Kebudayaan

6,185 views

Published on

mib slideshow
kebudayaan

2 Comments
1 Like
Statistics
Notes
No Downloads
Views
Total views
6,185
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
71
Comments
2
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Kebudayaan

 1. 1. SESUATU YANG MEMPUNYAI KEWUJUDANNYA SENDIRI.
 2. 2. ISTILAH MELAYUBerbagai-bagai pendapat:-Melayu itu berasal daripada perkataan‘Melaju’.( perkataan ini berasal dari katadasar laju yang bermaksud cepat, deras dantangkas – Orang Melayu itu bersifat tangkasdan cerdas (Werndly).
 3. 3. -China (terdapat dalam tulisan-tulisannya sejak abad ketujuh Masehi telah menyebut perkataan Mo-Lo-Yeu atau Mo-Lo-Yu.Perkataan "Melayu" itu dikatakan berasaldaripada perkataan Sanskrit "Malaya" yangbermaksud "bukit" ataupun tanah tinggi.
 4. 4. BANGSA MELAYUMelayu merujuk kepada mereka yang bertutur bahasa Melayu .Mengamalkan adat resam orang Melayu.ASAL USUL BANGSA MELAYUAsal usul bangsa Melayu merupakan sesuatu yang sukar ditentukan.Berbagai-bagai pendapat.
 5. 5. Bangsa Melayu – orang yang bertutur bahasaMelayu kediamannya di Semenanjung TanahMelayu, Kepulauan Riau Lingga serta beberapadaerah di Sumatera khususnya di Palembang.(Van Ronekl)Bangsa Melayu berasal daripada campuran diantara bangsa Melayu dengan bangsa Mongol.(N.H Kerne – ahli Antropologi)
 6. 6. Di Taiwan kira-kira 300 tahun dahulu,sebelum kedatangan orang Cina denganjumlah yang ramai, dikatakan pendudukasal kepulauan itu berketurunan ‘Melayu’.mengikut kajian dari Dr. Chen Chi-Lubahawa penduduk asal Taiwan adalah dariproto Malay (kebudayaannya hampir samadengan bahasa Melayu Indonesia).
 7. 7. MELAYU DI NEGARA BRUNEI DARUSSALAM Bahasa rasmi negaraBangsa di NBDMELAYU adalah terdiri 7 PUAK jati Bangsa Melayu ,berdasarkan undang-undang taraf kerakyatannegara Brunei 1962 - Fasal 4(1).
 8. 8. Akta ini menetapkan bahawa Melayu Bruneiadalah rakyat sultan dengan kuatkuasa mutlakundang-undang yang dikhususkan kepada tujuhpuak jati bangsa Melayu dengan nilai-nilai luhurkebudayaan Melayu.Ini menjadi sandaran kehidupan beraja,berkeluarga, bermasyarakat, berbangsa danbernegara.Setiap puak-puak ini mempunyai cara hidupmasing-masing.
 9. 9. BRUNEI TUTONG BELAIT DUSUN KEDAYAN BISAYAMURUT
 10. 10. PUAK-PUAK BRUNEI1.) MELAYU BRUNEIPuak Melayu Brunei jati pada mulanya menetap di kawasan pantai berhampirandengan laut.Rumah-rumah mereka dibina di atas_____ yang diperbuat daripada_________.Apa dia kegiatan utama Puak Melayu brunei?________________Puak Melayu brunei juga terkenal dengan berbagai-bagai seni pertukangan tanganseperti pertukangan emas, perak, tembaga, besi dan perusahaan tenunan kain songketbernama Jong Sarat.Tetapi pada masa ini, oleh sebab peredaran masa, mereka telah bercampur denganpuak-puak lain yang ada, ini adalah disebabkan olehperkahwinan, perkerjaan, perpindahan dan rancangan perumahan kerajaan.
 11. 11. PUAK KEDAYANBerasal dari Jawa kerana di datangkan oleh Sultan Bolkiahiaitu Sultan Brunei yang ke-_____.Beragama IslamKegiatan ekonomi mereka ialah pertanian, terutamabertanam padi.Di samping itu, mereka juga memelihara kerbau ,menangkap ikan dan memburu payau (rusa).
 12. 12. PUAK TUTONGPuak Tutong adalah salah sebuah puak jati Bruneiyang mendiami sebahagian besar kawasan didaerah Tutong.Identitinya dapat dilihat pada bahasanya yangdisebut bahasa Tutong.Berugama Islam.
 13. 13. Asal Nama Tutong?Menurut cerita dari orang-orang tua,’Tutong’ ialah nama seorang Murutyang banyak membantu orang di kawasan Lurah Saban daripadagangguan ‘pemburu kepala’ .Sebagai mengenang jasa beliau akhirnya tempat tersebut ( LurahSaban) itu dinamakan Tutong dan penduduknya yang menetap di situdikenali sebagai orang-orang Tutong.Kegiatan Ekonomi?Pertanian (bertanam Padi), memelihara kerbau dan mengumpul hasilhutan seperti rotan.
 14. 14. PUAK DUSUNDikenali sebagai orang bukit.Mengapa?Kerana penempatan asalnya ialah di Bukit Sawat di Daerah Belait.Juga digelar ‘Dusun’ kerana bersesuaian dengan kegiatan utama merekamengusahakan ‘dusun buah-buahan’Juga bergiat dalam pertanian pindah rendah, berkebun sayur,berternak lembu, ayam dan itik.Kaum perempuan bertenun kain.
 15. 15. Memegang kepercayaan ‘animisme’. DiwarisiPenempatan utama mereka : dari datuk nenekDaerah Tutong ( Kampong mereka Bukit Udal, Lamunin, Bukit Beruang)Daerah Belait ( KampongBukit Sawat, Merangking)
 16. 16. PUAK BELAITPuak belait selalu dikaitkan dengan SungaiBelait. Penempatan mereka terdapat di KampongKuala Balai, Kampong Mumong iaitu di Mukimlabi, Kampong Rampayoh di ulu Belait.
 17. 17. PUAK MURUTMenggelar diri mereka sebagai “ Lun Bawang”.Perkataan ‘murut’ berasal daripada perkataan Bajau ‘belud’yang bermakna ‘bukit’ dalam bahasa Melayu. Daerah Temburong: Penempatan mereka: Kampong Belingus, Selapon, Negalang,dan Senukoh Pekerjaan tradisional mereka ialah bertani (padi) dan berburu. Kaum wanita juga berkebun sayur, bertanam jagung dan ubi kayu.
 18. 18. PUAK BISAYABerbagai-bagi teori yang mengatakan tentangkewujudan perkataan ini oleh beberapa sarjana.Di antara pendapat yang pernah dikemukakan ialaholeh Dr.H. Otley Beyer pada tahun 1926 mengatakanbahawa Bisaya itu adalah dari empayar Sri Vijaya.Selain itu terdapat juga dikalangan puak Bisaya satulagenda yang dicatatkan oleh Derek Headly tentang asalperkataan bisaya iaitu dari ‘bisai-yah’.
 19. 19. Menurutnya lagi perkataan ini diucapkan oleh SultanBrunei ketika baginda berkunjung tempat tinggal orang-orang Bisaya yang mengikut pandangan baginda tempatmereka itu berkeadaan sungguh cantik lalu timbulperkataan ini. ( Bisai  Cantik)Kebanyakan puak Bisaya ini menetap di KampongBebuloh dan di Kampong Batang Mitus.
 20. 20. Sekian

×