La revolució industrial

1,513 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,513
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
54
Actions
Shares
0
Downloads
17
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

La revolució industrial

 1. 1. Història del món contemporani Batxillerat (Curs 2010-2011) TEMA 3: “LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL”
 2. 2. LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  Apartat 1: Els orígens de la Revolució Industrial  Apartat 2: Les primeres indústries  Apartat 3: La Revolució dels Transports  Apartat 4: La difusió de la industrialització  Apartat 5: Liberalisme econòmic i capitalisme
 3. 3. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  La Revolució Industrial va ser un procés que es va dur a terme a Anglaterra a mitjan del segle XVIII (en torn el 1750). En concret, va començar a la regió de Lancashire. Més tard, aquesta industrialització es va estendre per tota Gran Bretanya, moltes zones d´Europa, Estats Units i Japó.  Va consistir en la creació de nombroses fàbriques, fonamentalment tèxtils i siderúrgiques (roba i metalls), amb el carbó com a font d´energia.  La industrialització es va produir en mig de seriosos canvis socials i econòmics.
 4. 4. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  Un d´aquests canvis va ser la “Revolució demogràfica” que va consistir en: - Augment de la població: el període 1700-1750 va ser de creixement (Anglaterra va passar de 5 milions de persones 5,8); el període 1750-1800 va ser de creixement espectacular (9 milions d´anglesos); l´any 1850 Anglaterra tenia una població de 20 milions d´habitants. - Aquest creixement es va basar en part en l´augment de la natalitat degut al creixement agrícola (més menjar) i a l´avançament de l´edat dels matrimonis. - Però sobret tot, a la reducció de la mortalitat. Les millores dels mitjans de transport van facilitar la importació d´aliments i així va disminuir la fam, però també van produir-se avenços en medicina (vacuna de la verola), extensió de l´aigua potable i millores higièniques (clavegueram, generalització del sabó i de la roba interior). - A partir del 1850 va caure la natalitat i el creixement poblacional va ser més moderat (amb la fi del treball infantil, els fills eren una càrrega).
 5. 5. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  Un altre factor que va acompanyar la Revolució Industrial va ser l´anomenada “Revolució Agrícola”, que va consistir en: - A partir del 1700, a Anglaterra es van generalitzar els tancaments de camps que van permetre la introducció de noves tècniques agrícoles i la mecanització de l´agricultura. - Es van conrear les terres comunals (boscos i praderies), que l´Estat va vendre a propietaris agrícoles. Aquests espais eren bàsics per a la subsistència dels camperols, que van haver d´emigrar a la ciutat i treballar a la indústria. - Va aparèixer una nova mentalitat capitalista entre els propietaris agrícoles: molts burgesos van invertir en terres, i volien treure el màxim benefici. - El ramat es va estabular (animals tancats a un estable), fet que va fer augmentar la producció de carn i productes làctics.  El resultat va ser l´augment d´un 90% de la productivitat agrícola. Aquest augment va impulsar la industrialitazació: - El camp proveïa d´aliments, mà d´obra i matèries primeres a la indústria. Els pagesos que es van enriquir van estimular la demanda de productes industrials (augment de la capacitat adquisitiva).
 6. 6. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  L´últim factor que podem destacar com a motor de la Revolució Industrial va ser el context polític del Regne Unit durant el segle XVIII: 1) La monarquia parlamentària originada a les revolucions angleses del segle XVII va permetre l´accés de la burgesia al poder. El Parlament britànic, doncs, va fer lleis que van afavorir la industrialització. 2) Generalització del liberalisme econòmic: doctrina política basada en el lliure intercanvi comercial entre països (soprimint els aranzels o impostos a les duanes). Això va facilitar l´entrada de matèries primeres de tot el món que assortien la indústria anglesa, i al mateix temps, el govern recolzava el comerç exterior dels productes nacionals amb una política imperialista. 3) L´Estat afavoria els interessos comercials de la burgesia britànica obrint nous mercats amb l´expansió colonial.
 7. 7. Apartat 1: ELS ORÍGENS DE LA REVOLUCIÓ INDUSTRIAL  Així doncs, la Revolució Industrial es va produir gràcies a tres aspectes: 1) La Revolució Demogràfica (augment de població per assortir de mà d´obra les fàbriques) 2) La Revolució Agrícola (que assortia d´aliments a la creixent població anglesa). 3) Les polítiques liberals del Parlament britànic (expansió imperialista i lleis que afavorien els interessos de la burgesia).
 8. 8. Apartat 2: LES PRIMERES INDÚSTRIES  Fins a la Revolució Industrial la producció era artesanal (amb les mans); la producció industrial està basada en la innovació tecnològica i la maquinització.  La influència de la Il.lustració i les investigacions fetes a les universitats religioses protestants van afovorir els descobriments tecnològics que van propiciar la industrialització.
 9. 9. Apartat 2: LES PRIMERES INDÚSTRIES  La primera gran indústria va ser la indústria tèxtil cotonera, motor dels canvis, gràcies a : - l´aparició de l´Spinning Jenny (màquina filadora). - Com que es produïa molt fil, tant que no havia temps de teixir-lo tot, es va haver d´inventar un teler més ràpid: Teler mecànic de Cartwright. - Aquestes dues màquines funcionaven amb la màquina de vapor que va inventar James Watt, i que funcionava amb carbó. - El cotó provenia de les colònies d´Amèrica del Nord. - Les fàbriques tèxtils van començar a instal.lar-se a Lancashire (Manchester, Liverpool…).
