Az uvegtol az aranyig2

270 views

Published on

http://www.empowernetwork.com/agneskft
http://www.tisztit-takarit.hu/altalanos_takaritas.html

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
270
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Az uvegtol az aranyig2

  1. 1. Hogy minden ragyogjon, ami aranyAz arany-tárgyak éppúgy elszíneződnek idővel, mint azezüst, hiszen a tiszta aranyat más fémekkel ötvözik. Afeketés lerakódást régebben úgy távolították el, hogy azaranytárgyat cigaretta hamuval dörzsölték át. Abearanyozott tárgyakat kenőszappanos vízbe helyezték.Tartsunk szem előtt egy alapszabályt: minden olyanékszert, amelyet közvetlenül a bőrünkön hordunk,rendszeresen tisztítani kell, hogy a bőrzsírt eltávolítsuk.
  2. 2. Arany felületén lévő feketés foltmegszüntetéseMielőtt bármilyen aranytárgyat az ittfelsorolt szerekkel tisztítanánk, megkell győződnünk, hogy valódi aranyrólvan-e szó. Ha nem tudjuk biztosan,csak langyos vízzel és ablakmosdóbőrrel tisztogassuk meg az ékszert. 11 g klórmész 1 g só 18 ml langyos vízA klórmeszet és a sót feloldjuk avízben. Egy puha kefével és afolyadékkal megszüntethetjük azelszíneződést.Így lesz szép az arany ékszerEhhez az ékszertisztító folyadékhozlágy vízre van szükség – a legjobb azesővíz. 25 g ammónia ½ l lágy vízA hozzávalókat egy edénybe tesszük ésbelehelyezzük az ékszert. Mintegy 10percig főzzük. Hideg vízzel leöblítjük,és egy ablakmosó bőrrel alaposanátdörzsöljük.
  3. 3. A sévres-i manufaktúrában 1816-ban először állítottak elő porcelántöntőeljárással. A korábbi kézi formázáshoz képest ez forradalmielőrelépést jelentett, de még a század közepéig is főként luxustárgyakat – szobrocskákat, díszes fatányérokat és teáskészleteket –gyártottak a manufaktúrák. A fejlődés és az iparosodás következtébennemsokára mindennapi használati tárggyá tette a porcelánedényt; mamár aligha képzelhető el egy háztartás porcelán nélkül. Manapság iskülönbséget teszünk azonban a hétköznapi és az „ünnepi” készletközött – ez utóbbiak a hétköznapokon díszhelyet foglalnak el egy szépvitrinben, az ezüst-, vörösréz- vagy az ónedények között.
  4. 4. Így lesz fényes a vörösrézKorábban minden háztartás, amelyikvalamit is adott magára, csillogóvörösréz edényekkel töltötte meg akonyhát. Ennek azonban hátránya isvan: a fémen egészségkárosítórézrozsda (bázikus rézacetát)képződhet, a vörösréznek tehát nemszabad közvetlenül élelmiszerrelérintkeznie; az edényt belsővédőréteggel kell ellátni.
  5. 5. Rézrozsda – nem kell lennieCsiszolt vörösréz tárgyakat olajjaldörzsöljük át, védőlakkal bevontakatmeleg vízzel és borecettel. A rettegettrézrozsdát a rézzel érintkező savak észsírok eredményezik. víz só szalmiákszesz krétaA vizet, a sót és a szalmiákot alaposanelkeverjük. Egy ruhát belemártunk, ésledörzsöljük a rézrozsdát. A krétávalfényesre csiszoljuk.
  6. 6. Ezüst, sárgaréz és ón megfelelő ápolásaEzüst evőeszközt legjobb bársonnyal kibéleltfiókban vagy egy evőeszközdobozban tartani. Asárgaréz burkolatokat, lapokat rendszeresen átkell dörgölni ablakmosó bőrrel. Az ónból készültedény manapság többnyire már csak dekorációulszolgál.
  7. 7. A szép ezüstöt nagyonszeretemÚjra tisztává és csillogóvávarázsolhatja ezüstjeinket ez ahatásos házi szer. 1 l víz 4 tk só 4 tk szódaA hozzávalókat összekeverjük.Az ezüstöt 10 percrebeletesszük, azután leöblítjük.Ablakmosó bőrrel kifényesítjük.Tartalék ezüstvédelemEzzel a recepttel olyanápolószert kapunk, amely sokáigeláll. 75 g krétapor 80 g szalmiákszesz 120 ml denaturált szesz ½ l vízA hozzávalókat jól elkeverjük,üvegbe töltjük és lezárjuk.
  8. 8. www.empowernetwork.com/agneskftwww.tisztit-takarit.hu

×