SlideShare a Scribd company logo

Macedonian - Joseph and Asenath by E.W. Brooks.pdf

“And Pharaoh called Joseph's name Zaphnathpaaneah; and he gave him to wife Asenath the daughter of Potipherah priest of On. And Joseph went out over all the land of Egypt.” GENESIS 41:45

1 of 11
Download to read offline
ЈОЗИФ И АСЕНАТ
Асенат е побаран во брак од кралскиот син и многу
други.
1. Во првата година на изобилството, во вториот месец, на
петтиот месец, фараонот го испрати Јосиф да ја обиколи
целата египетска земја; и во четвртиот месец од првата
година, на осумнаесетти во месецот, Јосиф дојде до
границите на Хелиополис, и го собираше пченката од таа
земја како морскиот песок. Во тој град имаше еден човек
по име Пентефрес, кој беше свештеник на Хелиопол и
сатрап на фараонот и началник на сите фараонови сатрапи
и кнезови; и овој човек беше многу богат, многу мудар и
благ, а беше и советник на фараонот, бидејќи беше
разумен над сите фараонови кнезови. И имаше една
девица ќерка, по име Асенат, од осумнаесет години,
висока и симпатична и убава за гледање многу подалеку
од секоја девица на земјата. Самата Асенат немаше
сличност со девиците, ќерките на Египќаните, туку во сè
беше како ќерките на Евреите, висока како Сара и убав
како Ребека и убава како Рахила; и славата на нејзината
убавина се прошири низ целата таа земја и до краиштата
на светот, така што поради тоа сите синови на кнезовите
и сатрапите сакаа да ја придобијат, не, а и синовите на
кралевите, сите млади мажи и моќни, и поради неа
настана голема расправија меѓу нив, и тие се заложија да
се борат еден против друг. И првородениот син на
фараонот чу за неа, па продолжи да го моли татка си да му
ја даде за жена и му рече: Дај ми ја, оче, Асенат, ќерката
на Пентефрес, првиот човек на Хелиопол за жена. А
неговиот татко Фараонот му рече: „Зошто бараш жена
пониска од тебе кога си цар на сета оваа земја? Не, но ете!
ќерката на Јоаким, Моавскиот цар е свршена за тебе, а таа
самата е кралица и многу убава за гледање. Земи го тогаш
овој за себе за жена“.
Опишана е кулата во која живее Асенат.
2. Но Асенат се омаловажуваше и го презира секој човек,
фалејќи се и горделиво, и никој не ја видел, зашто
Пентефрес во својата куќа имаше соседна кула, многу
голема и многу висока, а над кулата имаше мансарда со
десет комори. А првата одаја беше голема и многу убава
и поплочена со виолетови камења, а нејзините ѕидови беа
обоени со скапоцени и разнобојни камења, а покривот и
на таа одаја беше од злато. И во таа одаја беа поставени
боговите на Египќаните, чиишто немаше број, злато и
сребро, и сите Асенат се поклонуваа, и таа се плашеше од
нив, и им принесуваше жртви секој ден. И втората одаја
ги содржеше сите украси и градите на Асенат, и имаше
злато во неа, и многу сребрена и златно ткаена облека
неограничена, и камења избрани и скапи, и убави ленени
облеки и сета украс на нејзината девственост. беше таму.
А третата одаја беше складиштето на Асенат, во кое се
наоѓаа сите добри работи на земјата. А во преостанатите
седум одаи седумте девици кои му служеа на Асенат ги
зазедоа, секоја имаше по една соба, бидејќи беа на иста
возраст, родени во иста ноќ со Асенат, и таа многу ги
сакаше; и тие беа исто така многу убави како ѕвездите на
небото, и никогаш не разговарал маж со нив или машко
дете. Сега големата одаја на Асенат каде што се негуваше
нејзината невиност имаше три прозорци; а првиот
прозорец беше многу голем и гледаше над дворот на
исток; а вториот гледаше кон југ, а третиот погледна
преку улицата. А златна постела стоеше во одајата
гледајќи кон исток; а креветот беше поставен со
виолетови работи проткаени со злато, а креветот беше
ткаен од црвено и темноцрвени работи и фин лен. На овој
кревет спиеше сам Асенат и никогаш не седеше маж или
друга жена на него. Имаше и голем двор до куќата
наоколу, и многу висок ѕид околу дворот изграден од
големи правоаголни камења; и имаше и четири порти во
дворот обложени со железо, и секоја ги чуваа осумнаесет
силни млади луѓе вооружени; и покрај ѕидот беа засадени
најразлични дрвја и секакви плодови, а нивните плодови
беа зрели, зашто беше сезона на жетва; а од десната страна
на истиот двор извира и богат извор на вода; а под изворот
имаше голема цистерна што ја примаше водата од тој
извор, од каде што одеше, како да се каже, река низ
средината на дворот и ги наводнуваше сите дрвја на тој
двор.
Јосиф го објавува своето доаѓање во Пентефрес.
3. И се случи во првата година од седумте години на
изобилство, во четвртиот месец, на дваесет и осмиот
месец, Јосиф дојде до границите на Хелиопол, собирајќи
го пченката од таа област. И кога Јосиф се приближи до
тој град, испрати дванаесет луѓе пред него кај Пентефрес,
свештеникот од Хелиопол, велејќи: „Ќе дојдам кај тебе
денес, зашто е време на пладне и на пладне, а има голема
сончева топлина и да се разладам под покривот на твојата
куќа“. А Пентефрес, кога го чу тоа, се израдува со многу
голема радост и рече: „Благословен да е Господ Бог Јосиф,
зашто мојот господар Јосиф ме смета за достоен. А
Пентефрес го повика началникот на својот дом и му рече:
„Побрзај, приготви го мојот дом и приготви голема
вечера, зашто денес ни дојде Јосиф Божјиот моќник. И
кога Асенат чу дека татко ѝ и мајка ѝ дошле од
наследството, се израдува многу и рече: „Ќе одам да ги
видам татко ми и мајка ми, зашто тие дојдоа од
сопственоста на нашето наследство“ (за тоа беше сезона
на жетва). А Асенат побрза во нејзината одаја, каде што
лежеа нејзините наметки, облече тенка ленена наметка од
темноцрвена облека и испреплетена со злато, и се
препаша со златен појас и нараквици околу рацете; а
околу нејзините стапала стави златни коњи, а околу
вратот фрли украс од скапоцени камења и скапоцени
камења, кои беа украсени од сите страни, а на нив
насекаде беа врежани и имињата на боговите на
Египќаните, и двете на нараквиците. и камењата; а таа
стави и тиара на главата и врза дијадема околу
слепоочниците и ја покри главата со мантија.
Пентефрес предлага да му го даде Асенат на Јосиф за
брак.
4. Тогаш таа побрза и слезе по скалите од својата мансарда
и дојде кај таткото и мајка си и ги бакна. А Пентефрес и
неговата жена се радуваа на својата ќерка Асенат со
огромна радост, бидејќи ја видоа украсена и украсена како
невеста Божја; и ги изнесоа сите добри работи што ги
донесоа од наследството и ги дадоа на својата ќерка; и
Асенат се радуваше на сите добри работи, на доцното
летно овошје и грозјето, урмите и гулабите, и над
дудинките и смоквите, бидејќи сите беа убави и пријатни
за вкус. А Пентефрес ѝ рече на својата ќерка Асенат:
„Дете! А таа рече: „Еве ме, господару“. А тој ѝ рече:
„Седни меѓу нас, и јас ќе ти ги кажам моите зборови“.
„Ете, Јосиф, Божјиот моќник, дојде кај нас денес, и овој
човек е владетел на целата египетска земја; и царот
фараон го постави за владетел на целата наша земја и цар,
а тој самиот и дава пченка на целата оваа земја. , и го
спасува од претстојниот глад; и овој Јосиф е човек кој му
се поклонува на Бога, и разборит и девица како што си ти
денес, и човек моќен во мудрост и знаење, и Божјиот дух
е врз него и благодатта на Господ е во него. Дојди, мило
дете, и ќе те дадам за жена, а ти ќе му бидеш невеста, а тој
ќе ти биде младоженец засекогаш“. А, кога Асенат ги
слушна овие зборови од својот татко, се истури врз неа
голема пот преку лицето, таа се разгневи со голем гнев, и
накриво го погледна татко си и рече: „Затоа, господару
оче. Дали ги кажуваш овие зборови? Сакаш да ме
предадеш како заробеник на туѓинец и бегалец и
продаден? Зар не е ова синот на пастирот од земјата
Ханаан? И самиот остана Не е ли тој што лежеше со
својата господарка, а неговиот господар го фрли во
затворот на темнината, а фараонот го изведе од затворот
затоа што му го толкуваше сонот, како што толкуваат и
постарите Египќани? но јас ќе се омажам за првородениот
син на царот, зашто тој е цар на целата земја“. Кога го
слушна ова, Пентефрес се засрами уште повеќе да ѝ
зборува на својата ќерка Асенат за Јосиф, зашто таа му
одговори со фалбаџиство и гнев.
Јосиф пристигнува во куќата на Пентефрес.
5. И ете! дојде еден млад човек од слугите на Пентефрес,
и тој му рече: „Ете, Јосиф стои пред вратите на нашиот
двор. А Асенат, кога ги слушна овие зборови, побегна од
лицето на својот татко и мајка и се качи во мансардата, и
влезе во својата соба и застана на големиот прозорец што
гледа кон исток за да го види Јосиф како доаѓа во куќата
на нејзиниот татко. А Пентефрес излезе и неговата жена и
сиот нивен род и слугите нивни да го пречекаат Јосиф; и
кога се отворија портите на дворот што гледаа на исток,
Јосиф влезе во втората кола на фараонот; и беа врзани
четири коњи бели како снег со златни парчиња, а колата
беше целосно од чисто злато. А Јосиф беше облечен во
бела и ретка туника, а наметката што беше фрлена околу
него беше пурпурна, направена од фин лен проткаен со
злато, а на главата имаше златен венец, а околу венецот
имаше дванаесет избрани камења, а над Камењата
дванаесет златни зраци, а во десната рака царски стап, кој
имаше испружено маслиново гранче, а на него имаше
изобилство плодови. Тогаш, кога Јосиф влезе во дворот и
неговите врати беа затворени, а секој туѓ маж и жена
останаа надвор од дворот, зашто стражарите на портите се
приближија и ги затворија вратите, дојде Пентефрес и
неговата жена и сите нивниот род освен нивната ќерка
Асенат, и му се поклонија на Јосиф на лицата свои на
земјата; а Јосиф слезе од својата кола и ги поздрави со
раката своја.
Асенат го гледа Јосиф од прозорецот.
6. А Асенат, кога го виде Јосиф, беше болна во душата и
срцето ѝ се згмечи, и се отпуштија колената и целото тело
ѝ трепеа и се уплаши од голем страв, а потоа офкаше и
рече во своето срце: „Ало! беден! каде да одам сега јас,
бедниот, или каде да бидам скриен од неговото лице, или
како ќе ме види Јосиф, синот Божји, зашто од моја страна
зборував зло за него? беден! каде да одам и да бидам
скриен, зашто тој самиот го гледа секое скривалиште и
знае сè, и ништо скриено не му избега поради големата
светлина што е во него? И сега, Бог на Јосиф нека биде
милостив за мене, затоа што во незнаење кажав лоши
зборови против него. Што да следам сега јас, беден? Не
реков ли: Јосиф, синот на пастирот доаѓа од земјата
Ханаанска? Сега дојде кај нас во својата кола како сонце
од небото, и тој влезе во нашата куќа денес, и свети во неа
како светлина на земјата. Но, јас сум безумен и храбар,
зашто го презирав и зборував лоши зборови за него и не
знаев дека Јосиф е син Божји. Зашто, кој од луѓето
некогаш ќе роди таква убавина, или која утроба на жена
ќе роди таква светлина? Јас сум беден и безумен, зашто
му кажав лоши зборови на татко ми. Затоа, сега татко ми
нека ме даде на Јосиф за слугинка и за слугинка, и јас ќе
му бидам вечно ропство.”
Џозеф го гледа Асенат на прозорецот.
7. А Јосиф влезе во домот на Пентефрес и седна на стол.
И му ги измија нозете и му поставија трпеза посебно,
зашто Јосиф не јадеше со Египќаните, зашто тоа му беше
одвратно. А Јосиф го подигна погледот и го виде Асенат
како ѕирка надвор, и му рече на Пентефрес: „Која е таа
жена што стои во таванот покрај прозорецот? Пушти ја да
си оди од оваа куќа“. Зашто Јосиф се плашеше, велејќи:
„Да не ме изнервира и таа“. Зашто сите жени и ќерки на
кнезовите и сатрапите од целата египетска земја го
вознемируваа за да лежат со него; но и многу жени и ќерки
на Египќаните, сите што го видоа Јосиф, беа вознемирени
поради неговата убавина; а пратениците што му ги
испратија жените со злато и сребро и скапоцени дарови
Јосиф ги испрати назад со закана и навреда, велејќи:
„Нема да згрешам пред очите на Господа Бога и пред
лицето на мојот татко Израел“. Зашто Јосиф секогаш го
имаше Бог пред своите очи и секогаш се сеќаваше на
заповедите на својот татко; зашто Јаков често зборуваше
и го опоменуваше својот син Јосиф и сите негови синови:
„Чувајте се, деца, од странска жена за да немате заедница
со неа, зашто заедништвото со неа е пропаст и пропаст.
