Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Llistat de LLATINISMES
 Expressions d’origen morfològic divers que s’han adaptat a l’ortografia
catalana i s’usen com a s...
[Un] lapsus:
-Error o falla que algú comet per inadvertència parlant o escrivint. Sol passar als
moments en què el nostre ...
[El] quòrum:
“Dels quals”
-És la proporció o número d’assistents que es requereix perquè
una sessió, especialment de caràc...
[Un] modus vivendi:
“manera de viure”
- És la manera de viure, l’estil de vida que es té.
“El modus vivendi a l’alta munta...
 Expressions d’àmbit general amb sentit adverbial temporal
A posteriori:
“a posterioritat”
- Significa amb posterioritat ...
Ipso facto:
- Vol dir immediatament, en conseqüència
“Ell estavaorgullós de ser com era perquè ipso facto va ser acceptat ...
In albis:
“en blanc”
- S’utilitzal’expressió quant un es queda en blanc, sense saber què dir o escriure.
“ Em va preguntar...
Stricto sensu:
“En sentit estricte, en sentit rigorós”
- És el contrari de lato sensu, per tants’usa quan una paraula ,amb...
In dubio pro reo:
“ En cas de dubte a favor de l’acusat”
-Principi jurídic en el qual en cas de dubte es va a favor del’ac...
 Expressions usades principalment en l’àmbit mèdic
Coitusinterruptus:
“Coit interromput”
-Mètode anticonceptiu que consis...
Rigor mortis:
“Rigidesa del mort”
- És la rigidesa que posseixen tots els cadàvers i que es caracteritza perquè
un cop la ...
Referèndum:
- És una consulta feta des del govern al poble la qual
c o n s i s t e i x a f e r u n a preguntaal poble i aq...
Per saeculasaeculorum:
“Pels segles dels segles”.
- É s l a f ó r m u l a q u e e s pronuncia al final de moltes oracions ...
 Expressions usades per referir-se a tòpics literaris
Aureamediocritas:
“Daurada mediocritat”
-És una lloança de l’entrem...
- Els grecs utilitzaven aquesta expressió en el sentit d e “ m a i ” p e r q u è p e r
a e l l s n o e x i s t i e n l e s...
“ Mai hem d’ensorrar-nos si hem comès alguna equivocació a la vida, perquè els errors
forment part d’ella: Errarehumanum e...
“Verba volant, scripta manent, per tant hem de deixar constància de les coses
mitjançant els escrits”.

 Altres expressio...
Per se:
- Vol dir de sí, per sí mateix.
“El bitllet d’avió per se no és molt car, però quan t’hi afegeixen totes les taxes...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Llatinismes a la Sele

437 views

Published on

 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Llatinismes a la Sele

 1. 1. Llistat de LLATINISMES  Expressions d’origen morfològic divers que s’han adaptat a l’ortografia catalana i s’usen com a sintagmes nominals en diferents àmbits. [Un] accèssit: “que s’hi ha acostat”. -En un certamen és una recompensa quees dóna a qui no ha obtingut els primers premi però s’hi ha acostat molt. “Ell no va guanyar el primer premi, però va rebre un accèssit que també té molt de valor.” [Una] addenda: “allò que cal afegir”. - N o t e s d e m é s a l f i n a l d ’ u n e s c r i t , com per exemple un llibre, que serveixen per completar-lo o corregir-lo. “Vaig anar a comprar un llibre i a l’addenda hi havia tots els altres llibres que havia fet en Proust i una breu explicació de cada un d’ells.” [Un] àlies / alias: -Dit d’altra manera. Davant d’un sobre nom vol dir “dit, conegut”. En Pere, àlies Peret, viu a Sant Just. [Un] alter ego: “Un altre jo”. -dit d’una persona que s’assembla a tu. És com un segon jo, és a dir, és una persona que s’assembla amb una altra en el sentit emotiu. “En Joan és el meu alter ego, només amb un gest ens entenem a la perfecció.” [Un] esnob: -Persona que imita amb afectació les maneres o les opinions de tots aquells a qui considera distingits o de classe social a l t a p e r q u è v o l aparentar ser igual que ells. “Aquell home és un esnob, va sempre vestit amb peces de roba caríssimes, i té problemes per pagar la casa” [Un] ex-libris: -Etiqueta o segell gravat que s’estampa al revers dels llibres. Hiconsta el nom del propietari o de la biblioteca a la qual pertany el llibre. “Gràcies a l’ex libris, vaig poder reconèixer que el llibre l’havia tret de la Biblioteca Joan Triadú.
