Zoldseg es gyumolcs eltevese telire 2

1,358 views

Published on

http://www.empowernetwork.com/agneskft/
http://tisztit-takarit.hu/

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,358
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Zoldseg es gyumolcs eltevese telire 2

  1. 1. Zöldség és gyümölcs eltevése télire 2
  2. 2. Zöldség és gyümölcs eltevése télire 2A befőzés kellékei A csavaros fedelű üvegeken kívülkaphatóak még csatos üvegek is. Az üvegek gőzölésekor nemérintkezhetnek egymással. Tekerjükőket körbe kendővel vagyújságpapírral. Befőzéskor minden eszköz legyenragyogóan tiszta. Az öblítés után netörölgessük el, nehogy apró szöszökmaradjanak rajtuk.
  3. 3. Zöldség és gyümölcs eltevése télire 2Fortélyok Az egész vagy felezett gyümölcsök jobban megőrzik aromájukat, ha gőzölés– csírátlanítás – előtt forró, cukros vízzel öntjük le. Külön cukor hozzáadásanem feltétlenül szükséges. A ringlót vagy kökényszilvát – mirabellát – mossuk meg, távolítsuk el aszárukat, és főzzük vízben 10 percig. Habmerővel emeljük ki, majd töltsükaz üvegekbe. Légmentesen lezárva 10 percig gőzöljük 100 fokon. A bogyós gyümölcsöket, így a szedret, ribizlit, epret és málnál át kellválogatni, szárukat eltávolítani. Ha az ízesítőlé betöltése után légbuborékokat látunk az üvegben, enyherázogatással vagy műanyag lapátkával eltávolíthatjuk. Rebarbara befőzéséhez tisztítsuk meg a zöldséget, vágjuk 5 cm-esdarabokra, és egy éjszakára forró szirupba téve állni hagyjuk. Cukros lé helyett az üvegek forró gyümölcslével is feltölthetők.
  4. 4. Zöldség és gyümölcs eltevése télire 2Tudnivalók a befőttekről Az üvegek légmentességét úgy ellenőrizzük, hogya csatos üveg zárját meglazítjuk, és az üveget afedél szélénél fogva emeljük fel. A fedélnek nemszabad felnyílnia. A csavaros üvegek fedele középen befelé hajlik, haaz üvegben légbuborékok keletkeztek. Az üvegeket rendszeresen ellenőrizni kell.Amennyiben a befőtt elszíntelenedett, vagy habkeletkezett rajta, esetleg folyadék jelent meg atetején, már nem élvezhető. Ha a gumigyűrű nemmegfelelően illeszkedik, az üveg tartalmamegromlik.
  5. 5. Zöldség és gyümölcs eltevése télire 2FeketegyökérEz a régi gyökérzöldség pompás köretsültek mellé. 2 kg feketegyökér víz 3 teáskanál sóA feketegyökeret meghámozzuk,megmossuk, feldaraboljuk, vízbetesszük. A sós vízben puhára főzzük, ésszűrőkanállal üvegekbe szedjük.Leforrázzuk a főzővízzel, az üvegeketlezárjuk, és 75 percig 90 fokon gőzöljük.
  6. 6. Zöldség és gyümölcs eltevése télire 2LeveszöldségEbből a télire eltett zöldségből bármikor készíthetünk gyorsleves-alapot. 500 – 500 g sárgarépa, karalábé, zellerszár 200 g petrezselyemgyökér 1 tk só 1 nagy csokor sima levelű petrezselyemA répát és a karalábét meghámozzuk és megmossuk. A zellertmegmossuk, és leszedjük a leveleit. A zöldséget 3 cm nagyságúdarabokra vágjuk. A vizet a sóval együtt felforraljuk. Egymásután ebben blansírozzuk a zöldségeket, jéghideg vízbenhirtelen lehűtjük, majd egy konyhai törlőruhán száradnihagyjuk. A petrezselymet megmossuk, két csokorra osztjuk ésösszekötjük. Minden üveg aljára egy csokrot teszünk, és errehelyezzük rétegenként a zöldségeket. Egy liter sós vizetforralunk, ráöntjük a zöldségre, hogy felül 1 cm magasságúperem maradjon. Az üveget lezárjuk, és 115 fokon 1 óránkeresztül gőzöljük.
  7. 7. Zöldség és gyümölcs eltevése télire 2Bazsalikomos koktélparadicsomVarázsoljunk déli hangulatot az étkezőasztalra. Amegadott mennyiséghez literes üvegre van szükség. 1 kg koktélparadicsom 1-1 tk só és cukor friss bazsalikom levelek 3 gerezd fokhagymaA paradicsomot megmossuk, a csumáját kiszedjük, ésfogvájóval megszúrjuk. A bazsalikomot megmossuk, afokhagyma héját lehúzzuk. Üvegbe töltjük aparadicsomot, közé bazsalikomleveleket ésfokhagymát, sót és cukrot teszünk. Sós vízzelleforrázzuk. A fedelet az üvegre helyezzük, de nemzárjuk le. Az üveget kartonnal bélelt sütőlemezreállítjuk, és 120 fokon 45 percig hevítjük a sütőben,majd lezárjuk és hűlni hagyjuk.
  8. 8. További hasznos tippeket talál oldalainkon!www.tisztit-takarit.huwww.empowernetwork.com/agneskft

×