Затоа Јосиф рече: „Оваа жена нека си оди од овој дом! А
Пентефрес му рече: „Господару мој, таа жена што ја виде
како стои на таванот не е странец, туку е наша ќерка, која
мрази секого, и никој друг не ја видел освен тебе денес; ,
ако сакаш, Господи, ќе дојде и ќе ти зборува, зашто
нашата ќерка е како твоја сестра“. А Јосиф се радуваше со
преголема радост, зашто Пентефрес рече: „Таа е девица
што го мрази секој човек“. А Јосиф им рече на Пентефрес
и неговата жена: „Ако е ваша ќерка и е девица, нека дојде,
зашто таа е моја сестра, а јас од денес ја сакам како
сестра“.
Јосиф го благословува Асенат.
8. Тогаш мајка ѝ се качи во таванот и го донесе Асенат кај
Јосиф, а Пентефрес ѝ рече: „Бакни го својот брат, зашто и
тој е девица како ти денес, и мрази секоја туѓа жена, како
што мразиш секој туѓ маж. . А Асенат му рече на Јосиф:
„Здраво, Господи, благословен од Севишниот Бог! А
Јосиф ѝ рече: „Бог, кој оживува сè, ќе те благослови,
девојче.” Тогаш Пентефрес ѝ рече на својата ќерка
Асенат: „Дојди и бакни го брата си.“ Кога Асенат дојде да
го бакне Јосиф, Јосиф го испружи десното. раката и го
стави на нејзините гради меѓу нејзините две папки (зашто
нејзините папки веќе стоеја како убави јаболка), а Јосиф
рече: „Не му одговара човек што му се поклонува на Бога,
кој со својата уста го благословува живиот Бог. и јаде од
блажениот леб на животот, и ја пие благословената чаша
на бесмртноста, и се помазува со блаженото средство на
нераспадливоста, за да целива туѓа жена, која
благословува со својата уста мртви и глуви идоли и јаде
од нивната трпеза леб на давење. и ја пие чашата на
измамата од нивното лежење и е помазан со чистота на
уништувањето; но човекот што му се поклонува на Бога,
ќе ја бакне мајка си и сестрата родена од неговата мајка и
сестрата родена од неговото племе и жената што го дели
неговиот кауч, кои со својата уста го благословуваат
живиот Бог. Исто така, не и е добро на жена која му се
поклонува на Бога да бакнува туѓ маж, зашто тоа е
одвратно во очите на Господ Бог.” И кога Асенат ги
слушна овие зборови од Јосиф, таа беше многу
вознемирена и офка и додека таа непоколебливо гледаше
во Јосиф со отворени очи, тие се наполнија со солзи. ја
подигна десната рака над нејзината глава и рече:
„Господи, Боже на мојот татко Израел, Севишниот и
моќниот Бог, Кој оживува сè и повикува од темнината кон
светлината и од заблудата во вистината и од смртта во
живот, благослови ја и оваа девица, оживеј ја и обнови ја
со твојот свет дух, и нека јаде од лебот на твојот живот и
да ја пие чашата на твојот благослов и изброј ја со твојот
народ што си го избрал пред да се создаде сè. и нека влезе
во твојата починка, која ја подготвуваш за твоите
избраници, и нека живее во твојот вечен живот
засекогаш.”
Асенат се пензионира, а Џозеф се подготвува да
замине.
9. А Асенат се радуваше на благословот на Јосиф со многу
голема радост. Тогаш таа побрза и сама се искачи во
својата мансарда и падна на својот кревет во немоќ, зашто
имаше во нејзината радост и тага и голем страв; и
непрестајна пот се истури врз неа кога ги слушна овие
зборови од Јосиф и кога тој ѝ зборуваше во името на
Севишниот Бог. Потоа заплака со силен и горчлив плач, и
се покаја од своите богови, на кои вообичаено им се
поклонуваше, и од идолите, кои ги отфрли и чекаше да
дојде вечерта. Но Јосиф јадеше и пиеше; и им рече на
своите слуги да ги поврзат коњите на своите коли и да ја
обиколат целата земја. А Пентефрес му рече на Јосиф:
„Нека живее мојот господар денес овде, а наутро ќе си
оди“. А Јосиф рече: „Не, но јас ќе си одам денес, зашто тоа
е денот во кој Бог почна да го создава сето Свое создадено,
а на осмиот ден и јас се враќам кај вас и ќе преживеам
овде“.
Асенат ги отфрла египетските богови и се понижува.
10. А кога Јосиф излезе од куќата, и Пентефрес и сите
негови роднини отидоа во наследството, а Асенат остана
сам со седумте девици, безволно и плачеше додека не
зајде сонцето; и не јадеше леб, ниту пиеше вода, но додека
сите спиеја, таа сама беше будна и плачеше и често ја
удираше со раката во градите. После тоа, Асенат стана од
својот кревет и тивко се спушти по скалите од мансардата,
и кога дојде до портата, ја најде вратата како спие со
своите деца; а таа побрза и ја симна од вратата кожената
покривка на завесата, ја наполни со пепел, ја однесе до
таванот и ја положи на подот. И тогаш цврсто ја затвори
вратата и ја прицврсти со железната завртка од страна и
стенкаше со силно офкање заедно со многу и многу силен
плач. Но, девицата, која Асенат ја сакаше повеќе од сите
девици, откако го слушна нејзиното стенкање, побрза и
дојде до вратата откако ги разбуди и другите девици и ја
најде затворена. И кога го послуша офкањето и плачот на
Асенат, ѝ рече, стоејќи надвор: „Што е тоа, госпоѓо моја,
и зошто си тажна? А што е тоа што те мачи? Отвори ни и
нека те гледаме“. А Асенат ѝ рече затворена внатре:
„Голема и тешка болка ми ја нападна главата, а јас се
одморам во креветот и не можам да станам и да ти се
отворам, зашто сум немоќен над сите мои екстремитети.
Затоа, одете секој од вас во нејзината одаја и спијте, и
оставете ме да мирувам.” А кога отидоа девиците, секоја
во својата одаја, Асенат стана и тивко ја отвори вратата од
нејзината спална соба, и отиде во својата втора соба, каде
што беа градите на нејзиниот украс, и ја отвори својата
каса и зеде црна мрачна туника која ја облече и тагуваше
кога умре нејзиниот првороден брат. Откако ја зеде оваа
туника, таа ја внесе во својата одаја и повторно ја затвори
вратата безбедно и ја стави завртката од страна. Тогаш
Асенат ја соблече својата кралска облека и ја облече
туниката за жалост, го одврза златниот појас и се препаша
со јаже и ја извади од главата дијадемата, односно
митрата, исто така и дијадемата, синџирите од нејзините
раце и нозе, исто така, беа ставени на подот. Потоа ја зеде
својата избрана облека и златниот појас, митрата и својата
дијадема, и ги фрли низ прозорецот што гледаше кон
север, кон сиромашните. И тогаш ги зеде сите нејзини
богови што беа во нејзината одаја, златните и сребрените
богови без број, ги распарчи и ги фрли низ прозорецот на
сиромашните луѓе и просјаците. И повторно, Асенат ја
зеде својата кралска вечера и голините, рибите и месото
од јуници, и сите жртви на нејзините богови и садовите со
виното за либање, и ги фрли сите низ прозорецот што
гледаше на север како храна за кучињата. . 2 По ова, таа ја
зеде кожената покривка со пепелниците и ја истури на
подот; и зеде вреќиште и си ги препаша бедрата; и ја
отпушти и мрежата од косата на главата и ја попрска со
пепел над главата. И таа фрлаше пепел и на подот, падна
на гарите и постојано удираше со рацете во градите и
плачеше цела ноќ со офкање до утрото. И кога Асенат
стана наутро и виде, и ете! пепелниците беа под неа како
глина од нејзините солзи, таа пак падна на лицето на
гарните додека не зајде сонцето. Така, Асенат го правел
тоа седум дена, не вкусувајќи ништо.
Асенат реши да му се моли на Богот на Евреите.
11. И на осмиот ден, кога се раздени и птиците веќе
црцорат, а кучињата лаеја по минувачите, Асенат ја
подигна малку главата од подот и од пепелта на која
седеше, зашто беше многу уморна. и ја изгуби моќта на
нејзините екстремитети од нејзиното големо понижување;
зашто Асенат беше изморена и изнемоштена и нејзината
сила ослабна, а потоа се сврте кон ѕидот, седејќи под
прозорецот што гледаше на исток; и главата ја положи на
градите, преклопувајќи ги прстите од рацете над
нејзиното десно колено; и устата ѝ беше затворена и не ја
отвори во седумте денови и во седумте ноќи на нејзиното
понижување. А таа рече во своето срце, не отворајќи ја
устата: „Што да правам јас, бедна, или каде да одам? И со
кого пак ќе најдам засолниште? или со кого да зборувам,
девицата што е сираче и пуст и оставен од сите и омразен?
Сите сега ме мразат, а меѓу нив дури и татко ми и мајка
ми, затоа што ги отфрлив боговите со омраза и ги оттргнав
и им ги дадов на сиромашните. да биде уништен од
луѓето. Зашто татко ми и мајка ми рекоа: „Асенат не е
наша ќерка!“ Но и сите мои роднини ме мразат мене и
сите луѓе, затоа што им ги дадов нивните богови на
уништување. И јас мразев секој човек и сите што ми се
додеваа, а сега во ова мое понижување ме мразеа сите и се
радуваат на мојата неволја. Но Господ и Бог на моќниот
Јосиф ги мрази сите што се поклонуваат на идолите, зашто
тој е љубоморен Бог и страшно, како што чув, против сите
што се поклонуваат на туѓи богови, од каде ме мразеше и
мене, затоа што им се поклонував на мртви и глуви идоли
и ги благословував. Но, сега ја одбегнав нивната жртва и
устата ми се отуѓи од нивната трпеза, и немам храброст да
го повикам Господа, Богот на небото, Севишниот и
моќниот на моќниот Јосиф, зашто устата ми е загадена од
жртвите на идолите. Но, слушнав многумина кои велат
дека Богот на Евреите е вистински Бог, и жив Бог, и
милосрден Бог и милостив и долготрпелив и полн со
милост и благ, и кој не го пресметува гревот на човекот
кој е смирен, а особено за оној кој греши во незнаење и не
осудува за беззаконија во времето на неволјата на човекот
што е измачуван; според тоа и јас, понизниот, ќе бидам
смел и ќе се обратам кон него, ќе барам прибежиште кај
него и ќе му ги исповедам сите мои гревови и ќе ја излеам
мојата молба пред него, а тој ќе се смилува на мојата беда.
Зашто, кој знае дали ќе го види ова мое понижување и
пустош на мојата душа и ќе ме сожали, а ќе го види и
сираството на мојата беда и невиност и ќе ме брани?
зашто, како што слушам, тој и самиот е татко на сираци и
утеха на напатените и помошник на прогонетите. Но во
секој случај и јас понизниот ќе бидам смел и ќе му плачам.
Тогаш Асенат стана од ѕидот каде што седеше, се подигна
на колена кон исток, ги насочи очите кон небото, ја отвори
устата и Му рече на Бога:
Молитвата на Асенат
12. Молитвата и исповедта на Асенат: „Господи, Боже на
праведниците, Кој ги создава вековите и дава живот на сè,
Кој му дал здив на животот на целото Твое создание, Кој
ги извлекол невидливите нешта во светлината, Кој создал
сè и покажа дека не се појави, кои го подигнаа небото и ја
основаа земјата на водите, кои ги зацврстија големите
камења на бездната на водата, кои нема да бидат
потопени, туку до крај ја вршат твојата волја, зашто ти,
Господи, го кажа словото и сè стана, и твојот збор Господи
е живот на сите твои созданија, кон тебе бегам за
прибежиште, Господи Боже мој, отсега па натаму, кон
Тебе ќе викам, Господи , и Тебе ќе ги исповедам моите
гревови, Тебе ќе ја излеам мојата молба, учителу, и тебе
ќе ги откријам моите беззаконија. Поштеди ме, Господи,
поштеди, зашто направив многу гревови против тебе,
направив беззаконие и безбожност, кажав нешта што не
треба да се изговараат и зла пред твоите очи; мојата уста,
Господи, е извалкана од жртвите на идолите на
Египќаните и од трпезата на нивните богови: згрешив,
Господи, згрешив во Твојот поглед, и во знаење и во
незнаење, направив безбожност затоа што им се
поклонував на мртви и глуви идоли, и не сум достоен да
ти ја отворам устата, Господи, јас бедната Асенат ќерка на
свештеникот Пентефрес, девицата и кралицата, кој
некогаш беше горд и горделив и оној кој напредуваше во
богатството на татко ми над сите луѓе, но сега сирак и пуст
и напуштен од сите луѓе. Кон Тебе бегам, Господи, и кон
Тебе ја принесувам мојата молба и кон Тебе ќе викам.