 2. 2. [Un] lapsus: -Error o falla que algú comet per inadvertència parlant o escrivint. Sol passar als moments en què el nostre cervell queda bloquejat i nosaltres diem una cosa que no és certa i no ens n’adonem fins més tard. “Vaig tenir un lapsus quan em van demanar el lloc de naixement i vaig respondre que vaig néixer a Sant Pere de Torelló, quan en realitat vaig néixer a Vic” [Un] maremàgnum: “Mar gran” - És una expressió que s’utilitza per referir-se a una gran confusió. “Hi va haver un maremàgnum a l’hora d’entendre la data d’entrega el treball i ningú va entregar-lo quan la professora esperava. [L’] ínterim: “Entremig” - Adverbi que significa entremig, en l’interval entre un fet i elsegüent. “ Al mig de cada sessió de música, fem un ínterim i sortim a prendre la fresca. [Un] memoràndum: - És una nota que s’utilitza per recordar una cosa, ja sigui una etiqueta, un quadern, un llibre, etc. “Sort que vaig deixar un memoràndum a l’escala, si no la meva germana no s’hagués enrecordat de de dir allò a la meva mare.” [Un] plus: “Més” - És la quantitat de diners de més que es dóna a algú, normalment quant s’ha fet una feina ben feta. És un afegit. “Van prometre-li un plus si acabava la feina abans del següent dia”. [Una] postdata: “Coses escrites més tard” - Correspon a tot allò ( textos, documents, imatges, etc) que s’afegeix a una carta després de la signatura i la data. “ La carta del meu cosí tenia una postdata on m’explicava que el dissabte portaria el seu nou ordinador portàtil per ensenyar-me’l.” [El] quid: - És el punt fonamental d’una qüestió, el tema clau. “El quid d’anar a l’escola, és sobretot, a part d’aprovar, aprendre i formarte com a persona.
 3. 3. [El] quòrum: “Dels quals” -És la proporció o número d’assistents que es requereix perquè una sessió, especialment de caràcter parlamentària, pugui començar o bé adoptar una decisió formalment vàlida. “Com que no hi havia quòrum no vam poder prendre cap decisió important.” [Un] rictus: - És l’expressió de la cara com un somriure, però sinistre. “L’aspecte del rictus de l’accidentat era bestial” [El] súmmum: “El més alt” - Dit d’aquella cosa que ha arribat al seu grau més alt i ja no pot arribar a més. “ Ella és el súmmum de la bellesa, és una preciositat” [La] vis còmica: “Força còmica” - És l’anomenada força còmica o també anomenada la comicitat, és a dir, la qualitat de còmic. “Perquè un còmic tingui èxit, ha de tenir una gran vis còmica”. [Un] ultimàtum: - És l’última oportunitat que se li dóna a algú per rectificar. “Vaig donar-li un ultimàtum, però va seguir anant a la seva bola i no va fer-me cas”  Expressions d’origen morfològic divers que no s’han adaptat a l’ortografia catalana i s’usen en àmbits diferents com a sintagmes nominals en la forma llatina. [Un] casusbelli: “motiu de guerra” - És el motiu de guerra o la causa d’aquesta. “Un dels casusbelli de la primera guerra mundial va ser l’expansió napoleònica” [Una] conditio sine qua non: - És una condició indispensable sense la qual no éspossible realitzar alguna cosa. “Per fer l’examen d’història de l’art és una conditio sine qua non haver fet tots els exercicis de deures perquè si no els has fet, no pots fer l’examen.” [Un] modus operandi: “manera d’actuar” -És la manera de fer, d’actuar, de cada persona “El seu modus operandi és bastant dolent i per això capta poca atenció al públic”.
