Eleink asztalánál 9.

271 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/
http://www.empowernetwork.com/agneskft/

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
271
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Eleink asztalánál 9.

  1. 1.  Vendéglőbe, kávéházba járni most már a társadalmi élethez tartozik. A férfiak szeretnek tislizni (az asztal Németül Tisch), azaz hosszasan üldögélni és beszélgetni az étkezés után. A szállodák, értelmek személyzetét szakszerű könyvek oktatják a terítés minden fortélyára. Az ipari tömegtermelés és fogyasztás elterjedésével az asztali edényekből is ipari termék lett. De ezek továbbra is úgy néztek ki, mintha kézműipari módon készültek volna, és régebbi stílusokat utánoztak. A felhasznált anyagok és az eddig alkalmazott technikák viszonya hamissá vált. Érezve ezt az ellentmondást, William Ruskin és követői a kézműves munkához való visszatérést hirdették, egyszerű, középkori eszmények alapján. Eleink asztalánál 9.
  2. 2.  Az ő nyomdokaiban haladva a szecesszió építészeti és iparművészeti az otthon, annak minden tárgyi kellékével együtt a legapróbb részletekig megtervezték. Az arisztokraták és nagy polgárok ebédlőjében a gondos tervezés eredményeképpen egymással harmonizál a fal, a kárpit, a bútor, az asztal és a rajt lévő edények is. Az emberek érdeklődése megnőtt a lakberendezés iránt, a nagyvárosokban ilyen kiállításokat rendeztek. Minden azt szuggerálta: így élj, ilyen tárgyakkal vedd körül magad. Az asztali porcelán gyakran jelentkezik szögletes formában, mindenütt feltűnik a jellegzetes növényi indás díszítés. Az asztalra óriási megnyúlt vázákban csokrokat tesznek. A XX. század első évtizedeiben már hetven darabos étkészletet is gyártanak, külön garnitúrákkal az egyes napszakokra. Eleink asztalánál 9.
  3. 3.  Ugyanakkor a parasztság, kispolgárság ugyanakkor nagyon szerény körülmények között étkezett. A magyar paraszti háztartásban – Erdély kivételével – abrosz csak ünnepkor került az asztalra, így volt ez egészen a közelmúltig. Főleg karácsonykór vették elő, meg más jeles alkalomra, ha búcsú, lakodalom vagy temetés volt. Vagy csak a parádés tiszta szobába került. Kender vagy lenvászonból szőtték; Erdélyben gyakran gyapjúból. Kalotaszegen az abrosz csíkozása jelezte, hogy milyen alkalomra való,: a ritkásan szőtt keskeny csíkos köznapra, a szélesebb csíkos vasárnapi abrosznak. Használták az élelem letakarására, eső ellen pedig a fejükre tették. Élelmet letakaratlanul sehová nem illett vinni. A mezőn a fűre terítették az abroszt, arra került az ételt, még ha csak kenyér és szalonna volt is. Az étkezési rendek a mezőgazdasági munkához igazodik: télen általában kétszer ettek napjában, a nyári déli étkezést megkülönböztetésül hívták délebédnek. Eleink asztalánál 9.
  4. 4.  Henry van de Velde szecessziós ebédlő asztala (és székei) a század elején nagy feltűnést keltett, pedig nincs rajta semmi különös. A téglalap alakú fa asztallapba a művész egy porcelán lapot helyezett, mely kissé kiemelkedett. Ez az elhelyezés lehetetlenné tette az abrosz használatát, viszont forró edényt rakhattak a porcelán lapra. Abrosz helyett szetteket használtak. Eleink asztalánál 9.
  5. 5.  Az 1920-as a modern építészeti iskolákban a tárgyak funkciója került a figyelem központjába. Vége a barokk nosztalgiának, a racionalizmus szempontjából terveznek asztalt és széket, teáskannát és -kanalat. A szépség fogalma is átalakult: mennél gazdagabb egy tárgy funkcionális vonatkozásban, mennél nyitottabb rendszert alkot, annál szebb. Dísz maga a konstrukció is. Ezek a puritán tárgyak lettek az ipari formatervezés előfutárai. Persze ez az ízlés világ csak keveseket hódított meg, az ipari gyártás továbbra is előszeretettel merített a régi formákból. Eleink asztalánál 9.
  6. 6. További hasznos tippeket talál oldalainkon! www.tisztit-takarit.hu www.empowernetwork.com/agneskft

×