A rozsa szepsege_2

175 views

Published on

http://tisztit-takarit.hu/altalanos_takaritas.html

Published in: Self Improvement
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
175
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
2
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

A rozsa szepsege_2

  1. 1. A rózsaszépsége 2.
  2. 2. Mit jelképez az igazi rózsa? Az ember már a történelem előtti időkben nagyra becsülte a vadrózsákat, s mire a történetírók krónikába kezdték foglalni a történelmet, a rózsák már állandó társainkká lettek. A luxusszerető görögök rózsaszirom ágyakon feküdtek, így mára a „rózsaágy” a kényelem jelképévé vált. A rózsa-termesztés – a szimpla vadvirág még tetszetősebb virágokká való alakítása – keleten kezdődött, a görögöket megelőző dinasztiák idején. A rózsák egész Európában népszerűvé váltak, s helyet kaptak a szimbolikában, a vallásban és a művészetben. Egyes kultúrákban a halált, a világvégét, vagy inkább a bátorságot jelképezte, majd az idők folyamán, különösen a piros rózsa, a gondoskodás és a szerelem jelképe lett. Sub rosa – mondjuk az olyan dolgokra, melyeket titokban viszünk véghez, mióta a pápa rózsát tetetett a gyóntatószék fölé. Rózsafüzérrel Szent Domonkos imádkozott először a tizenharmadik század elején.
  3. 3. Hogyan változott a rózsa azidők folyamán? A vadrózsa lehet fehér, rózsaszín, piros, vagy sárga, de kék soha, mivel a kék rózsa valójában a lehetetlen jelképe. Ebbe persze a rózsanemesítők nem nyugodtak bele., hiszen amellett, hogy a rózsa alapszínek minden elképzelhető árnyalatát kifejlesztették, e szín kavalkád hihetetlen árnyalatok – zöld, ezüst, mályvaszín és ibolya – sorával egészítették ki. A rózsákat sok száz éve termesztik, úgyhogy a legtöbb változat vadon élő ősét ma már hiába keresnénk. Több tucat fajnak több mint ötezer változatát állították elő, a 15 cm-nél nem nagyobb, egészen az apró növényektől a 9 méter magasra is felkúszó futórózsákig és a 3 méter magasra megnövő bokrokig. Virágaik is hasonlóan változatosak a miniatűr, alig 2,5 centiméter széles virágtól, mintegy 12 cm átmérőjű mamutméretű virágokig. Sokuknak számtalan sziromlevele van, sokkal több ötnél, a kiindulási számnál.
  4. 4. Hasznosak is a rózsák vagy„csak” szépek?  Azok számára, akik nehezen hasznosítják a C-vitamin egyes formáit, ideális vitaminforrás a valódi rózsák termése , a csipkebogyó. A rózsaszirmok desztillálása útján nyert rózsaolajat az illatszeripar használja fel – ez meglehetősen drága termék, ugyanis 2 tonna rózsaszirmot kell feldolgozni ahhoz, hogy fél kilogramm olajat kapjunk.  A rózsaszirmot a népi gyógyászat régóta használja, főként vérzéscsillapításra. Egyesek szerint a rózsaszirom becses élelmiszer volt mielőtt a szépségére felfigyeltek volna. A rózsaszirom ma is szívesen használt élelmiszer alapanyag, melyet salátákhoz adnak, elsősorban dekorációs célból.
  5. 5. Rózsalekvár készítése Kell hozzá – 1 kiló alma, 1 kiló rózsának a szirma, 60 dekagramm cukor, 1 db citromnak a leve. Hogyan készítjük? – megtisztítás után gerezdekre vágjuk az almát, 6 deciliter vízzel pépes állapotúra főzzük, majd leszűrjük a levétől és a rózsaszirom levél mennyiségnek a felét beletesszük, majd 2 órán át áztatjuk, majd szűrjük, a cukrot hozzáadjuk, olvadásig forraljuk. A citromnak a levét belecsorgatjuk és a fennmaradó rózsaszirmot még hozzáadjuk. Kevergetve főzzük addig ,míg el nem érjük azt az állapotot, hogy tányérra cseppentve megdermed. Nem hagyjuk kihűlni, hanem üvegekbe töltjük, száraz gőzben hűtjük. Nagyon finom!!
  6. 6. Rózsából szépítőszer Készítsük magunk. Tapasztaljuk meg, hogy a bőrünk állapota melyik anyagból mennyit kíván, ennek megfelelően adagoljuk a készítése során. Alapszabály, hogy illatos rózsát használjunk alapanyagnak. Ha hajnalban szedjük le a virágot, még nagyobb mennyiségben tartalmaz illóolajat, mint később.Rózsaolaj házilagos elkészítése Mély tálra kifeszítünk egy tiszta fehér ruhaanyagot, melyet rárögzítünk erősen. Ráhelyezzük az illatos friss rózsaszirmokat, majd egy parázzsal, vagy tűzforró vízzel teli tálat ráhelyezünk. A meleg által cseppenként a gyűjtőtálba kerül a szirmokból az illóolaj. Addig csináljuk ezt, míg a rózsaszirmok ki nem száradnak.
  7. 7. Arckrém rózsából bőrnyugtatásra Az előbb elkészített rózsaolajba bele keverünk egy evőkanál sütőport – lehetőleg BIO sütőpor legyen – ezt ráhelyezzük a gyulladásban levő bőrfelületre.Rózsából illatos testápoló olaj Ez egy nagyon egyszerűen elkészíthető olaj. Rózsa és mandula olaját fele-fele mennyiségben egy üvegbe tesszük, majd alaposan összerázzuk.
  8. 8. További hasznos tippeket talál oldalainkon! www.tisztit-takarit.huwww.empowernetwor.com/agneskft

×