 4. 4. [Un] modus vivendi: “manera de viure” - És la manera de viure, l’estil de vida que es té. “El modus vivendi a l’alta muntanya no té res a veure amb el de l’alta ciutat.” [L’] opera prima: “Primera obra” -Primera obra d’un artista, i pot ser un llibre, una pel·lícula, etc. “L’opera prima de Marcel Proust és “Els plaers i els dies”, escrita al 1896.” [Un] primusinter pares: “el primer entre iguals” - Relacionat amb l’àmbit polític i fa referència a la figura de l’emperador de les primeres etapes de l’Imperi romà. “Cèsar era considerat un primusinter pares pels ciutadans romans i va aconseguir portar la ciutat a la glòria”. [Un] quid pro quo: “una cosa per una altra” -Pot tenir a veure quan hi ha un intercanvi de favors, pe r ò t a m b é p o t s i g n i f i c a r u n e r r o r q u e c o n s i s t e i x e n prendre una cosa per una altra. “Vàrem fer un quid pro quo: els meus pares parlarien amb el meu professor i jo m’encuidaria de la germana petita aquell vespre”. [Una] rara avis: “au desconeguda” - Dit d’una persona que és original, però a vegades estranya, i que es diferencia de la resta de persones per ser tal com és. “En Joan té una rara avis perquè sempre diu coses que no toquen però a vegades aporta coses positives al grup.” [L’] statu quo: - És l’estat actual de les coses, la situació en la qual es troben al moment. “L’statu quo d’Espanya és en general dolenta des de fa anys, a partir que va aparèixer la recessió econòmica” [Un] transfert: “Transferència” -És una transferència, un traspàs d’un jugador per part d’un equip o unafederació. “No s’entén per enlloc que pel transfert d’un jugador s’hagin arribat a pagar gairebé 100 milions d’euros.” [La] vox populi: “veu del poble” -S’utilitza aquesta expressió per dir que unacosa és coneguda o dita per tothom, i que tothom n’està al corrent. “La pintada a l’ajuntament era vox populi, allà on anaves es parlava del mateix tema”
 5. 5.  Expressions d’àmbit general amb sentit adverbial temporal A posteriori: “a posterioritat” - Significa amb posterioritat al fet o experiència, basant-se en els fets observats o viscuts. Val més parlar a posteriori, quan ja saps realment què es demana. A priori: “anteriorment” Amb anterioritat a l’experiència, sense poder-se basar en fets reals. Seria com un prejudici. - No és legal jutjar a algú a priori, ja que no es tenen evidències que demostrin la seva culpabilitat. Abillotempore: “En aquell temps” - Significa en aquell temps, en aquells moments. “Abillotempore els habitants solien assistir a les cerimònies, però actualment ja no. a. m. (antemeridiem): “Abans del migdia” - S’usa per expressar les hores quevan des de la mitjanit (12 h) fins just abans del migdia (11 :59). “Mai als caps de setmana ell es lleva antemeridiem, sempre ho va tocades les 3 de la tarda”. In articulo mortis: “Al moment de la mort” - És un complement circumstancial de temps que significa durant el moment de la mort” “Ser in articulo mortis d’algun familiar o conegut, ha de ser molt dur” In extremis: “A l’extrem” - Significa que una acció és realitza en els darrers moments de l’existència. “Va fer un triple in extremis i gràcies a això, van poder passar a la final” In fraganti (de in flagranti): - Significa just en el moment de fer un delicte o una acció no legal “Vaig anar al banc i vaig veure l’atracament in fraganti”
 6. 6. Ipso facto: - Vol dir immediatament, en conseqüència “Ell estavaorgullós de ser com era perquè ipso facto va ser acceptat pels nous companys” p. m. (post meridiem): “després del migdia” - Agrupa totes les hores de després de les 12 del migdia fins les 12 de la nit. “Ell se sol llevar post meridiemals caps de setmana després d’haver passat la nit de farra” Sine die: “Sense dia” - Significa sense data concreta o específica. “El metge va aplaçar-me l’operació sine dia i ara estic esperant que em concedeixi una nova data”.  Expressions d’àmbit general amb sentit adverbial modal Ad hoc: “Fins, cap això” - Dit d’una cosa feta expressament, per a un propòsit i finalitat concreta. “Ahir vaig anar a buscar cigrons ad hoc tenir alguna cosa per sopar, ja que a la nevera no hi havia res” Ad nauseam: “Fins a la nàusea, fins al vòmit” - S ’ u t i l i t z a a q u e s t a e x p r e s s i ó p e r i n d i c a r q u e u n argument s’ha discutit tant que els presents en el debat ja se’n han cansat. “Van debatre tantes hores la llei al parlament que molts representants estaven ad nauseam, ja que mai s’arribava a un acord definitiu i sempre es parlava de lo mateix” Bis: “Doble, dues vegades” - Significa dues vegades, s’utilitza per indicar una segona vegada una cosa que ja hem dit, i està repetida. S’utilitza molt en repeticions musicals. “Tinc 2 cotxes i en Miquel 4 bis” Ex aequo: “Per igual” - Aquesta locució significa en igualtat condicions, mèrits i es fa s e r v i r e n concursos, proves o competicions, per indicar quedos o més concursants han acabat empatats. “ El partit va acabar ex aequo, cap dels dos equips va guanyar. El resultat va ser 1-1. “
