Tisztító- és
ápolószerek
Tisztító- és ápolószerek
A vegyipar számos olyan tisztító- és ápolószert
kínál, amelyek helyes alkalmazása esetén a
házi m...
Tisztító- és ápolószerek
A tenzidek csökkentik a víz felületi feszültségét. Lebomláskor
nagyon sok oxigént használnak fel,...
Tisztító- és ápolószerek
A klórozott szénhidrogének zsírban oldódnak, illetve
zsíroldók és a természetben ritkán fordul el...
Tisztító- és ápolószerek
Szennyoldó szerek
Az univerzális tisztítószerek minden nedvesen kezelendő felület
tisztítására ha...
Tisztító- és ápolószerek
A súrolószerek kréta-, márványliszt-, kvarcliszt- vagy iszapolt
kréta adalékon keresztül fejtik k...
Tisztító- és ápolószerek
A lefolyótisztítók legtöbbször erősen lúgos keveréket
tartalmaznak és meglehetősen mérgezők.
Alka...
További hasznos tippeket talál
oldalainkon!
www.tisztit-takarit.hu
www.empowernetwor.com/agneskft
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Tisztító és ápolószerek

545 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
545
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Tisztító és ápolószerek

  1. 1. Tisztító- és ápolószerek
  2. 2. Tisztító- és ápolószerek A vegyipar számos olyan tisztító- és ápolószert kínál, amelyek helyes alkalmazása esetén a házi munkát lényegesen megkönnyítik. Ezek a szerek azonban a pozitív tisztító- és ápolóhatás mellett terhelik a környezetet, és az embernél mérgezéses tüneteket, illetve allergiás reakciókat válthatnak ki. Ezért ezeket, csak a feltétlenül szükséges mértékig és a lehető legtakarékosabban alkalmazzuk. Részesítsük előnyben a környezetkímélő, egészségre ártalmatlan termékeket. Hatásukat legfontosabb összetevőjük határozza meg.
  3. 3. Tisztító- és ápolószerek A tenzidek csökkentik a víz felületi feszültségét. Lebomláskor nagyon sok oxigént használnak fel, amit a vízből vonnak el. Ez sok vízi élőlényre kedvezőtlenül hat. A tenzidek csak nagyon lassan bomlanak le, és a halak szöveteibe is lerakódhatnak. A foszfátok megkötik a kalcium-, és magnéziumionokat, így a vizet lágyítják és ezért a nitrátokkal együtt a vizek túlzott szennyeződését okozzák. Algák és más vízinövények gyors szaporodását segítik elő. A vízvirágzás miatt oxigénhiány következtében rothadási folyamat indul meg, ami a vizeket mérgezővé változtathatja és a halak, valamint más vízi élőlények pusztulásához vezet. A klór a vízben lévő huminsavakkal vélhetően rákkeltő, halogénezett anyagokat képez. A klórvegyületek fehérítenek és fertőtlenítenek.
  4. 4. Tisztító- és ápolószerek A klórozott szénhidrogének zsírban oldódnak, illetve zsíroldók és a természetben ritkán fordul elő. Az ember állati és növényi élelmiszerrel veszi azokat magához, a zsírszövetben raktározódnak, erős májmérgek és a feltételezések szerint szintén rákkeltők. Oldószernek az olyan, különböző összetételű anyagokat nevezzük, amelyek, például a fehérje- vagy zsírtartalmú foltokat oldják. Ezek nagyon agresszívak, legtöbbször nagy koncentrációjúak, bőrgyulladást okoznak, és mérgező gőzöket fejlesztenek. A tisztító- és ápolószereket folyadék, por és gyakran spray formájában forgalmazzák. A spray-k alkalmazása a környezetre nagyon káros, ezért ezeket mellőzni kell!
  5. 5. Tisztító- és ápolószerek Szennyoldó szerek Az univerzális tisztítószerek minden nedvesen kezelendő felület tisztítására használhatók. Helyes adagolás esetén az utólagos mosás esetén az utólagos mosás és a szárazra törlés felesleges. Klórozott szénhidrogén tartalmú termékeket nem szabad használni. A leginkább környezetbarát termékek a szappanos tisztítók, pl. a kenőszappan. A mosogatószerek feszültségmentesítik a vizet és fellazítják a szennyeződést, a zsír emulgeálják. Az öblítővíz jobban lefolyik az edényről. A kézi mosogatószerek kézápoló anyagot is tartalmaznak. Kellően száraz hatás akkor keletkezik, ha a speciális tenzidek az edényen finom filmréteget képeznek. Ezzel szemben vannak azonban egészségi aggályok. A mosogatógépekhez készült mosogatószerek különböző összetételűek. A nagyon erős habképződés megelőzése érdekében szinte alig tartalmaznak tenzideket. Alkáli mosogatószerként, kissé savas mosogatószerként és ioncserélők regeneráló sói formájában kínálja a kereskedelem.
  6. 6. Tisztító- és ápolószerek A súrolószerek kréta-, márványliszt-, kvarcliszt- vagy iszapolt kréta adalékon keresztül fejtik ki súroló hatásukat. A por alapú termékek koncentrációja nagyobb, mint a folyékonyaké. Klórtartalmú szerek használata nem tanácsolt. Az ablaktisztító szerek vizet, alkoholt, tenzideket, és sókat tartalmaznak. Lúgos kémhatásúak. A szanitertisztítók erősen lúgosak; aktív klórt, tenzideket és sókat tartalmaznak. Szagtalanítóként hatnak, nagyon agresszívak és a fafelületeket kikezdik. A WC-csésze rudak és a WC illatosítók sokszor paradiklórbenzolt tartalmaznak (ez a levegőt szennyező mérgező ipari hulladék). Fertőtlenítő hatásuk csekély.
  7. 7. Tisztító- és ápolószerek A lefolyótisztítók legtöbbször erősen lúgos keveréket tartalmaznak és meglehetősen mérgezők. Alkalmazásuk során keletkező hőhatás következtében még veszélyesebbek. A sütőtisztítók lúgos anyagokat, tenzideket, oldószereket, illat- és színanyagokat, korróziógátlókat, habzásgátlókat és emulgeátorokat tartalmaznak. A fertőtlenítőszerek többek között fenolokat, aldehideket, alkoholokat és halogéntartalmú anyagokat tartalmaznak. Hatóanyagaik nemcsak a mikroorganizmusokat károsítják, hanem az emberi test sejtjeit is. Ezért csak indokolt, egyedi esetben, orvosi tanácsara szabad azokat alkalmazni.
  8. 8. További hasznos tippeket talál oldalainkon! www.tisztit-takarit.hu www.empowernetwor.com/agneskft

×