Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Το γεφύρι της Άρτας
Για το γεφύρι 
To Γεφύρι της Άρτας (στην 
λαϊκή παράδοση γιοφύρι της 
Άρτας) είναι λιθόκτιστη γέφυρα 
του ποταμού Αράχθου,...
Η Ιστορία του Γεφυριού της Άρτας 
Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, 
είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα 
και αυτό βέβαια το χρωσ...
Η Ιστορία του Γεφυριού της Άρτας 
Δεδομένου ότι σε αυτά τα μέρη 
αναπτύχθηκε αξιόλογος πολιτισμός 
από τα προχριστιανικά α...
Η Ιστορία του Γεφυριού της Άρτας 
Τη σημερινή του μορφή, το Γεφύρι της Άρτας απέκτησε το έτος 
1602-1606 μΧ. Οι πληροφορίε...
Περιγραφή του γεφυριού της Άρτας 
Το σημερινό μήκος του πέτρινου 
γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 
145 m, και το πλάτος του ...
Λαογραφικό Μουσείο Γεφυριού Αρτας 
Το Λαογραφικό Μουσείο 
Άρτας που βρίσκεται ακριβώς 
δίπλα στη γέφυρα ήταν το 
παλιό Οθω...
Το Γεφύρι της Άρτας και ο 
σχετικός Θρύλος 
Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση 
ένα πτηνό με ανθρώπινη φωνή 
γνωστο- ποίησε πως ...
Το Γεφύρι της Άρτας και ο 
σχετικός Θρύλος 
Όταν χρειάστηκε να περάσει από τη περιοχή μεγάλη δύναμη 
τουρκικού στρατού ζητ...
Το Γεφύρι της Άρτας και ο 
σχετικός Θρύλος 
Όταν οι Τούρκοι ζήτησαν να μάθουν γιατί αργεί τόσο πολύ το 
έργο εκείνοι απάντ...
Για το δημοτικό ποίημα ολόκληρο 
βλ.σελ. 12-13 Κείμενα 
Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' 
Γυμνασίου 
Για το δημοτικό ποίημα ολό...
Μια άλλη παραλλαγή 
Πιο ήπια, στο επίμαχο σημείο της «βίαιης» ανθρωποθυσίας 
του θρύλου λέει πως μόλις έφθασε στο γεφύρι η...
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ 
Για το κειμενο: 
Wikipedia 
Για τις εικόνες: 
Google Εικόνες
ΤΕΛΟΣ 
Ευχαριστώ για την προσοχή σας. 
Κουρκούτα Βασιλική Γ'3 
2014-2015
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Το γεφύρι της Άρτας