 7. 7. In albis: “en blanc” - S’utilitzal’expressió quant un es queda en blanc, sense saber què dir o escriure. “ Em va preguntar que expliqués la Revolució Industrial i vaig quedar in albis perquè era la única cosa que no m’havia estudiat”. In crescendo: “ A creixent” -Expressió que prescriu l’augment gradual de la intensitat delssons en la interpretació d’una peça musical. “ Al punt mig de la peça musical per a piano, s’ha de fer un in crescendo, però a mi em costa molt i no augmento la intensitat i velocitat tal com hauria de fer”. In extenso: “Per extens” - Significa amb tota extensió, completament. “ Vaig haver de verificar els fets davant la policia, i quan ho vaig haver dit in extenso, em varen deixar marxar a casa”. In mente: “En ment” - Es diu quan es té la intenció de realitzar una cosa, però encara no s’ha dut a terme,i la tens a la cap, a la ment, al pensament i la valores i la medites. “ Ell des de la setmana passada que tenia la idea in mente, però no va proposar-la fins que va tenir-ho del tot clar” Lato sensu: “E n s e n t i t a m p l i , p e r e x t e n s i ó ” - S ’ u t i l i t z a quan per a una paraula, nom o expressió són possibles dues interpretacions i una d'elles abasta a l'altra, per a indicar que el terme que acompanya ha d'interpretar-se en el més ampli dels seus significats, no en el més restringit. Motuproprio “Per motivació pròpia” - Vol dir per pròpia voluntat sense que ningú homani, per motivació pròpia. Vaig anar a motuproprio a veure la conferència. El tema era la filosofia i m’apassionava molt!” Sic: “Així” - Serveix per indicar que la paraula o la frase que el precedeixen és literal, encara que pugui semblar incorrecta. S'utilitza quan es reprodueixen errors, tipogràfics o de qualsevol altra mena, o inconveniències en citar textos, per tal d'informar al lector que l'ús incorrecte es troba a la font original “Faig unes corquetes (Sic) boníssimes”
 8. 8. Stricto sensu: “En sentit estricte, en sentit rigorós” - És el contrari de lato sensu, per tants’usa quan una paraula ,amb molts significats, per indicar que fem referència alsignificat més restringit. “ A vegades és més fàcil interpretar les coses a lato sensu que stricto sensu” Volensnolens: “Per les bones o per les males” - S’aplica a un context en el quals’ha de fer i realitzar una cosa, una acció,... independentment de si es vol fer o no. S’ha de fer una acció perquè sí, no es pot triar. “ He d’assitirvolensnoles a la classe d’avui perquè ens atorgaran els certificats conforme tenim l’ESO”  Expressions usades principalment en l’àmbit jurídic De facto: “ De fet” - Significa de fet i no de dret. Vol dir que no ha estat aprovat ni tampoc que està reconeguda per la legalitat vigent. És el contrari de de iure. “Van fer el cop d’estat i els progressistes eren el govern de facto” De iure: « De dret » -De dret, tant si és de fet com si no. Es una situació que està reconeguda per la legalitat vigent. “ El partit que governa el poble és de iure, va ser escollit democràticament fent referència a la legislació marcada” Dura lex, sedlex: “La llei és dura, però és la llei”. - Significa que la llei és tal com és i no es pot modificar. “Al jutge li va saber molt greu condemnar a 2 anys de presó a la seva germana, i va tancar el judici dient: “Dura lex, sedlex!”” Ignorantialegis non excusat: “ La ignorància no perdona del compliment dela llei”. - Aquesta expressió significa que encara que una persona sigui ignorant, és a dir, no coneixedora d’alguna cosa, en aquest cas la llei, no se la pot saltar i l’ha d’obeir igualment “L’acusat era un desconeixedor i ignorant de la llei i , però tret d’això, el jutge el va condemnar tot dient-li “Ignorantialegis non excusat!”
