Revista

1,117 views

Published on

Revista-treball fi de curs Informàtica Bàsica

Published in: Spiritual, Self Improvement
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Revista

  1. 1. Febrer 2007 Sant Sadurní d'Anoia Informàtica Bàsica Escola d'adults
  2. 2. En el decurs dels segles, els pobles acumulen en la seva memòria col·lectiva tot un seguit de tradicions, costums, dites i festes que els caracteritzen i els distingeixen, aquests fets són l’expressió de tota una història humana que es podria perdre en el temps si algunes es passessin de pares a fills, o, com el cas de Joan Amades, es recollissin dins d’un llibre dedicat al folklore. D’aquestes tradicions del terme municipal mencionen, ens han arribat als nostres dies una interessant mostra, en part recopilada pel qui en fou gran coneixedor d’aquestes: en Joan Amades, unes altres recollides per en Pere Sadurní (recercador de les tradicions antigues del Penedès) i una resta de veïns del municipi. Actualment, la vertiginosa evolució dels costums de la societat comporta una pèrdua cada cop més accelerada de les tradicions orals, per la manca de contacte casolà entre les diverses generacions d’una família o d’un poble, aquesta pèrdua és inevitable, per això la seva importància de deixar-ne constància escrita.  La cova de Mediona:Era situada prop de les ruïnes del castell, la seva fondària erra immensa, i al seu interior hi havia una reina encantada, que guardava un gran tresorejant se la podia desencantar al punt de mitjana nit de Nadal,i qui ho aconseguis, s´hi podria casar i posseir tan preat tresor.Alguns ho provaren, però la por, de trobar-se al mig de la foscúri els fer abandonar làrriscada aventura.
  3. 3. LA QUARESMA La Quaresma i la Setmana Santa es mouen en el calendari seguint la celebració de la Pasqua, que és sempre el diumenge després de la primera lluna plena de primavera. La Quaresma és un període, que s'inicia el dimecres de Cendra, en què hom recorda els quaranta dies que Jesucrist va dejunar al desert. En el passat, el seguiment de les normes de dejuni i abstinència establertes per l'Església havia estat molt rigorós, amb una prohibició molt expressa de menjar carn o qualsevol aliment blanc els divendres. Per altra banda, durant aquest període del calendari litúrgic les esglésies de la ciutat celebren viacrucis al seu interior. En moltes cases en què hi havia analla era costum representar la Quaresma com una vella amb set peus, retallada en paper, a la qual li anaven tallant un peu per cada diumenge de Quaresma fins arribar a la Pasqua.
  4. 4. RUTA DEL XATO EL VENDRELL Ingredients per a la salsa: Ingredients per al plat: (per a quatre persones) (per a quatre persones) AMETLLES 100 GRAMS ESCAROLES 2 PECES AVELLANES 80 GRAMS BACALLÀ 120 GRAMS NYORA ESCALDADA 1 PEÇA TONYINA 120 GRAMS PA FREGIT 1 LLESCA ANXOVA 4 FILETS BITXO (OPTATIU) 1/2 PEÇA OLIVES ARBEQUINES 80 GR CEBA ESCALIVADA 1/2 PEÇA 1/2 PEÇA CABEÇA D'ALLS ESCALIVADA 3 PECES TOMACONS ESCALIVATS OLI SAL VINAGRE PEBRE VERMELL Elaboració S’agafa un morter, s’hi posa sal i es van trinxant d’un en un els elements següents i en aquest ordre: ametlles i avellanes, fins a aconseguir una pasta ben fina; tot seguit, la ceba, s’hi afegeix la nyora, prèviament escaldada i sense pell, el bitxo (optatiu), el pebre vermell, un polsim de pebre negre i el pa fregit. Finalment, els alls, els tomacons, l’oli i el vinagre. Un cop acabada la salsa es barreja amb l’escarola ben neta i escorreguda. Es deixa reposar unes hores. A l’hora de servir el plat es decora amb el bacallà esqueixat, la tonyina, els filets d’anxova i les olives arbequines. I ja es pot menjar, sempre acompanyat de truites de carxofes, de fesols o de botifarra negra entre d’altres.
  5. 5. D S es de fa uns anys es va imposant i ant Valentí no és el patró dels enamorats. afirmant la celebració de Sant Valentí No ho ha estat mai. Pel contrari, Sant com a patró dels enamorats. D’una manera Valentí és, curiosament, el mimètica i estúpida quasi tots nosaltres i la patró dels estafadors, gremi gent jove, que es diu sempre tan original i que no acaba de desaparèixer més, estem caiguent en la xarxa dels en els temps de benestar que venedors d’idees i el manipuladors dels corren, sinó que sota altres sentiments més purs i sublims formes no fa més que prosperar, això sí, amb els quals han vist en aquest sant aires d’una pretesa dignitat que astora. un motiu més per obtenir Llavors, si la professió (la dels estafadors, beneficis extres –i -per clar!) és a l’alça i adquireix noves tonalitats i descomptat, sucosos- a base consideracions, a què punyetes ve admetre d’endossar-nos la necessitat de regalar (o St.Valentí com a patró dels enamorats, un l’obligació que ens regalen) la cafetera, una sant que ni és nostre, ni és dels enamorats, ni peça de roba que no necessitàvem o els res de res. dolços que tota la vida hem odiat. I tot això induït per una propaganda que no respecta – mai no ho ha fet- els gustos i les decisions de les persones, sinó que, a més, no respecta els pobles i les seues tradicions que en un Estat multicultural com el nostre no té els mateixos sants ni les mateixes celebracions. Sant Valentí sols pertany ara a les estratègies comercials dels venedors d’il·lusions i confitures, flors i andròmines de preus res eixuts, que sempre hi veuen un motiu com un altre per escurar-li la butxaca a l’homo consumens, que demostra ser una mica més beneït que no ho aparenta. = Y
  6. 6. Plantes de Febrer Mimosa Pudica La sensitiva, vergonyosa o dormilona (Mimosa pudica) és una planta d'origen americà de la família de les fabáceas, fàcilment distingible per la seva reacció al tacte, desenvolupada com defensa davant els predadores. Flor d'Ametller L' ametller o ametler (Prunus dulcis glaçada compromet la collita. És molt o Amygdalus communis) és un arbre resistent a la secada. Habitualment de la família de les rosàcies. És necessita de la polinització creuada caducifoli. De flors blanques o de amb una altra varietat compatible. color de rosa, i fruit en forma de L'ametlla (o ametla) pot ser dolça o drupa amb una llavor comestible: el amarga, segons la varietat, i se bessó. És el primer arbre en florir, ja n'extreu un oli que es fa servir en al mes de gener cosa que en cas de perfumeria i medicina. Salvador Ullé
  7. 7. Han Col-laborat: - Assumpció - Anna - Puri - Salvador - Mari-Cruz - Pepi - Adolf - Roser - Flori

×