Избави ме од оние што ме гонат. Господар, пред да бидам
преземен од нив; зашто, како што детето во страв од
некого бега кај татко си и кај мајка си, а татко му ги
испружи рацете и го фаќа за градите, а ти. Господи,
испружи ги своите неизвалкани и страшни раце врз мене
како чедољубив татко и фати ме од раката на
натсензуалниот непријател. За ете! Стариот, див и суров
лав ме гони, зашто тој е татко на боговите на Египќаните,
а боговите на идол-манијаците се неговите деца, и јас ги
мразам и ги оттргнав, бидејќи тие се лавовски деца, и јас
ги отфрлив од мене сите богови на Египќаните и ги
отстранив, а лавот или нивниот татко ѓаволот, во гнев
против мене се обидува да ме проголта. Но, ти, Господи,
избави ме од неговите раце, и јас ќе бидам избавен од
неговата уста, за да не ме раскине и да ме фрли во
пламенот на огнот, а огнот да ме фрли во бура, и бурата
да не надвладее над мене во темнината и фрли ме во
морските длабочини, и големиот ѕвер, кој е од векот, ме
проголта, и јас ќе загинам засекогаш. Избави ме, Господи,
пред сето ова да дојде врз мене; избави ме, учителу,
пустиот и беспомошниот, зашто татко ми и мајка ми се
одречеа од мене и рекоа: „Асенат не е наша ќерка“, зашто
јас ги распарчив нивните богови и ги уништив со нив, како
целосно да ги мразам. И сега сум сирак и пуст, и немам
друга надеж освен тебе. Господи, ниту друго
прибежиште, освен твојата милост, пријателе на луѓето,
зашто ти си единствениот татко на сираците и поборник
на прогонетите и помошник на напатените. Помилуј ме
Господи и сочувај ме чист и девствен, оставениот и сирак,
зашто Ти единствен Господи си сладок и добар и благ
татко. Зашто, кој татко е сладок и добар како тебе,
Господи? За ете! сите домови на мојот татко Пентефрес,
што ми ги даде во наследство, се за некое време и
исчезнуваат; но домовите на Твоето наследство, Господи,
се нераспадливи и вечни“.
Молитвата на Асенат (продолжение)
13. „Посети, Господи, понижување мое и помилуј го
моето сираче и смилувај ме настраданиот! Зашто, ете, јас,
Учителе, избегав од сите и побарав засолниште кај тебе
единствениот пријател на луѓето. Ете, ги оставив сите
добрини. земните работи и побарав прибежиште кај тебе..
Господи, во вреќиште и пепел, гол и осамен. Ете, сега ја
соблеков мојата царска облека од фин лен и темноцрвена
облека проткаена со злато и облеков црна туника на
жалост. Ете, го одврзав својот златен појас и го фрлив од
мене и се препашав со јаже и вреќиште, ете, дијадемата и
мојата митра ги фрлив од мојата глава и се посипав со
пепел. Еве, подот на мојата одаја беше поплочен со многу
обоени и виолетови камења, кои порано беа навлажнети
со масти и се сушеа со светли ленени ткаенини, сега е
навлажнета со моите солзи и обесчестена со тоа што е
расфрлана со пепел. и моите солзи се создаде многу глина
во мојата одаја како на широк пат, Господи мој, мојата
царска вечера и месото што им го дадов на кучињата. Еве!
И јас постев, учителу, седум дена и седум ноќи, ниту леб
јадев, ниту пиев вода, а устата ми е сува како тркало,
јазикот ми е како рог и усните како грнчер, и лицето ми се
намали, а очите мои не успеаја да пролеат солзи. Но ти,
Господи, Боже мој, избави ме од моите многубројни
незнаење и прости ми затоа што сум девица и несвесен,
залутав. Еве! сега сите богови кои порано ги обожавав во
незнаење, сега знам дека се глуви и мртви идоли, и ги
распарчив и ги дадов да ги газат сите луѓе, а крадците ги
разгалија, кои беа злато и сребро , и кај тебе побарав
засолниште, Господи Боже, единствениот сочувствителен
и пријател на луѓето. Прости ми, Господи, што направив
многу гревови против тебе во незнаење и кажав
богохулни зборови против мојот господар Јосиф и не
знаев, бедниот, дека тој е твој син. Господи, бидејќи злите
луѓе поттикнати од завист ми рекоа: „Јосиф е син на
пастир од земјата Хананска“, а јас, бедниот, им поверував
и залутав, и го омаловажав и зборував зло. за него, не
знаејќи дека тој е твој син. Зашто, кој од луѓето родил или
некогаш ќе роди таква убавина? или кој друг е таков како
тој, мудар и моќен како преубавиот Јосиф? Но Тебе,
Господи, ти го посветувам, бидејќи од моја страна го
сакам повеќе од мојата душа. Чувај го во мудроста на
твојата милост, и положи ме за него за слугинка и
робинка, за да му ги измијам нозете, да му ја направам
постелата, да му служам и да му служам, и ќе му бидам
робинка за времиња од мојот живот“.
Архангел Михаил го посетува Асенат.
14. И кога Асенат престана да му се исповеда на Господа,
ете! утрото се појави и од небото на исток; и Асенат го
виде тоа, се радуваше и рече: „Дали Господ Бог ја чу
мојата молитва? зашто оваа ѕвезда е гласник и гласник на
висината на големиот ден“. И ете! тешко од утринската
ѕвезда, небото се расипа и се појави голема и неискажлива
светлина. И кога го виде тоа, Асенат падна со лицето на
пепелниците, и веднаш ѝ пријде еден човек од небото,
испраќајќи зраци светлина и застана над нејзината глава.
И, додека таа лежеше на лицето, божествениот ангел ѝ
рече: „Асенат, стани“. А таа рече: „Кој е тој што ме повика
затоа што вратата на мојата одаја е затворена, а кулата е
висока, и како тогаш тој влезе во мојата одаја? И тој ја
повика повторно по втор пат, велејќи: „Асенат, Асенат“.
А таа рече: „Еве ме, господару, кажи ми кој си ти“. А тој
рече: „Јас сум главен заповедник на Господа Бога и
заповедник на сета војска на Севишниот; стани и застани
на твоите нозе, за да ти ги кажам моите зборови“. И таа го
подигна лицето и виде, и ете! човек во сè слично на Јосиф,
во наметка и венец и царски стап, освен што лицето му
беше како молња, а очите му беа како светлина на
сонцето, а влакната на главата како пламен од пламен
факел , а рацете и нозете му беа како железо што свети од
оган, зашто како што беше искри излегуваа и од неговите
раце и од неговите нозе. Гледајќи го ова, Асенат се
исплаши и падна на лицето, не можејќи да застане на нозе,
зашто многу се исплаши и сите нејзини екстремитети се
тресеа. А човекот ѝ рече: „Биди радувај се, Асенат, и не
плаши се; туку стани и застани на твоите нозе, за да ти ги
кажам моите зборови“. Тогаш Асенат стана и застана на
нејзините нозе, а ангелот ѝ рече: „Оди без пречки во
твојата втора одаја и остави ја настрана црната туника во
која си облечена, и отфрли ја вреќичката од бедрата и
истреси ги пепелниците. од твојата глава, и измиј го
лицето и рацете со чиста вода и облечи си бела недопрена
наметка и препаши ги слабините со светлиот појас на
девственоста, двојниот, и дојди пак кај мене, и јас ќе ти ги
кажам зборовите кои ти се испратени од Господа“. Тогаш
Асенат побрза и отиде во својата втора одаја, во која беа
ковчезите на нејзиното украсување, и ја отвори касата и
зеде бела, фина, недопрена наметка и ја облече, откако ја
соблече најпрвин црната наметка, и го одврза јажето и
јажето. вреќиштето од нејзините половини и се препаша
во светол, двоен појас на нејзината девственост, еден
појас околу слабините и друг појас околу нејзините гради.
И ги истресе пепелниците од главата и си ги изми рацете
и лицето со чиста вода, и зеде мантија најубава и убава и
си ја закри главата.
Мајкл му кажува на Асенат дека таа ќе биде сопруга
на Јосиф.
15. Тогаш таа дојде кај божествениот главен капетан и
застана пред него, а ангелот Господов ѝ рече: „Земи ја сега
наметката од твојата глава, зашто ти си денес чиста
девица, а главата твоја е како млад човек“. А Асенат и го
зеде од глава. И повторно, божествениот ангел ѝ рече:
„Биди добро, Асенат, девица и чиста, зашто ете! Господ
Бог ги чу сите зборови на твојата исповед и твојата
молитва, и го виде и понижувањето и маката на седумте
дена на твоето воздржување, зашто од твоите солзи се
создаде многу глина пред твоето лице на овие пепелници.
Според тоа, биди добро, Асенат, девица и чиста, зашто
ете, твоето име е запишано во книгата на живот и нема да
биде избришан засекогаш; но од овој ден ќе бидете
обновени, обновени и нахранети, и ќе јадете од
благословениот леб на животот и ќе пиете чаша исполнета
со бесмртност и ќе бидете помазани со благословеното
нераспадливост. на радост, Асенат, девица и чиста, ете,
Господ Бог те даде денес на Јосиф за невеста, а тој самиот
ќе ти биде младоженец засекогаш. И отсега нема да се
викаш Асенат, туку твоето име биди Град на
прибежиштето, зашто во тебе ќе бараат засолниште многу
народи и ќе се сместат под твоите крилја, и многу народи
ќе најдат засолниште со твоите средства, а на твоите
ѕидови ќе бидат безбедни оние што се приврзуваат на
Севишниот Бог преку покајание; зашто покајанието е
ќерка на Севишниот, и таа самата го моли Севишниот Бог
за тебе секој час и за сите што се каат, бидејќи тој е татко
на покајанието, а таа самата е довршување и надгледник
на сите девици, љубејќи те многу и молејќи го Севишниот
за вас секој час, и за сите што се каат, таа ќе обезбеди
место за одмор на небесата и го обновува секој што се
покајал. А покајанието е многу фер, девица чиста, нежна
и блага; и затоа, Севишниот Бог ја сака, и сите ангели ја
почитуваат, и јас многу ја сакам, затоа што и таа самата е
моја сестра, и како што таа ве сака вас, девици, и јас ве
сакам вас. И ете! од моја страна одам кај Јосиф и ќе му ги
кажам сите овие зборови за тебе, а тој ќе дојде кај тебе
денес и ќе те види, ќе се радува на тебе и ќе те засака и ќе
биде твој младоженец, а ти ќе бидеш негова сакана
невеста засекогаш. Според тоа, слушни ме, Асенат, и
облечи се венчаница, древната и првата облека што уште
од дамнина е ставена во твојата одаја, и стави го целиот
свој избор да украсува и за тебе, и украси се како добра
невеста и направи се подготвен да се сретне со него; за
ете! Тој самиот ќе дојде кај тебе денес, ќе те види и ќе се
радува.” И кога ангелот Господов во облик на човек
заврши со зборувањето на овие зборови на Асенат, таа се
радуваше со голема радост поради сето она што го кажа ,
и падна на нејзиното лице на земјата, и се поклони пред
неговите нозе и му рече: „Благословен е Господ, твојот
Бог, Кој те испрати да ме избавиш од темнината и да ме
одведеш од темелите на самата бездна во светлина, и
благословено е твоето име засекогаш. Ако најдов
благодат, господару мој, пред твоите очи и знам дека ќе
ги исполниш сите зборови што ми ги кажа за да се
исполнат, нека ти зборува твојата слугинка!“ А ангелот ѝ
рече: Кажи!“ А таа рече: „Те молам, Господи, седни малку
на овој кревет, зашто овој кревет е чист и неизвалкан,
затоа што друг маж или друга жена никогаш не седнале на
него, и јас ќе седнам пред тебе. трпеза и леб, и ќе јадеш, а
јас ќе ти донесам и вино старо и добро, мирисот од кој ќе
допре до небото, а ти ќе пиеш од него, а потоа ќе тргнеш
на својот пат.” А тој ѝ рече: Побрзајте и донесете го брзо“.
Асенат наоѓа саќе во нејзиниот магацин.
16. А Асенат побрза и постави празна трпеза пред него; и
кога почнала да носи леб, божествениот ангел ѝ рекол:
„Донеси ми и саќе“. А таа застана и беше збунета и
тагуваше поради тоа што немаше пчелен чешел во својот
магацин. И божествениот ангел ѝ рече: „Зошто мируваш?
А таа рече: „Господару мој, ќе испратам едно момче во
предградието, зашто е блиску наследството наше, и тој ќе
дојде и ќе донесе брзо оттаму, и ќе го поставам пред тебе“.
Божествениот ангел ѝ рекол: „Влези во својот магацин и
ќе најдеш пчелен чешел легнат на масата; земи го и однеси
го овде“. А таа рече: „Господи, во мојот магацин нема
пчелен чешел“. А тој рече: „Оди и ќе најдеш“. А Асенат
влезе во својот магацин и најде саќе како лежи на масата;
а чешелот беше голем и бел како снег и полн со мед, и тој
мед беше како небесна роса, а мирисот негов како мирис
на живот. Тогаш Асенат се зачуди и рече во себе: „Дали
овој чешел е од устата на самиот овој човек? А Асенат го
зеде тој чешел, го донесе и го постави на масата, а ангелот
ѝ рече: „Зошто рече: „Во мојата куќа нема саќе“, а ете, ми
го донесе? " А таа рече: „Господи, никогаш не сум ставил
саќе во мојот дом, туку така е направено како што ти рече.