 9. 9. In dubio pro reo: “ En cas de dubte a favor de l’acusat” -Principi jurídic en el qual en cas de dubte es va a favor del’acusat. També es pot aplicar en altres situacions. “El judici mai s’acabava i es va aplicar el principi “in dubio pro reo” i l’acusat va sortirne afavorit.” Pacta suntseruanda: “El pactat obliga” - Principi que s’ha de complir, vulguis o no, perquè el pacte, la llei, així ho mana. Et sembli bé o no, quan entris a l’escola, no podràs utilitzar el mòbil: “Pacta suntseruanda” Patria potestas: “Pàtria potestat” -Dret patern de responsabilitat màxima dels fills, de vetllar per ells, fins que siguin majors d’edat. “ El patriapotestas, que va néixer durant l’època romana, i que consisteix en què els pares tenen el dret i fins i tot el deure de vetllar pels seus fills mentres siguin menors d’edat, actualment segueix existint”. Persona non grata: “Persona no benvinguda” -S’utilitza aquesta expressió quan es vol transmetre que una persona ha fet alguna cosa malament i que no serà ben rebuda. “La CUP demana que es declari 'persona non grata' a Vic el mosso implicat en els fets del Raval” Subiudice: “Sota jutge” - Expressió que significa sota la decisió del jutge, és a dir, en mans del jutge o pendent de resolució judicial. “El cas va estar subiudice durant molts anys i al final els familiars de la víctima van sortir-ne guanyadors”.
 10. 10.  Expressions usades principalment en l’àmbit mèdic Coitusinterruptus: “Coit interromput” -Mètode anticonceptiu que consisteix ainterrompre l’acte sexual i l’home efectua l’ejaculacióextra vaginal. “Encara que el coitusinteruptus sigui un mètode anticonceptiu utilitzat per molts persones actualment, els experts asseguren que no és segur per evitar l’embaràs, i que a vegades pots emportar-te una sorpresa inesperada” Deliriumtremens: “Deliri tremolós” -És un síndrome greu, fins i tot letal, que pateixen el 5% de les persones alcohòliques quan volen deixar de ser-ho de cop, i passen de beure moltíssim alcohol a no beure’n ni mica. “Per evitar el deliriumtremens, el que hem de fer és controlar-nos quan bevem alcohol i evitar que aquest es converteixi en una droga”. In vitro – in vivo: “En vidre- en viu” -In vitro es refereix als experiments que es fan al laboratoriutilitzant instruments de vidre. “Com que no podien tenir fills de cap manera, la Maria ha provat d’aconseguir mitjançant la fecundació in vitro”. -In vivo es refereix a tots els experiments que es fan a un ésser viu. “La vacuna del tètanus, des de fa molts anys que s’aplica in vivo a les persones. Placebo “agrada,complau” -és qualsevol mena de medicament o altre tipus de tractament que s'administra com a teràpia, però que no té cap valor curatiu real, excepte per l'efecte psicològic que pugui provocar. “Per comprobar si aquelles pastilles li van bé per combatre el mal d’orella, se les haurà de prendre una semana. Potser acabaran sent un placebo, però s’ha de provar a veure com va.