2,388 views

Published on

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Το γεφύρι της Άρτας

 1. 1. Το γεφύρι της Άρτας
 2. 2. Για το γεφύρι To Γεφύρι της Άρτας (στην λαϊκή παράδοση γιοφύρι της Άρτας) είναι λιθόκτιστη γέφυρα του ποταμού Αράχθου, του 17ου αιώνα μΧ, στην πόλη της Άρτας, που έγινε πασίγνωστη από το ομώνυμο θρυλικό δημοτικό τραγούδι που αναφέρεται στην "εξ ανθρωποθυσίας" θεμελίωσή του.
 3. 3. Η Ιστορία του Γεφυριού της Άρτας Το πέτρινο γεφύρι της Άρτας, είναι το πιο ξακουστό στην Ελλάδα και αυτό βέβαια το χρωστάει στο θρύλο για τη "θυσία της γυναίκας του πρωτομάστορα", που η λαϊκή μούσα τον έκανε τραγούδι. Η αρχική κατασκευή του γεφυριού τοποθετείται στα χρόνια της κλασικής Αμβρακίας επί βασιλέως Πύρρου Α.
 4. 4. Η Ιστορία του Γεφυριού της Άρτας Δεδομένου ότι σε αυτά τα μέρη αναπτύχθηκε αξιόλογος πολιτισμός από τα προχριστιανικά ακόμη χρόνια. Συνεπώς, οι αρχαίοι Αμβρακιώτες είχαν ανάγκη να κατασκευάσουν στο σημείο αυτό κάποιο πέρασμα, γεφύρι, έργο που ασφαλώς θα βελτιώθηκε στα Ελληνιστικά χρόνια, όταν ο βασιλιάς Πύρρος Α' έκανε την Αμβρακία πρωτεύουσα του κράτους του, κι ακόμη αργότερα - στα ρωμαϊκά χρόνια - με την άνθηση της διπλανής Νικόπολης και την αύξηση της εμπορικής κίνησης.
 5. 5. Η Ιστορία του Γεφυριού της Άρτας Τη σημερινή του μορφή, το Γεφύρι της Άρτας απέκτησε το έτος 1602-1606 μΧ. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τη χρηματοδότηση της κατασκευής του Γεφυριού της ‘Αρτας έγινε από έναν Αρτινό παντοπώλη, τον Ιωάννη Θιακογιάννη ή Γυφτοφάγο, ο οποίος προφανώς είχε εμπορικές δραστηριότητες και είχε ενδιαφέρον για τη διάβαση του Αράχθου ποταμού από τα μουλάρια με τα φορτία του.). Δυστυχώς τα στοιχεία που μας παρέχουν οι αρχαίες πηγές είναι ελάχιστα και γι' αυτό είμαστε αναγκασμένοι να στηριχθούμε για τη μελέτη του στο ίδιο το κτίσμα.
 6. 6. Περιγραφή του γεφυριού της Άρτας Το σημερινό μήκος του πέτρινου γεφυριού της Άρτας φτάνει στα 145 m, και το πλάτος του είναι 3,75 m. Οι τέσσερις ημικυκλικές καμάρες δεν έχουν καμία συμμετρία μεταξύ τους. Τα βάθρα του είναι κτισμένα με μεγάλους κανονικούς λίθους κατά το ισοδομικό σύστημα, με επίστεψη, έτσι που θυμίζουν τοιχοποιία ελληνιστικών μεγάρων.
 7. 7. Λαογραφικό Μουσείο Γεφυριού Αρτας Το Λαογραφικό Μουσείο Άρτας που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη γέφυρα ήταν το παλιό Οθωμανικό Τελωνείο και κτίσθηε με σχέδια του γνωστού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλερ. Οι κάτοιοι διήρχοντο από την Ανατολική Ελληνική πλευρά στήν Δυτική Οθωμανική με χρήση διαβατηρίου, μέχρι τό έτος 1912
 8. 8. Το Γεφύρι της Άρτας και ο σχετικός Θρύλος Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση ένα πτηνό με ανθρώπινη φωνή γνωστο- ποίησε πως για να στεριώσε η γέφυρα απαιτείται η ανθρωποθυσία της συζύγου του Πρωτομάστορα. Το οποίο και έγινε με κατάρες που καταλήγουν σε ευχές.
 9. 9. Το Γεφύρι της Άρτας και ο σχετικός Θρύλος Όταν χρειάστηκε να περάσει από τη περιοχή μεγάλη δύναμη τουρκικού στρατού ζητήθηκε η βοήθεια των κατοίκων για τη δημιουργία μιας γέφυρας. Τότε προστρέξανε πάρα πολλοί δηλώνοντας ότι γνωρίζουν να κτίζουν, προκειμένου να κερδίσουν κάποια εύνοια. Όταν όμως έμαθαν οι κάτοικοι το σκοπό για τον οποίο θα πέρναγε το τουρκικό ασκέρι πήγαιναν τη νύκτα και γκρέμιζαν ότι την προηγούμενη οι ίδιοι είχαν φτιάξει.
 10. 10. Το Γεφύρι της Άρτας και ο σχετικός Θρύλος Όταν οι Τούρκοι ζήτησαν να μάθουν γιατί αργεί τόσο πολύ το έργο εκείνοι απάντησαν ότι τελικά είναι στοιχειωμένο το μέρος πιστεύοντας ότι οι Τούρκοι ή δεν θα περνούσαν ή ότι θα επέστρεφαν. Τότε ο τούρκος διοικητής (πουλάκι) διέταξε τη σύλληψη του Πρωτομάστορα και της γυναίκας του και τη θανάτωσή τους. Τότε φοβούμενοι όλοι οι άλλοι εμπλεκόμενοι στο έργο της ανέγερσης Έλληνες για τη τύχη που θα τους περίμενε έσπευσαν και ολοκλήρωσαν το γεφύρι συνοδεύοντας με κατάρες το τουρκικό ασκέρι
 11. 11. Για το δημοτικό ποίημα ολόκληρο βλ.σελ. 12-13 Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας Γ' Γυμνασίου Για το δημοτικό ποίημα ολόκληρο βλ.σελ. 12-13 Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας
 12. 12. Μια άλλη παραλλαγή Πιο ήπια, στο επίμαχο σημείο της «βίαιης» ανθρωποθυσίας του θρύλου λέει πως μόλις έφθασε στο γεφύρι η γυναίκα του Πρωτομάστορα εκείνος: «Ευθύς τον ίσκιο άρπαξε και παίρν΄ και τη στοιχειώνει»Και αφού πήρε το ανάστημά της από τον ίσκιο, της λέγει:«Σύρε, Κυρά μου, στο καλό και στη καλή την ώρακι όσο να πά΄ στο σπίτι της πέφτει και αποθαίνει» (Δηλαδή το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα αφού η γυναίκα του μένει σαν οπτασία, χωρίς πλέον ίσκιο, δεν ακούγεται όμως τόσο μακάβριο)
 13. 13. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Για το κειμενο: Wikipedia Για τις εικόνες: Google Εικόνες
 14. 14. ΤΕΛΟΣ Ευχαριστώ για την προσοχή σας. Κουρκούτα Βασιλική Γ'3 2014-2015

×