Linguistik mohd azmi mohd nor

1,952 views

Published on

Published in: Sports, Education
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,952
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Linguistik mohd azmi mohd nor

 1. 1. O L E H : M O H D A Z M I B I N M O H D N O R P I S M P B M S E M 4 LINGUISTIK (Sejarah) (Perbadingan)
 2. 2. LINGUISTIK SEJARAH  Merupakan cabang linguistik yang melihat perkembangan sesuatu bahasa, iaitu dari zaman awal kemunculannya hingga suatu tahap yang tertentu.  Bidang meninjau perubahan dan perkembangan yang dialami oleh sesuatu bahasa dlm proses penggunaannya yg melibatkan beberapa zaman.
 3. 3.  Segla punca, sebab dan akibat yang dialami hasil drpd perubahan dan perkembangan bahasa diselidiki untuk mengetahui apa yang berlaku terhadap bahasa tersebut.  Punca perubahan datangnya dari luar atau dalam.  Luar- kemasukan pengaruh asing ke dlm bahasa itu.  Dalam- Perubahan sikap penutur yang yang melakukan dengan sengaja.
 4. 4.  Kajian linguistik sejarah ini juga ialah kajian tertumpu kepada lebih satu zaman.  Di antara satu zaman dengan zaman yang lain tiada garis pemisah yang nyata kerana penggunaan bahasa bertali arus dari suatu masa ke suatu masa yang berikutnya.  Pemisah yang dibuat hanyalah untuk kepentingan kajian.  Contohnya- zaman Melaka.
 5. 5.  Dalam kajian linguistik sejarah kajian secara (sinkronik) terperinci sangat penting.  Selepas membuat kajian secara terperinci mengikut zaman dan tempat tertentu maka perbandingan boleh dibuat untuk melihat perbezaan perkembangan yang berlaku di dlm bahasa tersebut.  Perbandingan boleh dibuat melalui aspek morfologi, sintaksis, semantik, ejaan, sisten tulisan dan sebagainya.
 6. 6. LINGUISTIK PERBANDINGAN  Satu cabang kajian linguistik yang membuat perbandingan antara beberapa bahasa yang difikirkan mempunyai hubungan persejarahan.  Sebagaimana linguistik sejarah, linguistik sejarah juga boleh menumpukan kajian terhadap aspek sebutan, perkataan dan ayat di antara beberapa bahasa yang dikaji itu.
 7. 7.  Hasil kajian dapat memperlihatkan apakah perubahan-perubahan yang berlaku terhadap bahasa induk sehingga wujudnya bahasa anak yang dituturkan oleh penutur yang berlainan.  Contohnya-Kepulauan Melayu, bahasa-bahasa seperti bahasa Jawa, Malaysia, Sunda, Batak, Bugis, Minangkabau, Banjar dan bahasa lain di sekitarnya adalah berasal drpd bahasa induk iaitu bahasa Melayu.  Ini ketara dari wujudnya beberapa persamaan dr segi perkataan, makna dan struktur.
 8. 8.  Menurut pandangan ahli sejarah, bahasa Melayu berasal dari Yunan, kemudian merebak ke kawasan Nusantara.  Penutur-penutur aslinya ialah kumpulan Melayu proto dan deutro yang menggembara ke Asia Tenggara.  Mereka ini kemudiannya berpecah ke kawasan yang berlainan dan membawa bersama bahasa yang mereka tuturkan itu.
 9. 9.  Oleh kerana tiada hubungan di antara satu sama lain dan kerana pengaruh alam sekitar, bahasa itu kemudiaannya berkembang berasingan dan wujudnya bahasa anak seperti Jawa, Sunda, Bugis dn sebagainya.  Demi peredaran masa yang berzaman-zaman, bahasa itu hidup dan berkembang sehingga wujudnya begitu banyak perbezaan dr segi sebutan, sebutan, perkataan dan sebagainya.
 10. 10.  Perbezaan-perbezaan itu telah mengakibatkan wujudnya saling tidak memahami di antara satu sama lain.  Oleh itu, melalui kajian linguistik perbandingan, persamaan-persamaaan dapat dikesan dan dapat disimpulkan bahawa bahasa-bahasa itu asalnya dari bahasa induk.
 11. 11. SEKIAN TERIMA KASIH JUMPA LAGI

×