 11. 11. Rigor mortis: “Rigidesa del mort” - És la rigidesa que posseixen tots els cadàvers i que es caracteritza perquè un cop la persona ha perdut la vida, cada cop es va tornant més rígida i és més difícil de moure-li extremitats, etc. “Quan en Joan va morir, el rigor mortis va dificultar moltíssim fer-lo encaixar dins el fèretre”  Expressions usades principalment en els àmbits socioeconòmic polític Curriculum vitae: “camí de la vida” -És el document personal on es recullen els mèrits i gestes a c a d è m i q u e s i professionals d’una persona, que es presenta a un lloc de treball amb la finalitat d’obtenir la feina. “Vaig anar a can Campà a entregar el meu currículum vitae perquè buscaven joves per treballar-hi durant el mes de juny i juliol”. Dèficit: - Terme econòmic que significa que l’oferta és inferior a la demanda. El balanç hídric és negatiu, és a dir, hi ha més demanda d’aigua que no pas disponibilitat, de manera que hi ha dèficit. Per capita: “Per cap, per persona” -Locució llatina que significa per cada persona. En economia existeix el PIB per càpita, que és la relació entre el PIB d’un país i el nombre d’habitants. “El PIBper càpita és major als països desenvolupats que als subdesenvolupats” Prorrata / prorrateig (pro rata parte): “En proporció” -És la quota o part proporcional en un repartiment. U “Un cop fet dividit el testament i feta la prorrata, a cada germà li va tocar 400 euros” Ràtio: “Càlcul,proporció” -Nombre d’alumnes per a cada classe o grup. “El ràtio d’alumnes a les classes a Catalunya no pot superar la xifra de 45 persones”
 12. 12. Referèndum: - És una consulta feta des del govern al poble la qual c o n s i s t e i x a f e r u n a preguntaal poble i aquest ha de votar responent sí o no. “Per saber la voluntat del poble català, s’ha de fer un referèndum i llavors es veurà què vol la majoria” Superàvit: -És el contrari de dèficit. Hi ha un superàvit quan l’oferta o disponibilitat és superior a la demanda o consum. “El balanç hídric d’aquesta confederació és positiu ja que hi ha molta disponibilitat d’aigua però poc consum, per tant trobem un superàvit”  Expressions d’origen cristià que s’usen en àmbits generals Inri: “lesusNazarenusRexludaeorum” - Les sigles Inri signifiquen J e s ú s N a t z a r è , r e i d e l s j u e u s i é s e l c a r t e l l q u e P i l a t v a p o s a r a l a c r e u d e Jesús al moment de la crucificació. “Pilat va voler deixar constància de qui era Jesús, i ho va fer posant un cartell amb les sigles Inri. És per aquest motiu que a moltes esglésies cristianes trobem aquestes 4 paraules” Mea culpa: “La meva culpa” - Es pronuncia un mea culpa quan algú reconeix que ha fet alguna cosa malament. “El director va pronunciar un mea culpaacceptant que els errors eren degut a la seva falta de responsabilitat” Peccata minuta: “pecats venials” - Expressió llatina que s’utilitza per indicar que s’ha comès una falta o un error de poca importància. “ A l’examen físic havia de fer el circuit amb menys de 9 minuts, però va fer 9 minuts i un segon. Com que va ser una peccata minuta, el van aprovar.
 13. 13. Per saeculasaeculorum: “Pels segles dels segles”. - É s l a f ó r m u l a q u e e s pronuncia al final de moltes oracions i del cànon de la missa. No tant literalment significa per sempre, eternament. “Per concloure la missa el capellà va pronunciar el per saeculasaeculorum, i després que els assistents li contestessin amb un amén, va acabar-se la missa.” Rèquiem: “Descans” - És la missa utilitzada per l’església catòlica romana en els funerals i també en els recordatoris d’algun difunt. A més a més, les músiques escrites per aquestes misses, també s’anomenen rèquiems. “El rèquiem a l’enterrament d’en Joaquim, va ser pronunciat pel capellà del poble”. RIP (requiescat in pace): “Reposi en pau” - Són les i n i c i a l s d e l a f ó r m u l a l i t ú r g i c a p r o n u n c i a d a a l s funerals,Requiescat in pace; que significa que reposi en pau. “A moltes esqueles hi apareix RIP, i això significa “Reposi en pau”. Urbi et orbi: “ A la ciutat(Roma), i al món” - És la benedicció més solemne que fa el Papa de Roma i es dirigeix a la ciutat de Roma i al món. En un passat, era la forma com començava una proclama de l’Imperi Romà. “El Papa de Roma va recitar una llarga pronunciació començant amb l’expressió Urbi et Orbi, dirigint-se per tant a Roma i al món”.  Expressions referides generalment a l’àmbit universitari Cum laude: “Amb lloança, amb elogi” - És la màxima qualificació d’una tesi , que es considera que ha estat feta perfecta. “El seu doctorat va ser immillorable i la nota que li van posar va ser el 10, més un petit text que deia cum laude, per tal de felicitar-lo” Honoris causa: “per a la causa de l’honor” -S’aplica quan es concedeixen títols universitaris de manera honorífica, en reconeixement de mèrits extraacadèmics, a persones que han destacat a certs àmbits polítics, científics o professionals. “La universitat de Vic va nomenar a l’escriptor Emili Teixidor com a doctor honoris causa, per la seva importància dins el món de la literatura i l’ensenyament”.
