Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Megporzás csodája 2.

421 views

Published on

http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleon
http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Megporzás csodája 2.

  1. 1. Megporzás csodája 2.
  2. 2. Megporzás nagyon sokféle módon történhet.A kutyatej virágpora kicsiny nyeregtáskátformázó, páros zsákokban fejlődik.A zsákok a megporzás során úgy jutnak át aKövetkező virág bibéjére, hogy ráakaszkodnakaz odalátogató lepke lábára.Más növény-ek még különlegesebb trükkökhözfolyamodnak.Több orchidea nőstény fajtársak párosodáskorkibocsátott illatfelhőivel csalogatja a hímlegyeket és darazsakat.Más orchideavirágok annyira hasonlítanak anőstény rovarra, hogy a hímek megpróbálnakpárosodni velük,és eközben megporozzák avirágot.
  3. 3. Megporzás elérése érdekében minden megbocsájtható.A csapda a másik elterjedt cselfogás.A foltos kontyvirág a rovarokat kehelyszerűkamrába csalogatja, ahol a lefele irányulószőrök a megporzás megtörténtéig fogvatartják őket.Melyek a legszorgalmasabb megporzók?A fő megporzók a rovarok, melyek még avirágos növényeknél is jóval számosabbak.A legismertebbek és a legfontosabbak améhek, melyektől a legtöbb gyümölcs-ünk észöldség-félék termése függ.
  4. 4. Számos más rovar is teljesít ilyen szolgálatot,melyek bogarak, dongók, darazsak, legyek,lepkék és még hosszan folytathatnánk a sort.A madarak is fontos szerepet játszanak amegporzásban, különösen a trópusokon.Az újvilági kolibrik, az óvilági rézmadarakés még számos más madár nektár utánkutatva virágport szed fel, és ezzel elősegíti,hogy a meglátogatott növények fennmaradjanak.A megporzásban szerepet játszóemlősök közé tartoznak az Ausztrália-ierszényes mézrablói.Miközben ezek az egérszerű emlősöknektárér felkapaszkodnak a Banksiára ésmás fákra, szőrükön továbbviszik a virágport.Egyes trópusi denevérek szintén nektár éspollen fogyasztására specializálódtak.A denevérek szolgálataiban részesülővirágok általában nagyok, erőteljesek.Felszínükön a denevérek függeszkedni tudnak táplálkozás közben.
  5. 5. Válogatnak e a növények a megporzást végző állatokban?Sok növény a rovarok egész sorát csábítja, míg mások jobbanmegválogatják partnereiket.A loncokat például főleg éjjeli lepkék porozzák be,a közönséges vörösherét zömmel posztméhek.A mikor a vörösherét betelepítették Ausztráliába,ahol nem honosak a posztméhek, a növények nemtudtak magot kötni, amíg a posztméheket isutánuk nem vitték. Némely növény még avöörösherénél is válogatósabb.Az egyik Madagaszkári orchideafajt csupán egyetlen szenderfaj porozzameg, ugyanis a környéken csak ennek van olyan hosszú szájszerve,amellyel a virág mélyén rejlő nektárkészlet elérhető.A fügeféléket csak egyféle fürkészdarázs porozza be, míg az ÉszakAmerikai pálmaliliomok /jukkák/ léte teljesen a jukka molynak nevezettrovaroktól függ. A nőstények az egyik virágról virágcsomót gyűjtenek,majd miután egy másik virág magkezdeményébe helyeznek néhánypetét , a virágcsomót annak bibéjére nyomják. A molylárvák a fejlődőjukka magvakkal táplálkoznak, de bőven hagynak belőlük a növényszaporodásának céljára.
  6. 6. Pollenek és allergia összefüggéseiImmunrendszerünk néha túlzottan reagálbizonyos ártalmatlan „allergénekre”.Ha többször találkozunk a kiváltást okozóallergénnel, ez akkor szokott előfordulni.Különböző tünetei lehetnek, mint példáulcsalánkiütés, nyálkahártya irritáció, súlyosesetben anafilaxiás sokk is lehet a jellemzőjeOkozója az öröklött hajlamtól, a szennyezett levegőn át, avegyszerek használatáig, széles skálán mozoghat.Allergének sokfélék lehetnek, mint az állatszőrök, a gombák spórái, aházi por atka maradványai, vagy a pollenekre való érzékenység, mely azév bizonyos szakaszában jelent veszélyt, amikor virágzás van, tehát ez atünet szezonálisan kiszámítható.Mit nevezünk pollennek?A porzók termelik a pollenszemeket. Van ahol a termős és porzósvirágok, külön fejlődnek. Megporzáskor a virágpor egy saját fajba tartozónövény virágára kerül, megtermékenyül és maggá alakul.A növények pollenjei eltérő kinézetet hoz a megporzás módja által.
  7. 7. Mire jók a pollennek nevezett anyagok?Beazonosítható általa a növényfaj. Nagyon ellenállóak a pollenszemek,hiszen faluk olyan ellenálló, hogy megfelelő közeg esetén akár többmillió évig is fenn tudnak maradni.Tippek a pollenallergiában szenvedőknekViseljenek mindig szemvédő szemüveget a szabadban. Virágzási időbenne végezzenek kerti munkát. Naponta több ízben mosson arcot, így azodatapadt pollenek eltávolíthatóak, hajat is mosunk minden nap, ez issokat segíthet. Hajnali órákban, vagy eső esetén szellőztessünk, mertekkor a pollenkoncentáció jóval kisebb. Használjunk lékkondicionálást.Mossuk sűrűn a ruházatunkat és az ágyneműt.Ne szárítsuk ezeket a szabad levegőn.Allergén növényt tartalmazó termékeket próbáljukkerülni, mint méz, gyógyteák, kozmetikaitermékek. Ha van módunkban akkor a virágzásiidőt töltsük tengerparton, ahol tiszta a levegő,vagy a magas hegyek között
  8. 8. Változtassuk meg együtt az Online Marketing világát.Csatlakozz hozzánk!http://bigideamastermind.com/accidental710k/?id=aleonHonlapunkon olvashatod egyéb témájú cikkeinket is:http://www.empowernetwork.com/aleon/?id=aleon

×