Излезе од твојата уста? И мажот се насмевна на
разбирањето на жената. Потоа ја повика при себе, и кога
таа дојде, ја испружи десната рака и ја фати нејзината
глава, а кога ја заниша главата со десната рака, Асенат
многу се исплаши од раката на ангелот, зашто од неа
излегуваа искри. неговите раце по начинот на вжештено
железо, и соодветно на тоа таа цело време гледаше со
многу страв и треперење во раката на ангелот. А тој се
насмевна и рече: „Благословен си, Асенат, зашто ти се
открија неискажливите тајни Божји; и блажени се сите
што се приврзуваат кон Господа Бога во покајание, зашто
ќе јадат од овој чешел, за тој чешел. е духот на животот, а
тоа го направија пчелите од рајот на задоволството од
росата на розите на животот што се во рајот Божји и секој
цвет, и од него јадат ангелите и сите Божји избраници и
сите синовите на Севишниот, и кој ќе јаде од него, нема
да умре засекогаш“. Тогаш божествениот ангел ја подаде
десната рака, зеде мало парче од чешелот и јадеше, а со
својата рака го стави она што остана во устата на Асенат
и ѝ рече: „Јади!“ и таа јадеше. А ангелот ѝ рече: „Ете, сега
си го изеде лебот на животот и си ја испи чашата на
бесмртноста и си помазан со чистота на нераспадливоста;
ете, денес твоето тело дава цвеќиња на животот од
изворот на Севишниот Високи, и коските твои ќе се
здебелат како кедрите на рајот на Божјото задоволство и
неуморните сили ќе те одржуваат; според тоа, твојата
младост нема да види старост, ниту твојата убавина ќе
исчезне засекогаш, туку ќе бидеш како ѕид мајка-град на
сите“. И ангелот го поттикна чешелот, и многу пчели
излегоа од ќелиите на тој чешел, а ќелиите беа безбројни,
десетици илјади десетици илјади и илјадници илјади. И
пчелите беа бели како снег, а крилјата им беа како
пурпурни и темноцрвени работи и како црвени; имаа и
остри убоди и не повредија никој. Тогаш сите тие пчели ја

More Related Content

More from Filipino Tracts and Literature Society Inc.

More from Filipino Tracts and Literature Society Inc. (20)

Marathi - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Marathi - The Book of Prophet Zephaniah.pdfMarathi - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Marathi - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Malayalam - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Malayalam - The Book of Prophet Zephaniah.pdfMalayalam - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Malayalam - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Maithili - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Maithili - The Book of Prophet Zephaniah.pdfMaithili - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Maithili - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Lao - The Book of the Prophet Zephaniah.pdf
Lao - The Book of the Prophet Zephaniah.pdfLao - The Book of the Prophet Zephaniah.pdf
Lao - The Book of the Prophet Zephaniah.pdf
 
Korean - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Korean - The Book of Prophet Zephaniah.pdfKorean - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Korean - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Konkani - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Konkani - The Book of Prophet Zephaniah.pdfKonkani - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Konkani - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Khmer - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Khmer - The Book of Prophet Zephaniah.pdfKhmer - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Khmer - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Kannada - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Kannada - The Book of Prophet Zephaniah.pdfKannada - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Kannada - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Japanese - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Japanese - The Book of Prophet Zephaniah.pdfJapanese - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Japanese - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Hindi - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Hindi - The Book of Prophet Zephaniah.pdfHindi - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Hindi - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Gujarati - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Gujarati - The Book of Prophet Zephaniah.pdfGujarati - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Gujarati - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Georgian - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Georgian - The Book of Prophet Zephaniah.pdfGeorgian - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Georgian - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Dogri - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Dogri - The Book of Prophet Zephaniah.pdfDogri - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Dogri - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Danish - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Danish - The Book of Prophet Zephaniah.pdfDanish - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Danish - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Czech - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Czech - The Book of Prophet Zephaniah.pdfCzech - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Czech - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Croatian - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Croatian - The Book of Prophet Zephaniah.pdfCroatian - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Croatian - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Corsican - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Corsican - The Book of Prophet Zephaniah.pdfCorsican - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Corsican - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Chinese (Traditional) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Chinese (Traditional) - The Book of Prophet Zephaniah.pdfChinese (Traditional) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Chinese (Traditional) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Chinese (Simplified) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Chinese (Simplified) - The Book of Prophet Zephaniah.pdfChinese (Simplified) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Chinese (Simplified) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 
Chinese (Literary) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Chinese (Literary) - The Book of Prophet Zephaniah.pdfChinese (Literary) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
Chinese (Literary) - The Book of Prophet Zephaniah.pdf
 

Macedonian - Joseph and Asenath by E.W. Brooks.pdf

  • 1. ЈОЗИФ И АСЕНАТ Асенат е побаран во брак од кралскиот син и многу други. 1. Во првата година на изобилството, во вториот месец, на петтиот месец, фараонот го испрати Јосиф да ја обиколи целата египетска земја; и во четвртиот месец од првата година, на осумнаесетти во месецот, Јосиф дојде до границите на Хелиополис, и го собираше пченката од таа земја како морскиот песок. Во тој град имаше еден човек по име Пентефрес, кој беше свештеник на Хелиопол и сатрап на фараонот и началник на сите фараонови сатрапи и кнезови; и овој човек беше многу богат, многу мудар и благ, а беше и советник на фараонот, бидејќи беше разумен над сите фараонови кнезови. И имаше една девица ќерка, по име Асенат, од осумнаесет години, висока и симпатична и убава за гледање многу подалеку од секоја девица на земјата. Самата Асенат немаше сличност со девиците, ќерките на Египќаните, туку во сè беше како ќерките на Евреите, висока како Сара и убав како Ребека и убава како Рахила; и славата на нејзината убавина се прошири низ целата таа земја и до краиштата на светот, така што поради тоа сите синови на кнезовите и сатрапите сакаа да ја придобијат, не, а и синовите на кралевите, сите млади мажи и моќни, и поради неа настана голема расправија меѓу нив, и тие се заложија да се борат еден против друг. И првородениот син на фараонот чу за неа, па продолжи да го моли татка си да му ја даде за жена и му рече: Дај ми ја, оче, Асенат, ќерката на Пентефрес, првиот човек на Хелиопол за жена. А неговиот татко Фараонот му рече: „Зошто бараш жена пониска од тебе кога си цар на сета оваа земја? Не, но ете! ќерката на Јоаким, Моавскиот цар е свршена за тебе, а таа самата е кралица и многу убава за гледање. Земи го тогаш овој за себе за жена“. Опишана е кулата во која живее Асенат. 2. Но Асенат се омаловажуваше и го презира секој човек, фалејќи се и горделиво, и никој не ја видел, зашто Пентефрес во својата куќа имаше соседна кула, многу голема и многу висока, а над кулата имаше мансарда со десет комори. А првата одаја беше голема и многу убава и поплочена со виолетови камења, а нејзините ѕидови беа обоени со скапоцени и разнобојни камења, а покривот и на таа одаја беше од злато. И во таа одаја беа поставени боговите на Египќаните, чиишто немаше број, злато и сребро, и сите Асенат се поклонуваа, и таа се плашеше од нив, и им принесуваше жртви секој ден. И втората одаја ги содржеше сите украси и градите на Асенат, и имаше злато во неа, и многу сребрена и златно ткаена облека неограничена, и камења избрани и скапи, и убави ленени облеки и сета украс на нејзината девственост. беше таму. А третата одаја беше складиштето на Асенат, во кое се наоѓаа сите добри работи на земјата. А во преостанатите седум одаи седумте девици кои му служеа на Асенат ги зазедоа, секоја имаше по една соба, бидејќи беа на иста возраст, родени во иста ноќ со Асенат, и таа многу ги сакаше; и тие беа исто така многу убави како ѕвездите на небото, и никогаш не разговарал маж со нив или машко дете. Сега големата одаја на Асенат каде што се негуваше нејзината невиност имаше три прозорци; а првиот прозорец беше многу голем и гледаше над дворот на исток; а вториот гледаше кон југ, а третиот погледна преку улицата. А златна постела стоеше во одајата гледајќи кон исток; а креветот беше поставен со виолетови работи проткаени со злато, а креветот беше ткаен од црвено и темноцрвени работи и фин лен. На овој кревет спиеше сам Асенат и никогаш не седеше маж или друга жена на него. Имаше и голем двор до куќата наоколу, и многу висок ѕид околу дворот изграден од големи правоаголни камења; и имаше и четири порти во дворот обложени со железо, и секоја ги чуваа осумнаесет силни млади луѓе вооружени; и покрај ѕидот беа засадени најразлични дрвја и секакви плодови, а нивните плодови беа зрели, зашто беше сезона на жетва; а од десната страна на истиот двор извира и богат извор на вода; а под изворот имаше голема цистерна што ја примаше водата од тој извор, од каде што одеше, како да се каже, река низ средината на дворот и ги наводнуваше сите дрвја на тој двор. Јосиф го објавува своето доаѓање во Пентефрес. 3. И се случи во првата година од седумте години на изобилство, во четвртиот месец, на дваесет и осмиот месец, Јосиф дојде до границите на Хелиопол, собирајќи го пченката од таа област. И кога Јосиф се приближи до тој град, испрати дванаесет луѓе пред него кај Пентефрес, свештеникот од Хелиопол, велејќи: „Ќе дојдам кај тебе денес, зашто е време на пладне и на пладне, а има голема сончева топлина и да се разладам под покривот на твојата куќа“. А Пентефрес, кога го чу тоа, се израдува со многу голема радост и рече: „Благословен да е Господ Бог Јосиф, зашто мојот господар Јосиф ме смета за достоен. А Пентефрес го повика началникот на својот дом и му рече: „Побрзај, приготви го мојот дом и приготви голема вечера, зашто денес ни дојде Јосиф Божјиот моќник. И кога Асенат чу дека татко ѝ и мајка ѝ дошле од наследството, се израдува многу и рече: „Ќе одам да ги видам татко ми и мајка ми, зашто тие дојдоа од сопственоста на нашето наследство“ (за тоа беше сезона на жетва). А Асенат побрза во нејзината одаја, каде што лежеа нејзините наметки, облече тенка ленена наметка од темноцрвена облека и испреплетена со злато, и се препаша со златен појас и нараквици околу рацете; а околу нејзините стапала стави златни коњи, а околу вратот фрли украс од скапоцени камења и скапоцени камења, кои беа украсени од сите страни, а на нив насекаде беа врежани и имињата на боговите на Египќаните, и двете на нараквиците. и камењата; а таа стави и тиара на главата и врза дијадема околу слепоочниците и ја покри главата со мантија.