 14. 14.  Expressions usades per referir-se a tòpics literaris Aureamediocritas: “Daurada mediocritat” -És una lloança de l’entremig, del terme mig i de l'equilibri. Aquesta expressió va ser emprada per Horaci per enllaçar les virtuts de la moderació a la vida i trobar un punt entremig entre els extrems d’una cosa. “Sempre és bo trobarl’aureamediocritasde les coses, ja que la moderació és una virtut positiva.” Beatusille: “Feliç aquell”. - Tòpic literari inventat per Horaci el qual fa referència en què la vida al camp és millor que la de la ciutat, i que els feliços seran aquells qui deixin enrere les preocupacions urbanes. “El beatusille és un tòpic literari molt utilitzat als poemes i que jo hi estic totalment d’acord, perquè prefereixo la vida al camp que a la ciutat ». Carpe diem: - És un altre tòpic literari que significa “disfruta del moment”, “viu el moment” i no pensis en el que ha de venir. “Jo veia que les vacances s’acaben i estava una mica trist, però el meu amic va dir-me: “Carpe diem, aprofitem el poc que ens queda!”” Captatiobenevolentiae: “Captació de la benevolència” - És un recurs retòric queels autors utilitzen per guanyar-se la predisposició dels lectors ( en el cas d’un llibre) o del públic ( en el cas d’un discurs) En general, es demana d'entrada disculpes per les possibles errades que pugui haver-hi en el text o en l'exposició, i molt sovint es tracta d'un cas de falsa modèstia “El captatio benevolentiae que va escriure l’Àngel Guimerà al seu llibre demanava disculpes per les possibles errades que hi podia haver al llibre”  Aforismes i expressions proverbials Ad KalendasGraecas: “En les calendes gregues”
 15. 15. - Els grecs utilitzaven aquesta expressió en el sentit d e “ m a i ” p e r q u è p e r a e l l s n o e x i s t i e n l e s c a l e n d e s g r e g u e s . É s u n equivalent a la setmana dels tres dijous nostra, la qual evidentment tampoc existeix. “Sempre diu que vindrà algun dia o altre, però jo el conec i vindrà ad KalendasGraecas.” Aleaiacta est: “La sort està tirada” - Es fa servir després del moment d’haver pres una decisió important, en el moment de seguir endavant i no fer-se enrere, i confiar en les pròpies possibilitats. “Després de decidir d’anar a les illes Gala pagos per trobar el tresor, el capità va dir : “Aleaiacta est!”, fent referència a que havien provat de trobar el tresor allà, havien provat sort i ara calia seguir endavant.” Audaces fortuna iuvat: “La fortuna ajuda als audaços”. - Aquesta locució significa que els audaços i aquells que més s’ho mereixen, sempre acaben en un bon destí. “Va arriscar-se a xutar el penal definitiu, quan ningú va tenir la valentia de fer-ho. Va fer gol i l’entrenador va dir-li:” audaces fortuna iuvat!” Cum grano salis: “Com un gra de sal” -S’usa per indicar que cal aplicar una capa de sa escepticisme (qüestionar, posar en dubte) una determinada afirmació i nodonar-la per certa sense haver-la contrastat anteriorment. “Per assegurar-nos de les coses a la vida, hem d’aplicar el principi cum grano salis i segur que no errarem.” De gustibus non disputandum: “Sobre gustos no es disputa.” - A q u e s t a l o c u c i ó r e f l e x a l a subjectivitat i la inutilitat de les discussions en qüestions de gustos personals, ja que cadascú té els seus propis i ningú pot jutjar a ningú en referència als gustos. “No és possible criticar a una persona que li agrada una cosa que a tu no t’agrada perquè de gustibus non disputandum”. Errarehumanum est: “Equivocar-se és humà” - A la vida, un dels drets és el d’equivocar-se. Tothom s’equivoca, tothom és imperfecte i tothom té el dret de ser perdonat.