 10. 10. Apartat 2: LES PRIMERES INDÚSTRIES  En seguida van aparèixer les indústries siderúrgica (transformació del ferro) i metal.lúrgica (de qualsevol metall): - Aquesta indústria va crèixer per la demanda de màquines per a la indústria tèxtil (estaven fetes de ferro). A partir del 1830 aquesta indústria va disparar-se per la construcció del ferrocarril. - Les fàbriques siderúrgiques s´instal.laven a prop de mines de carbó (Gal.les i centre d´Anglaterra) degut a que es necessitava molt carbó de coc (més calorífic que el tradicional) per fondre el metall. La mineria, doncs, es va desenvolupar moltíssim durant la Revolució Industrial.
 11. 11. Apartat 3: LA REVOLUCIÓ DELS TRANSPORTS  Un cop començada la Revolució Industrial va ser palesa la necessitat de millorar la xarxa de transports per: - Assortir de matèries primeres les indústries. - Comercialitzar els productes industrials.  La “Revolució dels Transports” va girar en torn a quatre elements: 1) Creació d´una xarxa de canals al Regne Unit per donar una alternativa al transport per carretera (el transport fluvial). 2) Construcció i millora de l´estat dels camins i les carreteres. 3) El vaixell de vapor el va inventar Fulton a principis del XIX però va trigar en generalitzar-se (la navegació era molt cara), encara que el viatge Anglaterra-Nova York es va reduir de quatre dies a 32 hores. 4) Però la gran revolució va ser el ferrocarril. La locomotora la va inventar Stephenson gràcies a la màquina de vapor. La primera línia va ser Manchester-Liverpool, l´any 1830. El ferrocarril va canviar la societat europea del segle XIX (va permetre a la gent viatjar quan abans no ho feia, va facilitar el comerç i el transport de material pessat, va fer que creixessin noves ciutats a la vora del ferrocarril, etc.).
 12. 12. Apartat 4: LA DIFUSIÓ DE LA INDUSTRIALITZACIÓ  Tota Europa volia imitar la industrializació britànica. Tenien un avantatge, només havien de comprar les màquines britàniques. El capital que necessitaven provenia de l´augment de la producció agrícola gràcies a la mecanització dels camps.  L´expansió de la industrialització va ser la següent: 1) L´any 1800 tot el Regne Unit s´havia industrialitzat. 2) L´any 1850 el procés s´havia extès per Bèlgica, França, Països Baixos, Alemanya i Suïssa. - A Bèlgica la industrialització es va veure afavorida per l´impuls polític arran la seva independència el 1830. - A França va ser un procés més lent, degut als repartiments de terres durant la Revolució Francesa, al retorn de l´absolutisme i a les guerres (que van fer que la població no augmentès gaire). - L´impuls de la industrialització a Alemanya va arribar amb la creació del Zollverein (unió duanera), a partir del 1834.
 13. 13. Apartat 5: LIBERALISME ECONÒMIC I CAPITALISME  La Revolució Industrial dóna pas a una nova doctrina econòmica: el liberalisme econòmic o economia liberal. Es basa en dos principis: 1) La propietat privada com a dret fonamental: l´Estat no pot decidir sobre les propietats de ningú: cases, capitals (diners), etc. 2) Defensa del lliure mercat (lliurecanvisme): l´Estat no pot fixar els preus ni els salaris, ni imposar impediments a l´importació de productes estrangers. Tot es regeix segons la “llei de l´oferta i la demanda”.  La “llei de l´oferta i la demanda” dóna lloc a crisis cícliques de sobreproducció: quan hi ha riquesa creix la demanda de productes i, per tant, creixen també la producció, els preus i els salaris; quan l´oferta és superior a la demanda, baixen els preus, els salaris i augmenta l´atur.
 14. 14. Apartat 5: LIBERALISME ECONÒMIC I CAPITALISME  Aquests van ser els autors que van crear la doctrina del liberalisme econòmic: - Adam Smith (segle XVIII), a la seva obra “Assaig sobre la natura i causa de la riquesa de les nacions” va elaborar una teoria basada en: 1) La riquesa procedeix del treball humà i no de la terra (agricultura i ramaderia), ni tampoc dels metalls preciosos. 2) L´Estat no ha d´interferir als assumptes econòmics. 3) Divisió tècnica del treball: si cada obrer s´especialitza en una feina en concret puja la productivitat. - Malthus (segles XVIII-XIX), més pessimista que A. Smith (qui creia que el creixement econòmic seria continu), al seu llibre “Assaig sobre el principi de la població”, va adonar-se que si la població creixia més ràpid que la producció d´aliments hi hauria crisis (“crisis malthusianes”). Proposava la reducció de la natalitat. - David Ricardo (contemporani de Malthus), va recolzar a Smith defensant la lliure circulació de productes agrícoles entre països (divisió internacional del treball). - John Stuart Mill (segle XIX), va escriure “Principis d´economia política” on defensava el liberalisme econòmic proposant superar les crisis cícliques de sobreproducció amb l´intervenció de l´Estat en economia (només en casos puntuals).
 15. 15. Apartat 5: LIBERALISME ECONÒMIC I CAPITALISME  La Revolució Industrial i el liberalisme econòmic van donar pas a una nova societat que va substituir a l´antiga societat dels privilegis, pròpia de l´Antic Règim: la societat capitalista.  La societat capitalista es caracteritza per: 1) Societat urbana i industrial (en front de l´antiga societat rural i agrària). 2) Societat de classes: les diferències socials no venen marcades per la llei o pel naixement (com a l´antiga societat estamental), sinò per la riquesa de cadascú.

×