  • 2. Пентефрес предлага да му го даде Асенат на Јосиф за брак. 4. Тогаш таа побрза и слезе по скалите од својата мансарда и дојде кај таткото и мајка си и ги бакна. А Пентефрес и неговата жена се радуваа на својата ќерка Асенат со огромна радост, бидејќи ја видоа украсена и украсена како невеста Божја; и ги изнесоа сите добри работи што ги донесоа од наследството и ги дадоа на својата ќерка; и Асенат се радуваше на сите добри работи, на доцното летно овошје и грозјето, урмите и гулабите, и над дудинките и смоквите, бидејќи сите беа убави и пријатни за вкус. А Пентефрес ѝ рече на својата ќерка Асенат: „Дете! А таа рече: „Еве ме, господару“. А тој ѝ рече: „Седни меѓу нас, и јас ќе ти ги кажам моите зборови“. „Ете, Јосиф, Божјиот моќник, дојде кај нас денес, и овој човек е владетел на целата египетска земја; и царот фараон го постави за владетел на целата наша земја и цар, а тој самиот и дава пченка на целата оваа земја. , и го спасува од претстојниот глад; и овој Јосиф е човек кој му се поклонува на Бога, и разборит и девица како што си ти денес, и човек моќен во мудрост и знаење, и Божјиот дух е врз него и благодатта на Господ е во него. Дојди, мило дете, и ќе те дадам за жена, а ти ќе му бидеш невеста, а тој ќе ти биде младоженец засекогаш“. А, кога Асенат ги слушна овие зборови од својот татко, се истури врз неа голема пот преку лицето, таа се разгневи со голем гнев, и накриво го погледна татко си и рече: „Затоа, господару оче. Дали ги кажуваш овие зборови? Сакаш да ме предадеш како заробеник на туѓинец и бегалец и продаден? Зар не е ова синот на пастирот од земјата Ханаан? И самиот остана Не е ли тој што лежеше со својата господарка, а неговиот господар го фрли во затворот на темнината, а фараонот го изведе од затворот затоа што му го толкуваше сонот, како што толкуваат и постарите Египќани? но јас ќе се омажам за првородениот син на царот, зашто тој е цар на целата земја“. Кога го слушна ова, Пентефрес се засрами уште повеќе да ѝ зборува на својата ќерка Асенат за Јосиф, зашто таа му одговори со фалбаџиство и гнев. Јосиф пристигнува во куќата на Пентефрес. 5. И ете! дојде еден млад човек од слугите на Пентефрес, и тој му рече: „Ете, Јосиф стои пред вратите на нашиот двор. А Асенат, кога ги слушна овие зборови, побегна од лицето на својот татко и мајка и се качи во мансардата, и влезе во својата соба и застана на големиот прозорец што гледа кон исток за да го види Јосиф како доаѓа во куќата на нејзиниот татко. А Пентефрес излезе и неговата жена и сиот нивен род и слугите нивни да го пречекаат Јосиф; и кога се отворија портите на дворот што гледаа на исток, Јосиф влезе во втората кола на фараонот; и беа врзани четири коњи бели како снег со златни парчиња, а колата беше целосно од чисто злато. А Јосиф беше облечен во бела и ретка туника, а наметката што беше фрлена околу него беше пурпурна, направена од фин лен проткаен со злато, а на главата имаше златен венец, а околу венецот имаше дванаесет избрани камења, а над Камењата дванаесет златни зраци, а во десната рака царски стап, кој имаше испружено маслиново гранче, а на него имаше изобилство плодови. Тогаш, кога Јосиф влезе во дворот и неговите врати беа затворени, а секој туѓ маж и жена останаа надвор од дворот, зашто стражарите на портите се приближија и ги затворија вратите, дојде Пентефрес и неговата жена и сите нивниот род освен нивната ќерка Асенат, и му се поклонија на Јосиф на лицата свои на земјата; а Јосиф слезе од својата кола и ги поздрави со раката своја. Асенат го гледа Јосиф од прозорецот. 6. А Асенат, кога го виде Јосиф, беше болна во душата и срцето ѝ се згмечи, и се отпуштија колената и целото тело ѝ трепеа и се уплаши од голем страв, а потоа офкаше и рече во своето срце: „Ало! беден! каде да одам сега јас, бедниот, или каде да бидам скриен од неговото лице, или како ќе ме види Јосиф, синот Божји, зашто од моја страна зборував зло за него? беден! каде да одам и да бидам скриен, зашто тој самиот го гледа секое скривалиште и знае сè, и ништо скриено не му избега поради големата светлина што е во него? И сега, Бог на Јосиф нека биде милостив за мене, затоа што во незнаење кажав лоши зборови против него. Што да следам сега јас, беден? Не реков ли: Јосиф, синот на пастирот доаѓа од земјата Ханаанска? Сега дојде кај нас во својата кола како сонце од небото, и тој влезе во нашата куќа денес, и свети во неа како светлина на земјата. Но, јас сум безумен и храбар, зашто го презирав и зборував лоши зборови за него и не знаев дека Јосиф е син Божји. Зашто, кој од луѓето некогаш ќе роди таква убавина, или која утроба на жена ќе роди таква светлина? Јас сум беден и безумен, зашто му кажав лоши зборови на татко ми. Затоа, сега татко ми нека ме даде на Јосиф за слугинка и за слугинка, и јас ќе му бидам вечно ропство.” Џозеф го гледа Асенат на прозорецот. 7. А Јосиф влезе во домот на Пентефрес и седна на стол. И му ги измија нозете и му поставија трпеза посебно, зашто Јосиф не јадеше со Египќаните, зашто тоа му беше одвратно. А Јосиф го подигна погледот и го виде Асенат како ѕирка надвор, и му рече на Пентефрес: „Која е таа жена што стои во таванот покрај прозорецот? Пушти ја да си оди од оваа куќа“. Зашто Јосиф се плашеше, велејќи: „Да не ме изнервира и таа“. Зашто сите жени и ќерки на кнезовите и сатрапите од целата египетска земја го вознемируваа за да лежат со него; но и многу жени и ќерки на Египќаните, сите што го видоа Јосиф, беа вознемирени поради неговата убавина; а пратениците што му ги испратија жените со злато и сребро и скапоцени дарови Јосиф ги испрати назад со закана и навреда, велејќи: „Нема да згрешам пред очите на Господа Бога и пред лицето на мојот татко Израел“. Зашто Јосиф секогаш го имаше Бог пред своите очи и секогаш се сеќаваше на заповедите на својот татко; зашто Јаков често зборуваше и го опоменуваше својот син Јосиф и сите негови синови: „Чувајте се, деца, од странска жена за да немате заедница со неа, зашто заедништвото со неа е пропаст и пропаст. Затоа Јосиф рече: „Оваа жена нека си оди од овој дом! А
  • 3. Пентефрес му рече: „Господару мој, таа жена што ја виде како стои на таванот не е странец, туку е наша ќерка, која мрази секого, и никој друг не ја видел освен тебе денес; , ако сакаш, Господи, ќе дојде и ќе ти зборува, зашто нашата ќерка е како твоја сестра“. А Јосиф се радуваше со преголема радост, зашто Пентефрес рече: „Таа е девица што го мрази секој човек“. А Јосиф им рече на Пентефрес и неговата жена: „Ако е ваша ќерка и е девица, нека дојде, зашто таа е моја сестра, а јас од денес ја сакам како сестра“. Јосиф го благословува Асенат. 8. Тогаш мајка ѝ се качи во таванот и го донесе Асенат кај Јосиф, а Пентефрес ѝ рече: „Бакни го својот брат, зашто и тој е девица како ти денес, и мрази секоја туѓа жена, како што мразиш секој туѓ маж. . А Асенат му рече на Јосиф: „Здраво, Господи, благословен од Севишниот Бог! А Јосиф ѝ рече: „Бог, кој оживува сè, ќе те благослови, девојче.” Тогаш Пентефрес ѝ рече на својата ќерка Асенат: „Дојди и бакни го брата си.“ Кога Асенат дојде да го бакне Јосиф, Јосиф го испружи десното. раката и го стави на нејзините гради меѓу нејзините две папки (зашто нејзините папки веќе стоеја како убави јаболка), а Јосиф рече: „Не му одговара човек што му се поклонува на Бога, кој со својата уста го благословува живиот Бог. и јаде од блажениот леб на животот, и ја пие благословената чаша на бесмртноста, и се помазува со блаженото средство на нераспадливоста, за да целива туѓа жена, која благословува со својата уста мртви и глуви идоли и јаде од нивната трпеза леб на давење. и ја пие чашата на измамата од нивното лежење и е помазан со чистота на уништувањето; но човекот што му се поклонува на Бога, ќе ја бакне мајка си и сестрата родена од неговата мајка и сестрата родена од неговото племе и жената што го дели неговиот кауч, кои со својата уста го благословуваат живиот Бог. Исто така, не и е добро на жена која му се поклонува на Бога да бакнува туѓ маж, зашто тоа е одвратно во очите на Господ Бог.” И кога Асенат ги слушна овие зборови од Јосиф, таа беше многу вознемирена и офка и додека таа непоколебливо гледаше во Јосиф со отворени очи, тие се наполнија со солзи. ја подигна десната рака над нејзината глава и рече: „Господи, Боже на мојот татко Израел, Севишниот и моќниот Бог, Кој оживува сè и повикува од темнината кон светлината и од заблудата во вистината и од смртта во живот, благослови ја и оваа девица, оживеј ја и обнови ја со твојот свет дух, и нека јаде од лебот на твојот живот и да ја пие чашата на твојот благослов и изброј ја со твојот народ што си го избрал пред да се создаде сè. и нека влезе во твојата починка, која ја подготвуваш за твоите избраници, и нека живее во твојот вечен живот засекогаш.” Асенат се пензионира, а Џозеф се подготвува да замине. 9. А Асенат се радуваше на благословот на Јосиф со многу голема радост. Тогаш таа побрза и сама се искачи во својата мансарда и падна на својот кревет во немоќ, зашто имаше во нејзината радост и тага и голем страв; и непрестајна пот се истури врз неа кога ги слушна овие зборови од Јосиф и кога тој ѝ зборуваше во името на Севишниот Бог. Потоа заплака со силен и горчлив плач, и се покаја од своите богови, на кои вообичаено им се поклонуваше, и од идолите, кои ги отфрли и чекаше да дојде вечерта. Но Јосиф јадеше и пиеше; и им рече на своите слуги да ги поврзат коњите на своите коли и да ја обиколат целата земја. А Пентефрес му рече на Јосиф: „Нека живее мојот господар денес овде, а наутро ќе си оди“. А Јосиф рече: „Не, но јас ќе си одам денес, зашто тоа е денот во кој Бог почна да го создава сето Свое создадено, а на осмиот ден и јас се враќам кај вас и ќе преживеам овде“. Асенат ги отфрла египетските богови и се понижува. 10. А кога Јосиф излезе од куќата, и Пентефрес и сите негови роднини отидоа во наследството, а Асенат остана сам со седумте девици, безволно и плачеше додека не зајде сонцето; и не јадеше леб, ниту пиеше вода, но додека сите спиеја, таа сама беше будна и плачеше и често ја удираше со раката во градите. После тоа, Асенат стана од својот кревет и тивко се спушти по скалите од мансардата, и кога дојде до портата, ја најде вратата како спие со своите деца; а таа побрза и ја симна од вратата кожената покривка на завесата, ја наполни со пепел, ја однесе до таванот и ја положи на подот. И тогаш цврсто ја затвори вратата и ја прицврсти со железната завртка од страна и стенкаше со силно офкање заедно со многу и многу силен плач. Но, девицата, која Асенат ја сакаше повеќе од сите девици, откако го слушна нејзиното стенкање, побрза и дојде до вратата откако ги разбуди и другите девици и ја најде затворена. И кога го послуша офкањето и плачот на Асенат, ѝ рече, стоејќи надвор: „Што е тоа, госпоѓо моја, и зошто си тажна? А што е тоа што те мачи? Отвори ни и нека те гледаме“. А Асенат ѝ рече затворена внатре: „Голема и тешка болка ми ја нападна главата, а јас се одморам во креветот и не можам да станам и да ти се отворам, зашто сум немоќен над сите мои екстремитети. Затоа, одете секој од вас во нејзината одаја и спијте, и оставете ме да мирувам.” А кога отидоа девиците, секоја во својата одаја, Асенат стана и тивко ја отвори вратата од нејзината спална соба, и отиде во својата втора соба, каде што беа градите на нејзиниот украс, и ја отвори својата каса и зеде црна мрачна туника која ја облече и тагуваше кога умре нејзиниот првороден брат. Откако ја зеде оваа туника, таа ја внесе во својата одаја и повторно ја затвори вратата безбедно и ја стави завртката од страна. Тогаш Асенат ја соблече својата кралска облека и ја облече туниката за жалост, го одврза златниот појас и се препаша со јаже и ја извади од главата дијадемата, односно митрата, исто така и дијадемата, синџирите од нејзините раце и нозе, исто така, беа ставени на подот. Потоа ја зеде својата избрана облека и златниот појас, митрата и својата дијадема, и ги фрли низ прозорецот што гледаше кон север, кон сиромашните. И тогаш ги зеде сите нејзини богови што беа во нејзината одаја, златните и сребрените богови без број, ги распарчи и ги фрли низ прозорецот на сиромашните луѓе и просјаците. И повторно, Асенат ја