 16. 16. “ Mai hem d’ensorrar-nos si hem comès alguna equivocació a la vida, perquè els errors forment part d’ella: Errarehumanum est. Facta, non verba: “Fets, no paraules” - Les paraules no serveixen per demostrar les coses, el que sí serveixen són els fets. “Les coses es demostren a través de facta, non verba” Intelligentipauca: -L’intel·ligent necessita poques paraules, volent dir que entén les coses ràpidament sense necessitat de gaires explicacions, que és hàbil en entendre les coses. « En Miquel és el més llest de la classe i amb un cop el que professor hagi explicat la lliçó, ell ja la té entesa : Intelligentipauca. En canvi, la resta dels alumnes necessitem una segona o tercera explicació per entendre-ho.” Mens sana in corpore sano: “Ment sana en un cos sa” - Significa que per tenir una bona salut mental s’ha de mantenir un cos sa, que l’ànima no pot viure sense la preservació d’un cos sa. “Tots els atletes segueixen el principi mens sana in corpore sano.” Nihilnovesubsole: “Res de nou sota el sol” - Significa trobar una cosa que ja s’havia descobert anteriorment “Va comprovar com era la Terra que girava el Sol però això ja havia estat comprovat. Nihilnovesubsole”. Non plus ultra: “No més enllà”. - Encara que té el seu origen en l’expressió que Hèrcules va dir a l’Estret de Gibraltar que no hi havia terres més enllà, que allà s’acabava el món, actualment significa que una cosa ha arribat a la perfecció, que no pot estar millor. “El noi va fer una conferència non plus ultra, i va emportar-se els aplaudiments de tota la sala”. Veni, vidi, vici: “Vaig arribar, vaig veure i vaig vèncer”. -És una expressió que serveix per fer referència a la rapidesa en què s’ha aconseguit alguna cosa. “Vaig anar a cercar una cosa a casa els meus avis, que havia perdut. Només en arribar, ja vaig trobar-la: Veni, vidi, vici”. Verba volant, scripta manent: “Les paraules volen, lo escrit queda” - Significa que les paraules són fugaces, podríem dir metafòricament que se les emporta el vent, en canvi els escrits són permaments.
 17. 17. “Verba volant, scripta manent, per tant hem de deixar constància de les coses mitjançant els escrits”.  Altres expressions d’ús general Cf. (Confer): -“compara, consultar”. - S’utilitza per referir-se a un altre material o a idees que puguin aportar informació o argumentsdiferents, per finalitats de complementar. Es troba sobretot en contextos acadèmics com l’àmbit educatiu o en els textos legals. També pot aparèixer als diccionaris per explicar l’etimologia d’una paraula. “El Massís del Garraf ( Cf. Mapa de les serralades de Catalunya ) és una zona ideal pels espeleòlegs” Etcétera: “I la resta de coses” -Expressió que se situa al final d’una enumeració i per substituir-ne una part. “ M’agrada molt els esports de muntanya: esquí, Snow, esquí de fons, trekking, etcètera.” I.d. (id est): “és a dir” - És una expressió que la abreviatura de la qual ( I.d.) és molt u t i l i t z a d a e n definicions i en teoremes de les matemàtiques. Serveix per aclarir algun aspecte que podria causar algun dubte. “Aquella és una associació tri centenària, I.d., ja fa tres cents anys que existeix” Idem: “Igual, el mateix” - Expressió que s’utilitza per no repetir una cosa que s’acaba de dir. Fa referència a el mateix. “ Jo sóc bastant curiós, i ell ídem”. In situ: -Expressió que s’utilitza per fer referència a un fenomen observat al lloc dels fets. “ Aquell noi va presencia in situ l’atracament a la botiga” Inter nos: - Significa entre nosaltres. “Tot el que et digui ha de quedar inter nos, no ho pot saber absolutament ningú més”.
 18. 18. Per se: - Vol dir de sí, per sí mateix. “El bitllet d’avió per se no és molt car, però quan t’hi afegeixen totes les taxes els preus es disparen”. Post scriptum: - Significa posterior a la seva escriptura. “Per lògica, un llibre que es publica sempre es fa post scriptum” Sui generis: “Del seu propi gènere” - Expressió per mostrar una cosa que és molt particular i poc corrent. “ Aquell home va vestit de tal manera que és l’únic del planeta que va així, és un sui generis.” Viceversa: “Al revés, al contrari” - Invertint l’ordre de dos termes, girant-los, al revés. “ Van anar caminant del Matagalls a Vic i viceversa” Vid. / V (vide): - Nom comú dels arbustos de la família vitàcies per a produir el vi. És més conegut com a parra. “L’arbre que a partir del qual s’extreu el vi és el vide.”

×