Az uvegtol az aranyig

249 views

Published on

http://www.empowernetwork.com/agneskft/
http://www.tisztit-takarit.hu/altalanos_takaritas.html

Published in: Self Improvement
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Az uvegtol az aranyig

  1. 1. Nagyanyáink idején polgári körökben az volt a szokás, hogy amenyasszonyt úgynevezett háztartási könyvvel ajándékozták meg.Ez azonban legtöbbször nem nyomtatott könyv volt, hanem szépkézírással íródott és gondosan bekötött füzet, amelyben amenyasszony édesanyja saját tapasztalatait és tanácsait adtatovább.A bevezetésben a jó háziasszony erényeit fejtegették, ezutánkövetkezett a háztartásvezetés valamennyi fontos témája: ahelyes sütés és főzés számos titkos recepttel, a kifogástalangyermeknevelés, a kézimunkák, a háztartási gépekkarbantartására vonatkozó tanácsok.Tág teret kapott a mosás, a takarítás és a tisztítás is. Főképp azarany, ezüst, vörösréz, sárgaréz és ón ápolására fordítottak sokgondot, mert a háziasszony legnagyobb büszkesége az volt, haotthonában valamennyi értékes holmi szépen csillogott-villogott.
  2. 2. A szép képhez gondozott keret tartozikMielőtt a festményeket felakasztaná, erősítsen a kerethátoldalára fa- vagy parafa „támasztékokat”, hogykímélje a falat és segítse a levegő cirkulációját. Így akép és a keret is száraz marad, még véletlenül semjelenhetnek meg mögötte penészfoltok. Fényezettfakereteket enyhén benedvesített ablaktörlő bőrreldörzsölhet át. Nehezebben tisztíthatók az aranyozottkeretek. Ráadásul óvatosan kell eljárnia, mert azaranyat csak nagyon vékony rétegben viszik fel éskönnyen ledörzsölhető.
  3. 3. Ha azt szeretné, hogy az üvegtárgyai ragyogjanak,tojáshéjból és citromlébőlkészítsen tisztítókeveréket.Kímélő ápolásMind kép-, mindtükörkeretre jólalkalmazható ez a szer. 2 evőkanál szalmiákszesz ½ l langyos vízA szalmiákszeszt a vízhezadjuk, jól összekeverjük, ésegy szivaccsal megtisztítjuka keretet.
  4. 4. A legnemesebb anyagra csak alegjobbat!Egy aranyozott keretet kizárólagmakacs szennyeződés esetén kellalaposan megtisztítanunk. 10 g szalmiákszesz 40 g szappanos denaturált szesz 1 tojásfehérje csipet sóA szalmiákot és a denaturált szesztösszekeverjük. Egy vattacsomót afolyadékba mártunk, és óvatosanvégignyomkodjuk a keretet. Ezután atojásfehérjéhez keverjük a sót, ésezzel dörzsöljük át. Végezetül egypuha ruhával csillogóvá fényezzük.Csiszolt palackok és vázák üvegbőlA mindennapi használatban lévőpoharakat akár mosogatógépbe istehetjük, az értékes ólom-üveg vagykristály tárgyakat azonban kézzel kellelmosogatni.
  5. 5. Ha nehezen férünk hozzá…A stílusosan, szépen formázottüvegedények nehezen tisztíthatók. Hamár a speciális kefe sem segít,próbáljuk ki egyszer ezt a szert. Tojáshéj citromléA hozzávalók mennyisége az edénynagyságától függ. A tojáshéjat apróratörjük, az üvegbe tesszük, és ráöntjüka citromlevet. Két napig állni hagyjuk.Ezután a folyadékot az edényben ide-oda rázogatjuk.Tükröm, tükröm a falon – aki ebbe apompás keretbe foglalt tükörbepillant, talán önmagát is egészenmásnak érzi. A gyönyörű tárgyazonban különlegesen gondos, óvatosápolást igényel.
  6. 6. Zavartalan öröm a széppoharakbanEgyes foltokat nyersburgonyával eltávolíthatunk.Nagy felületeken segít ez a szer. Víz hamuzsír szalmiákszeszVízből, hamuzsírból ésszalmiákszeszből oldatotkészítünk, és beleöntjük azérintett üvegedénybe. Egy óráigállni hagyjuk, azután gondosankiöblítjük.Az üvegkefék egy ideje kissékimentek a divatból, gyakorlatiértéküket azonban időközbenújra felfedeztük.
  7. 7. Tea zöldmoszat ellenHa egy virágcsokor hosszabbideig áll vízben, a szárakbomlani kezdenek, és zöldalgáslepedék keletkezik. 1 marék fekete teafű ecetA teafüvet az üvegvázábatesszük, és leöntjük ecettel. Afolyadékot addig rázogatjuk,amíg a lepedék megszűnik.

×