  • 4. зеде својата кралска вечера и голините, рибите и месото од јуници, и сите жртви на нејзините богови и садовите со виното за либање, и ги фрли сите низ прозорецот што гледаше на север како храна за кучињата. . 2 По ова, таа ја зеде кожената покривка со пепелниците и ја истури на подот; и зеде вреќиште и си ги препаша бедрата; и ја отпушти и мрежата од косата на главата и ја попрска со пепел над главата. И таа фрлаше пепел и на подот, падна на гарите и постојано удираше со рацете во градите и плачеше цела ноќ со офкање до утрото. И кога Асенат стана наутро и виде, и ете! пепелниците беа под неа како глина од нејзините солзи, таа пак падна на лицето на гарните додека не зајде сонцето. Така, Асенат го правел тоа седум дена, не вкусувајќи ништо. Асенат реши да му се моли на Богот на Евреите. 11. И на осмиот ден, кога се раздени и птиците веќе црцорат, а кучињата лаеја по минувачите, Асенат ја подигна малку главата од подот и од пепелта на која седеше, зашто беше многу уморна. и ја изгуби моќта на нејзините екстремитети од нејзиното големо понижување; зашто Асенат беше изморена и изнемоштена и нејзината сила ослабна, а потоа се сврте кон ѕидот, седејќи под прозорецот што гледаше на исток; и главата ја положи на градите, преклопувајќи ги прстите од рацете над нејзиното десно колено; и устата ѝ беше затворена и не ја отвори во седумте денови и во седумте ноќи на нејзиното понижување. А таа рече во своето срце, не отворајќи ја устата: „Што да правам јас, бедна, или каде да одам? И со кого пак ќе најдам засолниште? или со кого да зборувам, девицата што е сираче и пуст и оставен од сите и омразен? Сите сега ме мразат, а меѓу нив дури и татко ми и мајка ми, затоа што ги отфрлив боговите со омраза и ги оттргнав и им ги дадов на сиромашните. да биде уништен од луѓето. Зашто татко ми и мајка ми рекоа: „Асенат не е наша ќерка!“ Но и сите мои роднини ме мразат мене и сите луѓе, затоа што им ги дадов нивните богови на уништување. И јас мразев секој човек и сите што ми се додеваа, а сега во ова мое понижување ме мразеа сите и се радуваат на мојата неволја. Но Господ и Бог на моќниот Јосиф ги мрази сите што се поклонуваат на идолите, зашто тој е љубоморен Бог и страшно, како што чув, против сите што се поклонуваат на туѓи богови, од каде ме мразеше и мене, затоа што им се поклонував на мртви и глуви идоли и ги благословував. Но, сега ја одбегнав нивната жртва и устата ми се отуѓи од нивната трпеза, и немам храброст да го повикам Господа, Богот на небото, Севишниот и моќниот на моќниот Јосиф, зашто устата ми е загадена од жртвите на идолите. Но, слушнав многумина кои велат дека Богот на Евреите е вистински Бог, и жив Бог, и милосрден Бог и милостив и долготрпелив и полн со милост и благ, и кој не го пресметува гревот на човекот кој е смирен, а особено за оној кој греши во незнаење и не осудува за беззаконија во времето на неволјата на човекот што е измачуван; според тоа и јас, понизниот, ќе бидам смел и ќе се обратам кон него, ќе барам прибежиште кај него и ќе му ги исповедам сите мои гревови и ќе ја излеам мојата молба пред него, а тој ќе се смилува на мојата беда. Зашто, кој знае дали ќе го види ова мое понижување и пустош на мојата душа и ќе ме сожали, а ќе го види и сираството на мојата беда и невиност и ќе ме брани? зашто, како што слушам, тој и самиот е татко на сираци и утеха на напатените и помошник на прогонетите. Но во секој случај и јас понизниот ќе бидам смел и ќе му плачам. Тогаш Асенат стана од ѕидот каде што седеше, се подигна на колена кон исток, ги насочи очите кон небото, ја отвори устата и Му рече на Бога: Молитвата на Асенат 12. Молитвата и исповедта на Асенат: „Господи, Боже на праведниците, Кој ги создава вековите и дава живот на сè, Кој му дал здив на животот на целото Твое создание, Кој ги извлекол невидливите нешта во светлината, Кој создал сè и покажа дека не се појави, кои го подигнаа небото и ја основаа земјата на водите, кои ги зацврстија големите камења на бездната на водата, кои нема да бидат потопени, туку до крај ја вршат твојата волја, зашто ти, Господи, го кажа словото и сè стана, и твојот збор Господи е живот на сите твои созданија, кон тебе бегам за прибежиште, Господи Боже мој, отсега па натаму, кон Тебе ќе викам, Господи , и Тебе ќе ги исповедам моите гревови, Тебе ќе ја излеам мојата молба, учителу, и тебе ќе ги откријам моите беззаконија. Поштеди ме, Господи, поштеди, зашто направив многу гревови против тебе, направив беззаконие и безбожност, кажав нешта што не треба да се изговараат и зла пред твоите очи; мојата уста, Господи, е извалкана од жртвите на идолите на Египќаните и од трпезата на нивните богови: згрешив, Господи, згрешив во Твојот поглед, и во знаење и во незнаење, направив безбожност затоа што им се поклонував на мртви и глуви идоли, и не сум достоен да ти ја отворам устата, Господи, јас бедната Асенат ќерка на свештеникот Пентефрес, девицата и кралицата, кој некогаш беше горд и горделив и оној кој напредуваше во богатството на татко ми над сите луѓе, но сега сирак и пуст и напуштен од сите луѓе. Кон Тебе бегам, Господи, и кон Тебе ја принесувам мојата молба и кон Тебе ќе викам. Избави ме од оние што ме гонат. Господар, пред да бидам преземен од нив; зашто, како што детето во страв од некого бега кај татко си и кај мајка си, а татко му ги испружи рацете и го фаќа за градите, а ти. Господи, испружи ги своите неизвалкани и страшни раце врз мене како чедољубив татко и фати ме од раката на натсензуалниот непријател. За ете! Стариот, див и суров лав ме гони, зашто тој е татко на боговите на Египќаните, а боговите на идол-манијаците се неговите деца, и јас ги мразам и ги оттргнав, бидејќи тие се лавовски деца, и јас ги отфрлив од мене сите богови на Египќаните и ги отстранив, а лавот или нивниот татко ѓаволот, во гнев против мене се обидува да ме проголта. Но, ти, Господи, избави ме од неговите раце, и јас ќе бидам избавен од неговата уста, за да не ме раскине и да ме фрли во пламенот на огнот, а огнот да ме фрли во бура, и бурата да не надвладее над мене во темнината и фрли ме во морските длабочини, и големиот ѕвер, кој е од векот, ме проголта, и јас ќе загинам засекогаш. Избави ме, Господи, пред сето ова да дојде врз мене; избави ме, учителу, пустиот и беспомошниот, зашто татко ми и мајка ми се
  • 5. одречеа од мене и рекоа: „Асенат не е наша ќерка“, зашто јас ги распарчив нивните богови и ги уништив со нив, како целосно да ги мразам. И сега сум сирак и пуст, и немам друга надеж освен тебе. Господи, ниту друго прибежиште, освен твојата милост, пријателе на луѓето, зашто ти си единствениот татко на сираците и поборник на прогонетите и помошник на напатените. Помилуј ме Господи и сочувај ме чист и девствен, оставениот и сирак, зашто Ти единствен Господи си сладок и добар и благ татко. Зашто, кој татко е сладок и добар како тебе, Господи? За ете! сите домови на мојот татко Пентефрес, што ми ги даде во наследство, се за некое време и исчезнуваат; но домовите на Твоето наследство, Господи, се нераспадливи и вечни“. Молитвата на Асенат (продолжение) 13. „Посети, Господи, понижување мое и помилуј го моето сираче и смилувај ме настраданиот! Зашто, ете, јас, Учителе, избегав од сите и побарав засолниште кај тебе единствениот пријател на луѓето. Ете, ги оставив сите добрини. земните работи и побарав прибежиште кај тебе.. Господи, во вреќиште и пепел, гол и осамен. Ете, сега ја соблеков мојата царска облека од фин лен и темноцрвена облека проткаена со злато и облеков црна туника на жалост. Ете, го одврзав својот златен појас и го фрлив од мене и се препашав со јаже и вреќиште, ете, дијадемата и мојата митра ги фрлив од мојата глава и се посипав со пепел. Еве, подот на мојата одаја беше поплочен со многу обоени и виолетови камења, кои порано беа навлажнети со масти и се сушеа со светли ленени ткаенини, сега е навлажнета со моите солзи и обесчестена со тоа што е расфрлана со пепел. и моите солзи се создаде многу глина во мојата одаја како на широк пат, Господи мој, мојата царска вечера и месото што им го дадов на кучињата. Еве! И јас постев, учителу, седум дена и седум ноќи, ниту леб јадев, ниту пиев вода, а устата ми е сува како тркало, јазикот ми е како рог и усните како грнчер, и лицето ми се намали, а очите мои не успеаја да пролеат солзи. Но ти, Господи, Боже мој, избави ме од моите многубројни незнаење и прости ми затоа што сум девица и несвесен, залутав. Еве! сега сите богови кои порано ги обожавав во незнаење, сега знам дека се глуви и мртви идоли, и ги распарчив и ги дадов да ги газат сите луѓе, а крадците ги разгалија, кои беа злато и сребро , и кај тебе побарав засолниште, Господи Боже, единствениот сочувствителен и пријател на луѓето. Прости ми, Господи, што направив многу гревови против тебе во незнаење и кажав богохулни зборови против мојот господар Јосиф и не знаев, бедниот, дека тој е твој син. Господи, бидејќи злите луѓе поттикнати од завист ми рекоа: „Јосиф е син на пастир од земјата Хананска“, а јас, бедниот, им поверував и залутав, и го омаловажав и зборував зло. за него, не знаејќи дека тој е твој син. Зашто, кој од луѓето родил или некогаш ќе роди таква убавина? или кој друг е таков како тој, мудар и моќен како преубавиот Јосиф? Но Тебе, Господи, ти го посветувам, бидејќи од моја страна го сакам повеќе од мојата душа. Чувај го во мудроста на твојата милост, и положи ме за него за слугинка и робинка, за да му ги измијам нозете, да му ја направам постелата, да му служам и да му служам, и ќе му бидам робинка за времиња од мојот живот“. Архангел Михаил го посетува Асенат. 14. И кога Асенат престана да му се исповеда на Господа, ете! утрото се појави и од небото на исток; и Асенат го виде тоа, се радуваше и рече: „Дали Господ Бог ја чу мојата молитва? зашто оваа ѕвезда е гласник и гласник на висината на големиот ден“. И ете! тешко од утринската ѕвезда, небото се расипа и се појави голема и неискажлива светлина. И кога го виде тоа, Асенат падна со лицето на пепелниците, и веднаш ѝ пријде еден човек од небото, испраќајќи зраци светлина и застана над нејзината глава. И, додека таа лежеше на лицето, божествениот ангел ѝ рече: „Асенат, стани“. А таа рече: „Кој е тој што ме повика затоа што вратата на мојата одаја е затворена, а кулата е висока, и како тогаш тој влезе во мојата одаја? И тој ја повика повторно по втор пат, велејќи: „Асенат, Асенат“. А таа рече: „Еве ме, господару, кажи ми кој си ти“. А тој рече: „Јас сум главен заповедник на Господа Бога и заповедник на сета војска на Севишниот; стани и застани на твоите нозе, за да ти ги кажам моите зборови“. И таа го подигна лицето и виде, и ете! човек во сè слично на Јосиф, во наметка и венец и царски стап, освен што лицето му беше како молња, а очите му беа како светлина на сонцето, а влакната на главата како пламен од пламен факел , а рацете и нозете му беа како железо што свети од оган, зашто како што беше искри излегуваа и од неговите раце и од неговите нозе. Гледајќи го ова, Асенат се исплаши и падна на лицето, не можејќи да застане на нозе, зашто многу се исплаши и сите нејзини екстремитети се тресеа. А човекот ѝ рече: „Биди радувај се, Асенат, и не плаши се; туку стани и застани на твоите нозе, за да ти ги кажам моите зборови“. Тогаш Асенат стана и застана на нејзините нозе, а ангелот ѝ рече: „Оди без пречки во твојата втора одаја и остави ја настрана црната туника во која си облечена, и отфрли ја вреќичката од бедрата и истреси ги пепелниците. од твојата глава, и измиј го лицето и рацете со чиста вода и облечи си бела недопрена наметка и препаши ги слабините со светлиот појас на девственоста, двојниот, и дојди пак кај мене, и јас ќе ти ги кажам зборовите кои ти се испратени од Господа“. Тогаш Асенат побрза и отиде во својата втора одаја, во која беа ковчезите на нејзиното украсување, и ја отвори касата и зеде бела, фина, недопрена наметка и ја облече, откако ја соблече најпрвин црната наметка, и го одврза јажето и јажето. вреќиштето од нејзините половини и се препаша во светол, двоен појас на нејзината девственост, еден појас околу слабините и друг појас околу нејзините гради. И ги истресе пепелниците од главата и си ги изми рацете и лицето со чиста вода, и зеде мантија најубава и убава и си ја закри главата. Мајкл му кажува на Асенат дека таа ќе биде сопруга на Јосиф. 15. Тогаш таа дојде кај божествениот главен капетан и застана пред него, а ангелот Господов ѝ рече: „Земи ја сега наметката од твојата глава, зашто ти си денес чиста
