Les Flors del Nostre Entorn

1,812 views

Published on

Published in: Education, Technology, Business
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,812
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
16
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Les Flors del Nostre Entorn

 1. 1. LES FLORS DEL NOSTRE ENTORN ZER BAIX TER CURS 2008-09
 2. 2. MALVA / MALVA SILVESTRIS CARACTERÍSTIQUES: És una planta herbàcia. Les flors tenen 5 pètals i 5 sèpals d’un color rosat amb venes més fosques. Les fulles són palmatilobulades. LOCALITZACIÓ: Prop dels camins, camps abandonats i marges. FLORACIÓ: de març a juny PROPIETATS: En medecina s’utilitza per la tos seca o bronquitis i també com antiinflamatori. En cuina s’utilitzen les fulles bullides com a verdura o amb amanida.
 3. 3. ROSELLA / PAPAVER RHOEAS CARACTERÍSTIQUES: És una planta anual amb molts pèls rígids i drets. Les flors són vermelles i els pètals cauen amb molta facilitat. El fruit és una càpsula on hi ha les llavors. LOCALITZACIÓ: als marges i als camps de conreu. FLORACIÓ: des de mitjans de primavera fins a finals d’estiu. PROPIETATS:En medecina s’utilitzen els pètals com a infusió i serveix per la tos, per la ronquera i és un tranquil·litzant suau. REP NOMS DIFERENTS: rosella – gallaret – quiquiriquic - badabadoc
 4. 4. CORRETJOLA / CONVOLVULUS ADVENTIS CARACTERÍSTIQUES: És una planta de tija enfiladissa, però també s’arrossega per terra. Les flors tenen pètals soldats en forma de campana de color blanc o rosat. És una mala herba molt freqüent. LOCALITZACIÓ: Vores dels camins i als camps. FLORACIÓ: A la primavera. PROPIETATS: En medecina es considera un laxant suau.
 5. 5. TIL·LER / TILIA PLTHYPHYLLOS CARACTERÍSTIQUES: El til·ler pot fer de 20 a 25 m d'alçària. Les fulles tenen forma de cor. Són verdes per les dues cares essent la part del revés és blanquinosa. Fa les flors molt oloroses. Són grogoses i tenen 5 pètals i molts estams. LOCALITZACIÓ: En boscos caducifolis. Sovint es troba en parc i jardins. FLORACIÓ: De juny a agost. PROPIETATS:En medecina s’utilitza com a tranquil·litzant. Les flors són antiinflamatòries. Les flors es preparen en infusió.
 6. 6. CAMAMILLA / MATRICARIA RECUTITA CARACTERÍSTIQUES: És una planta herbàcia de tiges rectes i ramificades. Les fulls tenen forma de fils. Les flors són blanques en forma de llengüeta que envolten un botó format per flors en forma de tubets. Fan una olor forta i aromàtica. LOCALITZACIÓ: als marges dels camins. FLORACIÓ: D’abril a juliol. PROPIETATS: En medecina es pren en infusió i és digestiva, antisèptica. En ús extern és un bon antiinflamatori. En cosmètica es fa servir com a xampú per donar reflexes rossos.
 7. 7. FARIGOLA / THYMUS VULGARIS CARACTERÍSTIQUES: És una mata llenyosa molt aromàtica d’uns 30 cm d'alçada. Les fulles són petites linears. Les flors són blanquinoses i rosades i s’agrupen en inflorescències. LOCALITZACIÓ: Llocs secs , pedregosos i assolellats. FLORACIÓ: De març a juny. PROPIETATS: En medecina s’utilitza per la tos, per desinfectar ferides i és digestiva. Es prepara en infusió. A la cuina s’utilitza per donar gust als menjars. Per fer sopa de pa de farigola, per fer conserves de formatges, per adobar olives, ...
 8. 8. ESPÍGOL / LAVANDULA LATIFOLIA CARACTERÍSTIQUES: És una mata llenyosa de tiges rectes i cobertes de fulles molt oloroses. La flor és lila i petita i es troben reunides en una espiga d’uns 5 cm a la part superior de les tiges. LOCALITZACIÓ: Als prats secs i roquissers assolellats . FLORACIÓ: De juny al setembre. PROPIETATS: En medecina es digestiva, antiespasmòdica i desinfectant. Cosmètica es fa colònia.
 9. 9. LLORER / LAURUS NOBILIS CARACTERÍSTIQUES: És un arbre de fulla perenne de 15 metres d’alçada, molt aromàtic. Les flors són blanquinoses amb 4 pètals, reunides en inflorescències. Hi ha flors masculines i flors femenines en arbres diferents. LOCALITZACIÓ: Es troba cultivat en parcs i jardins i a prop de la muntanya. FLORACIÓ: De març a maig. PROPIETATS: S'utilitzen les fulles i es poden recollir tot l’any. Les fulles s’assequen i es guarden en pots de vidre. En cuina les fulles serveixen per donar gust als cuinats de carn o de peix.
 10. 10. DENT DE LLEÓ / TARAXACUM OFFICINALE CARACTERÍSTIQUES: És una planta herbàcia. La flor és de color groc. La planta té un làtex blanc que surt per les ferides sobretot a l’arrel. Les fulles estan reunides a la base de la planta. Les flors es reuneixen en capítols. LOCALITZACIÓ: Creix a les vores dels camins, rius, als prats, als camps,... FLORACIÓ: De març a juliol. PROPIETATS: En medecina: és diürètic i una mica laxant. En cuina s’utilitzen les fulles bullides com a verdura o amb truita.
 11. 11. GINESTA /SPARTIUM JUNCEUM CARACTERÍSTIQUES: És un arbust. Les tiges són rectes i gruixudes. Les fulles són escasses i cauen molt aviat. Les flors són grogues, grosses i molt perfumades. N’hi ha tantes que solen recobrir tota la planta. LOCALITZACIÓ: Es troba en ambients molt lluminosos i no massa freds. En marges de carreteres i jardins. FLORACIÓ: Entre l’abril i el juliol. PROPIETATS: En medecina: La ginesta és una planta tòxica que conté l’alcaloide citisina, de propietats similars a les de la nicotina.
 12. 12. FONOLL /FOENICULUM VULGARE CARACTERÍSTIQUES: És una planta perenne que conserva una tija subterrània (rizoma) de la qual cada any en surt una nova planta de fins a 2 m d’alçada. És molt aromàtica i té un fort olor d’anís. Les fulles tenen forma de fils. Les flors són petitones i grogues i es reuneixen en inflorescències en forma de paraigües. LOCALITZACIÓ: Marges dels camins. FLORACIÓ: De juny a agost. PROPIETATS: En medecina: s’utilitza com a digestiu i estimula la pujada de la llet de les mares. Es prepara en infusió els fruits trinxats i aigua. Les fulles i els brots tendres es fan servir com a condiment. Els fruits en pastisseria.
 13. 13. ROMANÍ /ROSMARINUS OFFINALIS CARACTERÍSTIQUES: És un arbust aromàtic de mig metre a 2 metres d’alçada. Està verd tot l’any. Les fulles són linears. Les flors són d’un color blau lilós. Tenen la corol·la dividida en dos llavis de la qual surten els dos estams. LOCALITZACIÓ: Boscos esclarissats. FLORACIÓ: Tot l’any. PROPIETATS: En medecina: És estimulant i antiespasmòdic (elimina els gasos intestinals). En cuina: s’utilitza com a condiment dels guisats de carn i de peix.
 14. 14. CERVIÀ DE TER MEDINYÀ SANT JORDI DESVALLS

×