Felip V. Felip d’Anjour o també anomenat Felip Vva nàixer al 1683 en França. A la mort de Carles II, que va morirsense descendència, va anomenar a Felip d’Anjour com hereu ambla condició de que els territoris del regne d’ Espanya estiguerenunits amb els de França. Però, alguns aliats de la corona espanyolano estigué d’acord amb això i l’Arxiduc Carles d’Àustria va disputar-lila corona a Felip II i això va provocar la guerra de Successiód’Espanya.Un altre personatge important es l’Arxiduc Carles d’Àustria , que esva posar en contra de la coronació de Felip V, es va presentar per aser rei. Els altres països aliats recolzaven que l’Arxiduc Carlesd’Àustria fora el nomenat rei, i també tenia l’acceptació de la Regned’Aragó i el Regne de Valencia.
  6. 6. Joan Baptista Basset i Ramos , va néixer a Alboraia l’any 1654.Militar valencià al 1705, durant la Guerra de Successió, comandantun reduït grup de forces aliades aconseguí incrementar les seuestropes amb voluntaris, que s’anomenarien maulets.La paraula maulet prové del mot àrab maula, que vol dir “esclau”.Els maulets eren els partidaris de l’arxiduc Carles d’Àustria durant laguerra de Successió espanyola. Foren grups de camperols,llauradors, artesans i treballadors, no components de la noblesa,que varen lluitar per la causa de la terra i del rei Carles, en contradels (botiflers), nobles i partidaris del Borbó Felip.Per altra banda, hi havien uns altres partidaris eren els botiflers,estaven a favor de Felip d’Anjour. Eren la noblesa terratinent il’aristocràcia, persones enriquides, part de la població de Castellà iNavarra.Desprès de ser proclamat rei FelipV, el rei va imposar un decret pera la corona d’Aragó i Catalunya enel que s’imposà implantació del’absolutisme monàrquic, cosaque comportava l’anul·lació de lesllibertats que mantenien fins almomentEs va prohibir el valencià i el català en el regne de Valencia iCatalunya, i varen haver altres canvis com en la Hisenda.També, es va abolir el decret que hi havia i es va canviar per unaltre. Felip va imposar un capità que, amb altres persones se’ncarregaven dels òrgans judicials, en tots els pobles i ciutats.En la part que s’encarregava del òrgan fiscal, varen imposar per atots els pobles i ciutats que devien pagar un impost únic que nodistingia de la classe social a la que pertanyien.
  7. 7. Per altra banda, en l’àmbit legislatiu, varen imposar lleis queprohibien el parlar valencià o català i imposaren el castellà en totsels territoris valencians.En la batalla que es produí en Almansa en el 1707 es varenenfrontar les tropes de Carles d’ Àustria amb les de Felip V, en laque el vencedor va ser Felip V. Al perdre la batalla, les tropes delBorbó va anar ocupant territoris valencians . Quan varen ocupartots els territoris, es van fer els Decrets de Nova Planta que significàl’abolició de la cultura valenciana i de llevar les lleis que en aquellmoment hi havia.En la valoració aquesta lletra de cançó (romanç) és un resumhistòric de la Nostra historia on ensexplica la situación que vàrem viure.Ens explica els fets històrics. Enl’Antic Règim concentraven tots elspoders de l’Estat en les seues mansque son el executiu, legislatiu ijudicial. La monarquia estava basadaen la teoria de l’origen diví. Lasocietat es dividia en estaments ambdiferent situación: La noblesa i elclergat on estaven els privilegiats i elsno privilegiats. Nomes hi haviainstitucions consultives ‘’Les Corts’’.La burguesía no podia participar en lapolítica. Va aparèixer el Liberalisme a traves de les revolucionsburgueses. La sobirana esta representada pel Parlament, tots elsciutadans son iguals. S’estableix la divisió de poders. El nou sistemava posar fi a la societat estamental de l’Antic Règim. El modeleconòmic del liberalisme es el capitalisme on el principal teòric fouAdam Smith. Avanços molt importants, pero hi ha que aconseguirencara nous drets per aplegar a la societat actual.

×