  • 6. девица, а главата твоја е како млад човек“. А Асенат и го зеде од глава. И повторно, божествениот ангел ѝ рече: „Биди добро, Асенат, девица и чиста, зашто ете! Господ Бог ги чу сите зборови на твојата исповед и твојата молитва, и го виде и понижувањето и маката на седумте дена на твоето воздржување, зашто од твоите солзи се создаде многу глина пред твоето лице на овие пепелници. Според тоа, биди добро, Асенат, девица и чиста, зашто ете, твоето име е запишано во книгата на живот и нема да биде избришан засекогаш; но од овој ден ќе бидете обновени, обновени и нахранети, и ќе јадете од благословениот леб на животот и ќе пиете чаша исполнета со бесмртност и ќе бидете помазани со благословеното нераспадливост. на радост, Асенат, девица и чиста, ете, Господ Бог те даде денес на Јосиф за невеста, а тој самиот ќе ти биде младоженец засекогаш. И отсега нема да се викаш Асенат, туку твоето име биди Град на прибежиштето, зашто во тебе ќе бараат засолниште многу народи и ќе се сместат под твоите крилја, и многу народи ќе најдат засолниште со твоите средства, а на твоите ѕидови ќе бидат безбедни оние што се приврзуваат на Севишниот Бог преку покајание; зашто покајанието е ќерка на Севишниот, и таа самата го моли Севишниот Бог за тебе секој час и за сите што се каат, бидејќи тој е татко на покајанието, а таа самата е довршување и надгледник на сите девици, љубејќи те многу и молејќи го Севишниот за вас секој час, и за сите што се каат, таа ќе обезбеди место за одмор на небесата и го обновува секој што се покајал. А покајанието е многу фер, девица чиста, нежна и блага; и затоа, Севишниот Бог ја сака, и сите ангели ја почитуваат, и јас многу ја сакам, затоа што и таа самата е моја сестра, и како што таа ве сака вас, девици, и јас ве сакам вас. И ете! од моја страна одам кај Јосиф и ќе му ги кажам сите овие зборови за тебе, а тој ќе дојде кај тебе денес и ќе те види, ќе се радува на тебе и ќе те засака и ќе биде твој младоженец, а ти ќе бидеш негова сакана невеста засекогаш. Според тоа, слушни ме, Асенат, и облечи се венчаница, древната и првата облека што уште од дамнина е ставена во твојата одаја, и стави го целиот свој избор да украсува и за тебе, и украси се како добра невеста и направи се подготвен да се сретне со него; за ете! Тој самиот ќе дојде кај тебе денес, ќе те види и ќе се радува.” И кога ангелот Господов во облик на човек заврши со зборувањето на овие зборови на Асенат, таа се радуваше со голема радост поради сето она што го кажа , и падна на нејзиното лице на земјата, и се поклони пред неговите нозе и му рече: „Благословен е Господ, твојот Бог, Кој те испрати да ме избавиш од темнината и да ме одведеш од темелите на самата бездна во светлина, и благословено е твоето име засекогаш. Ако најдов благодат, господару мој, пред твоите очи и знам дека ќе ги исполниш сите зборови што ми ги кажа за да се исполнат, нека ти зборува твојата слугинка!“ А ангелот ѝ рече: Кажи!“ А таа рече: „Те молам, Господи, седни малку на овој кревет, зашто овој кревет е чист и неизвалкан, затоа што друг маж или друга жена никогаш не седнале на него, и јас ќе седнам пред тебе. трпеза и леб, и ќе јадеш, а јас ќе ти донесам и вино старо и добро, мирисот од кој ќе допре до небото, а ти ќе пиеш од него, а потоа ќе тргнеш на својот пат.” А тој ѝ рече: Побрзајте и донесете го брзо“. Асенат наоѓа саќе во нејзиниот магацин. 16. А Асенат побрза и постави празна трпеза пред него; и кога почнала да носи леб, божествениот ангел ѝ рекол: „Донеси ми и саќе“. А таа застана и беше збунета и тагуваше поради тоа што немаше пчелен чешел во својот магацин. И божествениот ангел ѝ рече: „Зошто мируваш? А таа рече: „Господару мој, ќе испратам едно момче во предградието, зашто е блиску наследството наше, и тој ќе дојде и ќе донесе брзо оттаму, и ќе го поставам пред тебе“. Божествениот ангел ѝ рекол: „Влези во својот магацин и ќе најдеш пчелен чешел легнат на масата; земи го и однеси го овде“. А таа рече: „Господи, во мојот магацин нема пчелен чешел“. А тој рече: „Оди и ќе најдеш“. А Асенат влезе во својот магацин и најде саќе како лежи на масата; а чешелот беше голем и бел како снег и полн со мед, и тој мед беше како небесна роса, а мирисот негов како мирис на живот. Тогаш Асенат се зачуди и рече во себе: „Дали овој чешел е од устата на самиот овој човек? А Асенат го зеде тој чешел, го донесе и го постави на масата, а ангелот ѝ рече: „Зошто рече: „Во мојата куќа нема саќе“, а ете, ми го донесе? " А таа рече: „Господи, никогаш не сум ставил саќе во мојот дом, туку така е направено како што ти рече. Излезе од твојата уста? И мажот се насмевна на разбирањето на жената. Потоа ја повика при себе, и кога таа дојде, ја испружи десната рака и ја фати нејзината глава, а кога ја заниша главата со десната рака, Асенат многу се исплаши од раката на ангелот, зашто од неа излегуваа искри. неговите раце по начинот на вжештено железо, и соодветно на тоа таа цело време гледаше со многу страв и треперење во раката на ангелот. А тој се насмевна и рече: „Благословен си, Асенат, зашто ти се открија неискажливите тајни Божји; и блажени се сите што се приврзуваат кон Господа Бога во покајание, зашто ќе јадат од овој чешел, за тој чешел. е духот на животот, а тоа го направија пчелите од рајот на задоволството од росата на розите на животот што се во рајот Божји и секој цвет, и од него јадат ангелите и сите Божји избраници и сите синовите на Севишниот, и кој ќе јаде од него, нема да умре засекогаш“. Тогаш божествениот ангел ја подаде десната рака, зеде мало парче од чешелот и јадеше, а со својата рака го стави она што остана во устата на Асенат и ѝ рече: „Јади!“ и таа јадеше. А ангелот ѝ рече: „Ете, сега си го изеде лебот на животот и си ја испи чашата на бесмртноста и си помазан со чистота на нераспадливоста; ете, денес твоето тело дава цвеќиња на животот од изворот на Севишниот Високи, и коските твои ќе се здебелат како кедрите на рајот на Божјото задоволство и неуморните сили ќе те одржуваат; според тоа, твојата младост нема да види старост, ниту твојата убавина ќе исчезне засекогаш, туку ќе бидеш како ѕид мајка-град на сите“. И ангелот го поттикна чешелот, и многу пчели излегоа од ќелиите на тој чешел, а ќелиите беа безбројни, десетици илјади десетици илјади и илјадници илјади. И пчелите беа бели како снег, а крилјата им беа како пурпурни и темноцрвени работи и како црвени; имаа и остри убоди и не повредија никој. Тогаш сите тие пчели ја
  • 7. опколија Асенат од нозе до глава, а други големи пчели како нивните кралици станаа од ќелиите, и кружеа околу нејзиното лице и по нејзините усни, и направија чешел на устата и на нејзините усни како чешел што легнете пред ангелот; и сите тие пчели јадеа од чешелот што беше на устата на Асенат. И ангелот им рече на пчелите: „Одете сега кај вас“. Тогаш сите пчели станаа, полетаа и заминаа на небото; но сите што сакаа да го повредат Асенат паднаа на земјата и умреа. Тогаш ангелот го испружи својот стап врз мртвите пчели и им рече: „Станете и заминете и вие во вашето место“. Тогаш сите мртви пчели станаа и отидоа во дворот што се доближува до куќата на Асенат и се сместија на овошните дрвја. Мајкл заминува. 17. И ангелот му рече на Асенат: „Го виде ли ова? А таа рече: „Да, господару, го видов сето тоа“. Божествениот ангел ѝ рекол: „Така ќе бидат сите мои зборови и ленено испреплетено со злато, а на главата на секој од нив имаше златна круна; многу како што ти кажав денес“. Тогаш ангелот Господов по трет пат ја испружи десната рака и ја допре страната на чешелот, и веднаш излезе оган од масата и го проголта чешелот, но масата не повреди ни трошка. И кога од палењето на чешелот се појави многу мирис и ја исполни одајата, Асенат му рече на божествениот ангел: „Господи, имам седум девици кои беа воспитани со мене од мојата младост и се родија една ноќ со мене. , кои чекаат на мене, и јас ги сакам сите како мои сестри. А ангелот ѝ рече: „Повикај ги“. Тогаш Асенат ги повика седумте девици и ги постави пред ангелот, а ангелот им рече: „Господ, Севишниот Бог, ќе ве благослови, и вие ќе бидете столбови прибежиште на седум градови и сите избраници од тој град што живеат. заедно ќе почивате на вас засекогаш“. И после овие работи божествениот ангел му рече на Асенат: „Отстрани ја оваа трпеза“. И кога Асенат се сврте да ја тргне масата, тој веднаш се оттргна од нејзините очи, и Асенат виде како кочија со четири коњи што одат на исток кон небото, а колата беше како огнен пламен, а коњите како молња. , а ангелот стоеше над таа кола. Тогаш Асенат рече: „Глупав и безумен сум јас, нискиот, зашто зборував како човек да влезе во мојата соба од небото! Не знаев дека Бог влезе во неа; и ете, сега се враќа на небото за да неговото место“. А таа во себе рече: „Биди милостив, Господи, кон својата слугинка и поштеди ја твојата слугинка, зашто, од моја страна, пред тебе незнаење зборував непромислено“. Лицето на Асенат е преобразено. 18. И додека Асенат уште си ги кажуваше овие зборови, ете! еден млад човек, еден од слугите на Јосиф, велејќи: „Јосиф, Божјиот моќник, доаѓа кај тебе денес“. И веднаш Асенат го повика началникот на нејзиниот дом и му рече: „Побрзај, приготви ја мојата куќа и приготви добра вечера, зашто денес дојде кај нас Јосиф, Божјиот моќен човек. А куќниот надгледник кога ја виде (зашто лицето и се намали од седумдневните маки и плач и воздржување) се нажали и заплака; и ја фати нејзината десна рака, нежно ја бакна и рече: „Што имаш, госпоѓо моја, што твоето лице е така смалено? А таа рече: „Имав големи болки во главата и сонот ми се оддалечи од очите“. Тогаш чуварот на куќата отиде и ја подготви куќата и вечерата. А Асенат се сети на зборовите на ангелот и неговите заповеди, и побрза и влезе во нејзината втора одаја, каде што беа ковчезите на нејзиното украсување, и ја отвори нејзината голема каса и ја извади нејзината прва облека како молња за да ја види и ја облече; и се препаша со појас светол и кралски од злато и скапоцени камења, а на рацете стави златни нараквици, а на нозете златни коњи, и скапоцен украс на вратот и златен венец стави околу нејзината глава; а на венецот, како на предната страна, имаше голем камен од сафир, а околу големиот камен шест камења скапоцени, и со многу чудесна наметка ја прекри главата. А кога Асенат се сети на зборовите на началникот на нејзиниот дом, за тоа што ѝ рекол дека лицето ѝ се намалило, таа многу се нажали и воздивна и рече: „Тешко мене, ниската, бидејќи моето лице е намалено. Јосиф ќе ме види така и ќе бидам омаловажен од него“. А таа и рече на својата слугинка: „Донеси ми чиста вода од чешмата“. И кога го донесе, го истури во легенот и, наведнувајќи се да си го измие лицето, го виде своето лице како свети како сонце, и очите како утро ѕвезда кога изгрева, и образите како ѕвезда на небото, а усните како црвени рози, влакната на главата ѝ беа како лоза што цвета меѓу неговите плодови во рајот Божји, нејзиниот врат како разновиден чемпрес. А Асенат, кога го виде тоа, се восхити на глетката и се радуваше со голема радост и не си го изми лицето, зашто рече: „Да не ја измијам оваа голема и привлечна убавина“. Надгледникот на нејзиниот дом тогаш се врати да ѝ каже: „Сè е направено што си заповедал“; и кога ја здогледа, многу се исплаши и долго време го обзеде трепет, па падна пред нејзините нозе и почна да ѝ вели: „Што е ова, госпоѓо моја? Каква е таа убавина што те опкружува голема Дали Господ небесниот те избра за невеста за неговиот син Јосиф? Јосиф се враќа и е примен од Асенат. 19. И додека тие уште го зборуваа ова, дојде едно момче и му рече на Асенат: „Ете, Јосиф стои пред вратите на нашиот двор. Тогаш Асенат побрза и слезе по скалите од својата мансарда со седумте девици за да се сретне со Јосиф и застана во тремот од нејзината куќа. А кога Јосиф влезе во дворот, портите беа затворени и сите странци останаа надвор. А Асенат излезе од тремот за да го пречека Јосиф, и кога ја виде, се зачуди на нејзината убавина и ѝ рече: „Која си ти, девојче? Кажи ми брзо!“ А таа му рече: „Јас, Господи, сум твојата слугинка Асенат; сите идоли што ги отфрлив од мене и тие загинаа. И денес дојде кај мене од небото еден човек и ми даде леб на животот и јадев, и Испив благословена чаша, а тој ми рече: „Те дадов за невеста на Јосиф, а тој ќе ти биде младоженец засекогаш; и твоето име нема да се вика Асенат, туку ќе се вика „Град на Засолниште“, и Господ Бог ќе царува над многу народи, и преку тебе ќе бараат засолниште кај Севишниот Бог.' А човекот рече: „Ќе отидам и кај Јосиф за да му ги кажам на уши овие зборови за тебе“. И сега знаеш, Господи, дали тој човек дошол кај тебе и дали ти зборувал за мене“. Тогаш Јосиф му рече на
  • 8. Асенат: „Благословена си, жено, од Севишниот Бог, и благословено е твоето име засекогаш, зашто Господ Бог ги постави темелите на твоите ѕидови, и синовите на живиот Бог ќе живеат во твојот град засолниште, и Господ Бог ќе царува над нив засекогаш. Зашто тој човек дојде кај мене денес од небото и ми ги кажа овие зборови за тебе. А сега дојди кај мене, девица и чиста, и зошто стоиш далеку? „Тогаш Јосиф ги испружи рацете и ги прегрна Асенат и Асенат Јосиф, и тие се бакнуваа еден со друг долго време, и двајцата повторно живееја во својот дух. ѝ даде дух на мудроста, а третпат нежно ја бакна и ѝ даде дух на вистината. Пентефрес се враќа и сака да ја сврши Асенат со Јосиф, но Јосиф решил да ја побара нејзината рака од фараонот. 20. И, кога долго време се преклопија еден со друг и ги испреплетуваа синџирите на рацете, Асенат му рече на Јосиф: „Дојди ваму, господару, и влези во нашата куќа, зашто од моја страна ја подготвив нашата куќа и одлична вечера“. И го фати за десната рака, го одведе во својата куќа и го седна на столот на татко ѝ Пентефрес; и донесе вода да му ги измие нозете. А Јосиф рече: „Нека дојде една од девиците да ми ги измие нозете“. А Асенат му рече: Не, господару, затоа што отсега ти си мој господар, а јас сум твоја слугинка. И зошто го бараш тоа, друга девица да ти ги измие нозете? зашто нозете твои се мои нозе, твоите раце мои раце, твојата душа мојата душа, а друг нема да ти ги мие нозете.“ И таа го тепаше и му ги изми нозете. Тогаш Јосиф ја фати нејзината десна рака и нежно ја бакна а Асенат нежно ја бакна неговата глава и ја седна оддесно. Тогаш татко ѝ и мајката и целото нејзино семејство дојдоа од наследството, и ја видоа како седи со Јосиф и облечена во свадбена облека. се восхитуваше на нејзината убавина и се радуваше и Го прослави Бога, Кој ги оживува мртвите. И после тоа јадеа и пиеја; и сите се развеселија, Пентефрес му рече на Јосиф: „Утре ќе ги повикам сите кнезови и сатрапи од целата земја. Египет, и ќе ти направи свадба, и ќе ја земеш за жена мојата ќерка Асенат.” Но Јосиф рече: „Утре одам кај царот фараон, зашто тој самиот ми е татко и ме постави за владетел на целата оваа земја. и ќе му зборувам за Асенат, и тој ќе ми ја даде за жена.” А Пентефрес му рече: „Оди во мир! Џозеф се ожени со Асенат. 21. А Јосиф остана тој ден кај Пентефрес, и не влезе во Асенат, зашто имаше обичај да рече: „Не му одговара на човек кој му се поклонува на Бога да спие со својата жена пред да се ожени. А Јосиф стана рано и отиде кај фараонот и му рече: „Дај ми за жена Асенат, ќерката на Пентефрес, свештеникот на Хелиопол“. А фараонот се радуваше со голема радост и му рече на Јосиф: „Ете, зар овој не ти е свршен за жена од вечноста? Тогаш фараонот испрати и го повика Пентефрес, а Пентефрес ја донесе Асенат и ја постави пред фараонот; а фараонот кога ја виде се зачуди од нејзината убавина и рече: „Господ, Бог Јосиф ќе те благослови, дете, и оваа твоја убавина ќе остане довека, зашто Господ, Бог на Јосиф, те избра за невеста за него. Јосиф е како син на Севишниот, и ќе се нарекуваш негова невеста отсега и засекогаш.” И после тоа фараонот ги зеде Јосиф и Асенат и стави златни венци на нивните глави, кои беа во неговиот дом од дамнешни времиња и од во древни времиња, а фараонот го постави Асенат од десната страна на Јосиф. И фараонот ги стави рацете на нивните глави и рече: „Господ, Севишниот Бог, ќе ве благослови и ќе ве умножи, ќе ве возвиши и прослави во вечно време.“ Тогаш фараонот ги сврте. да се соочат еден со друг и ги доведоа уста до уста, и тие се бакнаа еден со друг. И фараонот му направи свадба на Јосиф и голема вечера и многу пиење седум дена, и ги повика сите египетски владетели и сите цареви на народите, откако објавија во земјата египетска, велејќи: „Секој што ќе работи во седумте дена од свадбата на Јосиф и Асенат, сигурно ќе умре.“ И додека траеше венчавката и кога беше вечерата. заврши, Јосиф влезе во Асенат, а Асенат зачна од Јосиф и ги роди Манасија и неговиот брат Ефрем во домот на Јосиф. Асенат е запознаен со Јаков. 22. И кога поминаа седумте години на изобилство, почнаа да доаѓаат седумте години на глад. И кога Јаков чу за својот син Јосиф, дојде во Египет со сиот свој род во втората година на гладот, во вториот месец, на дваесет и првиот месец, и се насели во Госен. А Асенат му рече на Јосиф: „Ќе одам да го видам татко ти, зашто татко ти Израел е како мојот татко и Бог. И Јосиф ѝ рече: „Оди со мене и види го татко ми.” И Јосиф и Асенат дојдоа кај Јаков во земјата Госен, а браќата на Јосиф ги сретнаа и им се поклонија на нивните лица на земјата. и двајцата влегоа кај Јаков, а Јаков седеше на неговиот кревет, а тој самиот беше старец во страшна старост. старост како младост на убав човек, а целата глава му беше бела како снег, а влакната на главата му беа сите блиски и многу густи, а брадата бела до дојката, очите весели и блескави, жилите и Неговите рамења и рацете како ангел, бутовите и телињата и нозете како џин. Тогаш Асенат, кога го виде така, се зачуди, падна и се поклони со лице на земјата. И Јаков му рече на Јосиф: „Дали е ова мојата снаа, твојата жена? Нека е благословена од Севишниот Бог.” Тогаш Јаков го повика Асенат при себе, ја благослови и нежно ја бакна; што јадеа и пиеја. Тогаш Јосиф и Асенат отидоа во својата куќа, а Симеон и Леви, синовите на Лија, ги изведоа сами, но синовите на Била и Зилфа, слугинките на Лија и Рахела, не се придружија. кога ги водеше, затоа што им завидуваа и им се мразеа. А Леви беше оддесно на Асенат, а Симеон од неа лево. од Бога и од оној што се плашеше од Господа, зашто тој беше разумен човек и пророк на Севишниот, и самиот виде писма напишани на небото, ги читаше и тајно му ги откри на Асенат, зашто и самиот Леви многу го сакаше Асенат и го виде местото на нејзиниот одмор во висините. Синот на фараонот се обидува да ги наведе Симеон и Леви да го убијат Јосиф. 23. И кога Јосиф и Асенат минуваа, кога одеа кај Јакова, од ѕидот ги виде првородениот син на фараонот, и кога го
  • 9. виде Асенат, се налути на неа поради нејзината неверојатна убавина. Тогаш фараоновиот син испрати гласници и ги повика Симеон и Леви кај себе; и кога дојдоа и застанаа пред него, првородениот син на фараонот им рече: „Јас од моја страна знам дека вие денес сте моќни луѓе над сите луѓе на земјата, и со овие ваши десни раце беше срушен градот на Шехемиите. и со твоите два меча беа погубени 30.000 воини. А јас денес ќе те земам при себе како придружници и ќе ти дадам многу злато и сребро и ќе им служиш на луѓе и слугинки, и куќи и големи наследства, и ќе се бориш на моја страна и ќе ми правиш добрина. Зашто тоа одлично го примив од вашиот брат Јосиф, бидејќи тој самиот ја зеде за жена Асенат, а оваа жена ми беше свршена од дамнина. и ќе ја земам Асенат за жена, а вие ќе ми бидете браќа и верни пријатели. Но, ако не ги слушате моите зборови, ќе ве убијам со мојот меч“. И кога го кажа ова, го извади мечот свој и им го покажа. А Симеон беше храбар и смел човек, и мислеше да ја положи својата десна рака на рачката од мечот и да ја извади од обвивката и да го удри фараоновиот син затоа што им кажа тешки зборови. Тогаш Леви ја виде мислата на своето срце, зашто беше пророк и ја газеше со својата нога по десната нога на Симеон и ја притисна, па му даде знак да престане од гневот. А Леви тивко му рече на Симеон: „Зошто се лутиш на овој човек? Тогаш Леви му рече отворено на синот на фараонот со благост во срцето: „Зошто ги кажува овие зборови нашиот господар? Дали ќе го правиме ова зло, да грешиме пред очите на нашиот Бог и на нашиот татко Израел и пред очите на нашиот брат Јосиф? И сега чујте ги моите зборови! и ако некој сака да повреди некој што му се поклонува на Бога, тој човек што му се поклонува на Бога не се одмаздува на него, затоа што нема меч во неговите раце. Јосиф. Но, ако продолжиш во својот лош совет, ете, нашите мечеви се извлечени против тебе“. Тогаш Симеон и Леви ги извадија мечевите од своите обвивки и рекоа: „Ги гледаш ли сега овие мечови? синот на Емор осквернет“. А синот на фараонот, кога ги виде извлечените мечеви, многу се исплаши и се затрепери по целото негово тело, зашто тие светкаа како огнен пламен, а очите му се заматија и падна на лицето на земјата под нивните нозе. Тогаш Леви ја подаде десната рака и го фати, велејќи: „Стани и не плаши се, само чувај се повеќе да не зборуваш зло за нашиот брат Јосиф“. И така, и Симеон и Леви излегоа пред неговото лице. Синот на фараонот заговара со Дан и Гад да го убијат Јосиф и да го заземат Асенат. 24. Тогаш, синот на фараонот продолжи да биде полн со страв и тага поради тоа што се плашеше од браќата на Јосиф, и повторно беше многу лут поради убавината на Асенат и многу тагуваше. Тогаш неговите слуги му рекоа на уво: „Ете, синовите на Била и синовите на Зилфа, слугинките на Лија и Рахила, жените на Јакова, се во големо непријателство против Јосиф и Асенат и ги мразат; тие ќе ти бидат во сè според твојата волја“. Веднаш, фараоновиот син испрати гласници и ги повика, а тие дојдоа кај него во првиот час од ноќта, и застанаа пред него, а тој им рече: „Од мнозина научив дека сте моќни луѓе“. А Дан и Гад, постарите браќа, му рекоа: „Сега мојот господар нека им зборува на своите слуги што сака, за да чујат твоите слуги, а ние да постапиме според твојата волја!“ Тогаш синот на фараон се радуваше многу. се радуваше и им рече на своите слуги: „Повлечете се сега за кратко време од мене, затоа што имам таен говор со овие луѓе!“ И сите се повлекоа. сега благословот и смртта се пред вашите лица; Дали затоа го земате благословот наместо смртта, затоа што сте моќни мажи и нема да умрете како жени; но бидете храбри и одмаздувајте се на своите непријатели. Зашто го слушнав брат ти Јосиф како му вели на фараонот, мојот татко: „Дан, Гад, Нефталим и Асер не се мои браќа, туку синови на слугинките на мојот татко; затоа ја чекам смртта на татко ми и ќе ги избришам од земјата и сето нивно испуштање, за да не наследат кај нас, зашто се деца на слугинки. Зашто и тие ме продадоа на Исмаилците, и јас ќе им вратам како што тие злобно ми направија; само татко ми ќе умре . И мојот татко Фараон го пофали за тоа и му рече: „Добро си кажа, дете. Затоа, земи од мене моќни луѓе и постапи против нив според она што го направија против тебе, и јас ќе ти бидам помошник. " Кога Дан и Гад го слушнаа тоа од синот на фараонот, се вознемирија и многу се нажалија и му рекоа: „Те молиме, господару, помогни ни, зашто отсега ние сме твои робови и робови и ќе умреме со тебе. . А синот на фараонот рече: „Јас ќе ви бидам помошник ако и вие ги слушате моите зборови“. А тие му рекоа: „Заповедај ни што сакаш и ние ќе правиме по твојата волја“. И синот на фараонот им рече: „Ќе го убијам мојот татко фараон оваа ноќ, зашто фараонот е како татко на Јосиф и му рече дека ќе помогне против вас; а вие убијте го Јосиф, а јас ќе ја земам Асенат за жена. , и вие ќе бидете мои браќа и сонаследници на целиот мој имот. Правете го само ова“. А Дан и Гад му рекоа: „Ние денес ти служиме и ќе правиме сè што си ни заповедал. И чувме како Јосиф му вели на Асенат: „Оди утре во сопственоста на нашето наследство, зашто тоа е време на гроздоберот“ и испрати шестотини луѓе силни во војна со неа и педесет претходници. Сега чујте нè и ќе му кажеме на нашиот господар“. И тие му ги кажаа сите свои тајни зборови. Тогаш фараоновиот син им даде на четирите браќа по петстотини луѓе и ги постави за нивни поглавари и водачи. А Дан и Гад му рекоа: „Ние денес ти служиме и ќе правиме сѐ што ни заповеда, и ќе тргнеме ноќе и ќе лежиме во заседа во клисурата и ќе се скриеме во густинот со трски. и земи ли со себе педесет лакови на коњи и оди долг пат пред нас, а Асенат ќе дојде и ќе падне во наши раце, а ние ќе ги исечеме луѓето што се со неа, а таа самата ќе побегне со својата кола. и падни во твои раце и направи со неа како што сака твојата душа; и после тоа ќе го убиеме и Јосиф додека тој тагува за Асенат; исто така и неговите деца ќе ги убиеме пред неговите очи“. Тогаш, првородениот син на фараонот, кога го чу тоа, се израдува многу и ги испрати и со нив две илјади борци. И кога дојдоа до клисурата, се сокриа во густинот на трските, и се поделија на четири чети, и ја зазедоа својата станица на далечната страна на клисурата како на предниот дел петстотини луѓе од оваа страна на патот. и на тоа, и на блиската страна на клисурата, исто така, останатите